دیابت نوع دو نوعی بیماری مزمن است که به دلیل بالا رفتن قند خون به وجود میاید. قند خون بالا یا هایپرگلیسمی اصلی ترین عامل دیابت است. قند خون طبیعی بین 70 تا 100 میلی گرم بر دسی لیتر mg/dL)) قرار دارد و قند خون در افراد مبتلا به دیابت معمولا 125 mg/dL)) یا بالاتر است.
دیابت نوع دو و مقاومت به انسولین
انسولین هورمونی ضروری برای تنظیم قند خون است که در پانکراس ساخته می شود. مقاومت انسولین زمانی اتفاق می افتد که سلول های ماهیچه ها، چربی و کبد به درستی به انسولین پاسخ نمی دهند.
مقاومت انسولین می تواند موقتی یا مزمن باشد و در برخی موارد درمان پذیر است. در صورتی که سلول ها مقاومت شدیدی نسبت به انسولین داشته باشند، قند خون بالا می رود و منجر به هایپرگلیسمی می شود. قند خون بالا و کنترل نشده به مرور زمان موجب ابتلا به پیش دیابت و دیابت می شود.
مقاومت انسولین علاوه بر دیابت نوع دو با سایر بیماری ها مرتبط است:
- چاقی
- بیماری های قلبی عروقی
- کبد چرب غیر الکلی
- سندروم متابولیک
- تنبلی تخمدان (سندرم تخمدان پلی کیستیک)
فرق دیابت نوع یک و دو
دیابت نوع یک و دو به علت بالا رفتن گلوکز خون به وجود میایند. دیابت نوع یک معمولا در سنین کودکی و نوجوانی تشخیص داده می شود. این بیماری عمدتا علل ژنتیکی دارد و نوعی بیماری خودایمنی است. دیابت نوع دو نشانه هایی مشابه دیابت نوع یک دارد؛ از جمله عطش، تکرر ادرار، تاری دید و کاهش وزن غیر منتظره. درمان دیابت نوع یک به انسولین وابسته است.
این درحالی است که دیابت نوع 2 بیشتر در بزرگسالان بالای 45 سال تشخیص داده می شود و در آن قند خون از طریق کاهش وزن و سبک زندگی سالم کنترل می شود.
برای اینکه بدانید کدام نوع خطرناک تر است میتوانید مقاله دیابت نوع یک خطرناک است یا نوع دو را مطالعه کنید.
قند نرمال دیابت نوع دو
آگاهی از میزان قند خون توصیه شده برای مبتلایان دیابت نوع 2، به تحت نظر داشتن قند خون در خانه کمک می کنند. به این ترتیب شما می توانید افزایش ناگهانی قند خون را تشخیص دهید و در صورت داشتن داروهای مربوطه یا انسولین، به موقع از آن استفاده کنید. میزان قند خون توصیه شده برای بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع دو عبارتند از:
ناشتا : 80–130 mg/dL
1 الی 2 ساعت بعد از غذا : زیر 180 mg/dL
مطلب پیشنهادی:
انواع دیابت و مقایسه علل، عوامل و عوارض هر کدام
خرداد ۱, ۱۴۰۳علائم دیابت نوع دو
نشانه های دیابت نوع دو به مرور زمان به وجود میایند و تشدید می شوند. به همین دلیل در برخی موارد تشخیص بیماری از طریق نشانه ها دشوار است. رایج ترین نشانه های دیابت نوع 2 چاقی و اضافه وزن هستند. مهمترین علائم دیابت عبارتند از:
- عطش شدید
- تکرر ادرار
- احساس گرسنگی بیشتر
- خستگی و بی حالی
- دیر خوب شدن زخم
- خواب رفتن و بی حسی دست و پا
- تاری دید
- خشکی پوست
- کاهش وزن ناگهانی و غیرمنتظره
علائم دیابت نوع دو در مردان
بیشتر تاثیرات دیابت در مردان و زنان مشابه هستند. اگرچه دیابت نوع 2 در مردان علائم دیگری دارد که به دلیل آسیب عصبی به اندام ها به وجود میایند. این نشانه ها در دیابت نوع دو به وجود میایند و مبتلایان دیابت نوع یک آنها را تجربه نمی کنند. علائم دیابت نوع دو در مردان عبارتند از اختلال نعوظ، کاهش تستوسترون، کاهش میل جنسی، انزال پس رونده، عفونت دستگاه ادراری و کاهش وزن.
علائم دیابت نوع دو در زنان
علاوه بر نشانه های رایج دیابت نوع 2، زنان ممکن است علائم منحصر به فردی تجربه کنند. برای مثال عفونت قارچی واژن و عفونت دستگاه ادراری از این نشانه ها هستند. کاهش وزن غیرمنتظره یکی از نشانه های رایج دیابت نوع ۲ در زنان است. همچنین دیابت احتمال افزایش وزن بعد از یائسگی را افزایش می دهد. تغییرات هورمونی در میزان قند خون تاثیر می گذارند و می توانند موجب تغییر وزن شوند.
علل دیابت نوع دو
علت اصلی ابتلا به دیابت نوع دو اختلالی به نام مقاومت انسولین است. انسولین نوعی هورمون است که در پانکراس تولید و ترشح می شود. این هورمون برای تنظیم قند خون و حفظ سلامت بدن ضروری است. مقاومت انسولین زمانی اتفاق می افتد که سلول های عضلات، چربی و کبد به درستی به هورمون انسولین پاسخ نمی دهند.
وقتی سلول ها به انسولین پاسخ کامل نمی دهند، پانکراس برای جبران افزایش قند خون، باید انسولین بیشتری تولید کند. زمانی که سلول ها بیش از حد به انسولین مقاومت نشان می دهند و پانکراس قادر به تولید انسولین کافی نیست، منجر به دیابت نوع 2 می شود.
برخی از علل دیابت نوع 2 عبارتند از:
- ژنتیک
- چربی مازاد در بدن، به خصوص در شکم و اطراف ارگان ها (چربی احشایی)
- کم تحرکی
- خوردن غذاهای فراوری شده، پرکربوهیدرات و چربی های اشباع شده
- برخی داروها، مثل کورتیکواستروئید
- اختلالات هورمونی مثل کم کاری تیروئید و سندرم کوشینگ
- استرس مزمن و کم خوابی
ژنتیک در دیابت نوع دو
علل بیماری دیابت نوع دو پیچیده است چراکه تعدادی از عوامل در آن تاثیر می گذارند. متخصصان معتقدند ژنتیک نقش مهمی در تکامل و ابتلا به دیابت نوع 2 دارد. اگر پدر یا مادر فردی به دیابت نوع دو مبتلا باشند، احتمال ابتلا به دیابت در این فرد 40% بوده و اگر هر دو به دیابت مبتلا باشند، احتمال ابتلا به دیابت 70% است. در نتیجه ژنتیک زمینه بیماری دیابت نوع 2 را فراهم می کند.
محققان دریافتند حداقل 150 تنوع ژنتیکی به زمینه دیابت نوع دو مرتبط می شوند. برخی از این عوامل احتمال ابتلا به دیابت را کاهش، و برخی آن را افزایش می دهند. فاکتورهای ژنتیک می توانند مستقیما در مقاومت انسولین و تولید انسولین تاثیر بگذارند. در برخی موارد، ژنتیک با ایجاد زمینه افزایش وزن و چاقی، امکان ابتلا به دیابت نوع 2 را بیشتر می کند. همه عوامل ژنتیکی به همراه سبک زندگی در ریسک دچار شدن به دیابت تاثیر می گذارند.
تشخیص دیابت نوع 2
دیابت نوع دو معمولا از طریق تست هموگلوبین گلیکوزیله یا A1C)) تشخیص داده می شود. این آزمایش خون، میانگین مقدار گلوکز فرد در طول دو یا سه ماه گذشته را نشان می دهد. نتیجه به سه دسته تقسیم می شود:
- کمتر از 5.7% قند خون طبیعی
- بین 5.7% تا 6.4% نشان دهنده پیش دیابت
- 5% و بالاتر نشان دهنده دیابت
در صورتی که آزمایش A1C)) برای شما در دسترس نیست یا به دلیل محدودیت های سلامتی قادر به انجام آن نیستید، روش های دیگری برای تشخیص دیابت نوع 2 وجود دارند
مطلب پیشنهادی: تشخیص دیابت بدون آزمایش در خانه
آزمایش قند خون
مقادیر قند خون در واحد میلی گرم در دسی لیتر نشان داده می شوند. صرف نظر از ناشتا بودن یا نبودن در آزمایش، عدد
200 mg/dL نشان دهنده دیابت نوع دو است. در صورت ملاحظه علائم اولیه دیابت مثل عطش و بی حالی، برای انجام آزمایش خون اقدام کنید. رایج ترین تست برای تشخیص دیابت، آزمایش خون است. در این آزمایش علاوه بر میزان قند خون، فاکتورهایی مثل کلسترول هم مورد بررسی قرار می گیرند.
آزمایش قند خون ناشتا
یکی از سریع ترین تست های تشخیص دیابت نوع دو که معمولا توسط پزشکان توصیه می شود، آزمایش قند خون ناشتا است. در این آزمایش باید حداقل 8 ساعت از غذا خوردن فرد گذشته باشد تا آزمایش ناشتا انجام شود. نتایج آزمایش قند خون ناشتا به سه دسته تقسیم می شوند:
- کمتر از 100 mg/dL نشان دهنده قند خون نرمال
- 100 تا 125 mg/dL نشان دهنده پیش دیابت
- 126 mg/dL و بالاتر نشان دهنده دیابت
تشخیص دیابت در بارداری
آزمایش OGTT یا تحمل گلوکز خوراکی یکی از راه های تشخیص دیابت در بارداری است. در این آزمایش فرد باید به مدت چند ساعت از خوردن و نوشیدن پرهیز کند. قبل از آزمایش، به فرد یک نوشیدنی شیرین داده می شود. قند خون بعد از یک خوراکی شیرین، به مدت دو ساعت در بازه های زمانی تست می شود. نتایج این آزمایش به این ترتیب دسته بندی می شوند:
- کمتر از 140 mg/dL بعد از دو ساعت نشان دهنده قند خون نرمال
- 140 تا 199 mg/dL نشان دهنده پیش دیابت
200 mg/dL و بالاتر نشان دهنده دیابت
تست غربالگری دیابت
یکی دیگر از راه های تشخیص دیابت نوع دو، انجام تست غربالگری است. آزمایش غربالگری برای گروه های خاصی از بیماران توصیه می شود. افراد زیر 35 سال که دارای اضافه وزن هستند و نشانه های دیابت نوع 2 در آنها تشخیص داده شده است، می توانند تست غربالگری انجام دهند. گروه دوم زنان با سابقه دیابت بارداری هستند. رایج ترین گروه در تست غربالگری برای دیابت، کودکان مبتلا به چاقی اند که زمینه ژنتیکی دیابت نوع 2 دارند.
ریسک فاکتورهای دیابت نوع دو
اگرچه ژنتیک می تواند ریسک ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش دهد، با این وجود انتخاب های روزانه، رژیم غذایی و تحرک اصلی ترین عوامل در به وجود آمدن این بیماری هستند. در صورتی که نشانه های زیر را دارید، امکان ابتلا به دیابت در شما بیشتر است:
- داشتن زمینه ژنتیکی دیابت نوع 2
- سن بالاتر از 45 سال
- اضافه وزن یا چاقی
- تحرک و ورزش کمتر از 3 بار در هفته
- سابقه دیابت بارداری
- کلسترول بالا یا فشار خون
- داشتن پیش دیابت
- تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک
از آنجایی که نشانه های دیابت نوع دو به کندی ظاهر می شوند، انجام آزمایش خون و ویزیت پزشک به طور منظم ضروری است. به خصوص در صورتی که ریسک فاکتورهای دیابت را مشاهده می کنید، بهتر است از میزان قند خون خود مطلع شوید. کنترل دیابت در مراحل اولیه از پیشرفت آن جلوگیری می کند.
پیشگیری از دیابت نوع دو
نیمی از افرادی که در معرض ابتلا به دیابت نوع دو قرار دارند می توانند با داشتن تغذیه سالم از این بیماری پیشگیری کنند. یکی از عوامل موثر در جلوگیری از دیابت، کاهش وزن و تناسب اندام است. چربی شکمی می تواند یکی از علائم دیابت نوع 2 باشد چراکه وجود چربی احشایی را نشان می دهند. بنابراین کم کردن وزن به خصوص در ناحیه شکم و پهلو به جلوگیری از دیابت کمک می کند.
افزایش تحرک و ورزش کردن احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهند. پیاده روی یکی از ورزش های توصیه شده برای سلامتی و کاهش وزن است. برای شروع می تواند سه الی پنج بار در هفته به مدت حداقل 30 دقیقه پیاده روی کنید و به مرور این مدت زمان را افزایش بدهید. نشستن طولانی مدت که به دلیل سبک زندگی ما به یکی از عادت های رایج تبدیل شده است، از عوامل ابتلا به چاقی است. همچنین رابطه مستقیمی با بالا رفتن قند خون دارد.
برای جلوگیری از آسیب نشستن طولانی مدت، در بازه های زمانی کوتاه، نرمش های کششی انجام دهید.
برای پیشگیری از دیابت نوع دو چه باید کرد؟
بسیاری از افراد دچار قند خون بالا یا پیش دیابت هستند و از میزان قند خون خود بی اطلاع اند. دیابت بیماری رایجی است و تشخیص آن می تواند در مراحل اولیه دشوار باشد. بنابراین دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و ورزش کردن برای داشتن قند خون نرمال ضروری است. طبق آمار، 37% افراد مبتلا به پیش دیابت بعد از 4 سال به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند. اقدامات زیر برای جلوگیری از دیابت توصیه می شوند:
- کاهش مصرف کربوهیدرات
- ورزش مداوم
- نوشیدن آب کافی
- کاهش وزن
- ترک دخانیات
- پرهیز از پرخوری
- تغییر عادت پشت میز نشینی
- دنبال کردن رژیم غذایی سرشار از فیبر
- دریافت ویتامین D
- کاهش مصرف غذاهای فراوری شده
دیابت نوع دو درمان دارد؟
اگر میپرسید درمان قطعی دیابت نوع دو چیست باید بگوییم دیابت نوع دو درمان قطعی ندارد و نمی توان برای همه افراد مبتلا به دیابت درمان یکسان تجویز کرد. دیابت نوع 2 یک بیماری مزمن و معمولا مادام العمر است اما راه های مختلفی برای کنترل آن وجود دارد. تشخیص به موقع و تحت نظر داشتن بیماری می تواند از عوارض شدیدتر آن جلوگیری کند. کاهش وزن، تغذیه سالم و ورزش کردن در کنترل قند خون موثر هستند. در مواردی که تغییر رژیم غذایی و ورزش در تنظیم قند خون موثر نباشند، تزریق انسولین توصیه می شود.
بهترین درمان دیابت نوع دو
اولین تجویز دارویی برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انسولین است. در صورتی که بیماری در مراحل اولیه باشد و میزان قند خون خطرناک نباشد، به فرد دیابتی انسولین توصیه نمی شود. اما در موارد شدیدتر استفاده از انسولین ضروری است. سریع ترین راه درمان قند خون بالا استفاده از انسولین است. افرادی که دچار HHS (از عوارض حاد دیابت) هستند باید برای دریافت انسولین به بیمارستان مراجعه کنند.
کاهش وزن یکی از درمان های طبیعی دیابت نوع 2 است و هیچ عوارضی برای بیمار ندارد. افراد مبتلا به چاقی با دنبال کردن یک رژیم کم کالری می توانند به سرعت قند خون خود را کاهش بدهند. نظارت متخصص برای کاهش وزن اصولی ضروری است. برخلاف باور عمومی، کاهش وزن شدید برای درمان دیابت عوارضی ندارد و معمولا توصیه می شود.
درمان دیابت نوع دو با عمل جراحی
عمل جراحی رسیدن به وزن ایده آل که جراحی چاقی نامیده می شود، یکی از موثرترین راه های درمان دیابت است. این جراحی شامل کم کردن سایز شکم برای کاهش پرخوری و سیری با غذای کمتر است.
جراحی متابولیک یا جراحی چاقی، امکان کاهش وزن در زمان کم را فراهم می کند و برای افرادی که در خطر عوارض حاد قند خون بالا هستند گزینه مناسبی است. جراحی متابولیک علاوه بر کاهش وزن فواید دیگری هم در درمان دیابت نوع 2 دارد. این جراحی باعث می شود بدن استفاده موثرتری از انسولین داشته باشد و از این طریق به تنظیم قند خون کمک می کند.
برخی از فواید درمان دیابت نوع 2 با عمل جراحی عبارتند از:
- کاهش پرخوری
- تغییر کارکرد هورمون های موجود در شکم و تغییر در ترشح انسولین
- افزایش تولید اسید صفراوی و افزایش حساسیت به انسولین
- بهبود استفاده سلول ها از انسولین و کاهش قند خون
درمان مقاومت به انسولین
برخی از علل مقاومت به انسولین، مثل ژنتیک و سن، قابل درمان نیستند. با این وجود عوامل موثری در به وجود آمدن مقاومت انسولین قابل کنترل هستند. تغییر سبک زندگی اصلی ترین درمان مقاومت به انسولین به شمار می رود.
رژیم غذایی عامل مهمی در افزایش مقاومت به انسولین است. پرهیز از چربی های مضر، شکر، گوشت قرمز و نشاسته های تصفیه شده می تواند در کاهش مقاومت انسولین موثر باشد. در عوض مصرف سبزیجات، غلات کامل، ماهی و گوشت سفید را افزایش دهید.
دیابت نوع دو و تزریق انسولین
برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع دو به تزریق انسولین نیاز دارند. در گذشته به کار بردن انسولین برای درمان دیابت نوع 2 به عنوان آخرین گزینه درمانی استفاده می شد. اما امروزه در صورتی که میزان قند خون با تغییر تغذیه و کاهش وزن به تعادل نرسد، تزریق انسولین تجویز می شود. انواع مختلف انسولین با توجه به سرعت تاثیرگذاری و مدت زمان این تاثیر به چند دسته تقسیم می شوند.
برای مثال انسولین طولانی اثر برای تاثیر در شب تا صبح یا در طول روز طراحی شده تا میزان قند خون را تنظیم کند. از طرف دیگر انسولین کوتاه اثر معمولا قبل از وعده ها استفاده می شود. درمانگر شما بهترین نوع انسولین را با توجه به عواملی مثل سن، میزان قند خون و سابقه بیماری تجویز می کند. نوع، دوز و برنامه زمانی تزریق انسولین فرد ممکن است تغییر کنند.
انسولین در بیشتر موارد از طریق تزریق دریافت می شود. مصرف بیش از حد انسولین می تواند موجب بروز اختلالی به نام هیپوگلیسمی یا کم قند خونی شود.
دیابت نوع دو و لاغری
لاغری به کنترل قند خون کمک می کند و فواید زیادی برای سلامتی دارد. اضافه وزن در ناحیه شکمی به معنی انباشت چربی در اطراف ارگان های بدن، مثل کبد و پانکراس است.این چربی که چربی احشایی نام دارد باعث به وجود آمدن مقاومت انسولین می شود. در نتیجه کاهش وزن باعث می شود انسولین ساخته شده یا تزریق شده به درستی به کار برده شود.
بعد از افزایش تحرک و انجام ورزش مداوم، پزشک می تواند در داروهای مصرفی یا انسولین دریافتی بیمار تغییراتی انجام دهد. به خصوص در صورتی که درمان شما شامل تزریق انسولین یا سولفونیل اورهها باشد. در برخی موارد دوز داروها کاهش پیدا می کند یا به کلی حذف می شوند.
کاهش 5% از وزن برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو فواید زیادی دارد. چاقی یکی از عوامل تشدید کننده دیابت است و کاهش وزن شدید، مثلا 15 کیلوگرم، برای افراد مبتلا به چاقی سریع ترین راه درمان دیابت به شمار می رود.
بیشتر مبتلایان دیابت نوع 2 با کاهش وزن، نیازی به استفاده از داروهای شیمیایی نخواهند داشت. لاغری همچنین با پایین آوردن فشار خون و کلسترول بد خون، از عوارض شدیدتر مثل سکته و بیماری های قلبی جلوگیری می کند.
دیابت نوع دو در کودکان
دیابت نوع دو در کودکان در حال افزایش است و پدر و مادرها باید درباره راه های پیشگیری یا کنترل قند خون آگاهی خود را افزایش بدهند. دلایل مختلفی از جمله تغذیه ناسالم، کم تحرکی و ژنتیک در ابتلا به دیابت نوع 2 نقش دارند. دیابت نوع دو معمولا در سنین پایین نادر بوده و بیشتر در بزرگسالان وجود دارند، اما همچنان برای کودکان یک ریسک محسوب می شود. به خصوص در صورتی که سابقه این بیماری در خانواده وجود داشته باشد.
علل دیابت نوع دو در کودکان
علل دیابت نوع 2 در کودکان مشابه علل دیابت در بزرگسالان هستند. عوامل ریسک قند خون بالا در هر سنی عوارض بیماری به همراه دارند و کودکان استثنا نیستند. اصلی ترین علت دیابت نوع دو در کودکان، چاقی و اضافه وزن است. چاقی احتمال ابتلا به دیابت را دو برابر افزایش می دهد. عوامل اضافه وزن در کودکان عبارتند از:
- رژیم غذایی ناسالم
- کم تحرکی
- سابقه چاقی در اعضای خانواده
- اختلالات هورمونی یا سایر بیماری ها
پیشگیری از دیابت در کودکان
رواج دیابت نوع دو کودکان در حال افزایش است. در صورتی که فرزند شما در معرض دیابت است، دنبال کردن برخی از توصیه های سلامتی می تواند این ریسک را کاهش بدهد. برخی از راه های جلوگیری از دیابت در کودکان عبارتند از:
- افزایش تحرک: امروزه فضای آپارتمان ها امکان فعالیت مناسب برای کودکان را فراهم نمی کنند. به همین بسیاری از کودکان تحرک کافی ندارند. فرزند خود را به بازی های فعال و گروهی تشویق کنید یا با هم به پیاده روی بروید. فعالیت هایی مثل کوهنوردی و بازی های گروهی باعث می شوند کودک برای افزایش فعالیت، انگیزه و نشاط بیشتری داشته باشد.
- خوراکی های مغذی: بهترین غذاها برای جلوگیری از دیابت نوع 2، غذاهای بدون کربوهیدرات تصفیه شده، شکر و چربی اشباع شده هستند. برای فرزند خود غذاهایی با فیبر بالا تهیه کنید. خوراکی های فراوری شده مثل چیپس و کیک را با گزینه های سالم تری جایگزین کنید. برخی از بهترین خوراکی های سالم عبارتند از میوه، کره دانه ها، سبزیجات، ماست طعم دار و اوتمیل.
- محدودیت مدت زمان استفاده از وسایل دیجیتال: برای استفاده از گوشی، بازی های ویدیویی و تماشای تلویزیون، محدودیت تعیین کنید. بازی های آنلاین و فضای مجازی از عوامل افزایش کم تحرکی هستند. در نتیجه فعالیت هایی مثل بازی های فعال تر یا سایر سرگرمی ها می توانند جایگزین سالم تری برای کودکان باشند.
درمان دیابت نوع دو در کودکان
اولین گام برای درمان دیابت نوع 2 در کودکان مراجعه به پزشک است. در صورتی که فرزند شما دارای اضافه وزن باشد، پزشک با توجه به عواملی مثل سن، قند و وزن، آن را تایید می کند. بعد با انجام آزمایش خون، میزان قند خون بررسی می شود و در یکی از دسته های پیش دیابت یا دیابت نوع دو قرار می گیرد. وقتی دیابت تشخیص داده شد، اقدامات بعدی برای تشخیص نوع دیابت انجام می شوند.
دیابت نوع 1 رایج ترین دیابت در کودکان و نوجوانان است. این نوع دیابت، یک بیماری خود ایمنی است. در بیشتر موارد قبل از تجویز انسولین تغییراتی در رژیم غذایی برای کاهش وزن کودک توصیه می شود. علاوه بر آن، یکی از داروهایی که برای کودکان توصیه می شود متفورمین نام دارد. این دارو به همراه انسولین و لیراگلوتاید، تنها داروهای مجاز برای مبتلایان دیابت زیر 18 سال است.
آیا دیابت نوع دو خطرناک است؟
افراد مبتلا به دیابت نوع دو در معرض ابتلا به بیماری های قلبی، سکته، آسیب های عصبی، صدمه به چشم، بیماری های کلیوی و کبدی قرار می گیرند. برای کاهش ریسک این عوارض، استفاده از داروهای شیمیایی و انسولین برای افراد دیابتی ضروری است. در بسیاری از موارد سایر بیماری ها در تشدید دیابت تاثیر دارند. برای مثال کلسترول بالا، کبد چرب و فشار خون بالا از اختلالات و بیماری هستند که درمان آنها برای کنترل دیابت مفید است. دیابت نوع دو به همراه سایر بیماری های متابولیک عوارض خطرناکی برای سلامتی دارد.
عوارض دیابت نوع دو
عوارض دیابت نوع 2 به دو دسته تقسیم می شوند. برخی از این عوارض مزمن و مادام العمر هستند و کنترل آنها با نظارت دائمی همراه است. دسته دیگر عوارض حاد دیابت نامیده می شوند. این عوارض دیابت می توانند در هر زمان بروز کنند.
عوارض مزمن دیابت چیست؟
عوارض مزمن دیابت به مرور زمان شکل می گیرند و آثار آنها بلند مدت است. این عوارض می توانند باعث ایجاد آسیب جدی و دائمی شوند. در ادامه به برخی از عوارض مزمن دیابت نوع 2 اشاره کرده ایم.
- آسیب به شبکیه چشم: بعضی از مبتلایان دیابت به نوعی بیماری بینایی به نام رتینوپاتی مبتلا می شوند. این اختلال با آسیب به شبکیه باعث آسیب به بینایی می شود. اگر رتینوپاتی تشخیص داده شود می تواند تحت درمان قرار بگیرد. از دست دادن بینایی از عوارض رتینوپاتی است.
- حمله قلبی و سکته: یکی از مشکلات رایج در افراد مبتلا به دیابت، آسیب به رگ های عروقی به دلیل قند خون بالا است. این صدمه به رگ ها می تواند موجب بروز بیماری های قلبی و سکته شود.
- آسیب عصبی: عوارض دیابت نوع دو می تواند موجب آسیب به اعصاب شوند. اختلال ایجاد شده در اعصاب باعث می شود پیام های عصبی به طور طبیعی انتقال پیدا نکنند؛ بنابراین آسیب های عصبی روی بینایی، شنوایی و حرکت تاثیر می گذارند.
عوارض حاد دیابت چیست؟
عوارض حاد دیابت می توانند در هر دوره ای از بیماری بروز کنند و به عوارض طولانی مدت تبدیل شوند.
- اوپا: زمانی که قند خون کمتر از حد نرمال است.
- هایپر: زمانی که قند خون بالاتر از حد نرمال است.
- حالت هیپرگلیسمی هیپراسمولار (HHS) : نوعی موقعیت اورژانسی که افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در معرض آن قرار دارند. عوامل این حالت عبارتند از کم آبی شدید و قند خون بالا.
کتواسیدوز دیابتی (DKA) : موقعیتی اورژانسی که در آن کمبود انسولین و قند خون بالا منجر به تجمع کتون ها می شود
سخن آخر
دیابت بیماری رایجی است و همه افراد در معرض ابتلا به آن قرار می گیرند. دیابت انواع مختلفی دارد و دیابت نوع 2 رایج ترین آنها است. به کار گیری برخی داروهای شیمایی، به همراه استفاده از انسولین و کاهش وزن می توانند در کنترل قند خون موثر واقع شوند.
سوالات متداول
آیا دیابت نوع دو ژنتیکی است؟
ژنتیک عامل اصلی دیابت نوع دو نیست. اما وجود سابقه بیماری دیابت در خانواده می تواند ریسک ابتلا به این بیماری را در افراد افزایش دهد.
برای جلوگیری از دیابت چی بخوریم؟
غذاهای فراوری شده، کربوهیدرات و شکر برای قند خون و سلامتی مضر هستند. یک رژیم غذایی سالم برای پیشگیری از دیابت شامل فیبر، غلات کامل و پروتئین است.
ایا دیابت نوع دو درمان قطعی دارد؟
دیابت نوع دو درمان قطعی ندارد اما راه های درمان مختلفی برای کنترل آن توصیه می شوند. در برخی موارد، اضلاح رژیم غذایی و افزایش تحرک از عوارض خطرناک دیابت جلوگیری می کند. در سایر افراد انسولین، جراحی و داروهای شیمایی برای درمان دیابت تجویز می شوند.
دیابت نوع دو در چه سنی است؟
سن بالا یکی از عوامل ریسک دیابت نوع 2 به شمار می رود. اگرچه در هر سنی خطر ابتلا به دیابت وجود دارد، این بیماری معمولا در افراد بالای 45 سال ظاهر می شود. ابتلا به دیابت نوع 2 در سنین 45 تا 64 سال رایج ترین سن است. با این وجود روز به روز کودکان و نوجوانان بیشتری به دیابت نوع دو مبتلا می شوند.