صفحه اصلی > رژیم های غذایی : فشار خون بالا | انواع، علائم و عوارض، پیشگیری، آزمایش و درمان

فشار خون بالا | انواع، علائم و عوارض، پیشگیری، آزمایش و درمان

فشار خون بالا | انواع، علائم و عوارض، پیشگیری، آزمایش و درمان

فهرست مطالب

فشار خون بالا به شرایطی گفته می شود که فشار جریان خون به دیواره رگ ها بیش از حد طبیعی باشد. بیماری فشار خون بالا بسیار رایج است و در صورت درمان نشدن می تواند به عوارض جدی مثل بیماری های قلبی و سکته مغزی منجر شود. بیشتر افراد مبتلا علائم واضحی را تجربه نمی کنند؛ در نتیجه تنها راه اطمینان از وجود بیماری انجام تست فشار خون است. شناختن راه های پیشگیری و درمان فشار خون بالا به کنترل بیماری کمک می کند. در این مقاله با انواع فشار خون، علائم و شیوه درمان فشار خون بالا آشنا می شوید.

 

فشار خون چیست؟

فشار خون چیست؟

رگ های خونی تنگ برای عبور جریان خون مقاومت ایجاد می کنند. هرچه قطر این رگ ها کاهش پیدا کند، مقاومت در برابر عبور خون افزایش میابد و به همین دلیل فشار خون بالا می رود. در طی زمان بیماری فشار خون بالا می تواند با عوارض جدی برای سلامتی، مثل بیماری قلبی، همراه باشد. فشار خون بالا از رایج ترین بیماری ها میان افراد بوده و نیمی از جمعیت می توانند به عنوان مبتلایان این بیماری تشخیص داده شوند.
فشار خون در طول سال ها تکامل پیدا کرده و تشدید می شود، به همین دلیل در ابتدا علائم آشکاری نشان نمی دهد. اگرچه، فشار خون بالا حتی بدون نشانه ها نیز می تواند به رگ های خونی و ارگان های حیاتی آسیب برساند. ازارگان های هدف عوارض بیماری می توان به مغز، قلب، چشم ها و کلیه ها اشاره کرد.
بازدید و بررسی مداوم فشار خون بین افراد مبتلا به فشار خون بالا ضروری است. با انجام چکاپ های متوالی، پزشک درمانگر می تواند با توجه به تغییرات وضعیت، روند درمان و داروها را عوض کند. در صورتی که فشار خون افزایش یافته باشد، باید در طی هفته های آینده دوباره بررسی شده و کنترل های لازم برای جلوگیری از پیشرفت آن انجام بگیرد.
درمان فشار خون بالا شامل مصرف داروها و ایجاد تغییر در سبک زندگی است. اگر شرایط مربوط به فشار خون فرد درمان یا کنترل نشود، بیماری می تواند به عوارض جبران ناپذیری مثل حمله قلبی و سکته مغذی منجر شود.

 

چگونه آزمایش فشار خون را بخوانیم؟

چگونه آزمایش فشار خون را بخوانیم؟

آزمایش فشار خون از دو عدد تشکیل شده است. عدد بالایی که فشار سیستولیک نام دارد، نشان دهنده فشار موجود در رگ ها به هنگام تپیدن قلب و پمپاژ خون است. عدد دوم یا فشار دیاستولیک، فشار موجود در رگ ها در طی استراحت بین هر تپش قلب را نشان می دهد. هر دو عدد برای تشخیص میزان فشار خون ضروری هستند. با توجه به شدت بیماری، فشار خون بالا طبق استاندارد های طبیعی، به چند دسته تقسیم می شود.

 

دسته بندی آزمایش فشار خون

نتایج آزمایش فشار خون در پنج دسته قرار می گیرند. این گروهبندی عبارت است از:
فشار خون نرمال: میزان فشار خون طبیعی در آزمایش برابر با عدد 80/120 میلی متر جیوه یا پایین تر است.
فشار خون بالا: عدد سیستولیک بین 120 و 129 میلی متر جیوه، و عدد دیاستولیک پایین تر از 80 قرار می گیرد. معمولا در این مرحله از بیماری، پزشکان برای فشار خون بالا دارو تجویز نمیکنند. اگرچه برای پایین آوردن فشار خون، توصیه های مرتبط با رژیم غذایی و تغییرات سبک زندگی صورت می گیرند.
بیماری فشار خون استیج 1: عدد سیستولیک نشان دهنده 130 تا 139، و عدد دیاستولیک نمایانگر 80 تا 89 میلی متر جیوه است.
بیماری فشار خون استیج 2: عدد اول (سیستولیک) برابر با 140 میلی متر جیوه و عدد دیاستولیک برابر با 90 یا بالاتر است.
بیماری فشار خون حاد: عدد سیتسولیک بالاتر از 1180 و عدد دیاستولیک بالاتر از 120 میلی متر جیوه را نشان می دهد. فشار خون در این بازه نیازمند کمک پزشکی فوری است. در صورتی که فشار خون بالا با بروز علائمی مثل درد در قفسه سینه، سردرد، تنگی نفس یا تاری دید همراه باشد، این شرایط وضعیت اضطراری بوده و بیمار باید به اورژانس منتقل شود.
آزمایش فشار خون توسط دستگاه فشار سنج اندازه گیری می شود. ضروری است برای دیدن نتایج درست، از دستگاهی استفاده شود که اندازه متناسبی دارد و بیش از حد تنگ یا شل نیست. گاهی دستگاه فشارسنج به دلیل نامناسب بودن اندازه، نتایج اشتباهی را نشان می دهد. همچنین، آزمایش فشار خون برای کودکان و نوجوانان متفاوت است و باید با معیار های متفاوتی سنجیده شود.

 

علل فشار خون بالا

علل فشار خون بالا

بیماری فشار خون در دو نوع فشار خون اولیه و فشار خون ثانیه به وجود میاید. هر کدام از این دو نوع، علل و فرایند های مختلفی را طی کرده و می توانند در افراد به شکل های گوناگون بروز کنند. بر اساس دلایل ابتلا به فشار خون، بیماری می تواند به تدریج یا به سرعت از خود علائم حاد بروز دهد.

ابتلا به فشار خون به دلیل چاقی، تغذیه و ژنتیک بارز ترین علل به شمار می روند. در حالی در گروه دوم از بیماری فشار خون، یعنی فشار خون ثانویه، عللی از جمله بیماری های زمینه ای عامل به وجود آورنده فشار خون بالا هستند. در ادامه به بررسی علل فشار خون بالا در هر یک از گروه های بیماری می پردازیم.

 

فشار خون اولیه یا اساسی

بیماری فشار خون بالا که با نام فشار خون اولیه نیز شناخته می شود، در طی زمان و در طولانی شکل می گیرد. این نوع فشار خون رایج تر بوده و بیشتر بیماران، به فشار خون اولیه مبتلا هستند. ترکیبی از عوامل مختلف می تواند در تکامل بیماری فشار خون اساسی نقش داشته باشد. برای مثال:
ژنتیک: برخی افراد به صورت ژنتیکی زمینه ابتلا به بیماری فشار خون را دارند. این عامل می تواند به دلیل جهش ژنتیکی یا نارسایی های ژنتیکی منتقل شده به فرد به وجود بیاید.
سن: افراد بالای 65 سال بیشتر در معرض خطر فشار خون بالا قرار دارند و سن عاملی ریسکی مهم برای این بیماری به شمار می رود.
چاقی: چاقی در طولانی مدت می تواند برای سلامت قلب عوارض داشته باشد و یکی از آنها فشار خون بالا است.
مصرف الکل: مصرف نوشیدنی های الکلی می تواند خطر ابتلا به بیماری فشار خون را افزایش دهد. همچنین این عامل تاثیر بیشتری بر زنان دارد.
سبک زندگی ناسالم و کم تحرکی: کمبود فعالیت فیزیکی می تواند باعث ابتلا به بیماری فشار خون بالا شود.
دیابت یا سندروم متابولیک: افرادی که به بیماری دیابت یا سندروم متابولیک مبتلا هستند بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار می گیرند.
تغذیه و مصرف نمک بالا: میان مصرف سدیم و ابتلا به فشار خون ارتباط مستقیم وجود دارد و تغذیه تاثیر مهمی در پیشرفت بیماری می گذارد.

 

فشار خون ثانویه

فشار خون ثانویه معمولا به سرعت بروز می کند و با عوارض شدیدتری نسبت به فشار خون اولیه همراه است. این نوع از بیماری فشار خون کمیاب تر بوده و طبق شرایط خاص به وجود میاید. عوامل مختلفی در ابتلا به فشار خون ثانویه تاثیر دارند:
بیماری های کلیوی
آپنه انسدادی خواب
نقص مادرزادی قلبی
اختلال تیروئید
عوارض جانبی داروها
مصرف مواد مخدر
مصرف الکل
انواع تومور های اندوکرین
بیماری غدد فوق کلیوی

 

علائم فشار خون بالا کدام اند؟

علائم فشار خون بالا کدام اند؟

فشار خون بالا یا پرفشاری شریانی، می تواند بیماری بدون نشانه ای باشد. بیشتر افراد دارای فشار خون بالا علائمی مرتبط با بیماری تجربه نمی کنند. سال ها و گاهی دهه ها طول می کشد تا بیماری به وضعیتی حاد برسد و به بروزعلائم واضح منجر شود. در این صورت هم نشانه ها ممکن است به دلیل سایر بیماری های زمینه ای به وجود آمده باشند. علائم فشار خون بالا در سطح حاد شامل موارد زیر است:

سرگیجه
لکه های خونی در سفیدی چشم ها (خونریزی زیر ملتحمه)
گرگرفتگی و سرخ شدن صورت


طبق گفته انجمن قلب آمریکا، برخلاف باور عمومی، فشار خون شدید باعث خونریزی بینی و سردرد نمی شود. تنها در صورتی این علائم در فرد بروز می دهد که دچار وضعیت بحرانی فشار خون بالا شده باشد. با توجه به واضح نبودن علام فشار خون بالا، بهترین راه برای تشخیص بیماری انجام آزمایش های فشار خون است. می توان با مراجعه به پزشک یا با استفاده از فشارسنج و در منزل، این آزمایش را انجام داد.
در صورتی که چکاپ سالینه انجام می دهید، می توانید با مشورت پزشک درباره کنترل فشار خون، اقدام های مورد نیاز را انجام بدهید. با وجود زمینه ارثی و خانوادگی بیماری فشار خون بالا، توصیه می شود سالی دوباره آزمایش فشار خون را انجام بدهید و تحت نظر پزشک، رژیم غذایی سالمی را دنبال کنید.

 

پیشگیری از فشار خون بالا

پیشگیری از فشار خون بالا

پیشگیری از فشار خون می تواند با توجه به ژنتیک، زمینه سایر بیماری ها و داروی های مصرفی، برای هر فرد متفاوت باشد و گاهی بیماری فشار خون بالا در بزرگسالان بدون دلیل مشخصی به وجود میاید.

اگرچه با این وجود هم حفظ عادت های سالم در رابطه با تحرک و ورزش می تواند بازندارنده موثری از بیماری فشار خون، عوارض قلبی-عروقی و سندروم متابولیک باشد. مدیریت تغذیه، که از رایج ترین عوامل ابتلا به فشار خون بالا به شمار می رود، در پیشگیری از بیماری های قلبی ضروری است.

 

سایر توصیه ها برای پیشگیری از فشار خون بالا عبارتند از:

 

  • دنبال کردن رژیم غذایی سالم:

برای کنترل فشار خون، باید از مصرف نمک پرهیز کرده و مقدار پتاسیم دریافتی خود را افزایش دهید. همچنین پرهیز از چربی های اشباع و ترانس می تواند در تنظیم فاکتور های خون تاثیرگذار باشد. میوه، سبزیجات و غلات سبوس دار از موادغذایی سالم و بدون ضرر برای قلب به شمار می روند. رژیم غذایی دش به انگلیسی DASH، نمونه از رژیم غذایی است که برای پیشگیری از فشار خون بالا توصیه می شود.

 

  • ورزش مستمر و تحرک بالا:

ورزش کردن برای شما امکان حفظ وزن متناسب و کاهش فشار خون را فراهم می کند. توصیه می شود حداقل دو و نیم ساعت در هفته را به انجام ورزش های نیمه شدید، یا یک و نیم ساعت برای انجام ورزش ایروبیک شدید، اختصاص دهید. ورزش ایروبیک، مانند پیاده وری، شامل هرگونه ورزشی است که به موجب آن ضربان قلب افزایش پیدا می کند و بدن اکسیژن بیشتری برای تنفس دریافت می کند.

 

  • کنترل وزن متناسب:

اضافه وزن یا چاقی باعث افزایش ریسک ابتلا به فشار خون بالا می شود. حفظ وزن متعادل می تواند در کاهش خطر بیماری های قلبی و پیشگیری از فشار خون بالا تاثیر گذار باشد. همچنین کاهش وزن به معنای تغییر در تغذیه است که خود می تواند به تنظیم فشار خون کمک کند.

 

  • ترک استعمال دخانیات:

استعمال سیگار می تواند موجب افزایش فشار خون، ریسک بیماری قلبی و سکته قلبی شود. در صورت مصرف دخانیات توصیه می شود با مشورت پزشک بهترین راهکارها برای ترک این عادت را دنبال کنید. دخانیات علاوه بر فشار خون، باعث قرار گرفتن در معرض خطر دیابت، بیماری های ریوی و بیماری مزمن انسدادی ریه می شود.

 

  • مدیریت استرس:

استرس از عوامل تشدیدکننده و ابتلا به فشار خون بالا است. برای کاهش فشار خون و حفظ سلامت کلی بدن، مدیریت استرس و تکنیک های کم کردن اضطراب را یادبگیرید و به کار ببرید. استرس از مخرب ترین عوامل سلامت جسمی در زندگی روزمره به شمار می رود و غیر مستقیم بر عادت هایی مثل خواب، تغذیه و تحرک هم تاثیر می گذارد.


اگر در حال حاضر به فشار خون بالا مبتلا هستید، باید از پیشرفت و بروز عوارض جدی آن جلوگیری کنید. در این صورت به ویزیت های مستمر پزشک اقدام کنید و روند درمانی تجویز شده را در پیش بگیرید. با توجه به شدت بیماری و سایر عوامل مثل بیماری های زمینه ای، درمان فشار خون می تواند با مصرف دارو یا بدون دارو صورت بگیرد.

 

 درمان فشار خون بالا

 درمان فشار خون بالا

شاید تصور کنید برای درمان فشار خون بالا، مصرف دارو های شیمیایی ضروری است. در مواقع حاد و اضطراری، پزشک معالج برای پایین آوردن فشار خون، دارو های مربوطه را تجویز می کند. اما در مراحل اولیه بیماری، می توان گفت اعمال تغییرات مورد نیاز بر سبک زندگی می تواند نقشی اساسی در کنترل فشار خون ایفا کند. کنترل فشار خون با تغییر عادت های غذایی و تحرک، می تواند از نیاز به مصرف دارو جلوگیری کرده یا آن را به تاخیر بیندازد. در ادامه به درمان فشار خون بالا می پردازیم.

 

1- کاهش وزن

معمولا فشار خون با اضافه وزن، افزایش میابد و وزن تاثیر زیادی در پیشرفت بیماری دارد. اضافه وزن همچنین می تواند باعث ایجاد وقفه در تنفس (آپنه انسدادی خواب) شود که خود عاملی برای افزایش فشار خون به حساب میاید. کاهش وزن یکی از تاثیرگذار ترین تغییرات سبک زندگی برای کاهش فشار خون است.

در صورت مواجهه با عواملی مثل چاقی و اضافه وزن، حتی کوچک ترین تغییر در وزن می تواند به کاهش فشار خون منجر شود. به طور کلی، به ازای هر یک کیلوگرم کاهش وزن، فشار خون 1 میلی متر جیوه کاهش پیدا می کند. علاوه بر اضافه وزن، چربی ناحیه شکمی از اهمیت زیادی برخوردار است و باعث افزایش فشار خون می شود.

 

2- ورزش مستمر

ورزش کردن به طور مداوم می تواند فشار خون را 5 الی 8 میلی متر جیوه کاهش دهد. ضروری است به ورزش ادامه دهید تا از برگشتن میزان فشار خون به مقدار قبلی جلوگیری شود. به عنوان یک هدف کلی، سی دقیقه ورزش با شدت متوسط در روز می تواند شروع ایجاد یک عادت باشد. رسیدن به سبک زندگی پرتحرک و سلامت به مرور زمان اتفاق می افتد و تنها ورزش دائم است که می تواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند.
در صورتی که در سطح دوم فشار خون، یعنی فشار خون بالا قرار دارید، ورزش کردن می تواند از ارتقاء آن به بیماری پیشرفته تر جلوگیری کند. همچنین در صورت ابتلا به بیماری فشار خون، تحرک فیزیکی می تواند فشار خون را به سطح ایمن تری کاهش دهد.
برخی از ورزش های ایروبیک که به درمان فشار خون بالا کمک می کنند عبارتند از پیاده روی، دویدن، دوچرخه سواری و شنا. انتخاب دیگری می تواند ورزش هیت یا تمرینات متناوب شدت بالا باشد که برای سلامت قلب و تناسب اندام مفید است. این ورزش ها عبارتند از تمرین های کوتاه که با هدف کالری سوزی و بالا بردن ضربان قلب انجام می گیرند.

ورزش سنگین و بدنسازی هم می تواند به درمان فشار خون کمک کنند. تمرینات بدنسازی می توانند دو روز در هفته انجام شوند اما برای اطمینان از برنامه ورزشی خود، از پزشک معالج درباره آن مشاوره بگیرید.

 

3- تغذیه سالم

تغذیه سالم

حتی کمترین کاهش در مقدار دریافتی نمک می تواند به بهبود سلامت قلب و پایین آمدن فشار خون تا 6 میلی متر جیوه منجر شود. تاثیر نمک بر فشار خون می تواند بین افراد دارای ویژگی های مختلف، متفاوت باشد. به طور کلی، مقدار نمک مصرفی روزانه خود را به 2300 میلی گرم در روز، یا کمتر، محدود کنید. اگرچه برای افراد میان سال و مبتلا به بیماری فشار خون، این مقدار به 1500 میلی گرم کاهش پیدا می کند. به منظور کاهش نمک در رژیم غذایی:
برچسب روی بسته بندی مواد غذایی را بخوانید. بسیاری از مواد غذایی که ما به طور دائم استفاده می کنیم سرشار از نمک هستند. با مطالعه برچسب روی محصولات غذایی می توان به مقدار کالری، چربی، نمک و شکر موجود در آنها پی برد. با آگاهی از مضرات این مواد می توان انتخاب های بهتری برای یک رژیم غذایی داشت و از ابتلا به بیماری های قلبی جلوگیری کرد.
از غذاهای فراوری شده پرهیز کنید. کارخانه های تولید کننده مواد غذایی، برای افزایش عمر قفسه ای محصولات، مقدار زیادی مواد نگهدارنده مضر به آنها اضافه می کنند. این مواد می تواند موجب ابتلا به بیماری فشار خون و تشدید آن شوند.

اولویت قرار دادن تغذیه سالم با پرهیز از غذاهای فراوری شده می تواند تاثیر زیادی بر کاهش فشار خون داشته باشد. وعده های نیمه آماده و نوشیدنی های شیرین هم در این دسته از غذهای مضر برای فشار خون قرار می گیرند.
از غذاهای شور دوری کنید. اگر طبق عادت، از مقدار زیادی نمک در غذاها استفاده می کنید، باید این عادت را ترک کنید. نمک سر سفره و اضافه شده به غذای خانگی عامل ابتدایی بسیاری از موارد در بیماری فشار خون است. می توان به جای نمک، از ادویه ها و طعم دهنده های دیگر در غذاها استفاده کرد.

 

4- خواب کافی و با کیفیت

برنامه خواب نامنظم و خواب ناکافی می تواند باعث پیشرفت بیماری فشار خون شود. در صورت داشتن کمتر از شش ساعت خواب شبانه، برای بیش از چهار روز در هفته، برنامه خواب شما باعث بروز انواع اختلالات در بدن می شود. عوامل مختلفی از جمله وقفه تنفسی در خواب (آپنه خواب)، سندروم پای بی قرار یا بی خوابی (اینسامنیا) می توانند باعث بروز اختلالات خواب شوند.
اگر معمولا با خواب نامنظم یا بی کیفیت مواجه هستید، با مراجعه به پزشک برای دریافت راهکار های مناسب اقدام کنید. یافتن و درمان کردن علل بی خوابی می تواند در بهبود آن موثر باشد. اما در صورت نداشتن هیچ یک از نشانه های اختلالات ذکر شده، با دنبال کردن راهکار های ساده می توانید به مرور زمان برنامه خواب خود را تنظیم کنید.
برنامه زمانی مشخصی را دنبال کنید. هرروز صبح و شب در زمان مشخصی به خواب بروید و بیدار شوید. سعی کنید در همه روزها، شامل روز های کاری و غیر کاری، به این ساعات معین متعهد بمانید.
محیطی آرام ایجاد کنید. محیط مناسب به خواب رفتن برای بیشتر افراد، محیطی نسبتا خنک، ساکت و تاریک است. توصیه می شود از یک ساعت قبل از خواب، از دستگاه هایی مثل گوشی و تلویزیون دوری کنید. در عوض با انجام فعالیت هایی که به قرار گرفتن مغز در حالت استراحت کمک می کنند، برای خوابیدن آماده شوید. نور شدید صفحه مانیتور و گوشی می تواند کیفیت خواب را کاهش دهد و آن را به تعویق بیندازد.
به غذاها و نوشیدنی های مصرفی خود توجه کنید. خوابیدن با معده خیلی پر و یا گرسنه می تواند باعث ایجاد اختلالات خواب شود. همچنین در ساعات پیش از خواب، از موادی مثل نیکوتین و کافئین پرهیز کنید.

 

5- کاهش استرس

استرس طولانی مدت و مزمن می تواند به ابتلا یا تشدید فشار خون بالا منجر شود.اگرچه محققان هنوز برای یافتن رابطه میان کاهش استرس و کاهش فشار خون تلاش می کنند، اما ثابت شده است که رابطه مستقیمی بین استرس و میزان فشار خون وجود دارد. به همین دلیل یافتن علت به وجود آورنده استرس در فرد و تلاش برای کاهش آن می تواند بر کنترل فشار خون بالا تاثیر مثبتی داشته باشد. به منظور کاهش استرس، توصیه می شود:
رژیم غذایی سالمی را دنبال کنید.
زمان سپری شده با گوشی همراه و کامپیوتر را کاهش دهید.
از مراقبه و ژورنال نویسی کمک بگیرید.
مقدار کافئین دریافتی خود را کاهش دهید.
از بی تحرکی پرهیز کرده و به انجام ورزش روزانه بپردازید.

 

6- بررسی و کنترل دائم فشار خون

چک کردن میزان فشار خون در منزل می تواند امکان تحت نظر قرار دادن آن را فراهم کند. برای اطمینان از اثربخشی رژیم غذایی و تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی، فرد مبتلا باید به طور مستمر بر فشار خون خود نظارت داشته باشد. دستگاه های فشار خون بدون نیاز به نسخه پزشک، به راحتی قابل تهیه و در دسترس هستند.

علاوه بر بررسی فشار خون در منزل، مراجعه مداوم به پزشک اقدامی ضروری در درمان فشار خون بالا به شمار می رود. در صورتی که فشار خون به خوبی کنترل شده باشد، می توانید از پزشک خود درباره تعداد ویزیت ها و آزمایش های مورد نیاز سوال کنید.

 

تغذیه و فشار خون بالا

تغذیه و فشار خون بالا

رژیم غذایی دش برای پایین آوردن فشار خون بالا طراحی شده و برای بسیاری از افراد نتیجه بخش واقع می شود. رژیم دش می تواند به کنترل کلسترول و سایر چربی های مضر خون مثل تری گلیسیرید نیز کمک کند. کاهش وزن، کاهش خطر حمله قلبی و سکته مغذی از سایر فواید این رژیم غذایی برای سلامتی هستند. در این نوع از تغذیه، نمک در حداقل مصرف می شود و وعده های سرشار از مواد مغذی، جایگزین غذهای فراوری شده می شوند.

 

رژیم غذایی برای فشار خون بالا

رژیم دش با کاهش میزان نمک در غذاها و محدود کردن آن به 2300 میلی گرم در روز، باعث پایین آمدن فشار خون می شود. در موارد حاد فشار خون بالا، توصیه می شود این مقدار به 1500 میلی گرم کاهش پیدا کند. مواد مغذی موجود در رژیم دش شامل منیزیم، پتاسیم و کلسیم به کنترل فشار خون و بهبود سلامت بدن کمک می کنند. رژیم غذایی دش برای پایین آوردن فشار خون شامل توصیه ها و پرهیزهای غذایی زیر است:
سبزیجات، میوه ها، لبنیات کم چرب یا بدون چربی
غلات سبوس دار، انواع لوبیا، مغزها و روغن های گیاهی
گوشت مرغ و ماهی
محدود کردن نمک، قندها نوشیدنی های شیرین
پرهیز از چربی اشباع و ترانس
رژیم غذایی دش به افراد مبتلا به فشار خون بالا، بیماری های کلیوی، دیابت و به طور کلی برای بهبود سلامتی توصیه می شود.

بخوانید : رژیم غذایی برای فشار خون بالا; برای فشار خون چی بخوریم و چی نخوریم؟

 

چگونه مصرف نمک را کاهش دهیم؟

مصرف بالای سدیم یا نمک از مهم ترین عوامل بیماری فشار خون بالا به شمار می رود و برای پیشگیری، کنترل و درمان آن لازم است مقدار نمک دریافتی به حداقل برسد.

برای این منظور توصیه می شود:
هنگام صرف غذا نمک را از دسترس خارج کنید تا از اضافه کردن نمک بیش از حد به غذا جلوگیری شود.
با تغییر در نحوه پخت غذاها، ذائقه خود برای افزودن نمک بیش از حد را تغییر دهید. سایر ادویه ها و طعم دهنده ها می توانند علاوه بر ایجاد تنوع غذایی، برای سلامت بدن نیز مفید باشد. برای مثال از لیمو، سرکه و دارچین استفاده کنید.
از غذاهای نیمه آماده و فراوری شده پرهیز کنید. برای کنترل مقدار نمک دریافتی، مصرف غذای خانگی اولین اقدام محسوب می شود؛ چراکه بیشتر محصولات غذایی دارای مقدار زیادی نمک و مواد نگهدارنده هستند.
به مقدار نمک در برچسب مواد غذایی توجه کنید. نوشیدنی ها، وعده های یخ زده و نیمه آماده سرشار از نمک هستند.
از مصرف بیش از حد غذاهای شور مثل زیتون، خیارشور، سس کچاپ و خردل، مرغ سوخاری و سوسیس و کالباس پرهیز کنید.

 

فشار خون بالا در بارداری

 

فشار خون بالا در بارداری

فشار خون بالا در بارداری رواج پیدا کرده است. کنترل میزان فشار خون در این دوران می تواند سلامت مادر و فرزند را تضمین کند. ضروری است در صورت داشتن سابقه بیماری قبل از بارداری، با پزشک خود درباره این شرایط مشورت کرده و درمان تجویز شده را دنبال کنید.

گاهی فشار خون بالا باید تا مدت ها بعد از بارداری نیز تحت نظر باشد تا از درمان آن اطمینان حاصل شود. فشار خون بالا در دوران بارداری نشان دهنده پره اکلامپسی است. معمولا در این حالت فشار خون بالا، در 20 هفته اول بارداری و بدون صدمه به کلیه ها و ارگان های دیگر شروع می شود.

 

عوارض فشار خون بالا در بارداری

عوارض فشار خون بالا برای مادر و فرزند عبارتند از:
عوارض فشار خون بالا برای مادر: پره اکلامپسی، اکلامپسی، سکته مغذی، نیاز به القای زایمان یا اینداکشن (مصرف دارو برای زایمان زودرس) و دکولمان جفت (جدا شدن جفت از دیواره آندومتر) از عوارض فشار خون بالا در بارداری به شمار می روند.
عوارض فشار خون بالا برای فرزند: زایمان زودرس و وزن پایین نوزاد هنگام تولد، عوارض موجود برای نوزاد هستند. فشار خون بالای مادر باعث می شود جنین به سختی اکسیژن و موادمغذی برای رشد را دریافت کند، در نتیجه برای حفظ سلامت فرزند، زایمان زودتر از موعد تجویز می شود.

 

سخن پایانی

از طریق دنبال کردن رژیم غذایی سالم می توان به سلامت قلب کمک کرد و عوامل ریسک بیماری فشار خون را کاهش داد. ورزش کردن و سبک زندگی فعال از موثرترین راه های پیشگیری و درمان فشار خون بالا به شمار می رود. درباره فشار خون، به خصوص با داشتن زمینه ارثی بیماری، باید به انتخاب های غذایی روزمره و عادت های اساسی توجه داشت.

 

سوالات متداول

فشار خون طبیعی چند است؟

فشار خون طبیعی برای بزرگسالان عبارت است است فشار خون سیستولیک پایین تر از 120 و فشار خون دیاستولیک پایین تر از 80.

فشار خون بالا چند است؟

فشار خون بالا برای بزرگسالان با توجه به شدت بیماری به چند دسته تقسیم می شود. گروه اول که ابتدایی ترین مرحله بیماری است، شامل فشار خون سیستولیک بین 120 و 130، و فشار خون دیاستولیک پایین تر از 80 می باشد.

فشار خون استرسی چیست؟

زمانی که فرد دچار استرس می شود، بدن سیلی از هورمون ها را ترشح می کند. این هورمون ها باعث تسریع ضربان قلب و تنگ شدن رگ های خونی می شوند. در نتیجه این فرایند، فشار خون به صورت موقتی بالا می رود. با این وجود هنوز نمی توان استرس را عاملی برای فشار خون بلند مدت دانست.

آیا فشار خون خطرناک است؟

فشار خون بالا باعث ایجاد اختلال در کارکرد قلب و شدت گرفتن آن می شود؛ در نتیجه عوارضی مثل درد قفسه سینه، حمله قلبی، نارسایی قلبی و سکته به وجود میایند. همچنین نوعی زوال عقل به نام زوال عقل عروقی وجود دارد که افراد مبتلا به فشار خون حاد در معرض خطر آن قرار می گیرند. به این ترتیب فشار خون بالا عوارض جدی برای سلامتی دارد.

منابع

منبع 1 | منبع 2 | منبع 3 | منبع 4 | منبع 5 | منبع 6 | منبع 7

دیدگاهتان را بنویسید