اگر شما هم دچار بیماری درماتیت سبوریک هستید و می خواهید نقش رژیم غذایی برای بیماران درماتیت سبوریک را بدانید تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. ما در این مقاله نقش رژیم غذایی درماتیت سبورئیک برای کاهش علائم این بیماری را معرفی و غذاهایی را که باید از آنها اجتناب کنید را نام خواهیم برد.
درماتیت سبورئیک چیست؟
درماتیت سبورئیک که به عنوان یک شکل مزمن اگزما در نظر گرفته می شود، در قسمت هایی از بدن مانند قسمت بالایی پشت، گردن، اطراف بینی، گوش ها و پوست سر که غدد تولیده کننده چربی وجود دارد ظاهر می شود.
علت دقیق درماتیت سبورئیک ناشناخته است، اگرچه ژن ها و هورمون ها نقش دارند. میکروارگانیسم هایی که به طور طبیعی روی پوست زندگی می کنند نیز می توانند به تشدید درماتیت سبورئیک کمک کنند.
افراد در هر سنی ممکن است دچار درماتیت سبورئیک شوند(از جمله نوزادان). با این حال، بیشتر بزرگسالان بین 30 تا 60 سال و نوزادان زیر 3 ماه را مبتلا می کند.
استرس، تغییرات هورمونی یا بیماری، شوینده های خشن، حلال ها، مواد شیمیایی و صابون ها، هوای سرد و خشک و داروهایی مانند پسورالن ، اینترفرون و لیتیوم محرک های رایج و شناخته شده ی درماتیت سبورئیک هستند.
به طور کلی آمار ابتلا به درماتیت سبورئیک در مردان کمی بیشتر از زنان است. بیماران مبتلا به بیماریهای خاص (مانند HIV/AIDS و پسوریازیس) که بر سیستم ایمنی و سیستم عصبی مانند بیماری پارکینسون تأثیر میگذارند نیز در معرض افزایش خطر ابتلا به درماتیت سبورئیک هستند. همچنین می تواند افرادی را که صرع، اعتیاد به الکل، آکنه و مشکلات سلامت روانی مانند افسردگی و اختلالات خوردن دارند را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
دلیل اینکه چرا برخی افراد به درماتیت سبورئیک مبتلا می شوند، مشخص نیست، اما دلیل آن احتمالاً به تفاوت در پاسخ های سیستم ایمنی به مالاسزیا مربوط می شود . جالب توجه است، نشان داده شده است که مالاسزیا با مخمر کاندیدا که معمولاً در دستگاه گوارش یافت می شود، واکنش متقاطع ایمنی دارد.
مشخص شده است که افراد مبتلا به درماتیت سبورئیک دارای سطوح بیشتری از آنتی ژن کاندیدا در مدفوع و زبان خود هستند، که این همچنین ممکن است نشان دهد سطوح بالاتری در دستگاه گوارش خود نیز داشته باشند.
علاوه بر این مطالعات نشان می دهد، درماتیت سبورئیک در برخی از بیماران تحت درمان با داروهای خوراکی ضد مخمر بهبود می یابد.
نقش تغذیه در درماتیت سبورئیک
سلامت بدن را می توان از روی پوست مشاهده کرد که می توان آن را آینه آنچه در بدن ما اتفاق می افتد در نظر گرفت. در واقع پوست قادر است هر گونه اختلال متابولیک را از طریق تولید بیش از حد سبوم یا باکتری در پایه برخی بیماری های پوستی مانند درماتیت سبورئیک منعکس کند.
با ایجاد یک سبک زندگی سالم متشکل از فعالیت بدنی، بهداشت فردی و یک رژیم غذایی متعادل، می توان تعادل و سلامت هر دو بدن و پوست را بازیابی کرد.
نکات تغذیه ای برای مبارزه با درماتیت سبورئیک
بهتر است برای مقابله با عوامل دخیل در تشدید درماتیت سبورئیک، کربوهیدرات ها و پروتئین های کامل را جایگزین غذاهای تخمیر شده، تند و خیلی چرب کنید.
درماتیت سبورئیک با چربی ها، به ویژه اگر اشباع شده باشد، یا شیرینی بیش از حد موجود در شیرینی ها و نوشابه های گازدار یا نوشیدنی های سبک، که در آن قندها با شیرین کننده های حاوی قند جایگزین می شوند، تقویت و تشدید می شود.
غذاهای تشدید کننده درماتیت سبورئیک در رژیم غذایی
- غذاهای تخمیر شده: مانند نان، پیتزا، کیک، دسر، تنقلات صنعتی، بیسکویت های تولید شده صنعتی و به طور کلی محصولات پخته شده. مخمر موجود در این طیف از غذاها می تواند فعالیت مالاسزیا فورفور را افزایش دهد، باکتری که معمولاً در پوست وجود دارد و مسئول تولید کنترل نشده سبوم در درماتیت سبورئیک است و به صورت کنترل نشده ای افزایش می یابد.
بنابراین سعی کنید مصرف غذاهای تخمیری را در رژیم غذایی درماتیت سبورئیک خود محدود کنید و از غلات کامل به جای آنها مصرف کنید.
- شیر، محصولات لبنی و فرآورده های لبنی: این دسته غذایی می تواند با تشدید تحریک پوست و پوست سر همراه باشد. معتبرترین فرضیه با ارتباط احتمالی بین عدم تحمل لاکتوز و غذاهایی که ممکن است حاوی آن باشند، مانند محصولات فرآوری شده صنعتی و درماتیت سبورئیک نشان داده شده است.
- غذاهای چرب به طور کلی، از سرخ شده تا گوشت قرمز. دومی حاوی درصد بیشتری از چربی اشباع شده نسبت به گوشت سفید است. این غذاها منبع التهاب پوست هستند.
- غذاهای تند، یعنی فلفلی و تند . این غذاها مویرگ ها را گشاد می کنند و در نتیجه باعث قرمزی پوست، افزایش التهاب و تحریک عمومی پوست می شوند.
از مصرف چاشنی ها تند و التهاب زا در رژیم غذایی درماتیت سبورئیک خودداری کنید.
- نوشیدنی های الکلی حاوی مقدار زیادی کالری هستند که از طریق بدن دفع نمی شوند و باعث افزایش چربی در بافت ها می شوند.
در رژیم غذایی درماتیت سبورئیک چه غذاهایی مجاز هستند
بسیاری از غذاهایی که رژیم مدیترانه ای را تشکیل می دهند، برای پوست خوشایند هستند: به ویژه میوه ها و سبزیجات، که حاوی مقدار زیادی آب، غذاهای پروتئینی، ترجیحا سبزیجات، غلات کامل و… البته، هر ماده غذایی با شاخص گلیسمی پایین که باعث افزایش ناگهانی قند خون در پایان غذا نمی شود.
- میوه و سبزیجات دلخواه و ترجیحاً تازه و فصلی: گیاهان و سبزیجات علاوه بر تامین ویتامینها و املاح معدنی بدن، به کاهش التهاب کمک میکنند، باعث آبرسانی به بافتها میشوند که برای حفظ بافت هیدرولیپیدی پوست ضروری است و تشنگی آن را از درون رفع میکند.
اما استثناعاتی نیز وجود دارد گوجه فرنگی در میان سبزیجات، توت فرنگی و هلو در میان میوه ها میتوانند منبع آلرژیهای غذایی باشند که می توانند قرمزی، تحریک و سوزش پوست با درماتیت سبورئیک را بدتر کنند.
درواقع، مطالعات علمی نشان میدهد که برخی از افراد مبتلا به تحریک یا التهاب پوست، بر اساس آنچه «مارش آلرژیک» نامیده میشود، استعداد ابتلا به آلرژی و واکنشهای غذایی را دارند.
- غذاهای پروتئینی به شرطی که به آرامی پخته شوند. گوشت سفید بر گوشت قرمز ترجیح داده می شود، زیرا حاوی پروتئین های بدون چربی است که باعث التهاب نمی شود. ماهی کم چرب باید ترجیح داده شود، حتی بهتر است ماهی روغنی غنی از امگا 3 باشد که علاوه بر مفید بودن برای پوست، از خطرات قلبی عروقی جلوگیری می کند.
همچنین برای تقویت دریافت امگا 3، می توانید گردو، روغن زیتون را در مقادیر توصیه شده روزانه حداکثر تا 3 قاشق غذاخوری و روغن بذر کتان مصرف کنید. تخم مرغ و حبوبات نیز بخشی از منابع پروتئینی هستند که باید با خیال راحت به رژیم غذایی برای مقابله با علائم درماتیت سبورئیک اضافه شوند.
- غذاهای غنی از بیوتین ، ویتامینی که به کنترل متابولیسم چربی کمک می کند. بیوتین به طور طبیعی در غذاهایی مانند پاستا، نان و غلات کامل، برنج، جگر گاو، هویج و کلم وجود دارد. در صورت لزوم و با تجویز پزشکی، می توان با استفاده از مکمل های غذایی، مصرف بیوتین را در رژیم غذایی افزایش داد.
- آب ، بدن از بخش زیادی از آب تشکیل شده است. آب برای سلامت پوست و کل بدن ضروری است. مقدار مناسب آب باعث افزایش تبادلات بین سلول ها، دفع مواد زائد از طریق ادرار، شکل مدفوع و منظم بودن روده می شود. هیدراتاسیون در درمان درماتیت سبورئیک ضروری است و نوشیدن حداقل 1.5 تا 2 لیتر آب در روز توصیه می شود، همچنین از طریق مصرف دمنوش های گیاهی و سایر نوشیدنی های طبیعی، یعنی بدون گاز و قند اضافه شده می توان آب مورد نیاز بدن را تامین کرد.
بایدها و نبایدها هنگام پیروی از برنامه غذایی برای درماتیت سبورئیک
برای کنترل درماتیت سبورئیک، میتوانید تغییرات سادهای را در سبک زندگی و عادات غذایی خود ایجاد کنید که در زیر به آنها اشاره میشود، همراه با رعایت نکات تغذیه برای بیماران درماتیت سبورئیک که در بالا ذکر شد.
انجام دهید
- به تدریج مصرف کربوهیدرات های فیبر بالا را افزایش دهید .
- غذاهای پروتئینی بدون چربی مصرف کنید
- غذاهای با چربی غیراشباع مونو و اسیدهای چرب امگا 3 را در رژیم غذایی درماتیت سبورئیک خود بگنجانبد
- میوه ها و سبزیجات مختلف را مصرف کنید.
- حداقل 2 لیتر آب بنوشید.
- ورزش منظم انجام دهید.
انجام ندهید
- وعده های غذایی را حذف نکنید.
- وعده های غذایی سنگین را در یک زمان مصرف نکنید.
- از مصرف آبمیوه های فرآوری شده و نوشابه های گازدار خودداری کنید.
- از غذاهای سرخ شده پرهیز کنید.
مخلص کلام; رژیم غذایی برای درماتیت سبورئیک
استفاده از یک سبک زندگی سالم، کاهش استرس و رعایت رژیم غذایی درماتیت سبورئیک (رژیم های غذایی از بین بردن مخمر و رژیم ضد التهابی) در کنار استفاده از روش های دارویی و درمانی مانند لوسیون ها و شامپوها در کنار هم می تواند موجب کاهش علائم و درمان این بیماری شود.