صفحه اصلی > دیابت : علائم دیابت در کودکان چیست؟ علت و روش های پیشگیری و درمان

علائم دیابت در کودکان چیست؟ علت و روش های پیشگیری و درمان

علائم دیابت در کودکان

فهرست مطالب

دیابت یک بیماری مزمن است که می تواند در هر سنی حتی در سال های اول زندگی ظاهر شود. مهمترین علائم دیابت در کودکان و نوجوانان شامل افزایش تشنگی و تکرر ادرار است.

برای اطلاعات بیشتر در مورد علائم ابتلا به دیابت در کودکان، نحوه تشخیص و درمان دیابت و علت دیابت گرفتن کودکان، با ما در این مقاله از سایت سلامتی من، همراه باشید.

دیابت در کودکان چگونه است؟

دیابت در کودکان چگونه است؟

دیابت یا قند خون بالا در کودکان، زمانی اتفاق می افتد که هورمون انسولین عملکرد خود را از دست بدهد. انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده تولید می شود و گلوکز موجود در خون را به سلول ها می رساند.

وقتی لوزالمعده به اندازه کافی از این هورمون تولید نکند، قند خون نمی تواند به سلول ها برسد. از آنجایی که قند در خون باقی می ماند، منجر به افزایش سطح قند خون می شود. هنگامی که سطح قند خون برای مدت طولانی بالا باشد، این می تواند منجر به دیابت شود.

انواع دیابت کودکان

انواع دیابت کودکان

دیابت نوع 1

شایع ترین نوع دیابت در کودکان، دیابت نوع 1 است. این یک بیماری مادام العمر است که گاهی از دوران کودکی به ویژه در کودکان 6 ماهه تا 5 ساله یا در دوران بلوغ، شروع می شود. دیابت نوع 1 معمولاً یک بیماری خود ایمنی است، که در آن سیستم ایمنی بدن سلول های لوزالمعده را که انسولین تولید می کنند از بین می برد.

از آنجایی که در دیابت نوع یک، سلول های بدن نمی توانند سوخت خود را دریافت کنند، فکر می کنند که در حال گرسنگی هستند، که باعث می شود کبد با تولید قند بیشتر از ذخایر چربی و پروتئین بدن واکنش نشان دهد.

این به یک چرخه معیوب تبدیل می شود، زیرا بدون انسولین، بدن نمی تواند از این گلوکز اضافی استفاده کند و از طرفی بدن آن را بیشتر تولید می کند. دیابت نوع 1 می تواند باعث کاهش وزن و ضعف شود. اگر کودک شما مبتلا به دیابت تشخیص داده شده است، احتمال ابتلا به این نوع دیابت بیشتر است.

دیابت نوع 2

دیابت نوع 2 زمانی ایجاد می شود که بدن به درستی از انسولین استفاده نمی کند. دیابت نوع 2 در بزرگسالان شایع تر است اما به دلیل افزایش تعداد کودکانی که اضافه وزن دارند، رژیم غذایی نامناسب و فعالیت بدنی کمتر دارند، در کودکان نیز دیده می شود.

در دیابت نوع 2، لوزالمعده قادر به تولید انسولین است، اما بدن آنطور که باید به آن پاسخ نمی دهد. در این نوع دیابت گلوکز موجود در خون قادر به ورود به سلول ها نیست و نمی تواند انرژی مورد نیاز سلول ها را تامین کند.

در واقع بدن مقاومت به انسولین نشان می دهد، بنابراین قند در جریان خون تجمع می یابد.

علائم دیابت در کودکان چیست؟

علائم دیابت در کودکان

علائم یا نشانه های دیابت در کودکان مانند بزرگسالان است، اما ممکن است به شکل متفاوتی ظاهر شوند، مانند اینکه کودک به دلیل داشتن انرژی کمتر تمایلی به بازی کردن یا شرکت در ورزش یا فعالیت های بدنی دیگر ندارد.

دیابت در کودکان همچنین ممکن است باعث تغییر در رفتار، عملکرد ضعیف در مدرسه یا اختلال در رشد شود. در ادامه برخی از این علائم را بررسی خواهیم کرد.

علائم دیابت در کودکان چیست؟افزایش تشنگی یا کم‌آبی بدن: گلوکز اضافی در جریان خون، مایع را از بافت ها می کشد و این می تواند باعث افزایش تشنگی یا کم آبی بدن شود.

اگرچه درخواست کودک شما برای آب بیشتر می‌تواند دلایل طبیعی زیادی داشته باشد، از جمله هوای گرم یا فعالیت خاص او، با این حال گاهی افزایش تشنگی می تواند نشانه دیابت نیز باشد، به خصوص اگر تشنگی طولانی مدت یا همراه با علائم دیگر باشد.

تکرر یا افزایش ادرار: ممکن است متوجه شوید که خیلی بیشتر از حد معمول پوشک عوض می کنید، یا تعداد دفعات رفتن کودکتان به توالت زیاد شده است. این یکی دیگر از نشانه های دیابت است.

کاهش وزن: کودک شما اشتهای زیادی نشان می دهد و بیشتر غذا می خورد اما همچنان وزن کم می کند، یا حتی گاهی کاهش اشتها منجر به کاهش وزن او می شود. در واقع از دست دادن اشتها یکی از علائم بیماری دیابت در کودکان است.

علائم دیابت در کودکان چیست؟خستگی شدید: یکی دیگر از علائم دیابت در کودکان خستگی بیش از حد است. ممکن است متوجه شوید که کودک شما دائماً بدون هیچ دلیل واضحی خسته است. این خستگی ناشی از عدم دریافت انرژی کافی در سلول های بدن به شکل قند خون است.علائم دیابت در کودکان

تاری دید: قند خون بالا می تواند باعث ایجاد مشکل در تمرکز شود. برای مثال، اگر فرزندتان از اینکه نمی تواند به درستی ببیند شکایت دارد، به پزشک خود در مورد این علامت اطلاع دهید، زیرا این می تواند یک علامت هشداردهنده دیابت باشد.

دیر بهبود یافتن زخم: زخم ها و بریدگی هایی که بهبودی آنها بیشتر از حد معمول طول می کشد نیز یکی از علائم پوستی دیابت در کودکان است.

علائم دیابت نوع اول در کودکان و نوع دوم تفاوت زیادی با هم ندارند. تنها تفاوت آنها در این است که علائم دیابت نوع یک در عرض چند روز یا چند هفته ظاهر می شوند اما در دیابت نوع دو ممکن است ماه ها طول بکشد.

علاوه بر این دیابت نوع 1 می تواند باعث کتواسیدوز دیابتی شود. این عارضه زمانی رخ می دهد که سطح قند خون بسیار بالا است و بدن شروع به ساخت کتون می کند.

این یک وضعیت بسیار جدی است که نیاز به درمان فوری در بیمارستان دارد. اگر کودک شما فوراً تحت درمان قرار نگیرد، در معرض خطر کمای دیابتی قرار دارد.

بخوانید: مهمترین علائم دیابت | دیابت نوع 1، نوع 2، بارداری و پیش دیابت

علائم دیابت در کودکان زیر ۵ سال چیست؟

علائم دیابت در کودکان زیر ۵ سال چیست؟

تشخیص علائم دیابت در کودکان ممکن است دشوار باشد. این علائم معمولاً به سرعت ایجاد می شوند و عبارتند از:

  • تشنگی بیش از حد
  • گرسنه بیش از حد
  • افزایش و تکرر ادرار
  • احساس خستگی و ضعف همیشگی
  • کاهش وزن
  • داشتن تاری دید یا سایر مشکلات بینایی
  • داشتن عفونت قارچی (برفک دهان)
  • داشتن نفسی با بوی میوه
  • بی قراری یا بد خلق بودن

اگر کودک شما این علائم را دارد، فورا به پزشک مراجعه کنید.

علائم کتواسیدوز دیابتی در کودکان چیست؟

همانطور که قبل تر به آن اشاره کردیم، اگر سطح گلوکز خون کودک شما بسیار بالا باشد، ممکن است به یک بیماری جدی به نام کتواسیدوز دیابتی (DKA) مبتلا شود. علائم کتواسیدوز دیابتی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تنفس سریع
  • نفس کشیدن عمیق
  • کم آبی بدن
  • نفسی که بوی لاک پاک کن یا میوه می دهد
  • دل درد
  • استفراغ
  • گیجی و خواب آلودگی

کتواسیدوز دیابتی یک بیماری جدی است که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. اگر فکر می کنید فرزند شما ممکن است به آن مبتلا شده باشد، حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

علائم کمای دیابتی در کودکان چیست؟

کمای دیابتی یک عارضه خطرناک دیابتی است که باعث بی هوشی فرد می شود. زمانی که به دیابت مبتلا هستید، قند خون بالا و یا پایین می توانند باعث کمای دیابتی شود.

اگر قند خون کودک بالا باشد (هیپرگلیسمی) ممکن است علائمی مانند تشنگی، تنگی نفس، درد شکم، خشک شدن دهان و ضربان قلب تند را تجربه کند.

اما زمانی که کودک به دلیل قند خون پایین (هیپوگلیسمی) به کمای دیابتی می رود، علائمی مانند ضعف، تعریق زیاد، حالت تهوع و سرگیجه را تجربه می کند.

علت دیابت در کودکان چیست؟

علت یا علل دیابت در کودکان ناشناخته است. با این حال، متخصصان برخی از نظریه ها را تشکیل داده اند و عوامل خطر را برای هر دو نوع دیابت شناسایی کرده اند:

علت دیابت نوع 1 در کودکان به طور قطعی مشخص نیست. با این حال تصور می شود که دیابت نوع 1 اغلب به دلیل یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم دفاعی بدن، سلول های سازنده انسولین را از بین می برد. تصور می شود که چیزی، مانند عفونت ویروسی، سیستم ایمنی را تحریک می کند.

در رابطه با علت ابتلا به دیابت نوع 2، چندین عامل خطر وجود دارد که می تواند شامل نژاد، ژنتیک و سبک زندگی باشد.

چگونه دیابت در کودکان تشخیص داده می شود؟

چگونه دیابت در کودکان تشخیص داده می شود؟

اگر پزشک به دیابت کودک شما مشکوک باشد، ممکن است آزمایشی را برای بررسی سطح گلوکز خون توصیه کند. در اینجا چند آزمایش متداول وجود دارد.

آزمایش قند خون تصادفی: آزمایش خون در یک زمان تصادفی برای اندازه گیری سطح گلوکز انجام می شود.

آزمایش خون هموگلوبین گلیکوزیله (A1C): این آزمایش درصد گلوکز متصل به هموگلوبین را اندازه‌گیری می کند.

آزمایش قند خون ناشتا: برای این آزمایش، پس از یک شب ناشتا بودن، نمونه خون گرفته می شود.

تست تحمل گلوکز خوراکی: اولین آزمایش خون پس از هشت ساعت یا یک شب ناشتا بودن، گرفته می شود. سپس کودک شما یک محلول شیرین می نوشد و سطح قند خون او چندین بار طی چند ساعت آینده از طریق آزمایش خون بررسی می شود.

عوارض دیابت در کودکان چیست؟

بیماری قلبی و عروقی: دیابت خطر ابتلا به بیماری هایی مانند تنگی رگ های خونی، فشار خون بالا، بیماری قلبی و سکته را در آینده افزایش می دهد.

آسیب عصبی: آسیب عصبی معمولاً به تدریج و در مدت زمان طولانی اتفاق می افتد. این می تواند باعث گزگز، بی حسی، سوزش یا درد شود.

بیماری کلیوی: دیابت می تواند به خوشه‌های متعدد عروق خونی کوچک در کلیه‌ها آسیب برساند که مواد زائد خون فرزندتان را فیلتر می‌کنند.

بیماری چشم: دیابت می تواند به رگ های خونی شبکیه چشم آسیب برساند که ممکن است منجر به مشکلات بینایی شود.

پوکی استخوان: دیابت ممکن است تراکم استخوان را کاهش دهد و خطر ابتلا به پوکی استخوان را در کودک شما در بزرگسالی افزایش دهد.

پیشگیری از دیابت کودکان

در حال حاضر هیچ راه اثبات شده ای برای پیشگیری از دیابت وجود ندارد. در واقع هیچ تغییری در سبک زندگی وجود ندارد که بتوان خطر ابتلا به دیابت نوع 1 را کاهش داد. اما در برخی موارد، می توان با تغییر برخی مسائل سبک زندگی مانند بهبود رژیم غذایی، اجتناب از اضافه وزن و انجام تمرینات بدنی منظم از دیابت نوع 2پیشگیری کرد.

علاوه بر این، هم برای دیابت نوع 1 و هم برای دیابت نوع 2، عوارضی مانند بیماری های قلبی و بیماری های چشمی را می توان با معاینات منظم و کنترل قند خون و سایر عوامل مانند فشار خون و سطح کلسترول و همچنین حفظ یک سبک زندگی سالم تا حد زیادی کاهش داد.

درمان دیابت برای کودکان

اگرچه راهی برای درمان قطعی دیابت در کودکان وجود ندارد، اما با مراقبت مداوم کودک شما می تواند به زندگی عادی خود ادامه دهد. درمان بستگی به این دارد که کودک شما دیابت نوع 1 یا 2 دارد، اما یک برنامه مراقبتی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

تزریق انسولین

اگر کودک شما دیابت نوع 1 دارد، درمان مادام العمر با انسولین ضروری خواهد بود. برخی از موارد دیابت نوع 2 نیز به انسولین نیاز دارند. تزریق انسولین به پایین آوردن قند خون کودکتان کمک می کند.

پایش گلوکز

درمان دیابت برای کودمان

باید مرتباً سطح گلوکز خون فرزندتان را کنترل کنید. ممکن است لازم باشد تا 6 بار در طول شبانه روز این کار را انجام دهید. شما این کار را با آزمایش یک قطره خون فرزندتان در یک کیت آزمایش مخصوص انجام می دهید. هدف این است که سطح قند خون فرزندتان را در محدوده مناسب نگه دارید.

سطح قند خون بسیار پایین یا بسیار بالا می تواند خطرناک باشد. شما باید یاد بگیرید که چگونه سطوح قند خون بالا و پایین را تشخیص داده و مدیریت کنید.

برای اینکه سطح گلوکز خون را در محدوده مناسب نگه دارید، باید به دقت غذایی را که کودک می خورد با میزان فعالیت بدنی و انسولین او متعادل کنید.

رژیم غذایی سالم

درمان دیابت برای کودکان

خوب غذا خوردن و زمان بندی مناسب وعده های غذایی بخش بزرگی از هر برنامه درمانی دیابت محسوب می شود. پس سعی کنید یک رژیم غذایی سالم را برای کودکتان انتخاب کنید. رژیم غذایی سالم می تواند یک درمان خانگی قند خون در کودکان باشد.

ورزش منظم

کودک خود را تشویق کنید حداقل یک ساعت در روز فعالیت بدنی داشته باشد.

درمان دیابت برای کودکان

شمارش کربوهیدرات ها

اگر کودک شما دیابت نوع 1 دارد، پزشک یا متخصص تغذیه کودک شما نحوه شمارش کربوهیدرات ها در غذاها را توضیح می دهد تا بتوان دوز انسولین او را به دقت محاسبه کرد.

سخن پایانی

همانطور که در این مقاله به آن اشاره کردیم، برخی از علائم دیابت در کودکان شبیه به چیزهایی است که ممکن است در زندگی روزمره اتفاق بیفتد مانند افزایش تشنگی در یک روز گرم.

با این حال، اگر هر یک از این علائم هشدار دهنده دیابت را برای یک مدت طولانی در کودک خود مشاهده کردید، بی خطرترین کار این است که با یک پزشک مشورت کنید، او می تواند دیابت را رد کند یا تشخیص دهد.

سوالات متداول

دیابت در کودکان از چه سنی شروع میشود؟

ابتلا به دیابت سن خاصی ندارد. دیابت نوع یک ممکن است از همان بدو تولد در کودک ظاهر شود. اما دیابت نوع دو بسته به عوامل خطر می تواند در هر سنی بروز دهد.

بله، دیابت حتی می تواند در سال های اول زندگی کودک ظاهر شود.

علائم دیابت در نوزادان و کودکان می تواند بسیار ناگهانی شروع شود و هیچ علامت واحدی وجود ندارد، اما این علائم می توانند، شامل افزایش تشنگی، تکرر ادرار و خستگی زیاد باشد.

دیدگاهتان را بنویسید