صفحه اصلی > رژیم های غذایی : رژیم غذایی کم کاری تیروئید: برای کم کاری تیروئید چه بخوریم؟

رژیم غذایی کم کاری تیروئید: برای کم کاری تیروئید چه بخوریم؟

رژیم غذایی کم کاری تیروئید: برای کم کاری تیروئید چه بخوریم؟

فهرست مطالب

پیروی از یک رژیم غذایی سالم و غنی از مواد مغذی می تواند به افراد مبتلا به کم کاری تیروئید کمک کند تاعملکرد تیروئید خود را بهبود بخشند، از کمبود مواد مغذی پیشگیری کنند و علائم کم کاری تیروئید را کاهش دهند.

اگر تمایل دارید با بهترین رژیم غذایی کم کاری تیروئید آشنا شوید، این مقاله از سایت سلامتی من، شما را در این زمینه راهنمایی می کند.

 

رژیم غذایی کم کاری تیروئید چیست؟

رژیم غذایی کم کاری تیروئید چیست؟

بهترین رژیم غذایی برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید، بسیار شبیه به یک رژیم غذایی سالم است. فقط نکاتی وجود دارد که برای حفظ مواد مغذی کلیدی و اجتناب از تداخلات دارویی باید آن ها را رعایت کنید. با پیروی از یک الگوی غذایی صحیح به کاهش علائم بیماری و همچنین خطر بیماری‌ های مرتبط با کم ‌کاری تیروئید مانند بیماری ‌های قلبی، چاقی و دیابت نوع ۲ کمک می کنید.

 

غذاهای مفید برای کم کاری تیروئید کدامند؟

غذاهای مفید برای کم کاری تیروئید کدامند؟

مصرف برخی غذاها می تواند به افزایش کارایی تیروئید شما کمک کند. غذاهای مفید برای کم کاری تیروئید عبارت است از:

  • سبزیجات غیر نشاسته ای: کنگر فرنگی، کدو سبز، مارچوبه، هویج، فلفل و قارچ
  • سبزیجات نشاسته ای: سیب زمینی شیرین، سیب زمینی، نخود فرنگی و کدو حلوایی
  • سبزیجات برگی تازه و خشک: اسفناج، ریحان و رزماری
  • میوه ها: توت، سیب، هلو، گلابی، انگور، زغال آخته، گیلاس، مرکبات، آناناس و موز
  • پروتئین های حیوانی: گوشت، ماهی، میگو، بوقلمون، مرغ و تخم مرغ
  • چربی های سالم: روغن زیتون، آووکادو، روغن آووکادو و روغن نارگیل
  • غلات و دانه‌ های بدون گلوتن: برنج قهوه‌ ای، جو دوسر، دانه چیا و کینوآ
  • دانه ‌ها، آجیل‌ ها و کره‌ های آجیل: بادام، بادام هندی، آجیل ماکادمیا، تخمه کدو تنبل و کره بادام زمینی طبیعی
  • حبوبات: نخود، لوبیا چشم بلبلی و عدس
  • لبنیات: ماست شیرین نشده پر چرب و پنیر
  • جایگزین های لبنیات: شیر نارگیل، شیر بادام هندی، ماست نارگیل و شیر بادام
  • ادویه ها: پاپریکا، زعفران، خردل، سالسا و زردچوبه
  • نوشیدنی ها: آب ساده و گازدار، نوشیدنی های بدون کافئین، چای و قهوه شیرین نشده در حد اعتدال

 برخی از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است با حذف گلوتن و لبنیات کنترل بهتری بر بیماری خود داشته باشند. برخی دیگر نیز ممکن است نیازی به حذف این غذاها از رژیم غذایی کم کاری تیروئید خود نداشته باشند.

 

غذاهای مضر در رژیم کم کاری تیروئید کدامند؟

غذاهای مضر برای کم کاری تیروئید کدامند؟

غذاهای مضر برای کم کاری تیروئید می توانند تولید هورمون تیروئید را دچار مشکل کنند و یا با انواع داروهای جایگزین هورمونی تداخل داشته باشند. محدود کردن یا اجتناب کامل از این غذاها در رژیم غذایی کم کاری تیروئید به درمان شما کمک می کند.

اگر کم کاری تیروئید دارید، سعی کنید مصرف غذاهای زیر را محدود کنید یا از آن ها اجتناب کنید:

 

  • سبزیجات چلیپایی

سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، کلم، کلم پیچ و کلم بروکسل می توانند تولید هورمون تیروئید را مهار کنند. این امر به ویژه در افرادی که کمبود ید دارند، شایع است. هضم این سبزیجات می تواند توانایی جذب ید را که برای عملکرد طبیعی تیروئید مورد نیاز است، مختل کند.

پختن سبزیجات چلیپایی اثرات نامطلوب بر تیروئید را کاهش می دهد. همچنین به نظر می رسد محدودیت این گروه از سبزیجات به میزان 142 گرم در روز، تأثیر منفی بر عملکرد تیروئید نداشته باشد.

 

  • گلوتن

گلوتن

گلوتن پروتئینی است که در گندم، چاودار و سایر غلات وجود دارد. در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید که دچار بیماری سلیاک هستند، مصرف گلوتن موجب تحریک روده کوچک آن ها می شود و جذب داروهای جایگزین هورمون تیروئید را مختل می کند. شواهد نشان می دهد حذف گلوتن به ویژه برای زنان سودمند است.

اگر تصمیم به خوردن گلوتن دارید، مطمئن شوید که انواع سبوس دار غلات مانند نان و پاستای آرد کامل و برنج قهوه ای را انتخاب می کنید. آن ها سرشار از فیبر و سایر مواد مغذی هستند و می توانند به بهبود بی نظمی روده که یکی از علائم رایج کم کاری تیروئید است، کمک کنند.

بخوانید: رژیم بدون گلوتن چیست و برای چه کسانی مفید است؟

 

  • غذاهای چرب

تحقیقات نشان می دهند که چربی‌ ها توانایی بدن برای جذب داروهای جایگزین هورمون تیروئید را مختل می ‌کنند. چربی ها همچنین ممکن است مانع تولید هورمون، توسط غده تیروئید شوند. برخی از متخصصان توصیه می کنند که تمام غذاهای سرخ شده را حذف کنید و مصرف چربی های خود را از منابعی مانند کره، سس مایونز، مارگارین و تکه های چرب گوشت کاهش دهید.

 

  • غذاهای شیرین

یکی از عوارض جانبی کم کاری تیروئید، کاهش متابولیسم است. بنابراین عدم توجه به درمان و کنترل کم کاری تیروئید، می تواند باعث افزایش وزن شود. غذاهایی که قند زیادی دارند، کالری زیادی دارند و می توانند به سرعت موجب افزایش وزن شوند. حذف یا کاهش این گروه از غذاها در رژیم غذایی کم کاری تیروئید به مدیریت وزن شما کمک می کند.

 

  • قهوه

برخی از افراد تمایل دارند که صبح خود را با نوشیدن یک فنجان قهوه شروع کنند. تعدادی از داروهای کم کاری تیروئید نیز در همین زمان مصرف می شود. مطالعات نشان می دهند، قهوه جذب داروهای تیروئیدی توسط بدن را حدود 30 درصد کاهش می دهد. به همین دلیل است که متخصصان توصیه می کنند بین نوشیدن قهوه و مصرف داروهای تیروئید حداقل 60 دقیقه فاصله باشد و داروهای این بیماری فقط با آب مصرف شود.

 

  • غذاهای فرآوری شده

کم کاری تیروئید می تواند ریسک ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد. محدود کردن مصرف سدیم در رژیم غذایی کم کاری تیروئید، می تواند احتمال این خطر را کاهش دهد.

غذاهای فرآوری شده، سدیم بالایی دارند و می توانند با فشار خون بالا مرتبط باشند. طبق گفته انجمن قلب آمریکا، افرادی که در معرض خطر فشار خون بالا هستند، باید مصرف سدیم خود را به جای 2300 میلی گرم در روز به ۱۵۰۰ میلی گرم در روز محدود کنند.

 

  • دریافت فیبر اضافی

غلات کامل، سبزیجات، میوه ها و حبوبات سرشار از فیبر هستند. دریافت فیبر کافی برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مفید است. زیرا هضم را بهبود می بخشد و از یبوست که یکی از مشکلات رایج این بیماری است، جلوگیری می کند.

مشخص شده است که مقادیر بیش از حد فیبر اثربخشی هورمون‌ های مصنوعی تیروئید از جمله لووتیروکسین را مهار می ‌کند. اگر در رژیم غذایی کم کاری تیروئید میوه و سبزیجات کافی استفاده می کنید، احتمالاً نیازی به مکمل های فیبر نداشته باشید.

همچنین حتماً داروهای کم کاری تیروئید خود را چند ساعت قبل یا بعد از خوردن غذاهای پر فیبر مصرف کنید تا از تداخل آن ها در جذب هورمون تیروئید مصنوعی جلوگیری کنید.

 

  • الکل

افراد مبتلا به کم کاری تیروئید باید مصرف الکل را قطع کنند یا آن را در حد اعتدال بنوشند. چرا که مصرف الکل می ‌تواند هم سطح هورمون تیروئید را در بدن کاهش دهد و هم توانایی تولید هورمون ها توسط غده تیروئید را دستخوش تغییر کند.

 

مواد مغذی مهم رژیم غذایی کم کاری تیروئید کدامند؟

مواد مغذی مهم رژیم غذایی کم کاری تیروئید کدامند؟

هنگامی که تیروئید کم کار دارید، به ویژه اگر برای آن دارو مصرف می کنید، مهم است که مراقب مصرف برخی از مواد مغذی باشید. افراد مبتلا به کم کاری تیروئید در مقایسه با سایر افراد در معرض کمبود برخی مواد مغذی قرار دارند. همچنین تعدادی از مواد مغذی در سلامت تیروئید نقش پررنگ تری دارند. آن ها عبارتند از:

 

  • کلسیم

لووتیروکسین دارویی است که معمولاً برای درمان کم کاری تیروئید تجویز می شود. برخی از غذاهایی که کلسیم بالایی دارند، می توانند جذب آن را مهار کنند.

 

  • آهن

کمبود آهن در زنانی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند، شایع تر است. با این حال این ماده معدنی می توانند جذب لووتیروکسین را کاهش دهند. برای مصرف مکمل آهن حتماً با پزشک مشورت کنید و لووتیروکسین را حداقل دو ساعت قبل یا بعد از مصرف مکمل استفاده کنید.

 

  • منیزیم

بین اختلال عملکرد تیروئید و کمبود منیزیم ارتباط مستقیم وجود دارد و کاهش سطح منیزیم ممکن است خطر ابتلا به کم کاری تیروئید را افزایش دهد. نشان داده شده است که مکمل منیزیم علائم کم کاری تیروئید را بهبود می بخشد.

 

  • ید

ید یک ماده معدنی ضروری برای ساخت هورمون های تیروئید است و کمبود آن می تواند سبب کم کاری تیروئید شود. در چنین شرایطی مصرف مکمل های ید ضروری نیستند. نمک سفره یددار و غذاهای غنی از ید مانند جلبک دریایی، ماهی، شیر و تخم مرغ می توانند در رژیم غذایی کم کاری تیروئید گنجانده شوند.

اگر دچار کمبود ید و کم کاری تیروئید هستید، پزشک باید میزان مصرف آن را تعیین کند. زیرا برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف بیش از حد این ماده معدنی می تواند برای غده تیروئید مضر باشد.

 

  • سلنیوم

سلنیوم در فعال کردن هورمون های تیروئید دخیل است و کمک می کند تا بدن بتواند از آن ها استفاده کند. سلنیوم همچنین دارای مزایای آنتی اکسیدانی است و می تواند غده تیروئید را در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت کند.

بهترین راه افزایش سطح سلنیوم، استفاده از غذاهای غنی از سلنیوم در رژیم غذایی کم کاری تیروئید می باشد. تخم مرغ، حبوبات، ماهی تن، ساردین و آجیل برزیلی سرشار از سلنیوم هستند.

مکمل ها اغلب دوزهای زیادی دارند و سلنیوم در صورت استفاده در مقادیر زیاد می تواند سمی باشد. بنابراین تنها در صورتی مجاز به مصرف مکمل های سلنیوم هستید که پزشک آن ها را توصیه کرده باشد.

 

  • روی

روی

اگر کم کاری تیروئید دارید، باید غذاهای غنی از روی مانند گوشت گاو، مرغ و حبوبات را در رژیم غذایی کم کاری تیروئید بیشتر مصرف کنید. زیرا روی به بدن کمک می کند تا هورمون های تیروئید فعال شوند. همچنین مطالعات نشان داده اند که روی می تواند به بدن در تنظیم TSH کمک کند (TSH هورمونی است که به غده تیروئید دستور می دهد تا سایر هورمون های تیروئید را ترشح کند).

 

  • ویتامین D

کمبود ویتامین D در افراد مبتلا به کم‌ کاری تیروئید شایع است. سطح پایین این ویتامین می ‌تواند بر عملکرد تیروئید تأثیر منفی بگذارد و علائم کم‌ کاری تیروئید را تشدید کند. رژیم غذایی کم کاری تیروئید نمی تواند تاثیر چندانی در دریافت این ویتامین داشته باشد و مصرف مکمل اغلب ضروری است.

 

  • ویتامین B12

کمبود B12 در بین افراد مبتلا به عارضه کم کاری تیروئید شایع است. پزشک می تواند با یک آزمایش، سطح B12 شما را تعیین کند و در صورت لزوم مکمل B12  یا B-complex را تجویز کند.

 

مواد غذایی مضر برای کم کاری تیروئید کدامند؟

مواد غذایی مضر برای کم کاری تیروئید کدامند؟

برخی از مواد مغذی می توانند برای سلامت افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مضر باشند و استفاده از آن ها در رژیم غذایی کم کاری تیروئید می تواند عملکرد طبیعی غده تیروئید را مختل کند. گواتروژن ها در این دسته قرار دارند و بسیاری از غذاهای رایج حاوی این ماده هستند. از جمله:

فرآورده های سویا: توفو، تمپه و ادامامه

برخی سبزیجات: کلم، کلم بروکلی، کلم پیچ، گل کلم و اسفناج

برخی میوه ها و گیاهان نشاسته ای: سیب زمینی شیرین، کاساوا، هلو و توت فرنگی

آجیل و دانه ها : ارزن و بادام زمینی

با این حال فعالیت گواتروژن ها با پختن از بین می رود و مصرف متعادل مواد غذایی بالا در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مشکلی ایجاد نمی کند.

 

نکات رژیم غذایی کم کاری تیروئید

نکات رژیم غذایی کم کاری تیروئید

  • رژیم غذایی کم کاری تیروئید توصیه می کند که روزانه حداقل پنج وعده غذایی داشته باشید.
  • مصرف ماهی و غذاهای دریایی برای تامین امگا 3، سلنیوم و کاهش خطر بیماری قلبی در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مفید است.
  • از حبوبات برای افزایش سطح انرژی و دریافت فیبر کافی کمک بگیرید.
  • مصرف لبنیات برای دریافت ویتامین D، کلسیم، پروتئین و ید مهم است.
  • میوه ها و سبزیجات تازه به دریافت فیبر و مدیریت افزایش وزن افراد مبتلا به کم کاری تیروئید کمک می کنند.
  • غلات کامل به کاهش یبوست که یکی از علائم کم کاری تیروئید است، کمک می کند.
  • مصرف مقدار کنترل شده آجیل در دریافت سلنیوم موثر است. (گردو می تواند در جذب هورمون تیروئید اختلال ایجاد کند. بنابراین از خوردن آن همزمان با مصرف دارو خودداری کنید.)
  • مکمل های غذایی را تنها با دستور پزشک مصرف کنید.

 

برای کم کاری تیروئید در بارداری چه بخوریم؟

برای کم کاری تیروئید در بارداری چه بخوریم؟

کم کاری تیروئید یکی از علت های سقط جنین، مرده زایی، زایمان زودرس و خونریزی پس از زایمان شناخته شده است. همچنین این عارضه می تواند سلامت جنین را تحت تاثیر قرار دهد. حساسیت تغذیه در مادرانی که به مشکل کم کاری تیروئید مبتلا هستند، بسیار بالا است و تنها پزشک می تواند مادر را برای رژیم غذایی کم کاری تیروئید و درمان دارویی راهنمایی کند.

 

سخن پایانی

مصرف دارو، اولین راه درمان کم کاری تیروئید است. در کنار آن برخی از مداخلات غذایی می تواند مزایای خاصی برای افراد مبتلا داشته باشد. در واقع رژیم غذایی کم کاری تیروئید، خوردن هوشمندانه را ترویج می دهد. همان طور که در این مقاله از سایت سلامتی من اشاره شد، بعضی از مواد غذایی عملکرد غده تیروئید و داروهای مصرفی را بهبود می بخشد و برخی از آن ها می توانند در درمان شما اختلال ایجاد کند. بنابراین مهم است که بدانیم برای کم کاری تیروئید چه بخوریم.

 

سوالات متداول

برای کم کاری تیروئید چه دمنوشی بخوریم؟

چای بابونه، گوتو کولا و شیرین بیان دمنوش‌ های مناسب برای کم‌ کاری تیروئید هستند. ترکیبات موجود در آن ها می تواند عملکرد غده تیروئید و عوارض جانبی بیماری را کاهش دهد. با این حال مصرف خودسرانه و بیش از حد آن ها می تواند مضر باشد.

منابع:

منبع 1 | منبع 2 | منبع 3 | منبع 4 | منبع 5 | منبع 6 | منبع 7 | منبع 8 | منبع 9

مجتبی اجاقلو

دیدگاهتان را بنویسید