صفحه اصلی > آشپزی : 7 خاصیت رزماری چیست؟

7 خاصیت رزماری چیست؟

فهرست مطالب

گیاه رزماری با نام علمی Rosmanarinus officinalis شناخته شده است. رزماری، رومان یا اکلیل کوهی به خانواده نعنائیان Lamiaceae تعلق دارد. این گیاه گیاهی چند ساله بوده که دارای ساقه‌های چوبی برگ های سوزنی شکل می باشد.

این گیاه همیشه سبز دارای رایحه ای بسیار مطبوع است که در فصول بهار و پایان تابستان گل هایی به رنگ سفید، صورتی، بنفش یا آبی می دهد. این گیاه خوش عطر و بو نه تنها برای پخت بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار می گیرد، بلکه در درمان بسیاری از ناراحتی ها نیز مناسب است.

با توجه به فواید بی نظیر رزماری ما موضوع این مقاله را به بررسی خواص رزماری اختصاص داده ایم. شما نیز برای کسب دانش در خصوص این موضوع جذاب همراه ما باشید.

 تسکین درد عضلانی

تسکین درد عضلانی از خواص رزمارییکی از مهمترین خواص رزماری تسکین دردهای عضلانی و مفاصل است. در حال حاضر پماد ساخته شده از این گیاه به عنوان پماد رزماری در غالب داروخانه ها به منظور تسکین درد عضلات وجود دارد. افرادی که بیماری میگرن دارند، عصاره این گیاه را بر قسمت پیشانی خود می مالند و برگ های آن را بو می کنند.

از سوی دیگر دمنوش این گیاه نیز برای برطرف کردن سردرد مفید است. البته افرادی که طبیعت گرم دارند، ممکن است با دمنوش رزماری سردرد آنها تشدید کند. زیرا رزماری نیز طبیعتی گرم و خشک دارد. بر اساس مطالعات صورت گرفته مشخص شده روغن رزماری به مراتب بهتر از داروی استامینوفن در تسکین این درد مفید است. 

 تقویت حافظه

تقویت حافظه و تمرکز از دیگر خواص رزماری محسوب می شود. طبق مطالعات انجام شده مشخص شده است که رزماری می‌تواند موجب بهبود حافظه و افزایش قدرت یادگیری و تمرکز شود.

مطالعه در دانشگاه Northumbria صورت پذیرفت، این آزمایش با هدف بررسی اثرات رزماری و اسطوخودوس بر میزان هوشیاری و دقت افراد انجام شده بود. مشخص شد افرادی که در معرض اسطوخودوس قرار داشتند به نصف سوالات پاسخ اشتباه دادند. چرا که احساس خواب آلودگی و خستگی داشتند.

در حالی که افرادی که در معرض هیچ بویی نبودند ۶۰ درصد سوالات را پاسخ دادند.  اما افرادی که در معرض رزماری بودند، نسبت به دیگر گروه ها بهتر پاسخ داده بودند و ۸۰ درصد سوالات را پاسخ درست دادند.

 پیشگیری از آرتریت

آرتریت

از دیگر خواص رزماری کمک به پیشگیری از ابتلا به آرتریت است. آرتریت روماتوئید نوعی بیماری خود ایمنی محسوب می شود، که در آن سیستم ایمنی بدن بافت های بدن همچون زانو و دیگر مفاصل را مورد حمله قرار می دهد و موجب آسیب پوشش مفصلی و ایجاد التهاب می شود. بررسی‌ها موید آن است که روغن رزماری موجب کاهش التهاب بافتی ایجاد شده بر اثر این بیماری می شود. البته تحقیقات بیشتری در این خصوص مورد نیاز است.

سم زدایی بدن

کمک به سم زدایی بدن از دیگر خواص رزماری به شمار می‌آید. رزماری موجب دفع سموم بدن از راه ادرار می شود. زیرا این گیاه ادرار آور بوده و موجب سم زدایی کلیه ها و برطرف کردن عفونت مجاری ادراری می شود.

سم زدایی کبد موجب درمان کبد چرب نیز می شود. در صورت مصرف مرتب و روزانه رزماری فاکتورهای بیماری زا همچون نمک ها، سم ها و چربی های اضافی بدن از بدن خارج خواهد شد.

 درمان مشکلات تنفسی

کمک به درمان مشکلات تنفسی از دیگر خواص رزماری می باشد. برگ های رزماری موجب آزاد کردن موکوس و بزاق می شود و از این طریق صرفه را کاهش می دهد. استشمام روغن رزماری موجب برطرف کردن خلط و گرفتگی گلو شده و حساسیت های تنفسی، سرماخوردگی، گلودرد و آنفولانزا را رفع می کند. ویژگی ضدعفونی کنندگی رزماری برای از بین بردن عفونت های تنفسی مناسب است. به همین علت علائم حاو اسم را برطرف می کند.

تقویت پوست و مو

کمک به تقویت پوست و مو از مهمترین خواص رزماری محسوب می شود. مصرف رزماری موجب افزایش کشسانی و انعطاف پذیری پوست شده و افتادگی و لکه های پوستی را برطرف می کند. همچنین موجب ضدعفونی‌کردن پوست و مو می شود. از سوی دیگر اسانس روغن رزماری موجب سلامت و تامین رطوبت پوست، پیشگیری از سفیدی زودرس مو، از بین بردن شوره سر و تحریک بیشتر رشد مو می شود. استفاده از این ماده در برطرف کردن زخم ها، آکنه و جوش ها نیز مفید است.

 پیشگیری از دژنراتیو

پیشگیری از دژنراتیو از دیگر خواص رزماری است. این گیاه دارای آنتی اکسیدان های قوی همچون می باشد و با کمک این آنتی اکسیدان‌ها می تواند بدن را در مقابل ابتلا به بیماری های دژنراتیوهمچون سرطان و آلزایمر محافظت کند.

رزماری

دیگر خواص رزماری

خواص رزماری به همین جا ختم نمی‌شود. این گیاه برای محافظت از مغز، پاکسازی ریه از مواد زائد، برطرف کردن خس خس سینه، تقویت گردش خون، از بین بردن سوء هاضمه، رفع یبوست، درمان مشکلات گوارشی، رفع انسداد کبد و طحال، برطرف کردن سنگ کلیه و مثانه، افزایش روحیه، بهبود خلق و خو، درمان سردردهای میگرنی، برطرف کردن آفت دهان، شستشوی طبیعی دهان و جلوگیری از ریزش مو مفید است.

مخلص کلام; خواص رزماری

رزماری با نام های دیگری همچون رومان و اکلیل کوهی نیز معروف است. رویشگاه اصلی آن نواحی مدیترانه است. اما در حال حاضر در جای جای جهان یافت می شود.
این گیاه نسبت به آب و هوای سرد و کم آبی مقاومت بالایی دارد و برای طولانی مدت به حیات خود ادامه می دهد. رشد این گیاه بسیار کند است و عمر آن ۳۰ سال می باشد.
از جمله فواید رزماری می‌توان به تقویت حافظه و قدرت تمرکز، افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن، تقویت مو، کاهش استرس، دفع حشرات، درمان سندروم رینود، پیشگیری از ابتلا به سرطان، سلامت کبد، خوشبو کردن دهان، سم زدایی بدن، تسکین درد، کاهش التهاب، حفاظت از مغز، سلامت پوست و غیره اشاره کرد.

منابع :

منبع1 | منبع2 | منبع3  | منبع4

دیدگاهتان را بنویسید