باورهای غلط زیادی در مورد رژیم غذایی دیابت وجود دارد که می تواند افراد را درپیروی از یک رژیم سالم سر درگم نماید و گاه سلامتی آن ها را به خطر بیاندازد. افراد مبتلا به دیابت از دسته افرادی هستند که باید توجه ویژه ای به رژیم غذایی خود داشته باشند تا بتوانند دیابت را کنترل و عوارض آن را کاهش و حتی از بروز آن ها پیشگیری کنند.
در این مقاله به بررسی 6 نمونه از باورهای اشتباه درباره رژیم غذایی دیابت و دلایل عدم صحت آن ها پرداخته ایم.
اگر چه باید در صورت ابتلا به دیابت، برنامه غذایی خاصی را دنبال کنید، اما این که چنین رژیمی سخت و پیچیده است یکی از باورهای غلط درباره دیابت است. یک قانون کلی برای انتخاب غذاها این است که آن دسته از مواد غذایی را انتخاب کنید که همراه با فعالیت شما و داروهای مصرفی به حفظ سطح قند خون در حد نرمال کمک نماید.
درست است که باید تغییراتی در رژیم غذایی خود نسبت به قبل از ابتلا به دیابت داشته باشید اما این لزوما به معنی تغییرات زیاد و پیچیده نیست.
وقتی صحبت از کربوهیدرات ها می شود ناخودآگاه ذهن به سمت افزایش سریع سطح قند می رود و ممکن است فرد وسوسه شود که کمتر آن ها را مصرف کند و مصرف پروتئین را جایگزین کربوهیدرات نماید. در صورتی که افراد مبتلا به دیابت باید در انتخاب نوع و میزان پروتئین مصرفی دقت نمایند زیرا استفاده از پروتئینی که حاوی چربی اشباع است می تواند ریسک بیماری قلبی عروقی را در این افراد بالا ببرد.
در مورد میزان مصرف پروتئین نیز با متخصص تغذیه یا پزشک معالج خود در ارتباط باشید.
یکی دیگر از باورهای غلط درباره رژیم غذایی دیابت این است که پس از ابتلا به دیابت دیگر نمی توانید غذاهای مورد علاقه خود را میل کنید. در حالی که:
- می توانید با تغییر در طرز تهیه غذای مورد علاقه خود همچنان آن را در رژیم غذایی دیابت خود داشته باشید. مثلا از خود بپرسید: آیا می توانید به جای سرخ کردن آن را بپزید یا بخار پز کنید؟
- با تغییر مواد غذایی که در کنار غذای محبوب خود می خوردید نیز می توانید در شرایط دیابت از برخی غذاها لذت ببرید. به طور مثال می توانید پوره سیب زمینی را با سیب زمینی شیرین جایگزین کنید.
- وعده های کوچکتر از غذای مورد علاقه نیز می تواند یک پیشنهاد دیگر باشد.
اگر دیابت دارید می توانید برای پیدا کردن راه حل مناسب جهت لذت بردن از غذاهای محبوب خود از متخصص تغذیه کمک بگیرید.
غذاهایی که به افراد دیابت توصیه می شود نه تنها برای آن ها مفید است بلکه برای سایر اعضای خانواده نیز انتخاب های سالمی محسوب می شوند.
افراد در رژیم دیابت باید به کالری دریافتی، نوع و میزان کربوهیدرات، چربی ها و پروتئین مصرفی خود توجه داشته باشند.
یک برنامه شخصی برای تغذیه سالم و متعادل مطابق با وضعیت سلامتی و داروهای مصرفی و میزان فعالیت شما توسط متخصص تغذیه قابل ارائه است.
در قفسه های فروشگاه های مواد غذایی، محصولاتی وجود دارد که برچسب “بدون قند” دارند، اما این عبارت لزوما برتری این محصولات را برای دیابت تایید نمی کند، چرا که آن ها می توانند دارای مقدار زیادی کربوهیدرات تصفیه شده، چربی یا کالری باشند.
بخوانید: رژیم غذایی بدون قند چرا و چگونه؟
برخی مطالعات انجام شده بر روی حیوانات نشان می دهند حتی برخی شیرین کننده های مصنوعی نیز بر حساسیت به انسولین موثر هستند و مدیریت سطح نرمال قند خون را مشکل می سازند. با این وجود برای نتیجه گیری قطعی، مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
علی رغم تصور مردم، متاسفانه بسیاری از شیرین کننده های مورد استفاده در صنایع غذایی بدون هیچ نظارتی از سوی سازمان غذا و دارو، وارد بازار می شوند.
با این وجود، سازمان غذا و دارو، مصرف شیرین کننده های زیر را برای افراد با شرایط خاص بی خطر می داند:
- ساخارین
- آسپارتام (مصرف آسپارتام برای افراد مبتلا به فنیل کتونوری ممنوع است)
- نئوتام
- سوکرالوز
- الکل های قندی
- آسه سولفام پتاسیم
- Advantame
- استویا
انجمن دیابت آمریکا، جایگزینی شکر با شیرین کننده های مصنوعی را به منظور شیرین کردن مواد غذایی بدون افزایش میزان کربوهیدرات را به احتمال زیاد خوب می داند. البته درصورتی که مداوم نباشد. با این وجود آن ها اعلام کرده اند هیچ گونه شواهدی مبنی بر تاثیر مثبت و دراز مدت این شیرین کننده ها در مدیریت قند خون وجود ندارد.
همچنین برخی از این شیرین کننده های مصنوعی حاوی میزان کمی کربوهیدرات هستند که باید در شمارش کربوهیدرات افراد دیابتی مد نظر قرار گیرند.
بخوانید : 5 شیرین کننده طبیعی جایگزین شکر کدامند؟
دیابت نوع 2، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و سکته را افزایش می دهد. یکی از دلایل این امر اضافه وزن، فشار خون بالا یا سطح بالای کلسترول در افراد مبتلا به دیابت است.
در شرایط دیابت باید مصرف چربی های ترانس و چربی های اشباع کاهش یاد.
دستورالعمل کلی در مورد میزان مصرف چربی های اشباع:
توصیه می شود این نوع چربی ها به کمتر از 10 درصد کالری روزانه محدود شوند. چرا که مصرف غذاهای فوق فرآوری شده و لبنیات پر چرب و غذاهای سرخ شده می تواند سطح کلسترول ناسالم را بالا برده و ریسک سکته و بیماری قلبی را افزایش دهد.
مخلص کلام; اشتباهات رایج در مورد رژیم غذایی دیابت
بهترین راه برای پیروی از رژیم غذایی مناسب دیابت، مشورت با یک متخصص تغذیه یا مشاوره با پزشک معالج است.