قرص سیپروهپتادین نوعی آنتی هیستامین است که به درمان علائم آلرژی کمک می کند. بهبود نشانه هایی از جمله آبریزش بینی، قرمزی و آبریزش چشم ها، راش پوستی، میگرن و افزایش اشتها سایر فواید قرص سیپروهپتادین هستند. این دارو با نام تجاری پریاکتین و سیپراکتین در داروخانه ها عرضه می شود.
در این مقاله با طریقه مصرف، فواید و عوارض قرص سیپروهپتادین آشنا می شوید.
قرص سیپروهپتادین چیست؟
قرص سیپروهپتادین نوعی داروی آنتی هیستامین است که برای درمان علائم حساسیت مورد استفاده قرار می گیرد. درمان نشانه هایی از جمله آبریزش بینی، آبریزی چشم، راش و خارش پوست از کاربردهای سیپروهپتادین است. در برخی موارد این دارو برای درمان سایر بیماری ها از جمله میگرن، بی اشتهایی و کمبود هورمون رشد در کودکان تجویز می شود.
قرص سیپروهپتادین برای چیست؟
سیپروهپتادین معمولا برای درمان نشانه های آلرژی به کار برده می شود. عطسه، آبریزش چشم ها، گرفتگی بینی، قرمزی و تورم چشم از جمله این علائم هستند. این دارو در درمان سردرد و میگرن، اختلال در حرکت و بی اشتهایی موثر است.
در برخی موارد قرص سیپروهپتادین برای افزایش اشتها در کودکان به منظور بهبود کارکرد دستگاه گوارش، دفع منظم و درمان حالت تهوع و استفراغ تجویز می شود.
فواید قرص سیپروهپتادین
قرص سیپروهپتادین علائمی از جمله قرمزی، خارش و آبریزش چشم را درمان می کند. این دارو برای آلرژی، تب یونجه و حساسیت به مواد آلاینده هوا یا مواد شیمیایی تجویز می شود. مصرف قرص سیپروهپتادین برای عوارضی از جمله عطسه، آبریزش بینی و حساسیت های پوستی توصیه می شود.
یکی دیگر از موارد مصرف این دارو، درمان کهیر پوستی ناشی از دمای پایین و خارش شدید است. این دارو از طریق توقف کارکرد هیستامین، ماده ای آلرژی زا در بدن، به درمان آلرژی کمک می کند.
عوارض قرص سیپروهپتادین
برخی از عوارض جدی ناشی از قرص سیپروهپتادین عبارتند از: تغییر حالات از جمله ناآرامی، سردرگمی و توهم، لرزش و رعشه، ادرار کردن همراه با درد، تپش قلب و ضربان قلب نامنظم.
در صورتی که به زخم معده، عفونت مجرای ادراری، آب سیاه یا گلوکوم، بیماری پروستات بزرگ یا آسم مبتلا هستید، از مصرف این دارو خودداری کنید. همچنین مصرف بدون تجویز سیپروهپتادین برای مادران شیرده مضر است.
عوارض قرص سیپروهپتادین برای کودکان
اثرات جانبی متعددی از داروی سیپروهپتادین برای کودکان، از جمله تاثیرات آنتی کولینرژیک، گزارش می شوند. سمیت کبد یا آسیب کبدی ناشی از مواد شیمیایی، از عوارض احتمالی خواص تنظیم کننده اشتها در داروی سیپروهپتادین است.
این دارو برای کودکانی که دچار کم اشتهایی و اختلال رشد هستند، تجویز می شود. عمل به دستورات طریقه مصرف دارو و به کارگیری دوز تعیین شده توسط متخصص اطفال، از هرگونه عوارض پیشگیری می کند.
عوارض قرص سیپروهپتادین برای معده
برخی از عوارض قرص سیپروهپتادین برای معده و دستگاه گوارش عبارتند از: یبوست، اسهال، درد و ناراحتی معده، حالت تهوع، استفراغ و تغییر اشتها. به دلیل ریسک حساسیت و اثرات جانبی این دارو روی معده، مصرف قرص سیپروهپتادین به افراد مبتلا به زخم معده و رفلاکس معده توصیه نمی شود.
طریقه مصرف قرص سیپروهپتادین
قرص سیپروهپتادین را به همراه یک لیوان آب، مطابق دستور روی بسته بندی مصرف کنید. دوز مورد نظر را در زمان های توصیه شده بخورید و از مصرف بیش از تعداد تجویز شده خودداری کنید. در بیشتر موارد مصرف تعداد 2 یا 3 عدد قرص در روز بدون ضرر است.
اگرچه قرص سیپروهپتادین برای کودکان 2 سال و بالاتر هم تجویز می شود، قبل از استفاده به متخصص اطفال مراجعه کنید.
تداخل دارویی قرص سیپروهپتادین
در صورتی که داروی سیپروهپتادین مصرف می کنید، از مصرف داروهای زیر خودداری کنید.
- بازدارندههای منوآمین اکسیداز(MAOI) مثل سلژیلین (Eldepryl)، مارپلن (Marplan)، فنلزین (Nardil)
- داروهای باربیتورات برای بهبود خواب یا درمان صرع
- داروهای افسردگی، اضطراب یا ضد روان پریشی
- داروهای نقص حرکتی
- داروهای خواب آور
- داروهای مربوط به بیماری های معده
- برخی داروهای سرما خوردگی یا آلرژی
اثرات جانبی قرص سیپروهپتادین
قرص سیپروهپتادین اثرات جانبی احتمالی به همراه دارد که باید به محض ملاحظه هر یک از آنها به پزشک مراجعه کنید.
این اثرات جانبی عبارتند از واکنش های آلرژی زا مثل راش پوستی، خارش، التهاب و قرمزی پوست یا زبان، کم خوابی، اضطراب، درد قفسه سینه، ضربان قلب سریع و نامنظم، از هوش رفتن، درد یا سختی در ادرار کردن، احساس خستگی و ضعف، زردی پوست و چشم ها، زخم یا خونریزی غیرمعمول.
سایر اثرات جانبی خفیف تر عبارتند از: اسهال، یبوست، از دست دادن اشتها، اضافه وزن، حالت تهوع و استفراغ.
دوز قرص سیپروهپتادین
دوز مورد نیاز و مجاز برای قرص سیپروهپتادین در هر گروه به این ترتیب است:
- بزرگسالان: 4 الی 20 میلی گرم در هر 8 ساعت
- کودکان زیر 2 سال: مقدار مجاز نامشخص
- کودکان 2 تا 6 سال: 2 میلی گرم در هر 12-8 ساعت (حداکثر مجاز: 12 گرم در روز)
- کودکان 7 تا 14 سال: 4 میلی گرم در هر 12-8 ساعت (حداکثر مجاز: 16 گرم در روز)
آیا قرص سیپروهپتادین باعث چاقی می شود؟
قرص سیپروهپتادین نوعی آنتی هیستامین است. تحقیقات نشان می دهد مصرف مستمر آنتی هیستامین ها در دراز مدت باعث افزایش وزن می شود. در واقع سیپروهپتادین در برخی موارد به عنوان داروی اشتها آور برای افزایش وزن تجویز می شود.
هیستامین، نوعی ماده شیمیایی در بدن که نقش اصلی در پاسخ های آلرژی دارد، باعث کاهش اشتها می شود. آنتی هیستامین ها با تداخل با هیستامین، تاثیر معکوس در بدن دارند و باعث افزایش اشتها می شوند.
چاقی با سیپروهپتادین
سیپروهپتادین علاوه بر درمان علائم آلرژی، میگرن و حساسیت های پوستی، برای افزایش وزن مورد استفاده قرار می گیرد.
تاثیر اصلی سیپروهپتادین در افزایش اشتها و چاقی تحت تاثیر خواص آنتی سروتونین آن در مرکز تغذیه هیپوتالاموس حاصل می شود. استفاده از قرص سیپروهپتادین در دراز مدت با افزایش اشتها، باعث چاقی می شود.
قرص سیپروهپتادین برای چاقی کودکان
سیپروهپتادین به عنوان دارویی اشتها آور و چاق کننده مورد استفاده قرار می گیرد. بزرگسالان و کودکان 2 سال و بالاتر تحت تاثیر خواص این دارو دچار افزایش وزن می شوند. این دارو فقط به دسته ای از کودکان که به دلایل مختلف دچار اختلال بی اشتهایی و دارای کمبود وزن هستند، توصیه می شود.
برای کودکان 5 تا 12 سال، 2 میلی گرم سیپروهپتادین تجویز می شود تا نتایج در طی چند هفته مورد بررسی قرار بگیرند. در صورتی که این دوز تاثیرگذار نباشند، به مقدار 4 میلی گرم در روز افزایش پیدا می کند.
طریقه مصرف قرص سیپروهپتادین برای چاقی
این دارو معمولا 2 الی 3 بار در روز، به همراه یا بدون غذا مصرف می شود. در صورتی که از شربت سیپروهپتادین استفاده می کنید دوز مصرفی را به دقت با قاشق مخصوص آن اندازه بگیرید. دوز مورد نظر با توجه به عواملی مثل سن، وضعیت بیماری، وزن و پاسخ دهی به درمان، توسط پزشک تعیین می شود.
قرص 4 میلی گرمی رایج ترین دوز مصرفی این دارو برای افزایش اشتها است.
قرص سیپروهپتادین را کی بخوریم؟
شب و قبل از خواب بهترین زمان مصرف دارو سیپروهپتادین است. این قرص را می توانید در هر زمانی از روز مصرف کنید اما از آنجایی که خاصیت آرام بخشی نسبی دارد، شب زمان مناسب تری است. برای اثر بخشی بیشتر، هر روز در ساعات مشخص و یکسان از دارو استفاده کنید.
آیا قرص سیپروهپتادین باعث نازایی می شود؟
تحقیقات و آزمایش هایی انجام شده روی داروی خوراکی نشان می دهد قرص سیپروهپتادین تاثیری روی باردار شدن یا نازایی نمی گذارد. همچنین هیچ گونه ریسک ناهنجاری جنین در تحقیقات انسانی با مصرف دارو در سه ماهه اول، دوم و سوم بارداری نشان داده نشده اند.
آیا قرص سیپروهپتادین هورمونی است؟
قرص سیپروهپتادین روی هورمون های رشد و ترشح کورتیزول (ACTH) در هنگام خواب تاثیر می گذارد. این دارو با ایجاد اختلال و توقف فعالیت هورمون سروتونین، تاثیراتی از جمله کاهش اشتها و افت حالات روی فرد می گذارد. به همین دلیل افزایش هورمون رشد و چاقی از موارد مصرف قرص سیپروهپتادین هستند.
قرص سیپروهپتادین برای میگرن
سروتونین نوعی ناقل عصبی است که به تسهیل ارتباط بین سلول ها کمک می کند. وقتی در میزان سروتونین تغییر ایجاد می شود، حملات میگرنی به وجود میایند. سیپروهپتادین علاوه بر خاصیت آنتی هیستامین که در درمان حساسیت موثر است، نوعی مقابله کننده سروتونین هم محسوب می شود.
یعنی سیپروهپتادین با سروتونین برای مراکز گیرنده ها در مغز رقابت می کند. به این ترتیب سیپروهپتادین باعث توقف فعالیت سروتونین می شود و از حمله میگرن جلوگیری می کند.
قرص سیپروهپتادین برای بی اشتهایی
بی اشتهایی عصبی نوعی محدودیت دریافت مواد مغذی است که به کاهش وزن چشم گیر منجر می شود. بیماران مبتلا به این اختلال خوردن، دچار ترس از اضافه وزن هستند. یکی از کاربرد های قرص سیپروهپتادین، تحریک و افزایش اشتها است.
این دارو به دلیل داشتن اثرات آنتی هیستامین و ضد سروتونین، از طریق رقابت با هیستامین و سروتونین های آزاد در گیرنده های آنها باعث افزایش اشتها می شود. سیپروهپتادین برای چاقی کودکان و بزرگسالان کاربرد دارد.
قرص سیپروهپتادین در شیردهی
مصرف قرص سیپروهپتادین برای مادران شیرده توصیه نمی شود. در برخی موارد این دارو برای پایین آوردن هورمون پرولاکتین تجویز می شود و مصرف آن تحت نظارت پزشک مجاز است. در غیر این صورت، سیپروهپتادین با شیردهی تداخل می کند و باعث کاهش شیر مادر می شود.
به خصوص در صورتی که همراه با نوعی مقلد سمپاتیک مثل سودوافدرین (pseudoephedrine)، یا قبل از تثبیت شیردهی استفاده شود.
قرص سیپروهپتادین و دیابت
مصرف قرص سیپروهپتادین برای افراد مبتلا به دیابت مجاز است. این دارو با کاهش مقاومت انسولین، باعث بهبود سوخت و ساز گلوکز در بیماران دیابتی می شود. اگرچه مصرف این دارو در طولانی مدت با افزایش اشتها و چاقی، می تواند علائم سندروم متابولیک در فرد مبتلا به دیابت را افزایش دهد.
کنترل وزن از روش های درمان دیابت نوع دو است و اهمیت زیادی در میزان قند خون دارد.
سیپروهپتادین و افسردگی
مصرف قرص سیپروهپتادین برای درمان سندروم سروتونین موفقیت آمیز بوده است. بیشتر بیماران با دریافت دوز 8 میلی گرم در روز فرایند درمان را شروع می کنند و در برخی موارد دوز 4 میلی گرم هم تاثیرگذار است.
اختلالات افسردگی، ناپایداری احساسی، اختلال اضطراب، رفتار پرخاشگرانه، عدم تمرکز و هیجانات بی دلیل و زیاد از عوارض قرص سیپروهپتادین روی حالات هستند. سیپروهپتادین با توقف فعالیت سروتونین، یا هورمون شادی، می تواند منجر به افسردگی شود.
سخن پایانی
داروی سیپروهپتادین نوعی داروی آنتی هیستامین است. فواید اصلی این دارو عبارتند از درمان حساسیت و علائم آن، جلوگیری از حمله های میگرنی و بهبود راش پوستی. قرص سیپروهپتادین باید 2 الی 3 بار در روز یا قبل از خواب مصرف شود.
افزایش وزن، حالت تهوع، تپش قلب و ضربان قلب نامنظم از عوارض سیپروهپتادین هستند. مصرف این دارو در کودکان برای افزایش اشتها و درمان میگرن، تحت نظارت پزشک انجام می گیرد.
سوالات متداول
سیپروهپتادین چند روزه چاق می کنه؟
سیپروهپتادین یک داروی اشتها آور موثر است. مصرف روزانه 3 میلی گرم سیپروهپتادین خوراکی، در مدت 8 هفته باعث افزایش اشتها و افزایش وزن می شود.
عوارض قرص سیپروهپتادین در دراز مدت چیست؟
سرگیجه، رعشه، ضربان قلب نامنظم، تاری دید، ضعف و سردرگمی، اگزما و هپاتیت (التهاب کبدی) از عوارض احتمالی مصرف مداوم سیپروهپتادین به شمار می روند.
روزی چند تا قرص سیپروهپتادین بخورم؟
معمولا روزی 2 تا 3 عدد قرص 4 میلی گرمی برای درمان آلرژی و افزایش اشتها توصیه می شود. این دوز با توجه به تجربه مصرف دارو، سن و بیماری متفاوت است.