چکیده :
سازمان های بهداشتی مدت زیادی است که در مورد خطرات نمک هشدار داده اند. ادعاهایی وجود دارد که مصرف بیش از حد نمک باعث افزایش فشار خون و بیماری قلبی می شود. با این حال، دهه ها تحقیق نتایج متناقضی را مشاهده کرده است. علاوه بر این، برخی شواهد نشان می دهد که خوردن نمک بسیار کم نیز می تواند مضر باشد. این مقاله نگاهی دقیق به نمک و سالم بودن آن دارد که در ادامه می خوانید.
عوارض مصرف زیاد نمک
نمک به سلامت قلب شما آسیب می رساند: در حالی که بدن شما برای عملکرد صحیح به مقداری نمک نیاز دارد، مصرف بیش از حد آن می تواند برای سلامتی شما مضر باشد. به عنوان مثال ممکن است به سلامت قلب شما آسیب برساند.
مصرف بیش از حد سدیم یک نگرانی جهانی است. به عنوان مثال، این یک عامل خطر برای فشار خون بالا است که به عنوان فشار خون بالا نیز شناخته می شود. فشار خون بالا خطر نارسایی قلبی را افزایش می دهد، وضعیتی که در آن قلب شما نمی تواند به درستی خون را در سراسر بدن پمپاژ کند.
نمک از طریق چندین مسیر پیچیده بر فشار خون تأثیر می گذارد که بر سیستم هورمونی، التهابی، ایمنی و گوارشی بدن شما تأثیر می گذارد. مصرف بیش از حد نمک همچنین ممکن است سیستم رنین-آنژیوتانسین را که فشار خون و سطوح سدیم را تنظیم می کند، سرکوب کند. خوشبختانه، کاهش مصرف نمک ممکن است سطح فشار خون شما را کاهش دهد، به خصوص در افرادی که دارای یک بیماری پزشکی به نام فشار خون حساس به نمک هستند.
در یک تجزیه و تحلیل در سال 2016 از 4 مطالعه بزرگ شامل 113118 نفر با و بدون فشار خون بالا، خطر ابتلا به بیماری قلبی و مرگ در افرادی که مصرف سدیم بالایی داشتند در مقایسه با افرادی که مصرف متوسط سدیم داشتند، بیشتر بود. به طور مشابه، مروری بر تحقیقات روی 229785 بزرگسال که به مدت 13 سال تحت نظر بودند نشان داد که مصرف بیشتر سدیم با مرگ ناشی از بیماری قلبی مرتبط است.
به علاوه، یک بررسی در سال 2020 که شامل 616905 نفر بود، نشان داد که هر 1 گرم افزایش در مصرف روزانه سدیم منجر به 6٪ بیشتر خطر بیماری قلبی می شود. با این حال، مطالعات دیگر یافتههای متضادی را مشاهده کردهاند و به این نتیجه رسیدهاند که شواهد کافی برای حمایت از ارتباط بین مصرف بالای سدیم و بیماری قلبی وجود ندارد.
همچنین تردیدهایی در مورد سودمندی محدود کردن سدیم وجود دارد، برخی از مطالعات نشان میدهند که مصرف متوسط سدیم در حدود 1 تا 2 قاشق چایخوری در روز با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط نیست.
یک بررسی در سال 2014 نشان داد که کاهش سدیم رژیم غذایی روزانه به میزان 2.3 گرم، فشار خون سیستولیک را به طور متوسط تنها 3.82 میلیمتر جیوه کاهش میدهد (چه در میان افراد مبتلا به فشار خون بالا و چه در افراد بدون فشار خون).
فشار خون سیستولیک بالاترین تعداد اندازه گیری فشار خون است. این سیگنال فشاری را که خون شما با هر ضربان قلب به دیواره رگ ها وارد می کند، می دهد. در سراسر جهان، میانگین قرائتها در حدود 125 تا 144 میلیمتر جیوه است که اهمیت کاهش 3.82 میلیمتر جیوه را زیر سؤال میبرد.
علاوه بر این، یک بررسی اخیر نشان داد که هنگام کاهش مصرف سدیم، افراد مبتلا به فشار خون بالا نسبت به افراد بدون فشار خون، کاهش شدیدتری در فشار خون داشتند. در نهایت، تحقیقات مداوم در مورد اثرات مصرف نمک بر سلامت قلب مورد نیاز است (هم در افراد مبتلا به فشار خون بالا و هم بدون آن).
نمک احتمالاً با سرطان معده مرتبط است: سرطان معده یکی از شایع ترین انواع سرطان و چهارمین علت مرگ ناشی از سرطان در سراسر جهان است. چندین مطالعه رژیم های غذایی پر نمک، به طور معمول شامل غذاهایی مانند گوشت شور و سبزیجات ترشی، را با افزایش خطر ابتلا به سرطان معده مرتبط می دانند.
یک مطالعه در سال 2016 روی 40729 بزرگسال ژاپنی نشان داد که افرادی که ترجیح می دهند غذاهای شور بیشتری داشته باشند، 30 درصد بیشتر از افرادی که غذاهای نمکی کمتر را ترجیح می دهند، در معرض خطر ابتلا به سرطان معده هستند. دلایلی که نمک ممکن است باعث سرطان معده شود به خوبی شناخته نشده است. حدس زده می شود که مصرف زیاد نمک ممکن است رشد هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) را در معده شما افزایش دهد. که این نوع باکتری می تواند منجر به التهاب، زخم معده و احتمالاً توسعه سرطان معده شود.
برخی تحقیقات نیز فرض میکنند که رژیم غذایی پر نمک ممکن است جهشهای سلولی و تکثیر سلولی را که از ویژگیهای توسعه سرطان هستند، افزایش دهند. با این حال، به خاطر داشته باشید که این مطالعات ثابت نمی کند که مصرف زیاد نمک باعث سرطان معده می شود، فقط ممکن است این دو باهم ارتباط قوی داشته باشند.
عوارض مصرف کم نمک
در حالی که نمک بیش از حد می تواند مضر باشد، مقدار بسیار کم آن نیز می تواند مضر باشد. برخی شواهد نشان می دهد که رژیم غذایی کم نمک می تواند باعث کاهش فشار خون، کم آبی، سطوح پایین سدیم و افزایش سطح چربی خون شود که در ادامه آنها را بیان می کنیم.
فشار خون پایین یا افت فشار خون: ممکن است کسانی که فشار خون طبیعی دارند دچار افت فشار شوند، یعنی زمانی که فشار خون شما کمتر از حد طبیعی است. افت فشار خون می تواند خطرناک باشد.
برخی از علائم و نشانه های آن نیز عبارتند از: سرگیجه، حالت تهوع، غش، تاری دید، افسردگی و کم آبی. خطر افت فشار خون به ویژه برای کسانی که نارسایی قلبی را تجربه کرده اند بالا است، زیرا بسیاری از برنامه های درمانی به طور قابل توجهی فشار خون را کاهش می دهند. اگر در این دسته قرار می گیرید، مهم است که مرتباً سطح فشار خون خود را چک کنید.
کم آبی بدن: از آنجایی که سدیم نقش مهمی در مدیریت تعادل مایعات ایفا می کند، رژیم غذایی کم نمک می تواند باعث کم آبی بدن شود، یعنی زمانی که مایعات کافی در بدن شما وجود ندارد.
علائم کم آبی ممکن است به صورت تغییرات پوستی، خشکی دهان و تشنگی ظاهر شود که در صورت عدم درمان، کم آبی بدن می تواند منجر به بستری شدن در بیمارستان و حتی مرگ شود. افراد مسن و افراد مبتلا به سوءتغذیه در معرض خطر کمآبی بدن هستند و باید به میزان مصرف مایعات روزانه و علائم کمآبی توجه زیادی داشته باشند.
سطح سدیم خون پایین: یک رژیم غذایی کم نمک می تواند باعث هیپوناترمی شود، وضعیتی که در آن سطوح سدیم در خون شما کمتر از حد طبیعی است. افراد مبتلا به هیپوناترمی ممکن است مشکلات عصبی جدی مانند اختلال در وضعیت روانی، تشنج، آب روی مغز، کما و مرگ را تجربه کنند.
برخی از افراد مبتلا به این بیماری علائم گوارشی (دستگاه گوارش) مانند کاهش اشتها، استفراغ و حالت تهوع را تجربه می کنند. افراد مسن در معرض خطر خاصی از هیپوناترمی هستند که می تواند منجر به زمین خوردن و سایر عوارض پزشکی شود. به این ترتیب، مهم است که در صورت تجربه هر یک از علائم ذکر شده در بالا به دنبال مراقبت پزشکی باشند.
افزایش کلسترول و تری گلیسیرید: محدودیت نمک با افزایش سطح کلسترول LDL (بد) و تری گلیسیرید خون مرتبط است. یک بررسی در سال 2016 در 12210 بزرگسال با و بدون فشار خون بالا بررسی کرد که چگونه کاهش نمک در رژیم غذایی بر سطح چربی خون تأثیر می گذارد.
خوردن یک رژیم غذایی کم نمک باعث افزایش کلسترول 2.9٪ و تری گلیسیرید 6.3٪ در هر دو گروه شد. این نکته را باید در نظر داشت، زیرا کلسترول LDL (بد) و تری گلیسیرید در خطر بیماری قلبی نقش دارند.