شما در طول روزبیشتر از 200 تصمیم در مورد خوردن غذا می گیرید، اما فقط از تعداد اندکی از آنها مطلع هستید. پس مابقی تصمیمات به ذهن ناخودآگاه شما باز می گردد که نتیجه آن خوردن های بی فکر و یا پرخوری است و در نهایت این امر باعث افزایش وزن می شود.
در این مقاله به 5 روش جلوگیری از پرخوری خواهیم پرداخت. توصیه هایی که هر فرد برای تغذیه سالم به آن ها نیازمند است.
این پنج توصیه عبارتند از:
روانشناسان بر این باورند که یکی از علت های اصلی پرخوری در افراد آن است که آن ها برای تصمیم گیری در مورد احساس گرسنگی یا سیری به نشانه های بیرونی تکیه می کنند نه نشانه های درونی. همین امر باعث می شود که فرد به طور طبیعی به خوردن بیش از نیاز، گرایش پیدا کند.
طی یک تحقیق، پژوهشگران افراد مورد آزمایش را در دو گروه دسته بندی کردند و از آن ها خواسته شد که به تماشای یک مسابقه ورزشی طولانی بپردازند و تعداد نامحدود بال مرغ در اختیار آن ها قرار دادند.
در گروه اول، میز پذیرایی دست نمی خورد (استخوان ها و باقیمانده غذاها روی میز می ماندند)
در گروه دیگر، میز پذیرایی مرتباً تمیز می شد (بعد از خوردن، استخوان ها و باقیمانده غذاها را از روی میز برمی داشتند)
نتیجه این تحقیق نشان داد که گروه اول که استخوان ها و باقیمانده غذاها روی میزشان باقی می ماند 34 درصد کمتر از گروه دیگر به خوردن پرداختند. بنابراین افراد برای تصمیم گیری در مورد گرسنگی یا سیری تمایل به نشانه های بصری دارند.
بخوانید : اختلال پرخوری؛ اختلالی شایع و رایج در انسان
نشانه بیرونی دیگر برای پرخوری ، اندازه بسته بندی مواد خوارکی است، که با عنوان «اثر اندازه بخش» شناخته می شود و می تواند با گذر زمان باعث افزایش وزن فرد شود.
آزمایش مربوطه برای اثبات این امر، نشان داد که داوطلبانی که در قوطی های چیپس سیب زمینی آن ها علامت نشانه ای برای هشدار مقدار خوردن به رنگ قرمز داشتند 43 الی 65 درصد کمتر از کسانی که قوطی چیپس آن ها بدون علامت مذکور بود به خوردن می پردازند.
نتیجه: بسته های حاوی علامت میزان مصرف مجاز باعث کاهش«اثر اندازه بخش» می شود. زیرا باعث مکث و فرصت برای تصمیم گیری در مورد ادامه خوردن به فرد می دهد و فرد تصمیم به کاهش مصرف می گیرد.
بخوانید :8 راه کاهش مصرف شکر برای داشتن زندگی شیرین
یکی از راه های نامحسوس برای کاهش کالری مصرفی و جلوگیری از پرخوری، استفاده از بشقاب های کوچکتر و لیوان های بلند تر است. رعایت این نکته ساده، از لحاظ بصری باعث می شود فرد احساس کند مقدار غذای سرو شده به اندازه کافی می باشد و مانع پرخوری و عدم اضافه وزن می شود.
عکس این قضیه هم صادق است؛ یعنی استفاده از بشقاب های بزرگتر باعث می شود، حجم غذای سرو شده کمتر بنظر برسد و موجب تشویق فرد به مصرف غذای بیشتر شود.
طی یک تحقیق مشخص شد که کاربرد بشقاب با قطر 24 سانتیمیتر به جای بشقاب با قطر 32 سانتیمتر می تواند به کاهش 27 درصدی غذای مصرفی بیانجامد.
همچنین مطالعه دیگری نشان می دهد، استفاده از لیوان های باریک و بلند، به جای لیوان های معمولی و کوتاه می تواند تا 57 درصد مصرف مایعات (نوشابه ها و مایعات مضر) را کاهش دهد. اما نکته قابل توجه در مورد استفاده بجا از لیوان های معمولی در مصرف کافی آب و تامین نیاز روزانه است.
در یک تحقیق دیگر، مشخص شد که افراد تمایل دارند 92 درصد از غذای سرو شده توسط خودشان را مصرف کنند. بنابراین کاهش میزان غذای سرو شده توسط فرد، منجر به کاهش چشمگیر کالری دریافتی خواهد شد.
تحقیقات نشان می دهد داشتن گزینه های انتخابی بیشتر تمایل فرد را به مصرف غذا تا 23 درصد افزایش می دهد. این پدیده در بین متخصصان و کارشناسان به «سیری حس-محور» مشهور است.
برای اثبات این پدیده از دوگروه کمک گرفته شد:
گروه اول، داوطلبانی بودند که در کاسه آن ها اسمارتیز با 10 رنگ وجود داشت.
گروه دوم، داوطلبانی بودند که در کاسه آن ها اسمارتیز با 7 رنگ وجود داشت.
نتیجه ای که بدست آمد این بود که شرکت کنندگان گروه اول 43 درصد اسمارتیز بیشتری نسبت به گروهی که کاسه با رنگ کمتر داشتند، مصرف نمودند. با وجودی که همه اسمارتیزها از یک مارک و یک مزه بودند.
نتیجه: باور تنوع بیشتر در رژیم غذایی باعث فریب فرد و پرخوری خواهد شد. پس برای کارسازی احساس «سیری حس-محور» انتخاب های فرد باید محدود شود.
کاستن تنوع در مورد غذاهایی مانند فست فود یا شیرینی جات و در کل غذاهای با ارزش غذایی پایین یا مضر صدق می کند. در حالی که در خوردن غذاهای سالم مانند میوه ها، سبزیجات و مغزها بهتر است از تنوع بالایی استفاده نمایید.
بهتر است یکسری خوارکی ها را از جلوی دید بردارید. این توصیه مصداق بارز ضرب المثل «از دل برود هرآنکه از دیده برفت» است.
پژوهشگران بر این باورند که دیدن خوراکی و یا غذا در تصمیم آگاهانه شما نسبت به خوردن و نخوردن تاثیر مستقیم می گذارد. بنابراین برای حفظ سلامتی بهتر است غذاهای وسوسه کننده را مخفی کنید و در عوض غذاهای سالم را جلوی دید بگذارید.
آزمایشی که این اصل را تایید کرد، مربوط به دو گروه از داوطلبانی بود که به یکی از آن ها شکلات هایی در ظرف شفاف که خوراکی های آن ها قابل مشاهده بود، داده شد و به گروه دیگر ظرف حاوی شکلات، که محتویات آن قابل دیدن نبود. نتیجه حاصله نشان داد که به طور متوسط افراد گروه اول (ظرف شفاف)71 درصد شکلات بیشتری مصرف کردند.
مخلص کلام; روشهای جلوگیری از پرخوری
منابع :
منبع 1 | منبع 2