دیابت یک بیماری متابولیک است و با اینکه تاثیر ژنتیک بر روی ابتلا به این بیماری ثابت شده است، الگوی غذایی فرد نقش بسیار مهمی در بروز دیابت دارد. بنابراین اینکه پیش دیابتی ها چه بخورند در سرعت و شدت بروز این بیماری حائز اهمیت است.
در این مقاله از مجله سلامتی من به این خواهیم پرداخت که بهتر است پیش دیابتی ها چه بخورند که اولا قندشان تنظیم شود و بیماری دیابتشان پیشروی نکند و ثانیا عوارض جانبی مقاومت به انسولین، تا حد زیادی محدود و کنترل شوند.
پیش دیابت چیست؟
ابتدا باید به این بپزداریم که پیش دیابت چیست! بیماری دیابت با ضعف شدید عملکرد پانکراس همراه است. وقتی این بیماری تشخیص داده میشود پانکراس بیش از ۶۰ درصد عملکرد خود را از دست داده است. بنابراین شروع کنترل غذایی و درمان از مرحله پیش دیابت بسیار ضروری و البته تاثیر گذار است.
اگر قند ناشتای شما در محدوده ی ۱۰۰ تا ۱۲۶ میلیمول بر دسی لیتر باشد، شما در مرحله پیش دیابت هستید. در این مرحله اگر رژیم غذایی خود را به خوبی رعایت کنید و دارو های خود را مصرف کنید، میتوانید از بروز کامل این بیماری جلوگیری کنید و یا آن را به تعویق بیندازید.
بنابراین بسیار مهم است که پیش دیابتی ها چه بخورند! هر یک سال تعویق ابتلا به دیابت تاثیرات مثبت فراوانی بر سلامت سایر اندام ها و کیفیت زندگی شما خواهد گذاشت.
فراموش نکنید که در مرحله پیش دیابت هم در بدن شما مقاومت به انسولین وجود دارد که در بدن شما حالت التهابی ایجاد میکند و باعث سایر بیماریهای متابولیک مانند فشارخون بالا، دیس لیپیدمی و کبد چرب می شود.
مطلب پیشنهادی:
جایگزین نان و برنج برای دیابتی ها + نان بهتر است یابرنج؟
مرداد ۲۷, ۱۴۰۳رژیم غذایی پیش دیابت
رژیم غذایی پیش دیابت یک رژیم کاملا کنترل شده است. بهتر است که در تمام وعدهها به شاخص گلایسمیک کل توجه شود. شاخص گلایسمیک نشان دهنده میزان افزایش قندخون در نتیجهٔ مصرف غذاهای مختلف است.
مواد غذایی حاوی فیبر بالا مثل سبزیجات، آجیل ها، سبوس غلات مختلف و دانه چیا، انتخاب های خوبی هستند که میتوانید آنها را در وعدههای غذایی خود بگنجانید تا قندخونتان آهستهتر بالا برود.
همچنین رژیم غذایی پیش دیابت در افرادی که اضافه وزن دارند باید در جهت تناسب اندام طراحی شود. در گروههای حساس مانند خانمهای باردار هدف کاهش وزن نیست اما تنظیم قند خون با حساسیت بالاتری انجام میشود.
به طور کلی اینکه پیش دیابتی ها چه بخورند و چه نخورند با توجه به ویژگی های بدن آنها و سابقه بیماریشان تنظیم میشود. رژیم غذایی پیش دیابت به جز در مواقع حساس نباید خیلی سخت گیرانه باشد و باید در عوض بر روی اصلاح الگوی غذایی تاکید کند تا بتواند بدن را برای مدت زمان زیادی به لحاظ دیابت مصون نگه دارد.
پیش دیابتی ها چه بخورند؟
همانطور که توضیح دادیم افرادی که پیش دیابتی تشخیص داده میشوند، نیاز به پرهیزهای سختگیرانه ندارند؛ میتوان گفت مهمترین مسئلهای که پیش دیابتیها باید رعایت کنند ترکیب غذا ها با هم است به طوری که شاخص گلایسمیک وعده غذایی خیلی بالا نرود.
دانستن این نکته ضروری است که مصرف وعدهٔ غذایی خالص برای دیابت بسیار آسیب زاست. این به این معنی است که افراد در مرحله پیش دیابت بهتر است گروه های غذایی را در ترکیب با هم مصرف کنند.
یک نکته برای رعایت این مورد این است که برای خودتان این قانون را بگذارید که کنار تمام وعدههای خود لبنیات و سبزیجات خام مصرف کنید. بسیار از افرادی که مبتلا به دیابت میشوند سبزیجات و لبنیات را در حد خیلی کم مصرف میکنند. مصرف شیر کمچرب در صبحانه و میان وعده ها و ماست کمچرب در ناهار و شام در تامین گروه لبنیات نقش به سزایی دارد!
اما اگر از من بپرسند که پیش دیابتی ها چه بخورند و من تنها مجاز باشم این سوال را با یک کلمه پاسخ دهم، آن سبزیجات است. سبزیجات به علت کالری پایینی که دارند گزینهٔ خوبی برای کاهش وزن هستند. هضم را به تاخیر می اندازند و جذب قند خون را آهسته تر میکنند. سبزیجات خام منبع خوب فیبر هستند و باعث تنظیم قند خون و سیری طولانی تر میشوند.
اما نباید از چربی ها هم غافل شد. مصرف مقدار کنترل شدهای از چربیهای مفید میتواند در بهبود وضعیت پیش دیابتی بسیار موثر باشد! برای مثال اضافه کردن ۱ قاشق چای خوری روغن زیتون یا مصرف ۱ عدد گردو در کنار وعده غذایی علاوه بر اینکه اثرات ضد التهابی بر بدن دارد میتواند با سنگین تر کردن معده به سیری طولانی تر کمک کند.
چه غذاهایی برای پیش دیابت مفید است؟
اما چه غذاهایی برای پیش دیابت مفید است؟ میتوان گفت هیچ غذایی به خودی خود برای پیش دیابت مفید یا مضر نیست. چیزی که اهمیت دارد این است که هر ماده غذایی به چه اندازه و با چه الگویی مصرف میشود!
به همین ترتیب اینکه پیش دیابتی ها چه بخورند اهمیت چندانی ندارد و مسئله مهمتر این است که چگونه بخورند! یک ماده غذایی مفید و ضد التهاب مثل روغن زیتون، چنانچه مازاد بر کالری مصرف شود و باعث افزایش بافت چربی شود، اثرات خوب خودش را خنثی میکند و روی بدن تاثیر التهابی میگذارد.
در حالی که ماده غذایی مضر اگر به اندازه مصرف شود، بدن به خوبی از پس اثرات بد آن بر می آید و آن را خنثی میکند.
اما به طور کلی میخواهیم به شما بگوییم چه غذاهایی برای پیش دیابت مفید است. غذاهای این لیست کالری بالایی ندارند و در رژیم پیش دیابتی تقریبا آزاد محسوب میشوند. این مواد غذایی در بهبود حساسیت به انسولین موثر هستند و میتوانند ابتلا به دیابت را به تاخیر بیندازند.
- دانه چیا: بهبود حساسیت به انسولین- منبع امگا ۳- منبع فیبر
- تخم مرغ: منبع کامل پروتئین-
- خیار: منبع خوب فیبر و آب
- کاهو: منبع فیبر و آب
- کلم قرمز و سفید: منبع خوب فیبر
- پنیر کمچرب: منبع کامل پروتئین
صبحانه افراد پیش دیابت
از آنجا که صبحانه اولین وعده غذایی افراد است در رژیم پیش دیابتی ههم خیلی اهمیت دارد. صبحانه افراد پیش دیابت بهتر است حتما سرشار از فیبر و پروتئین باشد. زیرا تغییرات قند خون از صبح آغاز میشود و در صورتی که صبحانه مناسبی مصرف نکرده باشید ممکن است نتوانید در طول روز هم رژیم خود را به خوبی رعایت کنید.
بهترین صبحانه افراد پیش دیابت نان سبوس دار به همراه پنیر کمچرب و یا تخم مرغ، به همراه مقداری گوجه و خیار است.
میتوانید از حبوبات هم به عنوان صبحانه استفاده کنید! عدسی و لوبیا گزینه های خوبی در رژیم پیش دیابتی هستند! به شرطی که چربی اضافه نداشته باشند.
بنابراین اگر عادت به مصرف غذای گرم به عنوان صبحانه دارید، سعی کنید آن را بدون روغن تهیه کنید! همچنین میتوانید یک عدد تخم مرغ را در غذای خود رنده کنید تا پروتئین آن بالا رفته و سیر کنندگی بیشتری داشته باشد.
مطلب پیشنهادی:
لیست صبحانه برای دیابتی ها + دیابتیها صبحانه چه بخورند
مرداد ۲۵, ۱۴۰۳سخن پایانی
اینکه پیش دیابتی ها چه بخورند مهمترین مورد در کنترل و پیشگیری از بیماری دیابت است. سعی کنید در هر وعده خود غذاهای مخلوط استفاده کنید که گروه غلات را در کنار پروتئین ها و چربی های مفید داشته باشند.