صفحه اصلی > دیابت و رژیم های غذایی : بهترین ناهار برای دیابتی ها + میزان قند خون بعد از ناهار

بهترین ناهار برای دیابتی ها + میزان قند خون بعد از ناهار

بهترین ناهار برای دیابتی ها

فهرست مطالب

دیابت یک بیماری متابولیک است که تحت تاثیر مستقیم رژیم غذایی است. بنابراین داشتن یک رژیم دیابتی در کنترل بیماری دیابت نقش بزرگی دارد.

از آن‌جا که ناهار معمولا بزرگترین وعدهٔ غذایی ما ایرانی‌هاست، انتخاب ناهار مناسب در کنترل بیماری دیابت بسیار مهم است. در این مقاله راجع به این صحبت خواهیم کرد که بهترین ناهار برای دیابتی ها چیست و چه ویژگی‌های دارد.

رژیم دیابتی

رژیم دیابتی

رژیم دیابتی باید به گونه‌ای تنظیم شود که قند خون با کمترین سرعت ممکن بالا برود. افزایش سریع و ناگهانی قند خون است که باعث پیشروی بیماری دیابت و از کار افتادگی پانکراس می‌شود.

پس نخستین هدف ما از طراحی رژیم دیابتی، کنترل قند خون بعد از وعده‌های غذایی است. مواد غذایی که قند سادۀ زیادی دارند قند خون را به سرعت بالا می برند. در مقابل مواد غذایی که فیبر بالایی دارند، از جذب سریع قند موجود در موادغذایی جلوگیری می‌کنند.

از آنجا که سفرۀ غذایی ایرانی‌ها قند سادۀ زیادی دارد و غذاهای ما عمدتا بر پایۀ نان یا برنج مصرف می‌شوند که منابع خالص قند هستند، بهترین ناهار برای دیابتی ها، یک وعدۀ غذایی سرشار از فیبر است که بتواند جذب قند موجود در نان و برنج را تا جای ممکن محدود کند.

اما رژیم غذایی دیابتی به طور کلی یک رژیم پر فیبر و پرپروتئین است. رویکرد ما در طراحی یک رژیم دیابتی همیشه شامل کاهش وزن هم می‌شود. زیرا اکثر افراد دیابتی اضافه وزن هم دارند.

توصیه‌های کلی در رژیم دیابتی مصرف پروتئین و فیبر در تمام وعده‌‌های غذایی است. این باید مانند یک قانون توسط افراد دیابتی رعایت شود.

اگر مبتلا به دیابت هستید سعی کنید در تمام وعده‌های غذایی خود از گروه سبزیجات حداقل یک واحد استفاده کنید. خیار، گوجه، کاهو، کلم، سبزی، تربچه، پیاز و شلغم همه انواعی از سبزیجات است که به تنظیم بهتر قند خون کمک می‌کنند.

مطلب پیشنهادی:

دیابتی ها چی بخورند

دیابتی ها چی بخورند

بهترین ناهار برای دیابتی ها یک وعده غذایی کم‌چرب با قند کنترل شده است. سعی کنید در شروع رژیم سبک غذا خوردن خود را تغییر دهید! اینکه دیابتی ها چگونه غذا بخورند به مراتب مهم‌تر از این است که دیابتی ها چی بخورند!

در همین راستا سعی کنید که اگر هر روز برای ناهار برنج می‌خورید حداقل ۳ روز در هفته غذای نانی را جایگزین آن کنید. یا اگر برعکس اگر غذاهای شما بیشتر بر پایهٔ نان است، چند روز در هفته برنج یا ماکارونی را به جای نان مصرف کنید.

در ادامه به این سوال خواهیم پرداخت که بهتر است دیابتی ها چی بخورند! اما یادتان باشد که این یک نسخهٔ ثابت نیست و رژیم غذایی شما بهتر است به طور شخصی و برای خودتان طراحی شده باشد.

اگر هم مبتلا به پیش دیابت هستید برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله پیش دیابتی ها چه بخورند را مطالعه کنید.

دیابتی ها ناهار چی بخورن

هر ۳ وعده اصلی، یعنی صبحانه ناهار و شام باید برای دیابتی ها به صورت مخلوط باشد! یعنی ترکیبی باشد از غلات، پروتئین و چربی با میزان های مشخص!

مصرف غذای خالص بدترین کاری است که می‌توان در رژیم دیابتی انجام داد! بهترین ترکیب در رژیم دیابتی مصرف مقدار برابر از گروه غلات و پروتئین و سبزیجات و مصرف مقدار خیلی کمی روغن است (که معمولا در بیشتر غذاهای ایرانی وجود دارد)

اگر می‌توانید برای خودتان آشپزی کنید بهتر است روغن غذا را تا حد امکان محدود و حذف کنید و در مراحل پایانی یک قاشق روغن زیتون به غذای خود اضافه کنید.

روغن زیتون منبع خوب امگا ۳ است که می‌تواند اثرات التهابی مقاومت به انسولین بر بدن را خنثی کند.

اگر به دنبال یک رژیم اصولی برای کنترل دیابت هستید میتوانید نمونه رژیم غذایی 15 روزه برای دیابتی ها که سایت سلامتی من بطور رایگان قرار داده است را به همراه فایل pdf دانلود کنید.

دیابتی ها برای میان وعده چی بخورند؟

دیابتی ها برای میان وعده چی بخورند؟

برای میان وعده هم مانند وعده‌های اصلی مصرف غذای خالص توصیه نمی‌شود! اگر مایل هستید از گروه لبنیات یا میوه ها برای میان وعده استفاده کنید، بهتر است کمی پروتئین، چربی و فیبر هم به آن اضافه کنید.

برای مثال دانه چیا می‌تواند گزینه خوبی برای استفاده به همراه ماست و شیر باشد. همچنین می‌توانید میوه ها را همراه شیر یا ماست (شیر موز، شیر توت فرنگی، ماست میوه‌ای) مصرف کنید و یا با کمی پنیر و نان می‌‌توان قند موجود در انگور یا هندوانه را کنترل کرد.

بهترین ناهار برای دیابتی ها چیست؟

بهترین ناهار برای دیابتی ها چیست؟

بهترین ناهار برای دیابتی ها یک نسخهٔ ثابت و همه گیر نیست! بلکه باید با توجه به ویژگی های شخصی افراد و به شکل شخصی طراحی شود! ممکن است یک ماده غذایی برای کسی بهترین انتخاب و برای دیگری بدترین انتخاب باشد.

با توجه به اینکه وزنتان چقدر است در یک رژیم دیابتی- کاهش وزن می‌توانید ۲ تا ۳ واحد از گروه نان و غلات و حبوبات مصرف کنید! این مقدار معادل ۱۰ تا ۱۵ قاشق برنج+خورشت یا ۱ تا ۱.۵ لیوان ماکارونی/حبوبات و یا ۶۰ تا ۹۰ گرم نان است.

بهتر است به همین مقدار پروتئین هم در وعده های غذایی تان باشد. یعنی به طور کلی می‌توانید ۶۰ تا ۹۰ گرم از انواع گوشت (پخته) یا پنیر استفاده کنید. اگر میزان گوشت مصرفی تان کمتر از این مقدار بود می‌توانید ۱ عدد تخم مرغ به صورت کمکی به غذای خود اضافه کنید.

اما بهترین ناهار برای دیابتی‌ها یک وعده غذایی کاملا کم‌چرب و پر فیبر است. پیشنهاد می‌شود با ترفندهایی روغن مصرفی خود را در هنگام طبخ غذا حتی الامکان کاهش دهید! 

استفاده از سرخ‌کن بدون روغن و روش‌های بخار پز و آب‌پز کردن برای پخت غذا در این خصوص می‌تواند کمک کننده باشد.

برای بالا بردن فیبر مصرفی استفاده از سبزیجات تازه را فراموش نکنید. سالاد یا سبزی‌خوردن باید جزء ثابت و دائم سفره‌های شما باشد.

علاوه بر این می‌توانید از سبوس برنج یا گندم برای افزایش میزان فیبر مصرفی خود استفاده کنید. سبوس را می‌توانید روی ماست، سالاد و انواع خورشت ها و خوراک ها و همچنین داخل برنج بریزید!

دانه‌های روغنی با اینکه فیبر بالایی دارند، منبع چربی هستند و کالری بالایی هم دارند! بنابراین تنها اگر در سنین رشد هستید و یا مبتلا به دیابت نوع ۱ هستید و اضافه وزن ندارید، می‌توانید از دانه‌های روغنی هم همراه غذا یا میان‌وعده خود استفاده کنید.

قند خون بعد از ناهار چند باید باشد

به طور کلی قند خون بعد از تمام وعده های غذایی، در عرض دو ساعت باید به ۱۵۰ برسد! این میزان قند خون افراد عادی است و هدف ما از رژیم دیابتی و دارو درمانی رسیدن به این هدف است.

اما از آنجایی که وعده ناهار وعده اصلی رژیم غذایی ایرانی است ممکن است رسیدن به این هدف کمی مشکل باشد. میان متخصصین اتفاق نظر وجود دارد که حتی بعد از مصرف بهترین ناهار برای دیابتی ها ممکن است قند خون از ۱۸۰ پایین تر نباشد.

بنابراین می‌توان گفت که قند خون دو ساعت بعد از ناهار کافی است زیر ۱۸۰ باشد. اگر قند خون شما بالاتر از ۱۸۰ است نشان دهنده این است که دارو هایتان باید بیشتر شوند و یا دوز مصرفی یا الگوی مصرفتان باید تغییر کند.

مطلب پیشنهادی:

سخن پایانی

بهترین ناهار برای دیابتی ها، یک وعده غذایی مخلوط است که به میزان کنترل شده‌ای غلات دارد. میزان پروتئین در آن بهتر است با میزان غلاتش برابر باشد و چربی آن در حد الامکان کم و از نوع امگا ۳ باشد. همچنین مصرف منابع فیبر مانند سبوس و سبزیجات در رژیم دیابتی ضروری است.

دیدگاهتان را بنویسید