صفحه اصلی > دیابت و رژیم های غذایی : جایگزین نان و برنج برای دیابتی ها + نان بهتر است یابرنج؟

جایگزین نان و برنج برای دیابتی ها + نان بهتر است یابرنج؟

جایگزین نان و برنج برای دیابتی ها

فهرست مطالب

دیابت یک بیماری متابولیک است که با الگوی غذایی ارتباط مستقیمی دارد. گرچه دیابت انواع مختلفی دارد ولی مهمترین عارضه در تمام بیماران دیابتی اختلال قندخون است.

 در شرایطی که قندخون به طور غیر طبیعی بالاست یکی از راهکارهای متداول، حذف منابع قند است. دیابتی ها اغلب نگران میزان قند برنج و نان هستند. ما دراین مقاله می‌خواهیم بهترین جایگزین نان و برنج برای دیابتی ها را معرفی کنیم.

نان و برنج برای دیابت

نان و برنج برای دیابت

به علت مقادیر بالای قند، میتوان گفت نان و برنج برای دیابت انتخاب های غذایی خوبی نیستند. از طرفی قند موجود در نان سفید و برنج، خالص است و زیست دسترسی بالایی دارد بنابراین می‌تواند قند را سریع بالا ببرد.

اما مشکل اصلی مصرف نان و برنج در دیابت، نه سرعت افزایش قند خون بلکه میزان قند برنج و نان است. از آنجایی که این مواد غذایی پایهٔ رژیم ایرانی هستند و در اکثر وعده های غذایی به میزان بالا مصرف می‌شوند می‌توانند در افزایش کالری دریافتی، فشار مضاعف به پانکراس و کبد چرب تاثیرگذار باشند.

بنابراین می‌توان گفت اگر بتوانیم میزان مصرف نان و برنج را کنترل کنیم دیگر نیازی به انتخاب جایگزین نان و برنج برای دیابتی ها وجود ندارد.

بسیاری از مراجعین ما توانایی مالی و امکانات استفاده از مواد غذایی جایگزین را ندارند! برنج و نان عمده غذایی مصرفی ماست و بدون این دو، انتخاب های غذایی مان خیلی محدود می‌شود .

بنابراین اگر دیابت دارید، نگران مشکلات حذف نان و برنج نباشید زیرا چنانچه دیگران توانسته اند مقدار مصرفشان را کنترل کنند شما هم می‌توانید. فراموش نکنید که نان و برنج برای دیابت مضر نیستند به شرطی که به اندازه مصرف شوند. مصرف بیش از حد نیاز است که مشکل هایی را به دنبال دارد.

مطلب پیشنهادی:

برای دیابتی ها نان بهتر است یا برنج

اگر فکر می‌کنید بهترین جایگزین برنج برای دیابتی ها نان است و یا بهتر است به جای نان برنج مصرف کنید، سخت در اشتباهید! هیچ یک از اینها به خودی خود باعث بالا رفتن قند شما نمی‌شوند!

گرچه نکاتی راجع به نحوه پخت برنج و نحوه مصرف نان وجود دارد که باعث بهبود کنترل قند می‌شود، مهمترین نکته مقدار مصرف است!

در این مرحله خوب است عادات غذایی و علایق خود را خوب بشناسید! اگر از آن افرادی هستنید که علاقه شدیدی به برنج دارید و عادت دارید زیاد برنج مصرف کنید، پس شاید بهتر باشد به جای وعده‌های برنجی وعده نانی مصرف کنید!

اما برخی افراد هم هستند که به نان علاقه مندند و مشکل اصلی شان این است که نمیتوانند در برابر سنگک و بربری مقاومت کنند و یا می‌توانند به راحتی نان باگت یا لواش را خالی خالی بخورند! این افراد بهتر است از مصرف غذاهای نانی پرهیز کنند و برای مدتی مقدار کنترل شده ای از برنج را جایگزین نان مصرفی خود کنند.

پس اینکه برای دیابتی ها نان بهتر است یا برنج جوابی کلی ندارد و در افراد مختلف با شرایط مختلف متفاوت است.

بهترین نان برای دیابتی ها چیست؟

بهترین نان برای دیابتی ها چیست؟

بهترین نان برای دیابتی ها نانی است که این دو ویژگی را داشته باشد: ۱. سبوس دار باشد.  ۲.غنی شده با پروتئین باشد.

سبوس باعث می‌شود قند موجود در نان به آرامی جذب خون شود و قندخون شما ناگهان بالا نرود. از طرفی پروتئین هضم و گوارش غذا را به تاخیر می اندازد و باعث افزایش مدت ماندن غذا در لوله گوارش و سیری طولانی تری می‌شود.

در نتیجه بهترین نان برای دیابتی ها نانی است که درصد سبوس و پروتئین آن بالاتر باشد.

جایگزین نان و برنج برای دیابتی ها  

می‌توان گفت بهترین جایگزین نان و برنج برای دیابتی ها محصولات غنی شده با ویتامین دی، پروتئین افزایش یافته و سبوس است. برای کسانی که مت فورمین هم مصرف می‌کنند غلات غنی شده باB9  و B12 به عنوان جایگزین مناسب نان و برنج به دیابتی ها پیشنهاد می‌شود.

در ادامه پیشنهاد چند جایگزین نان و برنج برای دیابتی های عزیز معرفی شده و فواید و علل استفاده از آن ها یک به یک توضیح داده شده است.

جایگزین برنج برای دیابتی ها

جایگزین برنج برای دیابتی ها

از آنجایی که برنج پایهٔ بسیاری از وعده‌های غذایی رژیم غذایی ایرانی را تشکیل می‌دهد، انتخاب جایگزین برنج برای دیابتی‌ها ممکن است کمی چالش‌زا باشد. بهترین جایگزین برنج برای دیابتی ها حبوبات است.

اگر دیابت دارید می‌توانید به راحتی برنج خود را با حبوبات جایگزین کنید. لوبیا و عدس و حتی نخود پخته در بسیاری از رسپی های غذایی وجود دارند و می توانند تجربهٔ بهتری از غذا خوردن برای شما فراهم کنند.

حبوبات نسبت به برنج پروتئین و فیبر بیشتری دارند و علاوه بر اینکه قندخون را آهسته‌تر بالا می‌برند باعث سیری طولانی تری نسبت به برنج می‌شوند.

دومین جایگزین برنج برای دیابتی ها کینوا است. کینوا نیز مانند برنج یکی از انواع غلات است. با این تفاوت که پروتئین آن ۱.۵ برابر برنج است و فیبر آن ۳ برابر برنج است. علاوه بر این به لحاظ ویتامین های گروه B و املاح معدنی بسیار غنی تر از برنج می‌باشد!

کینوا بافتی مشابه برنج دارد و می تواند به راحتی با آن جایگزین شود. فراموش نکنید که یکی از مشکلات دیابتی ها این است که به علت تعداد بالای دارو‌هایی که مصرف می‌کنند ممکن است با فقر مواد معدنی و املاح مواجه شوند. زیرا برخی از این دارو‌ها مانع جذب مواد معدنی می‌شوند.

بنابراین مواد غذایی که به لحاظ ریز مغذی ها، ویتامین ها و املاح غنی تر هستند، جایگزین خوبی برای برنج در دیابتی ها هستند.

مطلب پیشنهادی:

جایگزین نان برای دیابتی ها  

جایگزین نان برای دیابتی ها  

نان یکی از آیتم‌های غذایی اصلی در دیابتی هاست. آرد گندم که برای تهیه نان به کار می‌رود حاوی گلوکز خالص است و در نتیجه نقش پررنگی در افزایش میزان قندخون دیابتی ها دارد.

همانطور که گفتیم استفاده از نان های سبوس‌دار و پروتئینه و غنی شده با ریز مغذی ها برای دیابتی ها بهتر است. اما اگر به دنبال جایگزین های کم قند می‌گردید، می‌توانید از برگ سبزیجات هم استفاده کنید.

استفاده از برگ کاهو یا کلم به عنوان جایگزین نان برای دیابتی ها و افرادی که رژیم کتوژنیک دارند مناسب است. اما مشکل این مواد غذایی این است که کاملا بدون قند و کم کالری هستند، در نتیجه ممکن است باعث افت قند و بی حالی در افراد دیابتی شوند.

این روز ها یک جایگزین نان برای دیابتی ها هم به بازار عرضه شده که در کنار بافت خوب و قابل قبول قند و کالری بسیار کمی دارد! رایس کیک های رژیمی مشکل بسیاری از دیابتی ها و افرادی که رژیم های محدود دارند را حل کرده اند.

اما دقت کنید که صرفا با استفاده از جایگزین نان و برنج برای دیابتی ها، کالری دریافتی خود را به قدری محدود نکنید که باعث ضعف عملکرد و سیستم متابولیسم بدن شما شود. دقت کنید که میزان کالری دریافتی‌تان به اندازه نیاز بدنتان باشد.

میزان قند برنج و نان  

میزان قند برنج و نان به این ترتیب تعین می‌شود: هر ۳۰ گرم نان، ۱۵ گرم کربوهیدرات یا قند دارد. این مقدار قند در تقریبا ۶۵ گرم برنج پخته وجود دارد.

البته میزان جذب قند و اینکه این میزان قند مصرفی با چه الگویی و چقدر قندخون را بالا می‌برد در افراد مختلف متفاوت است و به کفایت عملکرد پانکراس و انسولین در بدن افراد مربوط است.

بهترین جایگزین نان و برنج برای دیابتی ها، مادهٔ غذایی است که قند آن با میزان قند نان و برنج برابر باشد، اما با داشتن سبوس و فیبر بیشتر، سرعت جذب این قند تا حد امکان کاهش یافته باشد.

و در پایان اگر قصد دارید یک رژیم مناسب برای دیابت بگیرید ما یک نمونه رژیم رایگان برای شما قرار داده‌ایم کافیست به مقاله رژیم غذایی 15 روزه برای دیابتی ها مراجعه کنید.

کدام نان قند کمتری دارد؟

نان‌های سبوس دار، در وزن برابر قند کمتری نسبت به نان هایی که با آرد سفید تهیه می‌شوند دارند. زیرا قند موجود در سبوس از نوع سلولز است که درون بدن نمیشکند و آزاد نمی‌شود.

اگر برنج را به صورت آبکش تهیه کنید، زیست دسترسی و جذب آن کمتر از حالت کته است. همچنین سرد شدن برنج باعث کاهش بیشتر زیست دسترسی قند موجود در آن می‌شود.

اضافه کردن سبوس به برنج در مراحل انتهایی پخت هم یکی از ترفندهای کاهش جذب قند برنج است

دیدگاهتان را بنویسید