کینوا (Quinoa) نوعی شبه غله است که از سالیان دور بخش بزرگی از رژیم غذایی مردم آمریکای جنوبی بوده است و به “مادر همه غلات” معروف است. کینوا دارای بیش از 120 گونه است و پرطرفدارترین گونه های آن سفید، سیاه و قرمز هستند. کینوا در افراد دیابتی به دلیل فواید سلامتی مورد توجه ویژه است.
کینوا به دلیل محتوای پروتئین، فیبر و آنتی اکسیدان بیشتر نسبت به سایر غلات، محبوبیت زیادی پیدا کرده است. همچنین به دلیل عدم وجود گلوتن، می تواند جایگزین مناسبی برای گندم در رژیم غذایی افرادی باشد که به گلوتن گندم حساسیت دارند.
مدیریت رژیم غذایی یکی از بخش های مهم زندگی یک فرد مبتلا به دیابت است.
برنامه غذایی چنین شخصی باید شامل آن دسته از مواد غذایی باشد که بتواند مدیریت دیابت را آسان تر نماید. در کنار درمان داروئی، تغذیه درمانی به همان میزان در کنترل دیابت نقش مهمی دارد.
یکی از سوالاتی که برای افراد دیابتی مطرح است این است که: آیا کینوا برای دیابت مفید است؟ در این مقاله به پاسخ این سوال می پردازیم.
ارزش غذایی کینوا
کینوا مملو از اسیدهای آمینه های ضروری است که آن را تبدیل به پروتیئن کامل کرده است و منبع خوبی از مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها، اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین هاست.
کینوا به دلیل وجود فیبر، از کربوهیدرات های پیچیده محسوب می شود و قند موجود در آن نسبت به کربوهیدرات های ساده مانند برنج، نان، شکر و ماکارونی سفید کندتر وارد جریان خون می شود.
ارزش غذایی ½ پیمانه (فنجان) کینوا:
20 گرم کربوهیدرات
4 گرم پروتئین
2.5 گرم فیبر
111 کالری
فواید سلامتی کینوا برای افراد دیابتی
-
کینوا در کاهش سطح قند خون موثر است
نتیجه یک مطالعه حیوانی نشان داد که مصرف مکمل کینوا باعث کاهش سطح قند خون و کلسترول بد خون می شود. بنابراین کینوا در تنظیم قند و کلسترول خون موثر می باشد.
همچنین طی این مطالعه مشخص شد که استفاده از شبه غلاتی مانند کینوا در وعده صبحانه در کاهش سطح قند خون پس از غذا در بیماران دیابتی مفید است.
-
فیبر موجود در کینوا به بهبود کنترل قند خون کمک می کند
بسیاری از مطالعات فیبر را در تنظیم قند خون موثر می دانند، زیرا فیبر روند جذب درشت مغذی ها را کند می نماید. پس قند حاصل از تجزیه کربوهیدرات ها به آرامی وارد جریان خون می شود.
چنین شرایطی در مقایسه با یک رژیم کم فیبر که سطح قند خون بالا و در نتیجه فشار به لوزالمعده برای تولید انسولین را به بدن تحمیل می کند، استرس کمتری به لوازلمعده برای تولید انسولین وارد می کند.
-
کینوا باعث کاهش وزن می شود
تحقیقات نشان می دهند که چاقی می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد و در افراد مبتلا به دیابت عوارض آن را تشدید کند. بنابراین کاهش وزن می تواند تاثیر مفیدی در پیشگیری و کنترل دیابت داشته باشد.
کینوا سرشار از پروتئین و فیبر است و یک انتخاب عالی برای کاهش وزن است.
فیبر با جذب آب در دستگاه گوارش و حجیم شدن و همچنین به تاخیر انداختن زمان تخلیه معده، احساس سیری طولانی تری ایجاد می کند. بنابراین از پرخوری جلوگیری می کند.
کینوا نسبت به دیگر منابع پروتئین گیاهی، دارای اسیدهای آمینه ضروری بیشتری است. از طرفی مصرف پروتیئن گیاهی در مقیاسه با پروتئین حیوانی عوارض کمتری دارد.
همچنین مطالعات نشان می دهند که مصرف پروتئین به کاهش وزن کمک می کند، زیرا بدن برای تجزیه پروتئین به کالری بیشتری نیاز دارد و با مصرف پروتئین فرد احساس سیری طولانی تری می کند. در نتیجه کینوا می تواند یک پروتئین عالی چه برای گیاهخواران و چه برای غیر گیاهخوارنی باشد که به دنبال کاهش وزن هستند.
-
کینوا سرشار از آنتی اکسیدان است
ویتامین E با خواص آنتی اکسیدانی به اضافه ترکیبات آنتی اکسیدانی دیگر موجود در کینوا باعث کاهش استرس اکسیداتیو بدن می شوند.
واکنش هایی در بدن اتفاق می افتد که منجر به تولید رادیکال های آزاد می شود. شواهد نشان می دهد که در شرایط دیابت، تولید رادیکال های آزاد بیشتر است. به همین دلیل مصرف غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان از جمله کینوا می تواند برای افراد مبتلا به دیابت مفید باشد.
-
منیزیم کینوا ضد دیابت است
هر 100 گرم کینوا دارای 60 میلی گرم منیزیم است که حدود 30 درصد از نیاز روزانه را تامین می کند. منیزیم در فرآیندهای بیوشیمیایی نقش مهمی دارد.
تحقیقات نشان می دهد افراد دیابتی ممکن است به دلیل کاهش مصرف منیزیم یا دفع منیزیم از طریق ادرار، با کاهش این ماده مغذی روبرو باشند. در سایر افراد هم دریافت منیزیم کمتر از میزان توصیه شده، می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد.
بنابراین کینوا می تواند در پیشگیری و مدیریت دیابت موثر باشد.
-
کینوا دارای مواد فعال با خواص ضد دیابتی است
دانه های کینوا کمی مزه تلخ دارند این به دلیل وجود ساپونین هاست. توصیه می شود قبل از پخت، دانه ها با آب گرم شسته شود تا ساپونین ها از بین برود.
اما جالب است بدانید ساپونین ها دارای خاصیت ضد التهابی هستند و مصرف کینوا بدون شست و شو می تواند به مقابله با التهاب ناشی از دیابت موثر باشد.
شاخص گلیسمی کینوا
یکی از رایج ترین معیارهایی که افراد دیابتی در انتخاب مواد غذایی به کار می گیرند شاخص گلیسمی یا GI است. این شاخص سرعت افزایش قند خون پس از ماده غذایی را نشان می دهد و برای کنترل قند خون تا حدودی مفید است. این عدد از صفر تا 100 متغییر است.
افراد مبتلا به دیابت بر اساس این شاخص باید غذاهایی را انتخاب کنند که شاخص گلیسمی متوسط به پایین داشته باشند.
شاخص گلیسمی کینوا 53 است و در گروه غذاهای با GI پایین طبقه بندی می شود. فیبر و پروتئین آن باعث می شود که مصرف کینوا باعث افزایش شدید قند خون نشود. بنابراین کینوا می تواند برای مبتلایان به دیابت مفید باشد.
کربوهیدرات کینوا
83 درصد از کربوهیدرات های کینوای پخته شده را نشاسته تشکیل می دهد و مابقی آن را عمدتا فیبر شامل می شود. 80 تا 90 درصد از فیبرهای کینوا از نوع نامحلول هستند که در کاهش خطر ابتلا به دیابت مفید هستند. برخی فیبرهای نامحلول با افزایش باکتری های مفید روده باعث ارتقای سلامت دستگاه گوارش می شوند.
میزان کربوهیدرات کینوا قابل توجه است و برای افرادی که از رژیم کم کربوهیدرات پیروی می کنند نمی تواند گزینه مناسبی باشد.
در افراد دیابتی نیز با رعایت احتیاط و مشورت پزشک، کینوا می تواند بخشی از رژیم غذایی سالم باشد.