هندوانه یکی از میوه های محبوب فصل تابستان است که دارای میزان بالایی قند طبیعی است. ممکن است بخواهید این خوراکی شیرین را در وعده های رژیم غذایی مخصوص دیابت خود بگنجانید یا آن را به عنوان یک میان وعده میل کنید.
به عنوان فردی دیابتی، خیلی مهم است که مراقب آنچه می خورید و می آشامید باشید تا کنترل مناسبی بر قند خون خود داشته باشید و از عوارض دیابت دور بمانید.
اگر چه مصرف هندوانه برای دیابت و دیابتی ها بی خطر است، اما بسته به رژیم غذایی کلی و میزان مصرف، می تواند بر سطح قند خون شما تاثیرگذار باشد. بنابراین عوامل متعددی میزان مصرف و دفعات مصرف آن را در برنامه غذایی دیابت تعیین می کند.
رژیم غذایی که سرشار از میوه ها و سبزیجات است، می تواند در مدیریت قند خون موثر باشد. اما به دلیل وجود قند و کربوهیدرات های طبیعی در میوه ها، مهم است که اندازه مصرف آن ها در بیماران دیابتی به درستی تعیین شود.
هیچ توصیه ای مبنی بر یک الگوی واحد برای همه دیابتی ها در رابطه با مصرف درشت مغذی ها که شامل پروتئین ها، کربوهیدرات ها و چربی ها باشند وجود ندارد. در حالی که متخصصان تغذیه می توانند رژیم غذایی فردی برای آن ها تنظیم نمایند که اهداف و سلامت کلی هر فرد را مد نظر داشته باشد.
در این مقاله ابتدا به فواید مصرف هندوانه پرداخته ایم و سپس در مورد نکاتی که افراد برای گنجاندن هندوانه در رژیم غذایی دیابت، باید مورد توجه قرار دهند، بحث نموده ایم.
شاخص گلیسمی هندوانه
شاخص گلیسمی (GI) مبنایی است که برای تعیین سرعت تاثیر غذاها بر سطح قند خون به کار می رود. در واقع شاخص گلیسمی سرعت ورود قند غذاها به جریان خون را اندازه می گیرد. سرعت بیشتر، افزایش سریعتری بر قند خون فرد خواهد داشت.
این شاخص عددی بین 0 تا 100 به غذاها اختصاص می دهد. هر چه عدد بزرگتر باشد، سرعت ورود قند به جریان خون بیشتر خواهد بود.
عدد GI هندوانه تقریبا 72 است که در رده شاخص گلیسمی بالا طبقه بندی می شود. اما میزان بالای آب در این میوه باعث شده است که عدد بار گلیسمی هندوانه 2 به ازای هر 100 گرم باشد. این عدد هندوانه را جزء میوه های با بار گلیسمی پایین طبقه بندی می نماید. این به این معنی است که احتمال کمتری برای افزایش سطح قند خون پس از مصرف هندوانه وجود دارد.
بار گلیسمی ترکیبی از شاخص گلیسمی و کربوهیدرات واقعی یک وعده غذایی معمولی می باشد و تصویر دقیق تری از چگونگی تاثیر یک ماده غذایی بر سطح قند خون ارائه می کند.
مصرف هندوانه در حد اعتدال برای افراد دیابتی توصیه می شود، ولی آب هندوانه بار گلیسمی بالایی دارد و این افراد باید از مصرف آن خودداری کنند.
بخوانید : ارزش غذایی کامل هندوانه
مصرف هندوانه در دیابت
هندوانه در برنامه غذایی افراد مبتلا به دیابت می تواند در کنار غذاهایی که سرشار از پروتئین، فیبر و چربی های سالم است مانند مغزها یا دانه مصرف شود. به این ترتیب فرد، هم زمان طولانی تری احساس سیری خواهد داشت و هم قند خون با سرعت کمتری افزایش می یاید.
فواید هندوانه
هندوانه سرشار از مواد معدنی و انواع ویتامین هاست از جمله:
- ویتامین A
- ویتامین C
- ویتامین B1
- ویتامین B6
- پتاسیم
- منیزیم
- فیبر
- کلسیم
- لیکوپن
- آهن
- آمینو اسید
ویتامین A در حفظ عملکرد قلب، ریه و کلیه ها موثر است و به سلامت چشم کمک می نماید. نیاز روزانه مردان به ویتامین آ، 900 میلی گرم و زنان 700 میلی گرم است. یک تکه هندوانه با وزن تقریبی 286 گرمی به طور متوسط می تواند 31 درصد از نیاز روزانه فرد به این ویتامین را تامین نماید.
ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند و در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد. سیستم ایمنی قوی در پیشگیری از برخی بیماری ها و عفونت ها نقش دارد و می تواند از ابتلا به انواع خاصی از سرطان ها جلوگیری نماید.
توصیه می شود مردان روزانه 105.2 میلی گرم و زنان 83.6 میلی گرم ویتامین ث مصرف نمایند. یک تکه هندوانه با وزن 256 گرم دارای 23.2 میلی گرم ویتامین C است، یعنی می تواند 30.7 درصد از میزان توصیه شده برای زنان و 25.6 درصد از نیاز روزانه مردان را تامین نماید.
در یک تکه هندوانه تقریبا 320 میلی گرم پتاسیم وجود دارد که در مدیریت فشار خون نقش دارد.
سیترولین یکی از آمینواسیدهای غیر ضروری است که در هندوانه یافت می شود و ثابت شده است که باعث بهبود فشار خون و سلامت متابولیک می شود.
قند هندوانه چقدر است؟
یک تکه هندوانه با وزن تقریبی 286 گرم دارای 17.7 گرم قند است و میزان قند دریافتی بسته به میزان مصرف متفاوت می باشد. به طور مثال یک فنجان یا یک پیمانه (حدود یک برش) هندوانه 9.5 گرم قند دارد.
بهترین روش مصرف هندوانه در دیابت نوع 2
در صورتی که فرد مبتلا به دیابت بخواهد هندوانه را در رژیم غذایی دیابت خود بگنجاند باید آن را با پروتئین و چربی های مغذی موجود در وعده ها و میان وعده ها متعادل نماید. چربی و پروتئین می توانند سرعت افزایش قند خون را کاهش دهند. این روش باعث کنترل سطح خون در الگوی غذایی دیابت خواهد شد.
هندوانه مانند دیگر میوه های توصیه شده برای دیابتی ها باید بدون فرآوری و به صورت کامل مصرف شود یعنی آب هندوانه و هندوانه شیرین شده برای دیابت نوع 2 مضر است. ولی به صورت میوه کامل می تواند بخشی از سالاد یک فرد دیابتی باشد.
توصیه دیگر برای مصرف هندوانه برای افراد دیابتی توجه به این نکته است که هندوانه را با غذاهایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند ترکیب نکنند. آجیل، دانه ها و منابع پروتئینی و چربی های سالم ترکیب سالمی با هندوانه تشکیل می دهند.