صفحه اصلی > لاغری و سبک زندگی : عوارض پنتوپرازول; آیا قرص پنتوپرازول باعث لاغری می شود؟

عوارض پنتوپرازول; آیا قرص پنتوپرازول باعث لاغری می شود؟

آیا قرص پنتو پرازول باعث لاغری میشود ؟

فهرست مطالب

قرص پنتوپرازول نوعی داروی تجویزی برای بیماری های مربوط به معده و مری است. پنتوپرازول برای درمان زخم و التهاب مری در اثر اسید معده، رفلاکس معده و سندرم زولینگر-الیسون (ترشح بیش از حد اسید معده) استفاده می شود. مصرف قرص پنتوپرازول می تواند با عوارض جانبی خفیف و شدید همراه باشد. یکی از تاثیرات رایج این دارو، تغییر وزن و التهاب است.

 در این مقاله بررسی می کنیم که آیا قرص پنتوپرازول باعث لاغری می شود یا چاقی؟

پنتوپرازول چیست؟

پنتوپرازول چیست؟

قرص پنتوپرازول نوعی داروی تجویزی است که تحت برند پروتونیکس تولید می شود. پنتوپرازول همچنین به عنوان داروی ژنریک (عمومی) در داروخانه ها وجود دارد. قیمت داروی ژنریک پنتوپرازول از داروی برند کمتر است. پنتوپرازول به 3 شکل عرضه می شود: قرص، سوسپانسیون و تزریق وریدی (IV) که توسط یک متخصص درون سیاهرگ ترزیق می شود.

موارد مصرف قرص پنتوپرازول

موارد مصرف قرص پنتوپرازول

قرص پنتوپرازول در اصل برای کاهش مقدار اسید معده ترشح شده استفاده می شود. این دارو به درمان علائم بیماری هایی از جمله رفلاکس معده (GERD) کمک می کند. در بیماری رفلاکس معده، اسید و محتویات معده به مری بر می گردند. این مشکل به نام ترش کردن شناخته می شود و با سوزش سر دل همراه است.

علاوه بر رفلاکس معده، پنتوپرازول برای درمان بیماری هایی که در آن معده بیش از حد نرمال اسید ترشح می کند، تجویز می شود. برای مثال در سندرم زولینگر-الیسون، علائمی مثل زخم های شدید در دستگاه گوارش وجود دارد که ناشی از ترشح بیش از حد اسید معده هستند.

نحوه مصرف پنتوپرازول

روزی یک عدد پنتوپرازول ناشتا مصرف کنید. در صورتی که روزی دو عدد قرص پنتوپرازول تجویز شده است، یک قرص در صبح و قرص دوم را شب مصرف کنید. قرص پنتوپرازول در دوزهای 20 میلی گرم و 40 میلی گرم تولید می شود. می توانید پنتوپرازول 20 میلی گرم را از داروخانه ها تهیه کنید. این قرص ها برای درمان کوتاه مدت سوزش سر دل و رفلاکس معده مناسب هستند. دوز های رایج برای درمان هر بیماری عبارتند از:

  • سوزش سر دل و رفلاکس معده: روزی یک عدد قرص 20 میلی گرم
  • بیماری ریفلاکس گاستروازوفاژیال: روزی یک عدد قرص 20 یا 40 میلی گرم
  • زخم گوارشی یا اولسر پپتیک: روزی یک عدد قرص 20 یا 40 میلی گرم
  • سندرم زولینگر-الیسون: روزی یک یا دو عدد قرص 40 میلی گرم

عوارض جانبی پنتوپرازول

عوارض جانبی پنتوپرازول

پنتوپرازول برای بیشتر افرادی که این دارو را مصرف می کنند هیچ اثرات جانبی ندارد. در صورتی که فرد دچار اثرات جانبی شود، نشانه ها خفیف هستند و بلافاصله بعد از قطع کردن مصرف دارو از بین می روند. عوارض جانبی برای 1 نفر از 100 نفر اتفاق می افتند. رایج ترین اثرات جانبی پنتوپرازول عبارتند از:

  • سردرد
  • اسهال
  • شکم درد
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • سرگیجه
  • نفخ
  • درد مفصل

عوارض قرص پنتوپرازول

اگرچه قرص پنتوپرازول می تواند عوارض جدی داشته باشد، این عوارض رایج نیستند. در صورتی که با هر یک از نشانه های این عوارض مواجه شدید سریعا به متخصص مراجعه کنید. در برخی از موارد ممکن است فرد به مراقبت اورژانسی نیاز پیدا کند. عوارض احتمالی پنتوپرازول عبارتند از:

  • نفریت حاد (التهاب ناگهانی در کلیه ها)
  • ترک استخوان در لگن، ستون فقرات یا مچ دست به دلیل پوکی استخوان
  • کمبود منیزیم
  • کمبود ویتامین B12
  • لوپوس (یک بیماری خودایمنی که در سراسر بدن التهاب ایجاد می کند)
  • پولیپ (رشد توده کوچک در بالای شکم)
  • اسهال شدید به دلیل نوعی عفونت باکتریایی
  • نشانه های شدید پوستی (سندرم استیونز–جانسون، نکرولیز اپیدرمال سمی یا واکنش دارویی با ائوزینوفیل)
  • نشانه های ناشی از آلرژی

پنتوپرازول و تاثیر آن در کاهش و افزایش وزن

لاغری و افزایش وزن هر دو از اثرات جانبی قرص پنتوپرازول هستند. تاثیر قرص پنتوپرازول روی وزن در کارآزمایی بالینی دارو (آزمایش دارو روی افراد) گزارش نشده است. بنابراین کاهش وزن از تاثیرات مستقیم قرص پنتوپرازول نیست. 

با این وجود برخی از افراد به دلیل از دست دادن اشتها، با کاهش وزن مواجه می شوند. در سایر افراد تاثیرات قرص پنتوپرازول از جمله اسهال، نفخ و حالت تهوع، به کاهش اشتها منجر می شود.

آیا قرص پنتوپرازول باعث لاغری می شود؟

آیا قرص پنتوپرازول باعث لاغری می شود؟

مصرف قرص پنتوپرازول ممکن است باعث افزایش وزن شود. اگرچه افزایش وزن و لاغری هر دو از نتایج مصرف پنتوپرازول به شمار می روند. در نتیجه واکنش بدن به پنتوپرازول در افراد متفاوت است. پنتوپرازول در افرادی که به خیز (edema) یا نفخ مبتلا هستند باعث اضافه وزن می شود. این نشانه ها از عوارض جانبی پنتوپرازول محسوب می شوند به همین دلیل احتمال افزایش وزن در اثر مصرف این دارو وجود دارد.

آیا قرص پنتوپرازول باعث چاقی می شود؟

آیا قرص پنتوپرازول باعث چاقی می شود؟

قرص پنتوپرازول برای درمان بیماری رفلاکس معده (GERD) و سایر بیماری های مرتبط با اسید معده تجویز می شود. در این بیماری ها، ترشح بیش از حد اسید معده با عوارض شدید همراه است. افراد مبتلا به رفلاکس معده با عوارضی مثل مشکلات گوارشی، اسهال و سختی در بلعیدن غذا مواجه هستند. این علائم معمولا منجر به کاهش اشتها و کاهش وزن می شوند.

در نتیجه مصرف قرص پنتوپروزال، نشانه های رفلاکس معده کاهش پیدا می کنند. بهبود عوارض بیماری اشتها را به حالت طبیعی بر میگرداند. بنابراین زمانی که به رژیم غذایی عادی خود بر می گردید، دچار اضافه وزن می شوید. این افزایش وزن می تواند به مقدار از دست رفته در دوران بیماری یا بیشتر باشد. اضافه وزن لزوما تاثیر مستقیم دارو نیست و گاهی به دلیل تغییر اشتها است.

بخوانید : قرص زینک پلاس و چاقی | آیا زینک پلاس برای چاقی موثر است؟

آیا قرص پنتوپرازول باعث یبوست می شود؟

آیا قرص پنتوپرازول باعث یبوست می شود؟

پنتوپرازول به دلیل تاثیر در میزان اسید ترشح شده در معده می تواند باعث عوارض گوارشی شود. یبوست یکی از عوارض جانبی قرص پنتوپرازول است. یکی از راه های رفع یبوست در دوره مصرف پنتوپرازول، مصرف غذاهای سرشار از فیبر است. 

میوه، غلات سبوس دار و سبزیجات برای درمان یبوست مفید هستند. اگرچه استفاده از قرص های ملین می تواند در رفع یبوست مفید باشد، درباره مغایرت هر دارویی با پنتوپرازول با پزشک مشورت کنید.

قرص پنتوپرازول برای چه کسانی مناسب نیست؟

قرص پنتوپرازول برای چه کسانی مناسب نیست؟

مصرف قرص پنتوپرازول برای بزرگسالان و نوجوانان 12 سال به بالا مجاز است. پنتوپرازول برای گروه های خاصی غیر مجاز است و می تواند با عوارض همراه باشد. افراد میانسال و مسن مبتلا به پوکی استخوان نباید از این دارو استفاده کنند.

 یکی از اثرات جانبی قرص پنتوپرازول شکستگی استخوان مچ دست و لگن است. همچنین افرادی که کمبود منیزیم دارند باید از پنتوپرازول پرهیز کنند. اختلال hypomagnesemia یا کمبود منیزیم ریسک بالاتری در افراد بالای 50 دارد.

برای اطمینان از ایمنی مصرف قرص پنتوپروزال، در صورتی که هر یک از شرایط زیر را دارید درباره آن با پزشک مشورت کنید.

  • آلرژی به پنتوپرازول یا هر داروی دیگر
  • بیماری های کبد
  • بارداری، شیردهی
  • انجام آندوسکوپی به دلیل بیماری
  • بیماری های کلیوی

بخوانید: فواید منیزیم برای لاغری ،خواب ، سلامت قلب و کنترل قند خون

قرص پنتوپرازول در بارداری

قرص پنتوپرازول عوارض ثابت شده ای برای بارداری ندارد. با این وجود اگر قصد بارداری دارید یا باردار هستید، قبل از مصرف پنتوپرازول با پزشک خود مشورت کنید. پنتوپرازول از طریق شیردهی به نوزاد منتقل می شود. یکی از عوارض احتمالی پنتوپرازول برای نوزاد،  کمبود منیزیم و ویتامین B12 است. مصرف طولانی مدت پنتوپرازول می تواند مانع  جذب ویتامین  B12 شود.

تاثیر پنتوپرازول بر معده

پنتوپرازول به گروهی از داروها به نام مهارکنندگان پمپ پروتونی (PPI) تعلق دارد. این دارو باعث از کارافتادن سلول های پمپاژ کننده اسید در معده می شود. به این ترتیب اسید معده را کاهش می دهد و برای درمان بیماری هایی مثل رفلاکس معده و زخم معده موثر است.

قرص پنتوپرازول برای نفخ معده

قرص پنتوپرازول برای نفخ معده

ممکن است در زمان مصرف پنتوپرازول به نفخ معده دچار شوید. در نفخ معده، علائمی مثل التهاب، درد یا تنگی در شکم به وجود میایند. نفخ یکی از عوارض رایج قرص پنتوپرازول است. برای مثال شکم درد و اسهال با نفخ همراه هستند. 

در برخی موارد، نفخ می تواند نشان دهنده بیماری جدی کلیوی باشد. یکی از عوارض پنتوپرازول، نفریت حاد یا التهاب ناگهانی در کلیه ها است که از عوارض احتمالی پنتوپرازول به شمار می رود.

سخن پایانی 

قرص پنتوپرازول برای درمان رفلاکس معده، التهاب مری و سندرم زولینگر-الیسون به کار می رود. مصرف این قرص با عوارض جانبی خفیف مثل حالت تهوع، استفراغ، اسهال و سرگیجه همراه است. 

سایر عوارض شدیدتر قرص پنتوپرازول شامل التهاب ناگهانی کلیه، تشدید بیماری های کبدی و ترک استخوان هستند. و در پاسخ به این سوال که آیا قرص پنتوپرازول باعث لاغری می شود یا خیر باید بگوییم مصرف قرص پنتوپرازول در برخی افراد به دلیل کاهش اشتها، باعث لاغری می شود.

سوالات متداول 

آیا قرص پنتوپرازول قند خون را بالا می برد؟

قرص پنتوپرازول میزان انسولین خون ناشتا را افزایش می دهد و باعث بهبود کنترل گلایسمی (قند خون) می شود. در نتیجه قرص پنتوپرازول به طور مستقیم تاثیر منفی روی قند خون ندارد.

ریسک عوارض قرص پنتوپرازول 80 از پنتوپرازول 20 بالا تر است. پنتوپرازول 80 به دلیل دوز بالا و ورود آن به سیستم بدن، عوارض جانبی از جمله سرگیجه، اسهال، تغییر وزن و ترک استخوان دارد.

قرص پنتوپرازول در برخی از موارد باعث افزایش وزن می شود. درمان رفلاکس معده و علائم آن، به بهبود اشتها کمک می کند. اما چاقی یا لاغری از عوارض جانبی قرص پنتوپرازول نیست.

دیدگاهتان را بنویسید