مراحل اولیه بیماری کبد چرب در اغلب موارد بدون نشانه است و می توانند بدون بروز علائم، تشدید شوند. اگرچه علائمی از جمله تغییر رنگ پوست، پف و التهاب صورت، خارش و زرد شدن چشم ها می تواند نشان دهنده وجود بیماری کبدی باشند. در این مقاله با رایج ترین علائم کبد چرب در چهره آشنا می شوید.
بیماری کبد چرب
بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) رایج ترین بیماری مزمن در سراسر جهان محسوب می شود. در بیماری کبد چرب، التهاب ناشی از بیماری می تواند به سلول های کبدی آسیب بزند. عوارض پیشرفته تر، آسیب هایی از جمله زخم بافت کبد به همراه دارند که باعث اختلال در عملکرد کبد می شوند.
پیش از این عوارض، بسیاری از افراد مبتلا به کبد چرب فقط دردهای شکمی و احساس ضعف را تجربه می کنند. گاهی نقص کارکرد کبد به شکل انواع ناراحتی های پوستی یا التهابی در چهره بروز می کند.
کبد چرب و پوست صورت
تغییر در پیگمنت یا رنگ دانه های پوست، التهاب و ناراحتی های پوستی از رایج ترین علائم کبد چرب در چهره به شمار می روند. در مواقعی که هر یک از کارکردهای زیر در کبد دچار مشکل شوند، این نشانه ها به وجود می آیند:
- ساختن پروتئین ها مثل عوامل انعقاد، پروتئین های کمپلمان و آلبومین
- خنثی سازی سموم
- سوخت و ساز چربی ها و کربوهیدرات
- ترشح و جریان صفرا به میزان طبیعی
مطلب پیشنهادی:
علائم کبد چرب در چهره
بیماری ها و اختلالات پوستی در افراد مبتلا به کبد چرب حاد و کبد چرب مزمن رایج هستند. این علائم در مراحل اولیه بیماری بروز می کنند و با تشخیص آنها می توان به وجود نقص در عملکرد کبد پی برد.
برخی از بیماری های کبدی که می توانند علل بیماری های پوستی باشند عبارتند از کبد چرب الکلی، کبد چرب غیرالکلی، سیروز صفراوی اولیه و عفونت های ویروسی هپاتیت. در ادامه به علائم کبد چرب در صورت می پردازیم.
کبد چرب و پف صورت
التهاب و پف صورت یکی از علائم کبد چرب در چهره است. بیماری کبد چرب پیشرفته می تواند روی توانایی کبد در ساختن پروتئین ها تاثیر بگذارد. در نتیجه، جریان خون و دفع مایعات دچار اختلال می شود و به این شکل روی چهره نمایان می شود. التهاب در دست و پاها هم ناشی از احتباس مایعات و مرتبط با بیماری کبد چرب است.
تیرگی پوست و کبد چرب
اغلب افراد مبتلا به بیماری کبد چرب دچار اضافه وزن یا بیماری دیابت نوع دو هستند. یکی دیگر از عوامل موثر در این بیماری، مقاومت به انسولین است. مقاومت به انسولین به این معنی است که هورمون تنظیم کننده قند خون در بدن به درستی مورد استفاده قرار نمی گیرد و در نتیجه میزان گلوکز خون افزایش می یابد.
تجمع بیش از حد انسولین منجر به نوعی بیماری پوستی به نام آکانتوز نیگریکانس (Acanthosis nigricans) می شود. در این بیماری بخش های چین خورده پوست تیره رنگ می شوند.
کبد چرب و قرمزی صورت
بیماری پوستی روزاسه یکی دیگر از علائم کبد چرب در چهره است که در آن رنگ پوست قرمز می شود. همچنین در برخی موارد می توان رگ های خونی ریز و قرمز یا برآمدگی های سفیدی را روی پوست مشاهده کرد. اگرچه روزاسه از علائم رایج کبد چرب است، همه افراد مبتلا به روزاسه دچار بیماری های کبدی نیستند.
اگزما و کبد چرب
بیماری های مزمن کبدی، از جمله بیماری کبد چرب، باعث سوء جذب برخی از مواد مغذی می شوند. در این بیماری ها، جذب موثر مواد آلی از جمله زینک، کاهش پیدا می کند. به همین دلیل کمبود زینک یکی از عوارض رایج بیماری کبد چرب است.
طبق تحقیقاتی در سال 2022، بیماری درماتیت یا اگزما (dermatitis) به دلیل کمبود زینک به وجود می آید. این بیماری معمولا به شکل راش یا ناراحتی پوستی دور دهان بروز می کند. راش ها می توانند برآمدگی های پر از آب یا لکه های قرمز رنگ باشند.
خارش و کبد چرب
اگرچه خارش پوست بدن و صورت می تواند نشانه کبد چرب باشد، در بیشتر موارد در بیماری های سیروز صفراوی اولیه و بیماری های انسدادکننده صفرا بروز می کند. این خارش مداوم ناشی از تجمع نمک صفرا در بدن است. بیماری خارش در سطوح خفیف یا شدید و موقتی یا دائمی دسته بندی می شود.
خارش با محرک هایی از جمله گرما و تماس با پارچه پشمی شدت می یابد و به تمام بدن گسترش پیدا می کند. در این وضعیت، خاراندن پوست تاثیری در رفع خارش ندارد و اغلب به ناراحتی پوستی بیشتر منجر می شود.
زردی صورت و کبد چرب
بیماری کبد چرب پیشرفته باعث به وجود آمدن بیماری یرقان یا زردی می شود. در بیماری یرقان، رنگ پوست و سفیدی چشم ها به زرد تمایل پیدا می کند. علائم یرقان معمولا ابتدا در چهره و چشم ها، و بعد در کل بدن آشکار می شوند.
یرقان زمانی اتفاق می افتد که میزان بیلی روبین در بدن بیش از حد افزایش می یابد. بیلی روبین نوعی رنگدانه زرد و نارنجی است که در فرایند تجزیه گلبول های قرمز خون ساخته می شود. در بیماری های کبدی و اختلال در کارکرد طبیعی کبد، ماده زائد بیلی روبین دفع نمی شود و باعث زردرنگ شدن پوست می شود.
کبد چرب و رگ های عنکبوتی
رگ های عنکبوتی از علائم کبد چرب در چهره هستند که به دلیل فشار خون بالا ظاهر می شوند. در این وضعیت، رگ های خونی ریز از نقطه ای منشعب می شود و زیرپوست قابل ملاحظه اند.
آکنه و کبد چرب
داشتن آکنه پوستی، به خصوص در دوران نوجوانی، از رایج ترین اختلالات پوستی است و لزوما به معنی وجود بیماری کبدی نیست. اما در صورتی که آکنه به مرور زمان شدت پیدا کند و با قرمز شدن صورت همراه باشد، می توان بیماری کبدی را علت آکنه دانست. با افزایش سموم در کبد و عدم تصفیه کامل خون، آکنه و جوش ها روی صورت ظاهر می شوند.
کبد چرب چربی پلک
از رایج ترین علائم کبد چرب در چهره می توان به چربی پلک اشاره کرد. زانتلاسما (Xanthelasma) نوعی کیست یا جوش زرد است که روی پوست صورت، به خصوص در اطراف پلک ها، رشد می کند. با وجود اینکه چربی پلک اغلب از کلسترول بالا یا سایر اختلالات لیپیدی ناشی می شود، در بیماران مبتلا به کبد چرب هم رایج است.
بیماری کبد چرب و نقص در عملکرد کبد هم عللی از جمله کلسترول بالا دارند و می توانند منجر به ایجاد چربی پلک شوند.
کبد چرب و رگ های برجسته
یکی از آسیب های پوستی که در بافت های سطحی مشاهده می شود، حالتی است که در آن مویرگ های ریز در سراسر پوست پخش می شوند. این وضعیت مشابه رگ های عنکبوتی است اما می تواند به طور پراکنده و نامنظم در هر نقطه ای از پوست بروز کند.
در اغلب موارد، بیماری سیروز علت این عارضه پوستی است و می تواند با خونریزی زیر پوست همراه باشد.
کبد چرب و لک صورت
لکه های پوستی (Bier spots) به لکه های سفید، ریز و نامنظم روی پوست گفته می شود که در دسته مشکلات سطحی بافت قرار می گیرند. این لکه ها اغلب روی دست و پا بروز می کنند اما ممکن است در پوست صورت هم ظاهر شوند.
در این وضعیت، فشار دادن لکه ها به ظاهر باعث ناپدید شدن آن می شود. اگرچه این لکه ها پررنگ و واضح اند، در صورتی که زاویه دید را تغییر دهید، همرنگ پوست دیده می شوند.
مطلب پیشنهادی:
سایر علائم کبد چرب در چهره
علاوه بر بیماری ها و اختلالاتی که می توانند به دلیل بیماری کبدی بروز کنند، در برخی موارد حساسیت پوست افزایش پیدا می کند و به همین دلیل آن را در معرض آسیب های مختلف قرار می دهد. برای مثال:
- پوست به راحتی خونریزی می کند یا کبود می شود.
- پوست رنگ تیره تری نسبت به حالت طبیعی دارد که بیشتر در بیماری سیروز و کبد چرب الکلی اتفاق می افتد.
سخن پایانی
کبد چرب بیماری بدون نشانه ای است اما در برخی موارد می توان علائم این بیماری را در چهره مشاهده کرد. شایع ترین علائم کبد چرب در چهره عبارتند از: زردی، اگزما، چربی پلک و رگ های عنکبوتی.
بروز این علائم در افراد مبتلا به دیابت نوع دو، کلسترول بالا و چاقی بیشتر است. با به کارگیری رژیم غذایی سالم و کنترل وزن می توان از پیشرفت کبد چرب جلوگیری کرد. اقدام به درمان بیماری در مراحل اولیه، ریسک ابتلا به نارسایی کبدی را کاهش می دهد.
سوالات متداول
درمان علائم کبد چرب در چهره چیست؟
بهترین روش درمان بیماری های پوستی ناشی از کبد چرب، درمان ریشه ای بیماری کبد چرب است. برای مثال اگر علت بیماری چاقی باشد، با کاهش وزن از طریق ورزش و رژیم غذایی سالم می توان علائم را تا حد زیادی از بین برد.
آیا کهیر از علائم کبد چرب است؟
کهیر از علائم کبد چرب است. کهیر در بیماری کبد چرب به دلیل تجمع سموم در بدن به وجود می آید و با خارش شدید پوست همراه است.
آیا خارش از علائم کبد چرب است؟
در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب، تجمع سموم از جمله نمک صفرا در خون می تواند موجب بروز خارش شود.
منابع: