کبد بزرگترین اندام داخلی در بدن است و به سوخت و ساز غذا، ذخیره انرژی و تصفیه سموم کمک می کند. جمع شدن چربی در کبد باعث به وجود آمدن بیماری کبد چرب می شود.
بیماری کبد چرب غیر الکلی و الکلی معمولا در مراحل اولیه بیماری، نشانه های کم و خفیفی دارند. به همین دلیل شناختن علائم اولیه کبد چرب می تواند برای تشخیص و درمان آن مفید باشد.
در این مقاله با علائم و نشانه های کبد چرب آشنا می شوید.
کبد چرب چیست؟
کبد چرب به بیماری گفته می شود که به دلیل ذخیره بیش از حد چربی در کبد به وجود میاید. بیماری کبد چرب در افراد مبتلا به دیابت نوع دو و دارای اضافه وزن رایج است. اگرچه این بیماری می تواند بدون نشانه باشد، عوارض جدی برای سلامتی دارد. کبد ارگان اصلی بدن برای سوخت و ساز غذا و مواد زائد است. در مقابل کبد چرب، یک کبد سالم تقریبا هیچ ذخیره چربی ندارد.
زمانی که فرد پرخوری می کند یا الکل می نوشد، بدن با تبدیل مقداری از کالری مازاد به چربی با مازاد مصرف شده مقابله می کند. این چربی معمولا در سلول های کبد ذخیره می شود. زمانی که چربی بیش از 5 الی 10 درصد وزن کبد را تشکیل بدهد، شما به بیماری کبد چرب مبتلا هستید. رواج این بیماری به دلیل مصرف بی رویه شکر و چربی افزودنی بیشتر می شود. نوع دیگر بیماری کبد چرب، کبد چرب الکلی نام دارد که به دلیل مصرف بیش از حد الکل به وجود میاید.
نشانه های کبد چرب
بیماری کبد چرب غیر الکلی دارای نشانه های خفیف و شدید است. نشانه های بیماری در صورتی که بروز کنند عبارتند از:
- درد شکمی در ناحیه بالایی و سمت راست شکم
- خستگی و ضعف شدید
- حالت تهوع
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن غیر منتظره
- زرد شدن پوست و چشم ها
- ورم دست ها و پاها
- خونریزی (در مری، شکم یا روده که توسط پزشک شناسایی می شود.)
علل کبد چرب
بیماری کبد چرب به دلیل تاثیر عوامل مختلفی در طولانی مدت به وجود میاید. بیماری کبد چرب الکلی به دلیل مصرف الکل و بیماری کبد چرب غیر الکلی می تواند علل مختلفی داشته باشد. تغذیه نامناسب، استرس و زمینه سایر بیماری ها می توانند در کبد چرب موثر باشند.
کبد چرب در زنان باردار به دلیل عوارض اواخر بارداری به وجود میاید. رایج ترین علل بیماری کبد چرب عبارتند از:
- اضافه وزن و چاقی
- دیابت نوع دو یا مقاومت انسولین
- تری گلیسیرید و کلسترول بالا
- مصرف الکل
- کم کاری تیروئید
- تنبلی تخمدان
علائم اولیه کبد چرب
بیماری کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی هر دو به یک شکل بروز می کنند، اما در بسیاری از موارد کبد چرب نشانه ای ندارد.
به عنوان علائم اولیه کبد چرب، فرد ضعف و خستگی، درد در ناحیه سمت راست و بالایی شکم، یا کاهش غیرمنتظره وزن را تجربه می کند. به مرور زمان علائمی از جمله کاهش اشتها، زردی پوست و سفیدی چشم، خارش پوست و حالت تهوع بروز می کنند.
علائم کبد چرب
در بعضی موارد بیماری کبد چرب بدون نشانه است. به همین دلیل تشخیص بیماری در مراحل اولیه می تواند دشوار باشد و بهترین راه برای اطلاع از وضعیت کبد،انجام آزمایش است. رایج ترین علائم کبد چرب شامل:
- خستگی و بی حالی
- درد در قسمت بالا و سمت راست شکم
- خارش پوست
- التهاب شکم یا آسیت
- تنگی نفس
- ورم پاها
- رگ های ورم کرده و قابل مشاهده زیر پوست
- طحال ورم کرده
- دست های قرمز
- زرد شدن پوست و چشم ها، یا یرقان
کبد چرب غیر الکلی چیست؟
بیماری کبد چرب با توجه به علل ابتلا به بیماری، به دو دسته تقسیم می شوند: کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی. به آسیب های ناشی از ذخیره بیش از حد چربی در کبد، کبد چرب غیر الکلی گفته می شود. چاقی و اضافه وزن از فاکتورهای ریسک اصلی این بیماری به شمار می روند.
کبد چرب غیر الکلی در مراحل اولیه آسیب جدی به بیمار وارد نمی کند، اما پیشرفت بیماری آسیب جدی و جبران ناپذیر را به همراه دارد.
نشانه های کبد چرب غیر الکلی
نشانه های کبد چرب غیر الکلی عبارتند از احساس درد و ناراحتی در کبد (قسمت بالا و سمت راست شکم)، خستگی و بی حالی شدید، کاهش وزن غیرمنظره و ضعف.
در صورتی که بیماری تحت نظارت و درمان قرار نگیرد، می تواند باعث از کار افتادگی کبد شود. سیروز یا از کارافتادگی کبدی، نشانه های جدی تری از جمله التهاب دست، پا و شکم، خارش و زردی پوست دارد.
کبد چرب الکلی چیست؟
بیماری کبد چرب الکلی به نوعی از بیماری کبدی گفته می شود که به دلیل مصرف بیش ازحد الکل به وجود میاید. بیماری کبد چرب الکلی مراحل متعدد و علائمی در شدت های مختلف دارد که در صورت پیشرفت بیماری، بروز می کنند.
با بالا رفتن مصرف الکل، هر زمان کبد الکل را تصفیه می کند، برخی از سلول های کبدی از بین می روند. زیاده روی در مصرف الکل باعث کاهش توانایی بازسازی در سلول های کبدی می شود.
علائم کبد چرب الکلی
در بیماری کبد چرب الکلی معمولا تا زمانی که کبد به میزان خطرناکی آسیب ندیده است، نشانه ای وجود ندارد. برخی از نشانه های احتمالی در کبد چرب الکلی عبارتند از:
- احساس کسالت
- کاهش وزن
- از دست دادن اشتها
- زردی پوست و سفیدی چشم ها
- التهاب در پاها و شکم
- خستگی و خواب آلودگی
- استفراغ خونی یا خون در مدفوع
علائم چرب شدن کبد
چرب شدن کبد معمولا در مراحل اولیه بدون نشانه است و به مرور زمان اتفاق می افتد. اولین نشانه چرب شدن کبد در رژیم غذایی قابل تشخیص است. افرادی که کربوهیدرات، قند و چربی مضر زیادی مصرف می کنند بیشتر در معرض ابتلا به کبد چرب قرار دارند.
علاوه بر آن، در برخی موارد با شروع چرب شدن کبد، نشانه هایی از جمله خستگی، درد در ناحیه بالا و سمت راست شکم، حالت تهوع، از دست دادن اشتها و التهاب شکم بروز می کنند.
بخوانید : رژیم غذایی کبد چرب | برای کبد چرب چه بخوریم و چه نخوریم؟
علائم آزمایشگاهی کبد چرب
برخی از آنزیم های حساس و پرکاربرد در کبد، گروهی از آمینوترانزفرازها هستند که در آزمایش ها به نام های (AST) و (ALT) مورد ارزیابی قرار می گیرند.
زمانی که کبد آسیب می بیند یا زخم می شود، این آنزیم ها وارد جریان خون می شوند و میزان ALT و AST خون را بالا می برند. یکی از روش های تشخیص بیماری کبد چرب، بررسی میزان آنزیم های آمینوترانزفراز در خون است.
- میزان طبیعی AST (SGOT): بین 5 تا 40 واحد در هر لیتر خون
- میزان طبیعی ALT (SGPT): بین 7 تا 56 واحد در هر لیتر خون
سایر علائم کبد چرب در آزمایش خون، عبارتند از قند خون بالا، تری گلیسیرید، کلسترول و فشار خون بالا که در آزمایش خون ناشتا مورد ارزیابی قرار می گیرند.
علائم کبد چرب در آزمایش خون
آزمایش SGPT یا ALT یکی از آزمایش های خون برای تشخیص کبد چرب است. آنزیم ALT یکی از آنزیم های ضروری برای کارکرد کبد به شمار می رود. به همین دلیل میزان ALT موجود در خون به عنوان تعیین کننده وجود کبد چرب و پیشرفت بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. مقادیر ALT زیر نشان دهنده بیماری کبد چرب هستند:
- بالاتر از 40 واحد در لیتر (U/L) در مردان
- بالاتر از 35 واحد در لیتر (U/L) در زنان
علائم کبد چرب در زنان
نوعی عارضه به نام کم ماهچگی یا از دست دادن توده عضلانی، باعث کاهش قدرت و کارکرد عضلات می شود. رواج این وضعیت در بین زنان می تواند ریسک ابتلا به کبد چرب را بالا ببرد. علاوه بر این، احتمال ابتلا به کبد چرب در زنان در دوران پساقاعدگی افزایش میابد که معمولا در سنین بالای 50 سال مشاهده می شود و بین 60 الی 70 سالگی اوج میگیرد. در این دوران احتمال بروز علائم کبد چرب در زنان بیشتر است.
اگرچه زنان دارای اضافه وزن بیشتر در معرض بیماری کبد چرب هستند، این بیماری در افراد دارای وزن طبیعی هم بروز می کند. در صورتی که وزن نرمال دارید اما ورزش نمی کنید، ممکن است هنوز هم دچار افزایش چربی احشایی در ناحیه شکم و پهلو باشید. به خصوص با علائمی مثل تری گلیسیرید بالا و کلسترول خوب (HDL) پایین، امکان وجود کبد چرب زیاد است.
از بین 20 الی 30 درصد جمعیت مبتلا به کبد چرب، 80 درصد آنها افراد مبتلا به دیابت نوع دو و پیش دیابت هستند. برخی از علائم قند خون و کلسترول بالا عبارتند از: عطش، تکرر ادرار، تاری دید، کاهش وزن غیرمنتظره، عفونت های تکرار شونده، درد در قفسه سینه. این نشانه ها به طور غیر مستقیم امکان وجود کبد چرب در زنان را نشان می دهند.
علائم کبد چرب در مردان
تفاوت های زیادی در نشانه های کبد چرب در مردان و زنان وجود ندارد. اگرچه برخی عوامل ممکن است در پیشرفت کبد چرب در مردان تاثیر بگذارند. در یک تحقیقات آماری 12 ساله دریافتند که میانگین ابتلا به بیماری کبد چرب در مردان 26% و در زنان 13% بوده است. بیماری کبد چرب امید به زندگی را تا حدود 4.4 سال در مردان کاهش می دهد.
یکی از عوامل موثر در شدت بیماری کبد چرب، تغذیه است. تحقیقات دریافتند که یک رژیم غذایی پر چربی درمردان تاثیر بیشتری در آسیب به بافت کبد می گذارد. در نتیجه یکی از علائم کبد چرب در مردان اضافه وزن به دلیل تغذیه نامناسب است.
علاوه بر این، رژیم غذایی دارای فروکتوز (قند) و چربی بالا در مردان تاثیر شدیدتری روی افزایش تری گلیسیرید خون دارد. علائم کبد چرب در مردان عبارتند از: کلسترول و تری گلیسیرید بالا، اضافه وزن، خستگی و بی حالی، کاهش تستوسترون کل و آزاد، و اختلال نعوظ.
علائم کبد چرب در نوجوانان
کبد چرب در نوجوانان به دلیل چاقی و عدم تحرک کافی به وجود میاید. کبد چرب در نوجوانان هم می تواند بدون نشانه باشد. در بیشتر موارد، علائمی مثل درد شکمی در قسمت بالا و راست شکم بروز می کنند. ضعف و خستگی، عدم تمرکز، از دست دادن اشتها و کاهش وزن ناگهانی سایر علائم کبد چرب در نوجوانان هستند.
علائم کبد چرب در کودکان
گاهی متخصصان اطفال از بیماری کبد چرب به عنوان بیماری خاموش یاد می کنند چراکه کبد چرب معمولا در کودکان علائمی ندارد. از نظر آماری، 38% کودکان مبتلا به کبد چرب دارای اضافه وزن هستند. در نتیجه چاقی یکی از مهم ترین علائم کبد چرب در کودکان است. سایر علائم ممکن است در کودکان مبتلا به کبد چرب بروز کنند:
- احساس خستگی
- سریع خسته شدن
- احساس درد و ناراحتی در ناحیه بالایی و راست شکم
علائم کبد چرب در چهره
برخی از علائم کبد چرب در چهره مشخص می شوند. برای مثال پف صورت می تواند به دلیل کبد چرب باشد. گاهی به دلیل کبد چرب بدن قادر به تولید پروتئین نیست و جریان خون را ضعیف می کند. به همین دلیل صورت حالت پف کرده پیدا می کند. مقاومت به انسولین می تواند باعث نوعی بیماری پوستی به نام آکانتوز نیگریکانس شود که در محل های چین خورده پوست، تیرگی ایجاد می کند.
قرمزی پوست یکی از علائم کبد چرب در چهره است. در بعضی موارد رگ های خونی قرمز روی صورت مشاهده می شوند. علاوه بر این، بیماری کبد چرب در جذب مواد آلی تاثیر می گذارد و یکی از این مواد، زینک است.
کمبود زینک در صورت به شکل قرمزی یا راش پوست دور دهان بروز می کند. سایر علائم کبد چرب در چهره، خارش پوستی و یرقان هستند. در این وضعیت، رنگ پوست و سفیدی چشم به زردی متمایل می شود.
علائم کبد چرب روی پوست
بیماری کبد چرب در مراحل اولیه تاثیری روی پوست نمی گذارد. اما با پیشرفت بیماری و تبدیل آن به استاتو هپاتیت کبدی، علائم شدیدتر از جمله التهاب، زخم و عوارض پوستی بروز می کنند. در ادامه به مهم ترین علائم کبد چرب روی پوست می پردازیم.
کبد چرب و زردی پوست
آسیب بیماری کبد چرب می تواند باعث بروز یرقان یا زردی پوست و سفیدی چشم ها شود. زمانی که کبد عملکرد درستی ندارد، باعث ذخیره شدن مواد زائدی به نام بیلی روبین می شود. با افزایش بیلی روبین در بدن، رنگ پوست و چشم ها به زردی تغییر پیدا می کند. گاهی به مرور زمان ممکن است پوست به رنگ سبز متمایل شود.
کبد چرب و قرمزی پوست
روزاسه یکی از رایج ترین علائم کبد چرب روی پوست است. در این وضعیت، پوست در نواحی گونه و بینی قرمز می شود. داشتن روزاسه می تواند از نشانه های وجود کبد چرب باشد، اما همه افراد دارای قرمزی و التهاب پوست به کبد چرب مبتلا نیستند. سایر علائم کبد چرب در روزاسه شامل رگ های خونی قابل مشاهده و جوش های آکنه مانند می شود.
کبد چرب و اگزما
کبد چرب موجب بروز درماتیت یا اگزمای پوستی روی دست و صورت می شود. در بیماری کبد چرب بدن قادر به جذب مواد آلی مورد نیاز نیست. کمبود زینک یکی از علائم کبد چرب است که در به وجود آمدن درماتیت پوستی تاثیر دارد. پوست خشک، جوش های ریز و خارش از نشانه های اگزما هستند.
بخوانید: در رژیم غذایی درماتیت سبورئیک چی بخوریم و چی نخوریم؟
کبد چرب و خارش پوست
خارش پوست یکی از نشانه های بیماری کبد چرب است. خارش پوست می تواند در قسمتی مشخص مثل پوست صورت، یا تمام بدن باشد. در این وضعیت خاراندن پوست فقط موجب بروز ناراحتی پوستی می شود و تاثیری در رفع خارش ندارد.
کبد چرب و تیرگی پوست
آکانتوز نیگریکانس به وضعیتی گفته می شود که در آن چین خوردگی های پوست تیره رنگ می شوند. برای مثال پوست چین های گردن به رنگ تیره تغییر می کند. تیرگی پوست به دلیل مقاومت به انسولین ایجاد می شود که از علائم کبد چرب است. زمانی که بیماری کبد چرب به کبد آسیب می زند، بدن قادر به استفاده از انسولین نیست که در نتیجه باعث بروز تیرگی پوستی می شود.
علائم کبد چرب در افراد لاغر
اگرچه چاقی یکی از ریسک فاکتورهای اصلی بیماری کبد چرب است، افراد لاغر هم در معرض ابتلا به آن قرار دارند. عواملی مثل مصرف بالای غذاهای فروکتوز دار، سوء تغذیه ناشی از کمبود پروتئین، و مصرف برخی از داروها مثل تاموکسفین و متوتروکسات احتمال ابتلا به کبد چرب در افراد لاغر را افزایش می دهند. علائم کبد چرب در افراد لاغر عبارتند از: دیابت نوع دو، کاهش وزن ناگهانی، سوء تغذیه، زردی پوست و ضعف.
علائم خطرناک کبد چرب
استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) خطرناک ترین و شدیدترین وضعیت بیماری کبد چرب است. کبد فرد مبتلا به استئاتوهپاتیت غیر الکلی دچار عوارضی مثل التهاب سلول های کبد و درجات مختلفی از سیروز می شود. سیروز وضعیتی است که آسیب وارد شده به کبد باعث به وجود آمدن زخم در بافت کبد شده و به مرور زمان جایگزین بافت طبیعی آن می شود. پیشرفت سیروز می تواند باعث از کارافتادگی کبد شود.
حدود 30% افراد مبتلا به بیماری کبد چرب به استئاتوهپاتیت غیر الکل، التهاب و زخم کبدی مبتلا می شوند. 20% از این افراد دچار سیروز و از کارافتادگی کبد می شوند. نشانه های خطرناک کبد چرب عبارتند از: چاقی، دیابت نوع دو، فشار خون بالا، تری گلیسیرید بالا، آسیت یا تجمع مایع، از دست دادن اشتها، خارش پوستی، خستگی و ضعف.
علائم بالینی کبد چرب
بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی معمولا دارای اضافه وزن هستند. فشار خون بالا یکی از علائم کبد چرب در این افراد است که در دسته نشانه های سندروم متابولیک قرار می گیرد. سندروم متابولیک با وجود شرایطی مثل قند خون، کلسترول و تری گلیسیرید بالا از عوامل ریسک کبد چرب است. هپاتومگالی خفیف تا متوسط از رایج ترین علائم کبد چرب به شمار می رود. در این وضعیت، اندازه کبد از حالت طبیعی بزرگ تر می شود.
کبد چرب گرید 1 چیست؟
کبد چرب گرید 1 با نام کبد چرب خفیف یا ساده هم شناخته می شود. در این مرحله که خفیف ترین وضعیت کبد چرب محسوب می شود، انباشت چربی آسیب جدی برای سلامتی ندارد. بیشتر افراد فقط به کبد چرب گرید 1 مبتلا می شوند و دچار عوارض شدیدتر نمی شوند. در این مرحله، ذخیره چربی کمتر از یک سوم یا 33% کبد است.
علائم کبد چرب گرید 1
معمولا کبد چرب گرید 1 بیماری بدون نشانه است. به خصوص در این مرحله که ذخیره چربی در کبد تاثیر چندانی در کارکرد آن نگذاشته است. با این وجود علائم کبد چرب گرید 1 عبارتند از احساس خستگی و درد در قسمت بالایی و سمت راست شکم. سایر شرایط مثل دیابت نوع دو، چاقی، کلسترول بالا، سوء تغذیه و کاهش وزن ناگهانی احتمال وجود کبد چرب را افزایش می دهند.
کبد چرب گرید 2 چیست؟
در بیماری کبد چرب گرید 2 ، انباشت چربی به 34 الی 66% از وزن کبد می رسد. در این مرحله، سلول های کبدی موجود در اطراف رگ های اصلی آن دچار التهاب می شوند. التهاب رگ باب کبدی یکی دیگر از عوامل موجود در کبد چرب گرید 2 است. رگ باب کبدی مسئول خونرسانی به ارگان ها و زوائد لوله گوارش به کبد است. کبد چرب گرید 2 عوارضی خطرناک تر و جدی تر از علائم اولیه کبد چرب دارد.
علائم کبد چرب گرید 2
کبد چرب گرید 2 به دلیل پیشرفت بیماری با نشانه های واضح تری همراه است. علائمی از جمله عطش شدید، نفخ، خواب بی کیفیت، درد شکمی، خستگی و ضعف، التهاب شکم و زردی پوست.
کبد چرب گرید 3 چیست؟
کبد چرب گرید 3 به این معنی است که چربی ذخیره زیادی در کبد انباشته شده است. در کبد چرب گرید 3، چربی بیش از 66% کبد را در بر می گیرد. در این مرحله، بیماری در معرض پیشرفت قرار دارد و احتمال ابتلا به سیروز کبدی برای فرد وجود دارد. آسیب جبران ناپذیر به بافت کبد از عوارض کبد چرب گرید 3 به شمار می رود.
علائم کبد چرب گرید 3
در بیماری کبد چرب گیرد 3 احتمال ابتلا فرد به فشار خون بالا وجود دارد. تنظیم گردش خون و رساندن مواد مغذی به بدن دچار اختلال می شود و می تواند به ضعف و بی حالی منجر شود. محبوس شدن خون در سیستم رگ های کبدی باعث ملتهب شدن رگ ها می شود. به همین دلیل در کبد چرب گرید 3، رگ های خونی به وضوح زیر پوست قابل مشاهده هستند.
درد شکم، زردی پوست و چشم ها، کاهش وزن غیر منتظره، کاهش اشتها، ورم دست و پا از علائم کبد چرب گرید 3 هستند.
کبد چرب گرید 4 چیست؟
گرید 4 شدیدترین مرحله بیماری کبد چرب است. در این وضعیت، سلول های کبد کیست های چربی بزرگی تولید می کنند که در بافت کبد تجزیه شده و باعث به وجود آمدن زخم می شوند. کبد چرب گرید 4 به نام سیروز یا التهاب شدید کبد شناخته می شود و در آن مقدار چربی به بالاتر از 66% کبد می رسد. آسیب سیروز جبران ناپذیر است و درمانی برای این وضعیت وجود ندارد.
علائم کبد چرب گرید ۴
در این مرحله از بیماری کبد چرب، کارکرد کبد به کلی متوقف می شود. به همین دلیل کبد چرب گرید 4 آسیب غیر قابل جبران به کبد وارد می کند و نارسایی کبدی نامیده می شود.
در کبد چرب گرید 4 یا سیروز، نشانه هایی مثل زردی پوست و چشم ها بروز می کنند. این بیماری با درد شدید و التهاب کبد همراه است. بافت زخم شده کبد در این وضعیت غیرقابل بازیابی است و پیوند کبد به بیمار توصیه می شود.
علائم از کار افتادن کبد
از کار افتادگی مزمن کبد نتیجه پیشرفت بیماری کبد چرب در طی چندین سال است. علائم از کار افتادگی کبد مشابه سایر بیماری ها است و به همین دلیل تشخیص آن می تواند دشوار باشد. نوعی از کار افتادگی کبد که به مرور زمان اتفاق می افتد، نارسایی کبد مزمن نامیده می شود. در این وضعیت، بیمار علائمی مثل حالت تهوع، اسهال، استفراغ خونی، خون در مدفوع، خستگی و بی حالی را تجربه می کند.
نشانه های کبد چرب حاد
به از کار افتادگی حاد کبد، نارسایی کبدی ناگهانی می گویند. این وضعیت بدون علائم اولیه بروز می کند و نیازمند مراقبت های فوری می باشد. علائم از کار افتادگی حاد کبدی عبارتند از:
- خونریزی
- بوی بد دهان
- تحرک دشوار
- از دست دادن اشتها
- احساس کسالت دائم
- زرد شدن پوست و چشم ها
- خستگی شدید
- تجمع آب در شکم، دست و پا (آسیت)
علائم سرطان کبد
سرطان کبد نوعی تومور بدخیم است که در کبد رشد می کند. علائم سرطان کبد با پیشرفت سرطان شدیدتر می شوند. برخی از این علائم عبارتند از:
- خستگی و ضعف
- شکم درد
- آسیت یا جمع شدن مایعات در شکم
- درد شانه سمت راست
- از دست دادن اشتها
- تب
- زردی پوست
- کاهش وزن
نشانه های کبد چرب از روی زبان
رنگ و بافت زبان می توانند نشان دهنده وضعیت کبد باشند. تیرگی دو طرف زبان به معنی وجود بیماری در کبد است. در این حالت، کنار زبان نقاط سبز یا آبی رنگ دیده می شوند که ممکن است به علت سیروز یا بافت اسکار کبدی ظاهر شوند.
از طرف دیگر، نقاط قرمز رنگ و ملتهب کنار زبان نشان دهنده وجود التهاب در کبد هستند. تجمع ماده زرد و غلیظ روی زبان نشان دهنده مشکلات گوارشی ناشی از نفخ است. در این وضعیت سوخت و ساز چربی در کبد به درستی انجام نمی گیرد.
نشانه های کبد چرب بوی بد دهان
بوی بد دهان یکی از نشانه های کبد چرب است. این بوی بد به دلیل وجود اختلال در سوخت ساز سموم توسط کبد به وجود میاید. گاهی بوی بد دهان ناشی از پرفشاری وریدی باب، یا بالا رفتن فشار خون در رگ های کبد است.
در این وضعیت جریان خون در کبد مختل می شود و سموم در کبد جداسازی نمی شوند. در نتیجه این سموم به سایر نقاط بدن از جمله ریه بر می گردند. به همین دلیل داشتن بوی بد دائمی دهان از نشانه های کبد چرب است که باید جدی گرفته شود.
نشانه های کبد چرب و جوش صورت
آکنه و جوش صورت از نشانه های کبد چرب هستند. زمانی که کبد سموم بدن را تصفیه و حذف نمی کند، ذخیره شدن این سموم باعث بروز جوش و راش روی پوست می شود. جوش کبدی می تواند در هر سنی بروز کند و نشان دهنده اختلال در کارکرد کبد است. یکی دیگر از تاثیرات کبد چرب در به وجود آمدن جوش، کمبود مواد آلی است. برای مثال کمبود زینک در بدن نشانه هایی از جمله جوش و راش روی پوست دارد.
علائم کبد چرب در بارداری
کبد چرب حاد بارداری معمولا در سه ماهه سوم بارداری بروز می کند. نشانه های کبد چرب در بارداری برای هر فرد متفاوت است، اما رایج ترین علائم عبارتند از:
- حالت تهوع و استفراغ
- شکم درد
- احساس کسالت کلی
- سردرد
- احساس خستگی و سردرگمی
- زردی شدن پوست و چشم ها
سخن پایانی
عواملی مثل تغذیه ناسالم و کم تحرکی در به وجود آمدن کبد چرب تاثیر می گذارند. بهترین راه جلوگیری از عوارض کبد چرب، تغییر عادات غذایی است.
کبد چرب معمولا بیماری بدون نشانه است و تشخیص آن زمانی امکان پذیر است که بیماری در مراحل شدیدتر قرار دارد. با این وجود توجه به عواملی از جمله تغییرات وزن، رنگ پوست، ضعف و خستگی می تواند در تشخیص کبد چرب مفید باشد.
علاوه بر این، داشتن قند، کلسترول و تری گلیسیرید بالا، چاقی و التهاب عوامل ریسکی هستند که امکان ابتلا به کبد چرب را نشان می دهند.
سوالات متداول
آیا خارش بدن از علائم کبد چرب است؟
خارش بدن از علائم بیماری مزمن کبدی است. برای درمان خارش، از صابون های مخصوص پوست حساس و کرم مرطوب کننده استفاده کنید.
آیا علائم کبد چرب درمان می شوند؟
کاهش وزن، تغییر رژیم غذایی و افزایش تحرک از راه های درمان علائم کبد چرب هستند. کبد چرب گرید 3 و گرید 4 به دلیل آسیب ناشی از زخم غیرقابل جبران است.
علائم کبد چرب در چهره کدام اند؟
علائم کبد چرب در چهره می توانند روی پوست صورت بروز کنند. برای مثال جوش، راش، آکنه، قرمزی صورت و تیرگی پوست در چین خوردگی ها می توانند از نشانه های کبد چرب باشند.