صفحه اصلی > رژیم های غذایی : قویترین داروی گیاهی ضد سرفه | معرفی روشهای درمان سرفه خشک و خلط دار

قویترین داروی گیاهی ضد سرفه | معرفی روشهای درمان سرفه خشک و خلط دار

قویترین داروی گیاهی ضد سرفه

فهرست مطالب

سرفه های شدید و حتی نوع خفیف آن، به دلیل سرماخوردگی و یا علت های دیگر، می‌تواند آزاردهنده و ناراحت کننده باشد، به خصوص زمانی که قصد استراحت یا خواب دارید. در چنین شرایطی معمولا به دنبال دارویی برای قطع این سرفه ها می‌رویم. استفاده از قویترین داروی گیاهی ضد سرفه یکی از روش های درمان سرفه است و در این مطلب به معرفی انواع داروهای گیاهی ضد سرفه می‌پردازیم.

انواع سرفه

انواع سرفه

سرفه یکی از راهکارهایی است که بدن برای تمیز نگه داشتن گلو و راه های هوایی از آن استفاده می‌کند. زمانی که یک محرک خارجی وارد مجاری تنفسی می‌شود از طریق اعصاب پیامی به مغز فرستاده می‌شود و در نتیجه آن هوا با فشار از ریه ها خارج شده و محرک را از مجاری تنفسی به بیرون می‌راند.

سرفه ای که گهگاه اتفاق می‌افتد طبیعی است اما اگر طولانی شود و روزها ادامه پیدا کند نیاز به دارو وجود دارد.

سرفه در نتیجه شرایط و موقعیت های مختلف؛ از یک سرماخوردگی ساده تا برونشیت مزمن به وجود می‌آید. آلرژی، عفونت های ویروسی عفونت باکتریایی و حتی رفلاکس معده می‌توانند منجر به سرفه شوند.

انواع سرفه شامل دو دسته بندی است: سرفه حاد و سرفه مزمن

سرفه حاد: زمانی می‌گوییم سرفه از نوع حاد است که به دنبال سرماخوردگی و یا آنفولانزا به وجود می‌آید.  

این سرفه ها معمولا دو تا سه هفته طول می‌کشد و با داروهای ضد سرفه بدون نسخه قابل کنترل است.

سرفه مزمن: سرفه های مزمن معمولا بیشتر از سه هفته طول می‌کشند و ممکن است ناشی از بیماری هایی مثل آسم، برونشیت، آلرژی، بیماری های ریوی و حتی سیگار کشیدن و بعضی از داروها باشد.

بسیاری از سرفه های مزمن نباید با داروهای ضد سرفه درمان شوند چرا که بدن از سرفه برای تمیز شدن ریه ها و دستگاه تنفسی استفاده می‌کند.

داروی ضد سرفه

داروی ضد سرفه

همان طور که سرفه ها انواع و علت های مختلف دارند، هر داروی ضد سرفه هم کاربرد متفاوتی دارد. در ادامه این مطلب با انواع داروی ضد سرفه برای درمان سرفه حاد ناشی از سرماخوردگی و آنفولانزا صحبت خواهیم کرد.

داروی ضد سرفه معمولا دو نوع عملکرد دارد:

گروهی از این داروها باعث کاهش فعالیت مغز در قسمت مربوط به سرفه شده و رفلکس های مربوط به سرفه را مسدود می‌کنند.

گروه دیگر هم باعث رقیق شدن مخاط می‌شوند که به خلط آور معروف اند.

این داروها کمک می‌کنند تا مجاری تنفسی به وسیله سرفه پاک شوند.

نوع داروی ضد سرفه که برای شما بهترین نتیجه را داشته باشد به نوع سرفه شما بستگی دارد.

به طور کلی داروی ضد سرفه خلط آور برای سرفه مرطوب ناشی از سرماخوردگی و برونشیت و به منظور رفع احتقان از مجاری تنفسی، کاربرد دارد و ضد سرفه خشک برای کنترل رفلکس سرفه استفاده می‌شود.

دارو گیاهی برای سرفه

دارو گیاهی برای سرفه

یکی از رایج ترین روش های درمان سرفه، استفاده از دارو گیاهی برای سرفه است. این داروها به بهبود سرفه با علت های مختلف کمک می‌کند و معمولا عوارض خاصی ندارند. 

در ادامه به معرفی چند داروی گیاهی ضد صرفه می پردازیم:

نعناع

نعناع تند یا همان نعناع فلفلی به داشتن خواص درمانی معروف است. این گیاه علاوه بر اینکه در انواع غذاها و نوشیدنی ها استفاده می‌شود در تسکین علائم سرماخوردگی به ویژه سرفه هم موثر است و علت آن وجود ماده ای به نام منتول در نعناع است.

برای سرفه شما می‌توانید چای نعناع فلفلی را بنوشید. همچنین می‌توانید از بخار آن هم برای تسکین سرفه استفاده کنید؛ برای این کار چند قطره از اسانس نعناع را به مقداری آب جوشیده اضافه کرده و یک حوله روی سر خود بکشید و مستقیم بالای آب نفس بکشید.

ریشه ختمی

گل ختمی گیاهی است که در تابستان گل می‌دهد. از گذشته در طب سنتی از برگ و ریشه گل ختمی برای درمان گلودرد و سرفه استفاده می‌کردند.

در سال ۲۰۲۰ مطالعه ای روی تاثیرات این گیاه روی علائم سرماخوردگی انجام شد. این مطالعه نشان داد که خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی این گیاه باعث تسکین بافت های تحریک شده گلو و سینوس ها شده و در نتیجه خاصیت ضد سرفه دارد.

به همین دلیل ریشه ختمی به عنوان دارو گیاهی برای سرفه کاربرد دارد و می‌توانید آن را به صورت چای  گرم استفاده کنید.

اگر چه این گیاه بی خطر است اما استفاده از آن برای کودکان توصیه نمی‌شود.

آویشن

آویشن یکی از گیاهان معروف در درمان بیماری های تنفسی است.

عصاره این گیاه در درمان سرفه حاد و کاهش شدت سرفه موثر است بدون اینکه اثرات جانبی نامطلوبی داشته باشد.

برگ های آویشن در خود ترکیباتی به نام فلاونوئیدها دارند که باعث شل شدن عضلات گلوی درگیر سرفه شده و التهاب و سرفه را کاهش می‌دهند.

با برگ آویشن له شده و یا خشک شده و مقداری آب جوش،چای آویشن دم کنید و آن را بنوشید.

زنجبیل

زنجبیل

زنجبیل یکی از گیاهان محبوب در طب سنتی است. شهرت این گیاه در درمان مشکلات معده و حالت تهوع است اما جالب است بدانید خاصیت خلط آور هم دارد و برای تسکین سرفه هم موثر است.

روش استفاده از این گیاه برای سرفه به شکل چای است که می‌توانید قسمتی از ریشه زنجبیل تازه را برش داده و به مدت ده دقیقه در آب بجوشانید. چای گرم زنجبیل تحریک و خشکی گلو را کاهش می‌دهد.

زردچوبه

زردچوبه گیاهی است که سال هاست به عنوان دارو گیاهی برای سرفه استفاده می‌شود.

در ترکیبات زردچوبه ماده ای به نام کورکومین وجود دارد که نوعی ضدالتهاب قوی است و به عنوان ضد سرفه موثر است.

چای زردچوبه را به همراه مقداری عسل و فلفل سیاه مصرف کنید تا اثر آن بیشتر شود.

چای ماسالا

یکی از نوشیدنی های پر خاصیت و موثر در درمان سرفه خشک، چای ماسالا است. در ترکیبات این چای میخک، هل و دارچین وجود دارد که هم خلط آور بوده و هم خاصیت ضدالتهابی دارند.

اکالیپتوس

اسانس اکالیپتوس به عنوان یک ضد احتقان برای درمان سرفه خشک مفید است.

برای استفاده از خواص درمانی اکالیپتوس چند قطره از اسانس آن را به آب جوشیده اضافه کرده و بخار آن را استنشاق کنید.

قویترین داروی گیاهی ضد سرفه خلط دار

قویترین داروی گیاهی ضد سرفه خلط دار

سرفه خلط دار یکی از علائم عفونت هایی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا است. خلط نوع خاصی از مخاط است که گلو و ریه ها را پوشانده است.

در اکثر مواقع سرفه خلط دار جای نگرانی ندارد و باعث می‌شود تا ریه ها از عفونت ها و دیگر محرک ها پاک شود اما اگر به دنبال یک سرماخوردگی یا آنفولانزا باشد نشان دهنده عفونت در مجاری تنفسی است. در این مواقع استفاده از قویترین داروی گیاهی ضد سرفه خلط دار کمک کننده است.

این داروها در رقیق شدن مخاط و کاهش شدت سرفه ها موثر است.

همچنین ممکن است پزشک یک آنتی بیوتیک هم در کنار داروی ضد سرفه تجویز کند.

در ادامه چند نوع از قویترین داروی گیاهی ضد سرفه خلط دار و قویترین شربت گیاهی ضد سرفه را می‌بینید.

شربت ضد سرفه تیمکس که حاوی عصاره آویشن کوهی است. این شربت خواص ضد ویروس و ضد باکتری دارد و و به عنوان یک داروی گیاهی ضد سرفه خلط دار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

شربت تیمکس پلاس یکی از داروهایی است که بر پایه گیاهان تولید شده است. در این دارو علاوه بر آویشن از عسل هم استفاده شده است که باعث شده علاوه بر خاصیت خلط آوری، در کاهش التهابات مجاری تنفسی نیز موثر باشد.

 

شربت کاف استاپ ترکیبی از آویشن و گیاه عشقه است. این داروی گیاهی هم ضد سرفه خلط دار است و هم باعث ضدعفونی شدن مجاری تنفسی و کاهش علائم آنفولانزا و سرماخوردگی می‌شود.

 

شربت زوفا عسلی رازک ترکیبی از چند گیاه موثر در درمان سرفه و همچنین عسل است. گل ختمی، آویشن، گل بنفشه، شیرین بیان، پنیرک به اضافه عسل موجود در این دارو باعث شده تا یکی از قویترین داروی گیاهی ضد سرفه خلط دار باشد.

علاوه بر این داروها می‌توانید از دمنوش یا چای آویشن به همراه عسل هم برای تسکین سرفه های خلط دار استفاده کنید.

داروی گیاهی برای سرفه خشک

داروی گیاهی برای سرفه خشک

سرفه خشک علت های مختلفی دارد و ممکن است در اثر آنفولانزا، سرماخوردگی، آلرژی، رفلاکس معده و قرار گرفتن در معرض دود سیگار، ایجاد شود.

 سرفه خشک بر خلاف سرفه های خلط دار، قادر به خارج کردن مخاط، خلط و دیگر محرک ها از مجاری تنفسی نیست.

این نوع سرفه ممکن است تا هفته ها بعد از بهبود آنفولانزا یا سرماخوردگی طول بکشد و بسیار آزاردهنده باشد.

اگر سرفه خشک خیلی شدید باشد و بیشتر از سه هفته طول بکشد، می‌تواند ریه ها و ماهیچه های سینه را تحت فشار قرار دهد و موجب شود تا همراه سرفه، درد قفسه سینه را نیزتجربه کنید.

درمان سرفه خشک کمی دشوارتر است و زمان بیشتری نیاز دارد؛ زمانی که مجاری تنفسی حساس می‌شوند به راحتی با سرفه تحریک می‌شوند و یک چرخه معیوب به وجود می‌آید.

با این وجود اکثر سرفه های خشک با درمان علت زمینه ای برطرف می‌شوند اما مصرف داروی گیاهی برای سرفه خشک نیز در بهبود این نوع از سرفه موثر است و کمک می‌کند تا دوره بهبودی سریع تر طی شود.

در ادامه چند داروی گیاهی موثر در درمان سرفه خشک را معرفی می کنیم:

دمنوش دانه به

یکی از درمان های گیاهی برای سرفه خشک، دانه به است. این دمنوش به تسکین سرفه های خشک کمک کرده و همچنین التهاب مجاری تنفسی را نیز کاهش می‌دهد.

دمنوش آویشن

آویشن علاوه بر درمان سرفه های خلط دار، یک داروی گیاهی برای سرفه خشک هم محسوب می‌شود. دمنوش آویشن با تاثیر روی عضلات سیستم تنفسی، به باز شدن مجاری تنفسی و کاهش سرفه ها کمک می‌کند.

دمنوش زنجبیل و نعناع

یک راه درمان سریع برای تسکین سرفه خشک، دمنوش زنجبیل و نعناع است. این دمنوش در کاهش شدت سرفه خشک ناشی از کووید ۱۹ یا سرماخوردگی و آنفولانزا تاثیر زیادی دارد.

دمنوش ریحان

ریحان هم یک داروی گیاهی موثر ضد سرفه خشک است. کافی ست مقداری ریحان خشک را با آب جوش مخلوط کرده و اجازه دهید به اصطلاح دم بکشد و سپس با مقداری عسل میل کنید.

بادیان رومی

بادیان رومی یکی از داروهای گیاهی قدیمی در درمان سرفه خشک است که مجاری تنفسی را پاکسازی کرده و سرفه را تسکین می‌دهد.

این گیاه را نیز می‌توانید به صورت دمنوش مصرف کنید و از خواص آن استفاده کنید.

دمنوش بابونه

دمنوش بابونه هم به عنوان یک داروی گیاهی در طب سنتی کاربرد دارد که در درمان سرفه خشک نیز موثر است.

شربت گیاهی ضد سرفه خشک

اگر زمان کافی برای تهیه دمنوش های گیاهی برای درمان سرفه را ندارید، می‌توانید از شربت گیاهی ضد سرفه خشک استفاده نمایید.

در ترکیب این شربت ها نیز معمولا از گیاهان موثر در درمان سرفه، استفاده می‌شود.

به عنوان مثال شربت گیاهی ضد سرفه خشک زوفا دارای ترکیباتی از  گیاهان مثل عناب، پنیرک، ریشه شیرین بیان، گل ختمی، گل بنفشه و عسل است‌‌.

در درمان سرفه خشک این نکته را به یاد داشته باشید که علت ایجاد سرفه اهمیت زیادی دارد و علت به وجود آمدن  سرفه خشک هم متعدد است. معمولا زمانی که سرفه در اثر عفونت ویروسی مثل آنفولانزا و یا سرماخوردگی ایجاد شده باشد، شربت گیاهی ضدسرفه خشک موثر است.

در مورد سرفه های طولانی مدت و مقاوم به درمان به خصوص اگر سرفه با علائم دیگری نیزهمراه باشد، بهترین کار مراجعه به پزشک است.

قویترین داروی گیاهی ضد سرفه کودکان

قویترین داروی گیاهی ضد سرفه کودکان

درمان سرفه کودک هنگامی که به سرماخوردگی یا آنفولانزا مبتلا می‌شود، همیشه دغدغه و نگرانی والدین بوده است. این سرفه ها برای کودک بسیار آزاردهنده است و باعث می‌شود تا پدر و مادرها به دنبال انواع داروهای ضد سرفه برای کودک خود باشند.

استفاده از شربت ها و داروهای گیاهی یکی از راه های درمان سرفه کودکان است.

به یاد داشته باشید اگر چه ترکیبات داروی گیاهی از گیاهان به دست می‌آید اما بی خطر بودن آن ها به اثبات نرسیده است و باید در مصرف هر نوع داروی گیاهی ضد سرفه برای کودکان دقت کرد.

در ادامه با چند مورد از قویترین داروی گیاهی ضد سرفه برای کودکان آشنا خواهید شد:

شربت پدی کاف: این شربت گیاهی ضد سرفه و خلط آور برای کودکان است. در ترکیب این شربت از گیاهانی مثل آویشن، عشقه و ریشه گل ختمی استفاده شده است.

شربت گیاهی آیورا: این داروی گیاهی ضد سرفه کودکان از عصاره موثر گیاه عشقه تهیه شده است و برای تسکین سرفه و کاهش علائم سرماخوردگی کودکان بسیار موثر است.

شربت ضد سرفه پروسپان: ترکیب اصلی شربت گیاهی ضد سرفه پروسپان، عصاره برگ پیچک است که در درمان سرفه خلط دار بسیار مفید است‌.

برای درمان سرفه کودکان می‌توان با احتیاط از  دمنوش ها و جوشانده های گیاهی مثل دمنوش به دانه و آویشن هم استفاده کرد.

داروی خانگی برای سرفه

داروی خانگی برای سرفه

استفاده از داروی خانگی برای سرفه یکی از روش های درمان سرفه است.

بعضی از درمان های طبیعی هم می‌توانند در تسکین انواع سرفه خشک و خلط دار موثر باشند.

داروهای گیاهی و طبیعی اثرشان به اثبات نرسیده است و قبل از استفاده باید در مورد اثرات جانبی احتمالی و تداخل آن ها با داروهایی که مصرف می‌کنید، به طور کامل تحقیق کنید.

عسل

عسل یک داروی خانگی برای سرفه است که تاثیرات مثبتی در تسکین سرفه و کاهش عفونت مجاری تنفسی دارد.

تحقیقات نشان می‌دهند که عسل نسبت به دیگر درمان های طبیعی سرفه اثرات بیشتری داشته و هم سرفه را سرکوب می‌کند و هم نیاز به آنتی بیوتیک را کاهش می‌دهد.

برای استفاده از عسل می‌توانید یک قاشق عسل را قورت دهید و یا آن را با انواع چای ها و دمنوش های گیاهی ترکیب کرده و به صورت گرم میل کنید.

ترکیب آب لیموی تازه و عسل هم برای درمان علائم سرماخوردگی و آنفولانزا بسیار مفید و موثر است.

آب نمک

شاید ساده به نظر برسد اما غرغره آب نمک یکی از راه هایی است که باعث کاهش خارش گلو و نرم شدن مخاط آن شده و در نتیجه سرفه را کاهش می‌دهد. برای اینکار کافی ست نصف قاشق چایخوری نمک را با مقداری آب ترکیب کنید.

مایعات گرم

مایعات گرم

نوشیدن مایعات گرم یکی از راه های ساده برای درمان سرفه است. مصرف مقدار زیادی مایعات گرم علاوه بر جبران کم آبی بدن باعث کاهش خشکی گلو، رقیق شدن مخاط و کاهش سرفه و احتقان می‌شود.

مایعات گرم می‌تواند شامل دمنوش ها و چای های گیاهی موثر در درمان سرفه که قبلا درباره آن صحبت شد، و همچنین سوپ گرم و آب گوشت باشد‌.

دستگاه بخور

هوای خشک اتاق و منزل می‌تواند باعث افزایش سرفه شود به همین دلیل مرطوب نگه داشتن هوای اتاق باعث تسکین و کاهش سرفه می‌شود.

برای این کار می‌توانید از انواع دستگاه های بخور و مرطوب کننده هوا استفاده کنید.

دوری از مواد محرک

اگر سرفه می‌کنید تا حد امکان از محرک هایی مثل دود سیگار، مواد شیمیایی مثل خوشبوکننده های هوا و انواع مواد پاک کننده دوری کنید. این محرک ها باعث افزایش حساسیت ریه ها و گلو شده و سرفه را بیشتر می‌کنند.

رعایت رژیم غذایی رفلاکس

گاهی علت سرفه های طولانی رفلاکس معده است. رفلاکس باعث می‌شود تا محتویات معده به گلو برگردد در نتیجه باعث تحریک گلو و سرفه می‌شود.

برای کاهش این علائم بهتر است از مواد غذایی که باعث افزایش رفلاکس معده می‌شوند مثل غذاهای پر ادویه، شکلات، گوجه فرنگی و کافئین زیاد، اجتناب کنید.

بخوانید : علائم رفلاکس معده چیست؟ برای درمان رفلاکس معده چی بخوریم؟

درمان فوری سرفه

درمان فوری سرفه

برای درمان فوری سرفه ابتدا باید علت آن را پیدا کنید. با رفع علت اصلی سرفه، به مرور سرفه ها هم کاهش پیدا می‌کنند.

اگر سرفه به علت آنفولانزا و یا سرماخوردگی باشد استفاده از روش های خانگی و نیز داروهای گیاهی ضد سرفه موثر است و می‌تواند سرفه را تسکین دهد.

اگر سرفه ها طولانی شود باید با پزشک صحبت کنید تا علت اصلی آن ها مشخص شده و درمان های لازم انجام شود.

پیشگیری از سرفه

درمان فوری سرفه

علاوه بر آشنایی با درمان سرفه و انواع داروی گیاهی ضد سرفه، بهتر است با روش های پیشگیری از سرفه هم آشنا شوید.

برای جلوگیری از ابتلا به آنفولانزا، لازم است هر سال قبل از فصل شیوع بیماری، واکسن آنفولانزا را تزریق کنید.

شستن مکرر دست ها و رعایت نکات بهداشتی هم در پیشگیری از بیماری های ویروسی مثل کووید ۱۹ موثر است.

اگر  مبتلا به آلرژی هستید، انواع آلرژن ها و محرک هایی که باعث تشدید علائمدر شما می‌شوند را شناسایی کرده و از قرار گرفتن در معرض آن ها اجتناب کنید.

سخن پایانی

سرفه ممکن است به دلایل مختلفی به وجود آمده باشد. اما اغلب در فصل های پاییز و زمستان و آغاز  شیوع بیماری های ویروسی با آن مواجه می‌ شویم. در این زمان یافتن قویترین داروی گیاهی ضد سرفه، اولین کاری است که انجام می‌ دهیم.

 این داروهای گیاهی یکی از روش های موثر در درمان سرفه است و همچنین به تسکین دیگر علائم آنفولانزا هم کمک می‌ کنند. نکته مهم در رابطه با داروهای گیاهی ضد سرفه این است که ممکن است عوارض جانبی هم داشته باشند و این موضوع نباید نادیده گرفته شود. بنابراین قبل از استفاده از آن ها همه جوانب را بسنجید.

سوالات متداول

راه درمان سرفه های شبانه چیست؟

سرفه شبانه که مانع خواب و استراحت می‌شود می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد. می‌توانید قبل از خواب مقداری آب نمک غرغره کنید همچنین هوای اتاق را مرطوب نگه داشته و هرگونه عامل محرک را از اتاق خارج کنید. سعی کنید هنگام خواب سرتان بالاتر از بدن قرار بگیرد و به صورت شیب دار بخابید. همچنین از داروهای ضد سرفه مناسب خود استفاده کنید.

بله عسل یکی از راه های ساده و در دسترس برای تسکین سرفه در منزل است. علاوه بر تاثیر روی درمان سرفه، عسل در کاهش عفونت مجاری تنفسی هم تاثیر دارد.

برای درمان سرفه خلط دار استفاده از داروهایی که به رقیق شدن مخاط گلو و ریه کمک می‌کند، تاثیر بیشتری دارد. این داروها به اصطلاح خلط آور هستند و شامل داروهای گیاهی و شیمیایی مختلف می‌شود.

اگر مدت زیادی گذشته است و سرفه ادامه دارد و یا همراه با سرفه علائم زیادی مثل لرز، تب، ضعف و کم آبی بدن نیز مشاهده می‌شود و همچنین سرفه باعث سختی در تنفس شده، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.

مهدیون

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید