خرمالو میوه خوش طعمی است که دارای مقادیر فراوانی ویتامین c می باشد. درخت خرمالو دارای ۳۰۰ تا ۴۰۰ گونه است که اغلب در نواحی گرمسیری و خاور دور می روید. رویشگاه اصلی این درخت با چوبی بسیار محکم و مقاوم کشورهای چین و ژاپن می باشد. این میوه از دیرباز به ایران نیز وارد شده و اکنون در غالب نقاط این مرز و بوم کشت و پرورش می یابد.
خرمالو علاوه بر ویتامین c دارای مقادیر قابل توجهی ویتامین ب ۱، ب۲ و ب 3 همچنین مواد معدنی مهمی همچون کلسیم، گوگرد، آهن، فسفر و پتاسیم می باشد. لذا ما موضوع این مقاله به بررسی خواص خرمالو اختصاص دادهایم.
کاهش فشار خون
یکی از خواص خرمالو کاهش فشار خون می باشد. زیرا این میوه دارای مقادیر قابل توجهی پتاسیم و منیزیم است. این ترکیبات برای تنظیم میزان کلسترول و فشار خون بسیار مفید می باشند. از سوی دیگر خرمالو دارای مقدار اندکی سدیم (نمک) نیز می باشد، لذا افرادی که مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی، چربی خون بالا یا فشار خون بالا هستند، اغلب از این میوه پرخاصیت بهره می برند.
برای زنان باردار
از دیگر خواص خرمالو کمک به سلامتی زنان باردار می باشد. مصرف این میوه مفید همچنین برای رشد جنین نیز مناسب می باشد. مصرف خرمالو موجب کنترل فشار خون، پیشگیری از ایجاد دیابت بارداری، سم زدایی بدن و تقویت عملکرد قلب و عروق می شود. هر چند که گاهی توصیه میشود که زنان بارداری که دچار مشکل یبوست هستند، در حین حاملگی این میوه را مورد استفاده قرار ندهند یا با احتیاط مصرف کنند. یبوست دوران بارداری اغلب در ماه های آخر حاملگی اتفاق می افتد.
فواید خرمالو برای پوست و مو
حفظ سلامتی پوست و مو از دیگر فواید خرمالو محسوب می شود. از آنجایی که این میوه دارای آنتی اکسیدان است، لذا قرار دادن پوست خرمالو بر روی صورت به مدت نیم ساعت میتواند موجب جوانسازی و شادابی پوست شود.
از سوی دیگر بتاکاروتن خرمالو باعث افزایش گردش خون در در میان سلول های پوستی شده و خوش آب و رنگ شدن پوست را سبب میشود. همچنین زینک (روی) موجود در میوه خرمالو موجب پرپشت شدن موها و افزایش رشد مو خواهد شد. نیز ویتامین آ خرمالو برای تقویت پوست، ناخن و موهای آسیب دیده مناسب است.
خواص خرمالو برای افراد دیابتی
از دیگر خواص خرمالو کمک به درمان دیابت می باشد. از آنجایی که این میوه دارای قندی کم و فیبری فراوان است، مانع از افزایش قند در افراد دیابتی و از سوی دیگر مانع از ایجاد احساس گرسنگی در آن ها می شود.
این در حالی است که انرژی آنها را نیز بالا میبرد. از طرفی پکتین موجود در خرمالو مانع از ایجاد دیابت نوع ۲ و بالا رفتن میزان قند خون می شود. البته افراد مبتلا به دیابت باید از مصرف زیاد خرمالو خودداری کنند. چرا که احتمال بالا رفتن قند خون در آنها نیز وجود دارد.
پیشگیری از ابتلا به سرطان
کمک به پیشگیری از ابتلا به سرطان از دیگر خواص خرمالو شمرده می شود. زیرا این میوه سرشار از آنتی اکسیدان است و آنتی اکسیدان نیز رادیکال های آزاد را محدود می کند. محدود نمودن رادیکال های آزاد موجب آسیب به سلول ها و ایجاد سرطان می شود. این در حالی است که خرمالو دارای ویتامین آ، شیبول و بتولینیک اسید است که این ترکیبات دارای ویژگی ضد سرطانی قوی می باشند.
کاهش وزن
کاهش وزن و لاغری از جمله مهمترین خواص خرمالو به حساب میآید. یک واحد خرمالوی متوسط دارای وزنی معادل ۱۶۸ گرم می باشد. این در حالی است که تنها ۳۱ گرم کربوهیدرات در خود جای داده است و به ندرت دارای چربی می باشد. به همین جهت خرمالو یک میان وعده بسیار عالی برای افرادی است که دنبال کاهش وزن و رژیم های لاغری هستند.
کاهش التهاب بدن
کمک به کاهش التهاب در بدن یکی دیگر از خواص خرمالو شمرده می شود. بیماری هایی نظیر بیماری قلبی، آرتریت، دیابت، سرطان و چاقی همه به دنبال وجود التهاب مزمن در بدن شکل میگیرند. مصرف خوردنی هایی با ویژگی ضد التهابی می تواند موجب کاهش احتمال ایجاد این بیماری ها شود.
برای تقویت بینایی
از دیگر خواص خرمالو کمک به تقویت بینایی می باشد. خرمالو دارای ویتامین آ و آنتی اکسیدان فراوان است، این ترکیبات نیز برای حفظ سلامت چشم ضروری میباشند. یک واحد خرمالو دارای ۵۵ درصد ویتامین آ می باشد. وجود ویتامین آ موجب پشتیبانی از عملکرد قرنیه چشم می شود. همچنین خرمالو دارای پروتئین ویژه به نام رودپسین است که برای بینایی حیاتی می باشد.
برای تقویت رشد کودکان
از دیگر خواص خرمالو کمک به تقویت رشد کودکان می باشد. زیرا این میوه منبع خوبی از ویتامین هایی نظیر ویتامین b ۳، ویتامین b۲، ویتامین b۱، ویتامین A و ویتامین c می باشد. از سوی دیگر این میوه حاوی بتاکاروتن و عناصر معدنی مهمی همچون کلسیم، گوگرد، آهن، فسفر، منیزیم و پتاسیم است و به همین جهت مصرف این میوه برای رشد کودکان مناسب می باشد و موجب افزایش انرژی در میان کودکان و برطرف کردن احساس خستگی در میان آنها میشود.