صفحه اصلی > رژیم های غذایی و سبک زندگی : قرص منیزیم و خواص آن برای سلامتی + قرص منیزیم را کی بخوریم؟

قرص منیزیم و خواص آن برای سلامتی + قرص منیزیم را کی بخوریم؟

قرص منیزیم

فهرست مطالب

مواد معدنی یکی از مهم ترین ترکیباتی هستند که بدن به آن ها نیاز دارد. این عناصر اغلب در بدن تولید نمی‌شوند و باید از طریق تغذیه و یا مکمل ها برای بدن فراهم شوند. عنصر منیزیم یکی از مواد معدنی مهم و تاثیر گذار در بسیاری از فعالیت های بدن است.

این عنصر را می‌توان از مواد غذایی مختلف دریافت کرد اما اگر بدن دچار کمبود این عنصر باشد، می‌توان از قرص منیزیم استفاده کرد. در این مقاله به معرفی قرص منیزیم، موارد مصرف، فواید و عوارض آن خواهیم پرداخت.

قرص منیزیم چیست؟

قرص منیزیم چیست؟

قبل از اینکه به سوال قرص منیزیم چیست، پاسخی بدهیم بهتر است کمی با عنصر منیزیم آشنا شوید.

منیزیم از نظر فراوانی و اهمیت، چهارمین عنصر مهم در بدن بوده که بسیاری از فعالیت های مهم بدن به آن وابسته است. این ماده مغذی در صدها فرآیند متابولیک و بسیاری از عملکردهای مهم دیگر بدن، از ساخت پروتئین تا تولید انرژی نقش هایی اساسی دارد. بدن انسان منیزیم را تولید نمی‌کند در نتیجه باید آن را از طریق رژیم غذایی دریافت کند.

این عنصر در بسیاری از مواد غذایی مثل حبوبات، سبزیجات دارای برگ سبز، دانه ها و مغزها وجود دارد و مقادیر کمتری در گوشت و ماهی نیز یافت می‌شود. با این وجود تحقیقات نشان می‌دهند که بسیاری از افراد به میزان کافی منیزیم دریافت نمی‌کنند.

کمبود منیزیم در بدن، احتمال ابتلا به بیماری هایی مثل دیابت نوع ۲، مشکلات قلبی و آلزایمر را افزایش می‌دهد. قرص منیزیم یکی از راه های جبران کمبود این عنصر مهم است؛ با این که می‌توان از طریق رژیم غذایی مقدار منیزیم موردنیاز بدن را تامین کرد اما اگر شخصی دچار کمبود منیزیم شود، می‌تواند ازمکمل های منیزیم مثل قرص منیزیم استفاده کند.

استفاده از این قرص راهی آسان برای دریافت بیشتر منیزیم است و فواید زیادی برای سلامتی دارد. علاوه بر قرص منیزیم این مکمل ها به شکل کپسول و قرص جوشان هم موجود است‌.

فواید منیزیم

فواید منیزیم

همان طور که گفتیم عنصر منیزیم برای جنبه های مختلف سلامتی اهمیت زیادی دارد.

منیزیم در صدها واکنش بیوشیمیایی بدن نقش دارد. این ماده معدنی در همه بدن یافت می‌شود و هر کدام از سلول ها دارای منیزیم هستند و از آن استفاده می‌کنند. حدود ۶۰ درصد از این منیزیم در استخوان ها و درصد باقی مانده در ماهیچه ها، بافت های نرم و خون، وجود دارد.

منیزیم در نقش یک ملکول کمکی در واکنش های بیوشیمیایی که توسط آنزیم ها انجام می‌شود، شرکت کرده و در حدود ۶۰۰ واکنش نقش دارد از جمله:

  • ایجاد انرژی و تبدیل غذا به انرژی
  • تشکیل پروتئین
  • نگهداری از ژن ها
  • کمک به انقباض و آرامش عضلات
  • تنظیم کننده انتقال دهنده های عصبی که پیام ها را بین مغزو سیستم عصبی منتقل می‌کنند.
  • زمانی که ورزش می‌کنید منیزیم بیشتری نسبت به زمان استراحت نیاز دارید. این عنصر به حرکت قند خون به ماهیچه ها و دفع لاکتات کمک کرده و از خستگی در حین ورزش جلوگیری می‌کند.
  • منیزیم نقش مهمی در عملکرد مغز و بهبود خلق و خو دارد و سطوح پایین این عنصر با افسردگی رابطه ای مستقیم دارد.
  • این عنصر در تنظیم و حفظ سطح قند خون سالم نقش دارد و از دیابت نوع ۲ پیشگیری می‌کند.
  • منیزیم تاثیر بسزایی در حفظ سلامت قلب دارد.
  • وجود عنصر منیزیم برای حفظ سلامت استخوان ها و پیشگیری از تحلیل استخوان ها ضروری است.
  • مطالعات نشان می‌دهند منیزیم در پیشگیری و درمان اضطراب موثر است.

مقدار منیزیم مورد نیاز روزانه

مقدار منیزیم مورد نیاز روزانه

تامین منیزیم مورد نیاز بدن اهمیت زیادی برای سلامتی دارد و می‌توان آن را از طریق مواد غذایی و یا مکمل های موجود دریافت کرد. مقدار منیزیم مورد نیاز روزانه حدود ۴۰۰ تا ۴۲۰ میلی گرم برای مردان و حدود ۳۱۰ تا ۳۲۰ میلی گرم برای زنان است.

مصرف بیش از این مقادیر توصیه شده مجاز نیست مگر این که پزشک به دلایل خاصی آن را تجویز کرده باشد. این مقدار منیزیم را می‌توان با مصرف مواد غذایی سرشار از منیزیم تامین کرد، برای مثال نصف فنجان اسفناج پخته شده می‌تواند حدود ۱۹ درصد از نیاز روزانه به منیزیم را تامین کند.

و یا از حدود ۳۰ گرم تخمه کدو تنبل، ۳۷ درصد از منیزیم مورد نیاز را می‌توان دریافت کرد. قرص منیزیم و کپسول آن معمولا حاوی  حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم منیزیم هستند، گاهی لازم است از چند قرص برای تامین منیزیم مورد نیاز روزانه استفاده نمود.

علائم کمبود منیزیم

علائم کمبود منیزیم

علائم و نشانه های کمبود منیزیم معمولا نادر است و کمتر دیده می‌شود اما در صورت بروز کمبودهای شدید شاهد این علائم خواهیم بود:

  • از دست دادن اشتها
  • خستگی
  • تهوع و استفراغ
  • بی حسی و گز گز
  • ریتم های غیر طبیعی قلب
  • تغییرات خلق و خو
  • گرفتگی و انقباض عضلات
  • کاهش سطح پتاسیم در بدن
  • کاهش ذخیره کلسیم

همچنین بعضی از بیماری ها می‌توانند باعث کاهش منیزیم در بدن شوند، از جمله بیماری های گوارشی مثل سندرم روده تحریک پذیر، بیماری سلیاک، بیماری کرون.

دیابت و بیماری های کلیوی هم باعث ایجاد تغییراتی در نحوه جذب و ذخیره منیزیم در بدن می‌شوند.

ویروس های معده و اسهال و استفراغ منجر به کمبود موقت منیزیم می‌شوند‌. به علاوه مصرف بیش از حد الکل و کافئین به صورت منظم نیز باعث کاهش سطح منیزیم می‌شوند.

خواص قرص منیزیم

خواص قرص منیزیم

با توجه به اهمیت منیزیم برای سلامت بدن، باید از یک رژیم غذایی غنی از منیزیم و یا از مکمل های این عنصر مثل قرص منیزیم استفاده کرد تا بدن دچار کمبود منیزیم نشود. در ادامه با مهم ترین خواص قرص منیزیم آشنا می‌شوید.

ضد افسردگی

محققان در طی تحقیقاتی در سال ۲۰۲۰ به این نتیجه رسیدند  که با افزایش میزان استرس، منیزیم کاهش پیدا کرده و احتمال افسردگی افزایش می‌یابد. قرص منیزیم به کاهش علائم افسردگی کمک کرده و استرس و اضطراب را کاهش می‌دهد.

در یک مطالعه کوتاه مدت ۸ هفته ای، مصرف روزانه قرص منیزیم منجر به بهبود قابل توجه علائم افسردگی در افراد مبتلا به کمبود منیزیم شد.

تنظیم قند خون

مطالعات نشان می‌دهند حدود ۴۸ درصد مبتلایان به دیابت نوع ۲, دچار کمبود منیزیم نیز هستند. این گونه به نظر می‌رسد که سطوح پایین این عنصر، توانایی بدن برای تنظیم قند خون را کاهش می‌دهد.

بررسی ها نشان می‌دهند که مکمل هایی مثل قرص منیزیم، سطح قند خون و حساسیت به انسولین را در مبتلایان به دیابت نوع ۲ بهبود می‌بخشد.

سلامت قلب

تحقیقات نشان می‌دهند که مکمل های منیزیم به کاهش سطح فشار خون کمک می‌کنند؛ فشار خون بالا یک عامل خطر برای بیماری قلبی است. مصرف منظم قرص منیزیم و دیگر مکمل های این عنصر، با کاهش خطر مشکلات قلبی، سکته و فشار خون بالا مرتبط است.

کاهش سردردهای میگرنی

خواص منیزیم

سردردهای میگرنی بسیار دردناک بوده و اغلب باعث تهوع، استفراغ و حساسیت به نور و صدا می‌شوند. برخی محققان بر این باور هستند که افراد مبتلا به میگرن بیشتر از سایرین در معرض کمبود منیزیم هستند.

چندین مطالعه ثابت کرده اند که مکمل های منیزیم می‌توانند از سردردهای میگرنی پیشگیری کنند. همچنین مصرف مواد غذایی غنی از منیزیم نیز به کاهش علائم میگرن کمک می‌کند.

کاهش علائم PMS

سندرم پیش از قاعدگی یا همان PMS شرایطی است که بسیاری از زنان در طول سنین باروری تجربه می‌کنند. گرفتگی عضلات شکم، احتباس آب، خستگی و تحریک پذیری از علائم شایع این سندرم هستند.

قرص منیزیم می‌تواند در تسکین علائم سندرم پیش از قاعدگی و دیگر دردهای مربوط به دوران قاعدگی موثر باشد. سطح عنصر منیزیم در طول چرخه قاعدگی در نوسان است و در دوران PMS کاهش می‌یابد به همین علت بدن با کمبود این عنصر مواجه می‌شود‌

حفظ سلامت استخوان ها

بیشتر از ۵۰ درصد منیزیم موجود در بدن، در استخوان ها ذخیره می‌شود‌. این میزان از عنصر منیزیم به حفظ سلامت استخوان ها کمک کرده و از آن ها در برابر تحلیل رفتن محافظت می‌کند. بررسی ها نشان می‌دهند که پایین بودن سطح منیزیم در بدن با ابتلا به پوکی استخوان مرتبط است و احتمال آن را افزایش می‌دهد.

همچنین ثابت شده مصرف بیشتر مکمل ها و قرص منیزیم باعث افزایش تراکم استخوان در محل های شکستگی استخوان می‌شود.

درمان مشکلات خواب

خواص منیزیم

مکمل های منیزیم به عنوان یک درمان طبیعی برای رفع مشکلات خواب مثل بی خوابی استفاده می‌شوند. منیزیم می‌تواند چند انتقال دهنده عصبی موثر در خواب را تنظیم کرده و از این طریق به داشتن خواب بهتر کمک می‌کند. مطالعه ای که روی ۴۰۰۰ بزرگسال انجام شد نشان می‌دهد که افزایش مصرف منیزیم به بهبود کیفیت و مدت زمان خواب کمک زیادی می‌کند.

کاهش اضطراب و استرس

استرس و اضطراب یکی از مشکلات رایج در جامعه است و مصرف قرص منیزیم و دیگر مکمل های این ماده معدنی، راهی ساده و در دسترس برای کاهش این مشکلات است. کمبود منیزیم باعث حساسیت بدن به استرس و افزایش اضطراب می‌شود و استفاده از عنصر در بهبود آن موثر است.

قرص منیزیم در لاغری

قرص منیزیم در لاغری

منیزیم ماده معدنی مهمی است که در بسیاری از سازوکارهای بدن نقش اساسی دارد. بعضی از مطالعات نشان می‌دهند که مصرف مکمل های منیزیم مثل قرص منیزیم می‌تواند برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند، مفید باشد. اما این موضوع باعث نمی‌شود که نقش ورزش و رژیم غذایی در لاغری نادیده گرفته شود.

آیا قرص منیزیم در لاغری موثر است؟ می‌توان گفت عنصر منیزیم باعث تنظیم سطح قند خون و سطح انسولین در افراد دارای اضافه وزن می‌شود‌.

همچنین باعث کاهش نفخ و احتباس مایعات در بدن می‌شود، اما محققان هشدار می‌دهند مصرف این مکمل به تنهایی برای لاغری موثر نیست. بهترین راه برای کاهش وزن و لاغری پایدار، محدود کردن کالری، یک رژیم غذایی سالم و ورزش است.

قرص منیزیم برای گرفتگی عضلات

قرص منیزیم برای گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلات به ویژه عضلات پا ممکن است به دلیل کمبود منیزیم و دیگر مواد مغذی ایجاد شود. اگر گرفتگی عضلات به صورت مکرر اتفاق می‌افتد استفاده از قرص منیزیم برای گرفتگی عضلات توصیه می‌شود، به ویژه برای ورزشکاران که به سطح بالاتری از منیزیم نیاز دارند.

اما این سوال پیش می‌آید که آیا منیزیم یک درمان اصلی برای گرفتگی عضلات است؟

منیزیم به طور گسترده برای درمان گرفتگی عضلات استفاده می‌شود اما هنوز مطالعاتی وجود ندارد که به طور قطعی اثربخش بودن مکمل های منیزیم روی درمان گرفتگی عضلات را نشان دهد. برای رفع این مشکل باید عوامل دیگر هم درنظر گرفته شوند، به طور مثال کمبود کلسیم و پتاسیم هم می‌توانند باعث گرفتگی عضلات شوند.

بین منیزیم و دیگر مواد مغذی روابط پیچیده ای وجود دارد به همین علت نمی‌توان گفت که تنها راه درمان گرفتگی عضلات مصرف قرص منیزیم است. با این حال مصرف این مکمل در بعضی از افراد به ویژه زنان باردار اثربخشی بیشتری نسبت به دیگر داروها  داشته است.

اگر افزایش مصرف منیزیم روی گرفتگی عضلات تاثیر مثبتی نداشته باشد می‌توان از راه های دیگری برای بهبود آن استفاده کرد. حرکات ورزشی کششی، ماساژ، کمپرس گرم و سرد و داروهای غیراستروئیدی ضدالتهابی روش های موثری برای رفع گرفتگی عضلات هستند.

قرص منیزیم برای خواب

قرص منیزیم برای خواب

آیا قرص منیزیم برای خواب بهتر موثر است؟ شواهد نشان می‌دهند که منیزیم فواید زیادی برای کیفیت و کمیت خواب دارد.

  • این ماده معدنی دارای خاصیت آرامبخش است و برای افرادی که درگیر گرفتگی عضلات یا تنش های دیگری که می‌توانند خواب را مختل کنند، مثل سندرم پای بی قرار هستند، بسیار مفید است.
  • برای یک خواب با کیفیت بدن و مغز به آرامش نیاز دارند و منیزیم می‌تواند به آرامش مغز و بدن کمک کند؛ منیزیم با فعال کردن سیستم عصبی پاراسمپاتیک به این فرآیند کمک می‌کند. سیستم عصبی پاراسمپاتیک گروهی از انتقال دهنده های عصبی هستند که باعث ایجاد احساس آرامش می‌شوند.
  • علاوه بر این تصور می‌شود که منیزیم بر تولید ملاتونین تاثیر می‌گذارد.

ملاتونین هورمونی است که چرخه خواب و بیداری را تنظیم می‌کند و برای داشتن خواب منظم ضروری است. دریافت مقدار توصیه شده منیزیم چه از طریق مواد غذایی و چه مکمل های منیزیم به تولید طبیعی ملاتونین در بدن کمک می‌کند.

  • عنصر منیزیم همچنین باعث کاهش هورمون کورتیزول و در نتیجه کاهش استرس و اضطراب شده و باعث خواب بهتر می‌شود.
  • علت دیگری که باعث می‌شود قرص منیزیم برای خواب مفید باشد، تاثیر منیزیم روی کاهش فعالیت های عصبی است.

این عنصر به گیرنده های گاما آمینوبوتیریک اسید متصل می‌شود، این گیرنده ها همان انتقال دهنده های عصبی هستند که آرام کردن فعالیت های عصبی را به عهده دارند.

از این گیرنده ها در تولید داروهای خواب آور هم استفاده می‌شود.

عوارض قرص منیزیم

عوارض قرص منیزیم

برای پیشگیری از عوارض قرص منیزیم بهتر است قبل استفاده از آن با پزشک مشورت کنید به ویژه اگر دچار بیماری خاصی هستید. مکمل ها منیزیم را بیشتر از آنچه از مواد غذایی معمولی دریافت می‌شود، وارد بدن می‌کنند به همین دلیل احتمال بروز عوارض منفی وجود دارد.

  • ناراحتی معده
  • اسهال
  • گرفتگی شکم
  • حالت تهوع

و عوارض جدی تر در صورت مصرف بیش از مقدار مورد نیاز بدن مثل

  • از دست دادن اشتها
  • مشکل در تنفس
  • خواب آلودگی
  • تشنگی بیش از حد
  • پایین بودن فشار خون

در صورت به وجود آمدن این عوارض به مداخله پزشکی نیاز است‌‌. به علاوه مصرف قرص منیزیم برای افرادی که داروهای مربوط به قلب استفاده می‌کنند و یا تحت درمان با آنتی بیوتیک هستند، توصیه نمی‌شود. همچنین افراد مبتلا به بیماری های کلیوی بیشتر از سایرین در معرض عوارض جانبی قرص منیزیم هستند.

بهترین زمان مصرف قرص منیزیم

بهترین زمان مصرف قرص منیزیم

بهترین زمان مصرف منیزیم چه زمانی است و یا به عبارتی قرص منیزیم را کی بخوریم؟ آگاهی از نحوه صحیح مصرف مکمل های منیزیم باعث می‌شود تا به میزان کافی این مکمل را دریافت کنید.

قرص منیزیم و دیگر مکمل های منیزیم را می‌توان در هر ساعت از شبانه روز مصرف کرد و بهتر این است که همراه غذا استفاده شود. مصرف این قرص به همراه غذا از بروز عوارض جانبی آن تا حدی جلوگیری می‌کند‌. همچنین گاهی پزشک به همراه قرص منیزیم، مصرف مکمل های دیگری را نیز تجویز می‌کند.

به علاوه بهترین زمان مصرف قرص منیزیم به خود فرد بستگی دارد؛ برای بعضی از افراد مصرف قرص در اول صبح بهتر است در حالی که عده ای دیگر ترجیح می‌دهند تا قرص را به همراه شام و قبل از خواب مصرف کنند. آن دسته از افرادی که داروها و یا مکمل های دیگر استفاده می‌کنند زمان مصرف قرص را بر اساس آن ها برنامه ریزی می‌کنند.

مسئله مهم این است که در مصرف مکمل مداومت و برنامه ای منظم داشته باشید تا به مقدار لازم منیزیم موردنیاز را دریافت کنید.

تداخل دارویی قرص منیزیم

تداخل دارویی قرص منیزیم

تداخل دارویی قرص منیزیم با بعضی از داروها باعث کاهش جذب منیزیم می‌شود. همچنین قرص منیزیم هم می‌تواند جذب بعضی از داروها را کاهش دهد.

آنتی بیوتیک ها: قرص منیزیم می‌تواند جذب آنتی بیوتیک هایی مثل تتراسایکلین ها را کاهش دهد.

داروهای کاهنده فشار خون: منیزیم ممکن است فشار خون را کاهش دهد به همین دلیل افرادی که به علت فشار خون بالا دارو مصرف می‌کنند قبل از مصرف مکمل های منیزیم باید با پزشک خود مشورت کنند‌.

داروهای پایین آورنده قند خون: مصرف منیزیم ممکن است جذب بعضی از داروهای ضد دیابت را افزایش دهد.

داروهای ضد رفلاکس معده: این داروها مثل نکسیوم در طول زمان می‌توانند باعث کمبود منیزیم در بدن شوند.

همچنین داروی ضد دیابت متفورمین در طولانی مدت می‌تواند باعث کاهش سطح منیزیم در بدن شود.

فواید قرص منیزیم برای زنان

فواید قرص منیزیم برای زنان

در بررسی های مختلف به این نتیجه رسیده اند که مکمل های منیزیم برای تسکین و کاهش علائم مشکلات زنان مثل سندرم قبل از قاعدگی، سندرم تخمدان پلی کیستیک و علائم مرتبط با یائسگی موثر هستند.

قرص منیزیم می‌تواند در کاهش علائم مربوط به عدم تعادل هورمونی در دوران پیش از یائسگی و یائسگی نقش موثری داشته باشد. این مکمل به تسکین علائم رایج دوران یائسگی مثل نوسانات خلقی، اختلالات خواب، تحریک پذیری، اضطراب، گرگرفتگی و تعریق شبانه کمک می‌کند.

می‌توان گفت وجود منیزیم برای ایجاد تعادل هورمونی در زنان ضروری است و بدن آن ها به منیزیم نیاز دارد. برهم خوردن تعادل هورمون ها منجر به مشکلاتی مثل افسردگی، بی خوابی، دردهای دوران قاعدگی، سردرد و موارد دیگر می‌شود.

سخن پایانی

منیزیم یک ماده معدنی مهم در بدن است که وجود آن برای عملکرد صحیح قسمت های مختلف ضروری است. از آن جایی که بدن قادر به تولید و ذخیره این عنصر نیست باید به صورت روزانه و از طریق  مواد غذایی و قرص یا مکمل های منیزیم تامین شود‌‌.

قرص منیزیم دارای مقادیری از این عنصر مهم است که برای مصرف روزانه و تامین منیزیم مورد نیاز بسیار مفید است. به یاد داشته باشید قبل از  مصرف مکمل های مختلف با پزشک خود مشورت کرده و از عوارض احتمالی و نحوه مصرف به طور کامل آگاه شوید.

سوالات متداول

روزانه چه مقدلر منیزیم می‌توان استفاده کرد؟

در حال حاضر توصیه می‌شود با توجه به سن و جنس، روزانه بین ۳۱۰ تا ۴۲۰ میلی گرم منیزیم مصرف شود.

قرص منیزیم و دیگر مکمل های حاوی منیزیم، در صورت استفاده مناسب و صحیح بی خطر بوده و عوارض جانبی قابل توجهی ندارند‌. اما در صورت مصرف بیش از اندازه مکمل هلی منیزیم باید شاهد عوارض جدی باشید.

قرص منیزیم یکی از مکمل های موثر در افزایش کیفیت و کمیت خواب است و باعث می‌شود تا بسیاری از مشکلات خواب نظیر کم خوابی و دیر به خواب رفتن تا حدودی بهبود پیدا کند.

قرص منیزیم شرایط زمانی خاصی ندارد و می‌توان آن را در هر ساعت از شبانه روز، قبل یا بعد از غذا استفاده کرد. ولی برای کاهش مشکلات گوارشی احتمالی ناشی از مصرف قرص، ترجیحا آن را به همراه غذا مصرف کنید.

منیزیم ممکن است با بعضی از داروها مثل آنتی بیوتیک ها تداخل داشته باشد و اثربخشی آن ها را کاهش دهد. به همین دلیل بهتر است، قبل از مصرف با پزشک مربوط مشورت شود.

حیدری

دیدگاهتان را بنویسید