صفحه اصلی > سبک زندگی : خواندن ازمایش کبد چرب + علامت اختصاری کبد چرب در آزمایش

خواندن ازمایش کبد چرب + علامت اختصاری کبد چرب در آزمایش

خواندن ازمایش کبد چرب

فهرست مطالب

کبد چرب از بیماری هایی است که گریبان گیر بسیاری از افراد در طول زندگی می شود. تست های عملکرد کبد، آزمایش های خونی هستند که سطح پروتئین های خاص و آنزیم های مختلف را در جریان خون اندازه می گیرند. برخی از تست ها مشخص می کنند که کبد در زمینه دفع مواد زائد، تولید پروتئین و … چگونه عمل می کند. اما خواندن ازمایش کبد چرب به چه صورت است؟ در این مطلب، همه آنچه باید درباره تفسیر این آزمایش بدانید را در اختیارتان قرار می دهیم

تفسیر ازمایش کبد

تفسیر ازمایش کبد

برخی از آزمایش های مخصوص می توانند میزان مواد تولید شده توسط کبد را اندازه گیری کنند. در واقع، آنزیم ها و پروتئین ها در آزمایش کبد مورد بررسی قرار می گیرند. به منظور خواندن آزمایش کبد چرب باید با برخی از علامت های اختصاری آشنایی داشته باشید که در ادامه مقاله به بررسی آنها می پردازیم.

علامت اختصاری کبد چرب در آزمایش

علامت اختصاری کبد چرب چیست؟

علامت اختصاری کبد چرب در آزمایش چیست؟ از علائم اختصاری کبد چرب در تست خون می توان به موارد زیر اشاره کرد:

آلکالین فسفاتاز(ALP)

آنزیم آلکالین فسفاتاز در سلول های استخوانی و بافت کبد یافت می شود. مقادیر بالای آنزیم آلکالین فسفاتاز می تواند نشان دهنده مسدود بودن مجاری صفراوی باشد. مصرف آنتی بیوتیک ها یا مواد غذایی بیش از اندازه چرب می تواند باعث افزایش سطح این آنزیم در بدن شود.

آسپارتات ترانس آمیناز(AST)

از سایر علامت های اختصاصی کبد چرب در آزمایش خون می توان به AST اشاره کرد. این علامت آنزیمی است که در متابولیسم آمینواسیدها نقش دارد. این آنزیم در افراد مبتلا به بیماری های عضلانی و کبدی افزایش پیدا می کند. معمولاً سطح این آنزیم در آزمایش خون افراد مبتلا به هپاتیت حاد و عفونت های ویروسی بیشتر دیده می شود.

آلانین ترانس آمیناز(ALT)

از انواع آنزیم هایی که در کبد یافت می شود، می توان به آلانین ترانس آمیناز اشاره کرد. در صورت بروز آسیب کبدی، این آنزیم در جریان خون رها شده و میزان آن افزایش پیدا خواهد کرد.

گاما گلوتامیل ترانسفراز(GGT)

گاما گلوتامیل ترانسفراز(GGT)

از سایر علائم اختصاری کبد می توان به علامت گاما گلوتامیل ترانسفراز(GGT) اشاره کرد. سطوح بالای این آنزیم به معنای آسیب کبدی است.

بیلی روبین

بیلی روبین ماده ای است که در طی تجزیه گلبول های قرمز تولید می شود. از کبد عبور می کند و از طریق مدفوع دفع می شود. سطوح بالای این ماده ممکن است به معنای آسیب یا بیماری کبد باشد.

لاکتات دهیدروژناز (LDH)

یکی دیگر از آنزیم هایی است که در کبد یافت میشود و سطوح بالای آن ممکن است نشان دهنده آسیب کبدی باشد.

زمان پروترومبین (PT)

این آزمایش مدت زمان لخته شدن پلاسما خون شما را اندازه گیری میکند یکی از دلایلی که باعث میشود خون در زمان طبیعی لخته نشود بیماری کبدی است (همچنین اگر از داروی رقیق کننده خون استفاده میکنید مدت زمان تشکیل لخته بیشتر طول خواهد کشید.)

آزمایش آنزیم های کبد

آزمایش آنزیم های کبد

از انواع آزمایشات بالینی می توان به آزمایش مربوط به بررسی آنزیم های کبدی اشاره کرد. عملکرد بدن با استفاده از این آزمایش کلی بررسی می شود. در واقع، این تست می تواند میزان آنزیم هایی را بررسی کند که در کبد تولید می شوند. در صورتیکه کبدتان دچار التهاب، عفونت و … شده باشد، سطح آنزیم های کبدی در خون بیشتر می شود.

میزان نرمال آنزیم های کبدی

آنزیم کبدی کودکان زنان و زنان باردار مردان
آلانین آمینوترانسفراز (ALT) محدوده نرمال تا ۵۰ U/L محدوده نرمال تا ۴۰ U/L محدوده نرمال تا ۵۰ U/L
آمینوترانسفراز (AST) محدوده نرمال تا ۵۰ U/L محدوده نرمال تا ۳۴ U/L محدوده نرمال تا ۵۰ U/L
فسفاتاز (ALP) محدوده نرمال تا ۴۰۰ U/L محدوده نرمال تا ۳۶۰ U/L محدوده نرمال تا ۳۰۰ U/L

بالا بودن alt و ast در آزمایش خون

بالا بودن alt و ast در آزمایش خون

بالا بودن alt و ast در آزمایش خون به چه معنا است؟ افزایش میزان AST و ALT نشان دهنده بروز آسیب کبدی است. در صورتی که میزان alt و ast در آزمایش بیشتر باشد، نشان دهنده وجود عفونت یا سموم در بدن است. افزایش دو برابری AST نسبت به ALT ممکن است که نشان دهنده آسیب ناشی از مصرف الکل باشد. به صورت کلی سطوح و مقادیر بالای آنزیم های ALT و AST نشان دهنده موارد زیر است:

  • بیماری کبد چرب
  • هپاتیت ویروسی
  • سیروز
  • نارسایی کبد
  • سرطان کمیت
  • مسمومیت کبد

تشخیص گرید کبد چرب در آزمایش خون

تشخیص گرید کبد چرب در آزمایش خون

افزایش و کاهش برخی از آنزیم ها در آزمایش چربی خون باعث می شود که زمینه ساز ابتلای افراد به عارضه کبد چرب شود. گرید کبد چرب در آزمایش خون با بررسی آنزیم های کبدی ALT و AST امکان پذیر است. همچنین از آزمایش ALK یا آلکالین فسفاتاز نیز به منظور تشخیص کبد چرب گرید 2 استفاده می شود. پزشکان این آزمایشات را به منظور تشخیص گرید کبد چرب تجویز می کنند.

سخن اخر

کبد چرب جز بیماری هایی است که به دلیل عواملی از قبیل مصرف الکل، غذاهای چرب، عدم فعالیت بدنی و … بروز پیدا می کند. از علائم بیماری کبد چرب می توان بروز احساس ضعف، خستگی، کاهش اشتها، زردی و … اشاره کرد. تشخیص عارضه کبد چرب با انجام آزمایش های مختلف مانند ALT، AST، ALP و … امکان پذیر است. تغییر در میزان برخی از پروتئین ها یا آنزیم ها می تواند راهی موثر برای تشخیص بیماری هایی مانند سرطان کبد، عارضه کبد چرب یا هپاتیت باشد.

اما چگونه می توان عارضه کبد چرب را درمان کرد؟ تنظیم رژیم غذایی و مصرف مواد غذایی مانند میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، آجیل، حبوبات، روغن زیتون، ماهی، غذاهای دریایی  و … می تواند در درمان عارضه کبد چرب نقش موثری داشته باشد. با این حال، اگر دچار عارضه کبد چرب شده اید، میتوانید از متخصصین تغذیه سلامتی من برای تنظیم مناسب‌ترین برنامه غذایی کمک بگیرید.

جعفری

دیدگاهتان را بنویسید