صفحه اصلی > دیابت : تغذیه دیابتی | خوراکی های مناسب برای پیشگیری از دیابت

تغذیه دیابتی | خوراکی های مناسب برای پیشگیری از دیابت

تغذیه دیابتی ; خوراکی های مناسب برای پیشگیری از دیابت

فهرست مطالب

یک رژیم غذایی دارای سبزیجات، میوه ها و پروتئین برای فرد مبتلا به دیابت مفید است. در عین حال افراد دیابتی باید خوردن نان، شکر و سایر غذاهای فرآوری شده را محدود کنند. غذاهای طبیعی، غیرفرآوری شده و بدون شکر از جمله خوراکی های مناسب برای پیشگیری از دیابت هستند. برخی غذاهای رایج مثل کلان مغذی کربوهیدرات، باید با مواد غذایی دیگری جایگزین شوند. در این مقاله با تغذیه دیابتی و غذاهای مناسب برای دیابتی ها آشنا می شوید.

تغذیه دیابتی

تغذیه دیابتی

تغذیه دیابتی عبارت است از سالم ترین غذاها در مقدار متناسب، که محدودیت های مشخصی درباره قند، کربوهیدرات و چربی در آن از اهمیت زیادی برخوردارند.

 بخش اصلی وعده های سالم برای افراد دیابتی باید از سبزیجات و غلات کامل تشکیل شده باشد تا بتوان میزان قند خون را کنترل کرد. علاوه بر آن، کنترل وزن در کنترل قند خون موثر است. کاهش وزن فواید زیادی برای سلامتی و بهبود دیابت دارد و برای این منظور باید یک رژیم غذایی سالم، با ارزش غذایی بالا و کالری کم را دنبال کرد.

گروه های اصلی غذایی در تغذیه دیابتی عبارتند از:

  • میوه ها و سبزیجات
  • غلات سبوس دار
  • پروتئین کم چربی
  • فیبر
  • ویتامین ها و مواد آلی

تغذیه چه تاثیری در دیابت دارد؟

تغذیه چه تاثیری در دیابت دارد؟

زمانی که انسولین میزان قند خون را کنترل می کند، افراد دیابتی باید رژیم غذایی سالم و متناسب با وضعیت قند خون خود داشته باشند. نداشتن تغذیه سالم در افراد مبتلا به دیابت باعث ایجاد مشکل در کنترل قند خون می شود.

 عوارض دیابت بر سلامت تمام بدن تاثیر می گذارند؛ از جمله ریسک ابتلا به بیماری قلبی، کلیوی، عصبی و بینایی. داشتن تغذیه سالم اولین گام برای کنترل بیماری دیابت است.

کسانی که دیابت دارند چه بخورند؟

کسانی که دیابت دارند چه بخورند؟

شکر و کربوهیدرات نشاسته دار هر دو باعث افزایش قند خون می شوند. اما اگر این غذاها به مقدار مناسب مصرف شوند، می توانند در داشتن یک رژیم غذایی متعادل برای دیابت موثر باشند. 

مقدار مناسب کربوهیدرات برای دیابت به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال میزان تحرک، مصرف دارو، فرایند درمان و مقدار انسولین دریافتی، از عواملی هستند که در تعیین محدودیت های دیابت تاثیرگذارند.

طبق انجمن دیابت آمریکا، یک رژیم مفید و مناسب برای افراد دیابتی دارای غذاهای زیر است:

  • میوه و سبزیجات
  • پروتئین بدون چربی
  • غذاهای بدون شکر یا قند پایین
  • غذاهای فراوری شده کمتر

در ادامه برخی از غذاهای مفید برای افراد مبتلا به دیابت می پردازیم.

  1. سبزیجات برگ دار

سبزیجات منبع گیاهی اصلی برای دریافت پتاسیم، ویتامین A و کلسیم هستند. همچنین مقدار زیادی از فیبر و پروتئین مورد نیاز بدن را تامین می کنند. برخی از تحقیقات نشان می دهد خوردن سبزیجات برگ دار به دلیل داشتن آنتی اکسیدان بالا و فیبر فراوان، فواید زیادی برای افراد دیابتی دارند. بهترین سبزیجات برای افراد دیابتی عبارتند از:

  • اسفناج
  • کلم
  • کلم پیچ
  • بروکلی
  • کلم سبز

کلم پیچ باعث تنظیم قند خون و بهبود فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون می شود. یکی از راه های بهره مند شدن از خواص سبزیجات برای افراد مبتلا به دیابت، آب سبزیجات است. آب سبزیجاتی مثل جعفری ، کلم کالی و کرفس می توانند برای دیابت مفید واقع شوند.

  1. غلات سبوس دار

غلات کامل یا سبوس دار دارای مقدار زیادی فیبر و مواد مغذی است. غلات سبوس دار، نسبت به غلات تصفیه شده فواید بیشتری دارد. یک رژیم غذایی دارای فیبر کافی برای افراد دیابتی ضروری است چراکه فیبر باعث کند شدن فرایند هضم غذا می شود. جذب آهسته تر مواد مغذی به حفظ تعادل میزان قند خون کمک می کند.

گندم خالص و غلات خالص نسبت به نان و برنج سفید (پالایش شده)، دارای شاخص گلیسمی پایین تری هستند. هرچه شاخص گلیسمی مواد غذایی پایین تر باشد، یعنی تاثیر کمتری بر قند خون می گذارند. بهترین غلات سبوس دار برای رژیم دیابتی شامل:

  • برنج قهوه ای
  • نان سبوس دار
  • پاستا سبوس دار
  • گندم سیاه
  • کینوآ
  • ارزن
  • بلغور
  • چاودار
  1. ماهی های چرب

ماهی پرچربی یکی از مکمل های مفید غذایی برای هر رژیمی است. ماهی دارای نوعی اسید چرب امگا 3 ضروری به نام ایکوزاپنتانوئیک اسید است که به نام های EPA و DHA هم شناخته می شود.

 از آنجایی که بدن برای کارکرد طبیعی به میزان مناسبی از چربی نیاز دارد، این مقدار باید از منابع چربی غیرتراریخته و مفید تامین شود. مقدار مناسب چربی برای سلامت قلب و مغز ضروری است.

طبق انجمن دیابت آمریکا، رژیم غذایی دارای چربی های غیراشباع تک سیر نشده و چند غیر اشباع، باعث بهبود کنترل قند خون و چربی های خون در افراد مبتلا به دیابت می شود. بسیاری از ماهی ها منابع سرشار چربی های تک سیر نشده و چند غیر اشباع هستند.

  • سالمون
  • ساردین
  • تن
  • ماهی خال خالی
  • شاه ماهی
  • قزل آلا
  1. لوبیا

کسانی که دیابت دارند چه بخورند

انواع لوبیا انتخاب مناسبی در یک تغذیه سالم برای افراد دیابتی به شمار می روند. لوبیا یک منبع گیاهی پروتئین است در نتیجه خاصیت سیری بیشتری دارد. همچنین با داشتن فیبر محلول بالا، باعث بهبود سلامت گوارش می شود.

 لوبیا شاخص گلیسمی پایینی دارد و بیشتر از غذاهای نشاسته دار در تنظیم قند خون موثر است. مواد معدنی مثل آهن، پتاسیم و منیزیم از سایر خواص لوبیا هستند. برخی از انواع لوبیا در یک رژیم سالم برای دیابت عبارتند از:

  • لوبیا سیاه
  • لوبیا چیتی
  • لوبیا چشم بلبلی
  1. گردو

آجیل دارای خواص و مواد مغذی فراوان بوده و می تواند در رژیم غذایی برای دیابت مصرف شود. آجیل مثل ماهی دارای اسید های چرب است و برای قلب فواید زیادی دارد. گردو دارای نوعی امگا 3 به نام آلفا لینولنیک اسید یا (ALA) است.

آلفا لینولنیک برای سلامت قلب اهمیت زیادی دارد. افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بیماری های قلبی و سکته هستند؛ بنابراین مصرف اسید های چرب ضروی است. تحقیقاتی در سال 2018 نشان میدهد خوردن گردو در پیشگیری از دیابت موثر واقع می شود. همچنین گردو دارای برخی از مواد مغذی کلیدی مثل پروتئین، منیزیم، آهن و ویتامین B6 است.

  1. مرکبات

میوه ها به خصوص مرکبات، دارای انواع ویتامین ها و مواد مغذی هستند. تحقیقات ثابت کرده مرکبات مانند پرتقال، گریپفروت و لیمو، برای افراد مبتلا به دیابت مفید هستند. مرکبات منبع غنی آنتی اکسیدان های فلاونوئید هستند که خواص ضد دیابت نشان می دهند.

این آنتی اکسیدان ها عبارتند از هسپریدین و نارینجین، و به وفور در لیمو شیرین و نارنج یافت می شوند. به علاوه، مرکبات دارای مقادیر بالای ویتامین C ، پتاسیم و فولیک اسید (B9) هستند.

  1. توت

توت ها سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند و در پیشگیری از استرس اکسیداتیو نقش دارند. استرس اکسیداتیو عامل بسیاری از بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی و سرطان به شمار می رود.

تحقیقات نشان می دهد استرس اکسیداتیو باعث به وجود آمدن دیابت نوع دو می شود. عدم تعادل بین آنتی اکسیدان ها و نوعی مولکول به نام رادیکال های آزاد، می تواند زمینه ابتلا به دیابت را فراهم کند.

بلوبری، توت سیاه، توت فرنگی و تمشک همه دارای فیبر و آنتی اکسیدان بالا هستند. علاوه بر این، برای دیابت خواص بیشتری دارند:

  • ویتامین C
  • ویتامین K
  • منگنز
  • پتاسیم
  1. سیب زمینی شیرین

سیب زمینی شیرین دارای شاخص گلیسمی پایین تری از سیب زمینی سفید است. سیب زمینی شیرین شکر را آهسته تر منتشر می کند و قند خون را بالا نمی برد؛ در نتیجه جایگزین مناسبی برای افراد دیابتی است.

کربوهیدرات یکی از کلان مغذی هایی است که باید در رژیم دیابتی به اندازه محدود مصرف شود. به همین دلیل باید در انتخاب کربوهیدرات مناسب، میزان قند آن را در نظر گرفت.

سیب زمینی شیرین همچنین دارای انواع مواد مغذی است.

  • فیبر
  • ویتامین A
  • ویتامین C
  • پتاسیم
  1. ماست پروبیتیک

پروبیتیک ها باکتری های مفید روده هستند و در بهبود گوارش و سلامت کلی نقش دارند. تحقیقاتی در سال 2022 نشان می دهد مکمل های پروبیتیک برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو خواص زیادی دارد. میزان قند خون طبیعی تر، کلسترول خوب بالاتر (HDL  ) و فعالیت گوارشی سالم تر، از این فواید هستند.

پروبیوتیک باعث کاهش مقاومت به انسولین، قند ناشتا و HbA1c (نوعی اندازه گیری قند خون در دروه های 3 الی 4 ماهه) می شود. به همین دلیل به خصوص برای افراد دیابتی مفید است.

فرد مبتلا به دیابت باید انوع پروبیوتیک بدون شکر افزوده را برای رژیم غذایی خود انتخاب کند. ماست پروبیوتیک دارای

لاکتوباسیلوس‌ها و بیفیدوباکترها است و یکی از بهترین منابع باکتری های مفید برای دیابت است.

  1. دانه چیا

دانه چیا به دلیل آنتی اکسیدان و امگا 3 بالا، نوعی سوپر فود محسوب می شود. این دانه های مفید دارای پروتئین گیاهی و فیبر سرشار هستند و تنوعی از مواد مغذی مورد نیاز بدن را فراهم می کنند.

یکی از فواید دانه چیا برای افراد مبتلا به دیابت، کنترل وزن است. در نتایج یک آزمایش، افراد دارای اضافه وزن و دیابت نوع دو، با مصرف دانه چیا در رژیم غذایی خود، بعد از 6 ماه کاهش وزن چشم گیری داشتند. بنابراین دانه چیا در کنترل وزن افراد دیابتی تاثیرگذار است.

چاقی یکی از علل ابتلا به دیابت است و کاهش وزن علاوه بر سلامت کلی، به بهبود قند خون کمک می کند.

افراد دیابتی چه چیز هایی نباید بخورند؟

تغذیه دیابتی | افراد دیابتی چه چیز هایی نباید بخورند؟

خوردن غذاهای ناسالم تاثیرات منفی زیادی از جمله افزایش وزن، بالا رفتن قند خون و فشار خون بر سلامتی می گذارد. در بسیاری از موارد، غذاهای جایگزین سالمی با قند، نمک و مواد نگهدارنده کمتر وجود دارد که می توانند در رژیم غذایی افراد دیابتی قرار بگیرند. با برخی از غذاهای غیرمجاز برای دیابت و جایگزین مناسب آنها آشنا شوید.

  1. گوشت فرآوری شده

سوسیس، کالباس و سایر غذاهای نیمه آماده تهیه شده از گوشت دارای موارد شیمیایی مضری هستند که در گوشت تازه وجود ندارد. علاوه بر آن، گوشت و مرغ فراوری شده خطر ابتلا به بیماری قلبی و انواع سرطان را افزایش می دهند.

برای انتخاب سالم تر، غذاهای فراوری شده سرشار از مواد نگهدارنده را با منابع طبیعی پروتئین مثل مرغ، بوقلمون، ماهی تن یا تخم مرغ آبپز جایگزین کنید.

  1. لبنیات پرچرب

محصولات لبنی پرچرب دارای چربی های اشباع و مضر هستند که باعث افزایش ریسک بیماری قلبی می شوند. به علاوه، غذاهای پرچرب معمولا دارای کالری بالا بوده و مصرف بیش از حد لبنیات پرچرب از عوامل موثر در چاقی به شمار می رود.

محصولات لبنی پرچرب را با لبنیات کم چرب یا بدون چربی جایگزین کنید. انواع شیر غیرلبنی، مثل شیر بادام، شیر نارگیل یا شیر سویا، گزینه های سالم تری هستند. در انتخاب لبنیات، به سایر مواد تشکیل دهنده مضر مثل جایگزین های چربی، از جمله شکر و چربی اشباع توجه کنید.

  1. خوراکی های بسته بندی شده

خوراکی های بسته بندی شده، کیک، بیسکوییت و محصولات پخته شده با حرارت مستقیم دارای شکر، آرد گندم و چربی های مضر ترانس هستند. انواع مواد شیمیایی شامل نگهدارنده ها، رنگ دهنده ها و طعم دهنده ها در این محصولات به کار برده می شوند. همچنین کربوهیدرات در غذاهای فراوری شده معمولا از نوع پالایش شده هستند.

این کربوهیدرات ساده، باعث تغییرات ناگهانی در میزان قند خون و انسولین می شوند. برای داشتن رژیم سالم برای دیابت، خوراکی های بسته بندی شده را با سبزیجات، آجیل و میوه جایگزین کنید.

  1. کربوهیدرات پالایش شده

کربوهیدرات پالایش شده یا سفید در برنج، نان و پاستا وجود دارد. این نوع از کربوهیدرات مواد مغذی و فایده ای برای سلامتی ندارند. مضرات کربوهیدرات پالایش شده عبارتند از تغییر ناگهانی میزان قند خون، افزایش وزن و کلسترول مضر خون ( لیپوپروتئین با چگالی کم یا LDL). کربوهیدرات سبوس دار مثل برنج قهوه ای و نان سبوس دار جایگزین سالم تری برای کربوهیدرات پالایش شده است.

  1. غلات صبحانه

غلات صبحانه نوعی غذای فراوری شده به شمار می رود و دارای شکر فراوان است. در واقع شکر در بسته بندی این محصولات، به عنوان دومین یا سومین مواد تشکیل دهنده اصلی نوشته می شود. شروع روز با یک خوراکی شیرین می تواند قند خون و میزان انسولین را به صورت ناگهانی بالا ببرد.

همچنین مصرف بیش از حد شکر احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان و چاقی را افزایش می دهد. اوتمیل، گرانولای خانگی و فرنی بدون شکر برای صبحانه افراد دیابتی مناسب هستند.

  1. میوه خشک

میوه خشک میان وعده ای خوشمزه و محبوب است و منبع غنی فیبر به شمار می رود. برخلاف میوه تازه، میوه خشک دارای مقدار زیادی شکر است. برای مثال 43 گرم کشمش دارای 25 گرم شکر، و 50 گرم خرما هم دارای 25 گرم شکر است.

خشک کردن میوه باعث متمرکز شدن قند در آن و از بین رفتن بخشی از مواد مغذی می شود. برای یک خوراکی سالم به جای میوه خشک، میوه تازه را جایگزین کنید.

  1. غذاهای سرخ کردنی

    افراد دیابتی چه چیزهایی نباید بخورند

غذاهای سرخ شده بخشی از رژیم غذایی ما را تشکیل می دهند و تغییر این شیوه پخت تاثیر زیادی بر سلامتی و تناسب اندام می گذارد. این غذاها دارای چربی اشباع مضر و کالری بالا هستند. این مضرات خطر بیماری قلبی و چاقی را افزایش می دهند.

یکی دیگر از عوامل آسیب زا در غذاهای سرخ شده، نمک فراوان موجود در آنها است که به افزایش فشار خون منجر می شود. غذاهای سرخ کردنی را با غذاهای بخارپز، آبپز و گریل شده جایگزین کنید.

  1. گوشت پرچرب

گوشت های پرچرب شامل گوشت گاو، گوشت چرخ‌ کرده، گوشت گوساله، سوسیس، هات داگ و بیکن می شود. تحقیقات ثابت کرده بیماری های قلبی و سرطان از عوارض مصرف بیش از حد گوشت های پرچربی به خصوص گوشت قرمز هستند.

برای داشتن تغذیه سالم دیابتی، توصیه می شود گوشت های کم چرب، مثل سینه مرغ و بوقلمون، را با گوشت های پرچرب جایگزین کنید.

  1. غذاهای سرشار از چربی ترانس و چربی اشباع شده

برخلاف چربی غیراشباع که به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و پایین آوردن کلسترول کمک می کنند، چربی ترانس و اشباع شده برای سلامتی مضر هستند. این چربی ها باعث بالا رفتن کلسترول مضر خون (LDL) و کاهش کلسترول خوب خون (HDL) می شوند.

غذاهای رایجی که دارای چربی های ترانس و اشباع هستند عبارتند از: کیک، شکلات، دونات، بیسکوییت، چیپس، فست فود و غذاهای نیمه آماده.

غذاهای سرشار از چربی اشباع شده را با منابع گیاهی چربی طبیعی جایگزین کنید. سبزیجات، آجیل، برخی دانه ها، و غذاهای دارای اسید های چرب امگا 3 مثل ماهی تن، سالمون و مالکرل، جایگزین های سالم تری هستند.

  1. شکر افزودنی

غذاها و خوراکی های دارای شکر افزودنی برای افراد مبتلا به دیابت مضر هستند. این خوراکی ها مواد مغذی مثل پروتئین یا فیبر ندارند؛ درنتیجه باعث بالا و پایین شدن ناگهانی میزان قند خون می شوند.

مصرف شکر بیش از حد در طولانی مدت عوارضی مثل چاقی و پوکی استخوان را به همراه دارد. برای داشتن تغذیه مناسب برای دیابت، میوه ها، ماست طعم دار و خوراکی های خانگی بدون شکر را جایگزین کنید.

صبحانه برای دیابتی ها

صبحانه برای دیابتی ها

مهیا کردن یک صبحانه مقوی، سالم و سیر کننده با وجود بیماری دیابت دشوار است. معمولا بیشتر غذاها و خوراکی های رایج برای صبحانه، دارای قند و چربی بالا هستند. به علاوه افزودن کربوهیدرات یا غذاهای تهیه شده از آردهای پالایش شده در صبحانه محبوب است. در ادامه با چند مورد صبحانه برای دیابتی ها، که قند و چربی پایین دارند، آشنا شوید.

پودینگ دانه چیا

دانه چیا برای افراد دیابتی مناسب است چراکه فیبر بالا و اسید چرب امگا 3 مفید دارد. علاوه بر این، کربوهیدرات هضم شدنی پایین از مزایای دانه چیا به شمار می رود. کربوهیدرات هضم شدنی، نوعی از کربوهیدرات است که باعث تغییر در میزان قند خون می شود.

در 28 گرم از دانه چیا، حدود 12 گرم کربوهیدرات وجود دارد؛ اما 10 گرم از آن شامل فیبر است و باعث بالا رفتن قند خون نمی شود. برای تهیه این صبحانه، به مقدار دلخواه دانه چیا را در شیر کم چرب، شیر بادام یا سویا بریزید. به دلخواه وانیل اضافه کنید و برای یک شب در یخچال بگذارید. می توانید برای روی پودینگ میوه یا شکلات تلخ استفاده کنید.

پنکیک کم کربوهیدرات

پنکیک تهیه شده با مواد تشکیل دهنده کم کربوهیدرات یک صبحانه سالم برای افراد دیابتی است. این پنکیک را می توان با میوه، شکلات تلخ یا سیروپ های بدون شکر سرو کرد. 77 گرم پنکیک دارای 150 کالری، 4 گرم پروتئین و 28 گرم کربوهیدرات است. برای کاهش میزان کربوهیدرات، آرد گندم سفید را با آرد سبوس دار جایگزین کنید.

اوتمیل

اوتمیل یکی از صبحانه های محبوب است که از جو دوسر تهیه می شود. اگرچه جو دوسر دارای مقدار نسبتا زیادی کربوهیدرات است، اوتمیل انتخاب مناسبی است زیرا به دلیل وجود فیبر از بالا رفتن قند خون جلوگیری می کند.

در یک پیمانه از اوتمیل به همراه آب، 154 کالری، 5.4 گرم پروتئین و 27 گرم کربوهیدرات وجود دارد. همچنین اوتمیل دارای نوعی فیبر به نام بتاگلوکان است که خواص زیادی برای پایین آوردن قند خون دارد. می توانید اوتمیل را با دارچین، توت ها، آجیل و ماست یونانی سرو کنید.

بهترین ناهار برای دیابتی ها

بهترین ناهار برای دیابتی ها

انتخاب غذاهای سالم با چربی و قند کم، پروتئین و فیبر بالا به خصوص برای افراد دیابتی می تواند چالش برانگیز باشد. غذاهای بسیاری هستند که فراهم کردن آنها راحت است و به کنترل قند خون هم کمک می کنند. در ادامه بهترین غذاها برای دیابتی ها که می توانید برای ناهار تهیه کنید، آشنا می شوید.

لقمه سبزیجات و بوقلمون

لقمه ها سریع آماده می شوند و می توانید آنها را مطابق ذائقه خود تغییر دهید. این وعده برای بردن به محل کار گرینه مناسبی است. بوقلمون دارای پروتئین بالا است و استفاده از سبزیجات دارای فیبر به ارزش غذایی این وعده اضافه می کند.

هر دو ماده غذایی باعث آهسته تر شدن جذب قند در خون شده و از بالا رفتن آن جلوگیری می کنند. حتما از نان سبوس دار استفاده کنید و از نان سفید، که دارای کربوهیدرات پالایش شده است، پرهیز کنید.

سالاد تن

سالاد ماهی تن یک وعده سرشار از پروتئین، چربی های مفید و فیبر است. این غذا را می توانید با تن، کرفس، پیاز، گوجه فرنگی، هویج و سایر سبزیجات درست کنید. به جای سس مایونز، می توان از ماست یونانی استفاده کرد که چربی پایین تری دارد. برای افزودن نان کم کالری، نان سبوس دار انتخاب مناسبی است.

فلفل دلمه ای شکم پر

فلفل دلمه ای را می توان با گوشت چرخ کرده، لوبیا، سبزیجات خرد شده درست کرد. این غذا را می توان بدون کربوهیدرات، یا با غلات سبوس دار مثل برنج قهوه ای، کینوآ و نان سبوس دار سرو کنید.

با استفاده از ترکیبات پروتئین دار و سرشار از فیبر برای پر کردن دلمه، یک غذای مقوی و سالم برای تغذیه دیابتی مهیا کنید. منابع کم چرب پروتئین مثل بوقلمون چرخ کرده گزینه مناسبی برای یک غذای کم چربی است. همچنین کدو، سیر، گوجه فرنگی و پیاز از سبزیجات مفید برای دیابت و سلامتی هستند.

 شام مناسب برای دیابتی ها

وعده شام مناسب برای دیابتی ها باید کم کالری، کم چرب و دارای ارزش غذایی بالا باشد. درست مثل وعده ناهار، از کربوهیدرات ساده پرهیز کنید و تا حد امکان وعده های پرکالری مصرف نکنید. نگهداری میزان قند خون در میزان متعادل در هنگام شب از اهمیت بالایی برخوردار است.

خوراک مرغ و سبزیجات

خوراک مرغ و سبزیجات یک وعده سالم و مقوی برای افراد دیابتی است. این غذا را می توان در هر زمان مهیا کرد و دارای مواد غذایی رایج دارای پروتئین و فیبر بالا است. مواد غذایی موجود در این وعده میزان قند خون را حفظ و کنترل می کنند.

برای تهیه خوراک مرغ، از برنج قهوه ای و سبزیجات استفاده کنید. برنج سفید دارای کالری و کربوهیدرات بالا بوده و باید در حداقل مصرف شود. به جای سرخ کردن مواد غذایی با روغن های ترانس و اشباع شده، از روش های سالم تر مثل بخارپز و آبپز کردن استفاده کنید.

ماکارونی سبوس دار

یک انتخاب سالم و حاوی فیبر بالا، ماکارونی سبوس دار است. یک شام مناسب برای  دیابتی ها باید دارای حداقل قند و چربی باشد؛ در این ماکارونی از گوشت های کم چرب برای افزودن پروتئین استفاده کنید.

در مقایسه با ماکارونی معمولی، ماکارونی سبوس دار دارای دو برابر فیبر بیشتر است. همچنین این غذا احساس سیری بیشتری از ماکارونی پالایش شده ایجاد می کند. می توانید از سبزیجات مورد نظر خود در تهیه این شام سالم استفاده کنید.

افراد دیابتی قبل از خواب چه بخورند؟

برای داشتن خوراکی یا میان وعده سالم قبل از خواب، ابتدا باید زمان غذا خوردن را در نظر بگیرید. با در نظر گرفتن زمان مورد نظر برای هضم غذا، باید حداقل نیم ساعت فاصله زمانی بین غذا خوردن و خوابیدن وجود داشته باشد. این زمان به عوامل دیگری مثل قند خون و خوراکی مورد نظر هم بستگی دارد.

همچنین از خوردن خوراکی های پر کربوهیدرات، یا کربوهیدرات خالص قبل از خواب پرهیز کنید. بهتر است کربوهیدرات پیچیده، یعنی دارای فیبر را انتخاب کنید و برای افزودن ارزش غذایی، به آن غذاهای پروتئین دار و چربی سالم اضافه کنید.

این ترکیب غذایی از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری می کند. در نهایت، مقدار غذا را در نظر داشته باشید و از خوردن غذاهای پرکالری اجتناب کنید. خوردن وعده پرکالری قبل از خواب منجر به افزایش قند خون و افزایش وزن در طولانی مدت می شود. در ادامه با خوراکی های سالم برای افراد دیابتی آشنا شوید.

  • سبزیجات بدون نشاسته: درست کردن یک میان وعده ساده و سریع با سبزیجات بدون نشاسته، یکی از میان وعده های مناسب برای دیابتی ها است. می توانید سبزیجات خرد شده مثل هویج، یا انواع سالاد را قبل از خواب میل کنید.
  • تخم مرغ: تخم مرغ دارای پروتئین بالا و قند بسیار پایین است؛ به همین دلیل برای افراد دیابتی مفید است. برای افزودن مقدار فیبر مورد نیاز، می توان به آن غلات سبوس دار یا سبزیجات اضافه کرد. در غیر این صورت، تخم مرغ آبپز یک میان وعده بدون قند و مقوی محسوب می شود.
  • آجیل: آجیل دارای فیبر و چربی بالا است اما چربی موجود در آن از نوع مفید به شمار می رود. چربی آجیل ها امگا 3 و امگا 6 نام دارند و برای سلامت قلب مفید هستند. آجیل یکی از خوراکی های توصیه شده برای افراد دیابت است. اگرچه مصرف بیش از حد برخی از دانه ها می تواند منجر به سوءهاضمه شود.
  • ماست: ماست انواع مختلفی دارد و در نظر داشتن ارزش غذایی روی محصول می تواند در داشتن انتخابی سالم تر موثر باشد. برخی ماست های طعم دار دارای چربی و شکر افزودنی فراوان هستند، اما ماست های کم چرب و بدون قند برای میان وعده قبل از خواب مناسب اند.
  • بیسکوییت سبوس دار: یکی از منابع دریافت غلات سبوس دار از طریق خوراکی های تهیه شده از آرد سبوس دار است. به برچسب مواد تشکیل دهنده روی محصولات دقت کنید و بیسکوییت هایی که قند پایین دارند و از آرد سبوس دار تهیه شدند، انتخاب کنید. وجود قند بالا خاصیت فیبر غلات سبوس دار را از بین می برد و باعث تغییرات قند خون می شود.
  • پنیر کم چرب: پنیر کم چرب دارای پروتئین بالا و قند پایین است. می توانید این میان وعده را با سبزیجات و نان سبوس دار میل کنید.
  • توت ها: میوه ها به خصوص توت، برای میان وعده سالم و مقوی گزینه مناسبی هستند. یکی از بهترین منابع دریافت ویتامین ها و مواد معدنی ضروری، بدون قند، از طریق توت ها است. توت همچنین منبع غنی فیبر است و باعث کند شدن جذب قند در خون می شود.

سخن پایانی

تغذیه یکی از مهم ترین عوامل در کنترل و پیشگیری بیماری دیابت است. برخی از مواد غذایی مانند کربوهیدرات، قند و چربی برای دیابت مضر هستند. غذاهای پرکالری علاوه بر تاثیر منفی بر دیابت، در طولانی مدت باعث افزایش وزن می شوند. بهترین مواد غذایی برای دیابت شامل میوه و سبزیجات، غلات کامل و آنتی اکسیدان ها هستند. داشتن رژیم غذایی سالم به افراد دیابتی کمک می کند قند خون خود را کنترل و از عوارض این بیماری جلوگیری کنند

سوالات متداول

افراد دیابتی اول صبح چی بخورند؟

شروع کردن روز با یک صبحانه مقوی و سالم که قند خون را برای ادامه روز تنظیم کند، بهترین انتخاب است. یک صبحانه مغذی شامل پروتئین کم چرب، مقدار کم تا متوسط کربوهیدرات کامل و سبزیجات می شود.

تخم مرغ تغییری در میزان قند خون ایجاد نمی کند. علاوه بر آن وجود پروتئین و چربی موجود در تخم مرغ، یک وعده سیرکننده و مقوی را فراهم می کند. افراد دیابتی می توانند تا 7 تخم مرغ در هفته مصرف کنند.

غذاهای سرخ شده و دارای چربی اشباع شده، چربی ترانس، نمک بالا، شکر افزودنی، مواد نگهدارنده و کربوهیدرات ساده بدترین غذاها برای دیابتی ها هستند. هر گونه محصول غذایی دارای کربوهیدرات پالایش شده مثل نان و ماکارونی هم جزء غذاهای مضر برای افراد دیابتی به شمار می روند و باید در حداقل مصرف شوند.

حیدری

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید