صفحه اصلی > دیابت : میوه های مفید برای دیابت | کدام میوه ها قند کمتری دارند؟

میوه های مفید برای دیابت | کدام میوه ها قند کمتری دارند؟

میوه های مفید برای دیابت

فهرست مطالب

 با میوه های مفید برای دیابت چه قدر آشنا هستید؟ شاید شما هم شنیده باشید که میوه ها قند بالایی دارند و برای مبتلایان به دیابت بسیار مضرند‌، اما باید گفت بعضی از میوه ها نه تنها مضر نیستند بلکه برای تنظیم قند خون افراد دیابتی مفید هم هستند. در این مقاله به توضیح بیشتر درباره این موضوع می‌پردازیم.

چه میوه هایی قند خون را پایین می اورد؟

برای افرادی که به دیابت مبتلا هستند، پیروی از یک رژیم غذایی سالم ضروری است.

یک الگوی غذایی متعادل در کاهش قند خون و پیشگیری از افزایش فشار خون و نیز بیماری های قلبی بسیار کمک کننده است.

میوه های تازه می‌توانند بخشی از یک رژیم غذایی مغذی و مفید برای مبتلایان دیابت باشند.

چه میوه هایی قند خون را پایین می‌آورد؟ برخی تصورات نادرست وجود دارد که میوه ها به دلیل داشتن قند و کربوهیدرات نباید مصرف شوند و باعث افزایش قند خون می‌شوند.

در حالی که افراد دیابتی هم می‌توانند بعضی میوه ها مصرف کنند و حتی در تنظیم قند خون آن ها هم موثر است.

در ادامه میوه هایی که افراد مبتلا به دیابت می‌توانند استفاده کنند در حالی که قند خونشان هم در محدوده هدف حفظ شود، را می‌بینید.

اینفوگرافی میوه های مفید برای دیابت

آلو

آلو یکی از میوه های مفید برای دیابت است که می‌تواند با مهار آنزیم تجزیه کربوهیدرات به گلوکز، سطح قند خون بعد از غذا را کاهش دهد.

آلو خواص آنتی اکسیدانی هم دارد و از سلول ها در برابر اکسیداتیو ناشی از افزایش قند خون محافظت می‌کند.

کیوی

کیوی با داشتن فیبر بالا باعث کاهش جذب گلوکز در خون و در نتیجه کاهش قند خون می‌شود.

همچنین ترکیباتی دارد که هضم و تجزیه کربوهیدرات ها را کند می‌کند.

انواع توت

توت ها مثل تمشک، زغال اخته و شاتوت بسیار مغذی و سرشار از آنتی اکسیدان، فیبر، مواد معدنی و ترکیبات ضد التهاب هستند.

مطالعات نشان می‌دهند که انواع توت می‌تواند به کاهش انسولین و قند خون بعد از غذا موثر باشد که این برای مبتلایان به دیابت بسیار مفید است‌.

به علاوه فیبر موجود در این میوه ها، باعث کند شدن جذب قند شده و ترکیبات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آن هم به تنظیم قند خون و انسولین کمک می‌کند.

آووکادو

آووکادو میوه ای شگفت انگیز است؛ این میوه کربوهیدرات بسیار کم و چربی های مفید زیادی دارد و برای رژیم غذایی کم کربوهیدرات بسیار مناسب است.

چربی های موجود در آووکادو از نوع تک اشباع است که تحقیقات نشان داده می‌توانند در کنترل بهتر قند خون در افراد دیابتی موثر باشند.

همچنین فیبر موجود در آووکادو مانع افزایش سطح قند خون بعد از غذا می‌شود. به طور کلی رژیم غذایی سرشار از فیبر انتخاب خوبی برای افراد دیابتی است و باعث کنترل بهتر قند خون، وزن کلی بدن و سطح چربی خون می‌شود.

مرکبات

مرکبات به ویژه پرتقال و گریپ فروت شاخص گلیسمی پایین و ترکیبات مغذی زیادی دارند که در کنترل سطح قند خون موثر است.

همچنین پرتقال دارای نوعی ترکیبات گیاهی به نام پلی فنول است که خاصیت ضد دیابتی دارد.

سیب

سیب یکی از میوه هایی ست که آهسته به گلوکز تجزیه می‌شود یا به عبارتی شاخص گلیسمی پایینی دارد. این میوه همچنین سرشار از فیبر محلول است که جذب قند را به تاخیر می‌اندازد و  از افزایش قند خون جلوگیری می‌کند.

طی تحقیقاتی در سال ۲۰۲۲ مشخص شد که خوردن یک عدد سیب قبل از وعده غذایی، باعث کاهش قند خون بعد ازغذا می‌شود.

به همین دلیل محققان مصرف سیب را به دلیل داشتن فیبر محلول و دیگر ترکیبات موثر، برای افراد دیابتی مفید می‌دانند.

انار

مصرف انار باعث کاهش قند خون، فشار خون، سطح کلسترول و همچنین کاهش مقاومت به انسولین می‌شود.

این میوه پر خاصیت منبع ترکیبات مفید ضدالتهاب و آنتی اکسیدان و نیز فیبر فراوان است که برای مبتلایان به دیابت بسیار مفید است.

آب انار هم به اندازه میوه خام آن خواص زیادی داشته و افراد دیابتی می‌توانند از آن استفاده کنند.

انواع قند میوه

میوه ها حاوی دو نوع قند به نام های فروکتوز و گلوکز هستند که نسبت این دو نوع قند در میوه های مختلف متفاوت است. اما در بیشتر میوه ها نیمی از محتوای قند فروکتوز و نیمی دیگر گلوکز است.

گلوکز می‌تواند باعث افزایش قند خون شود اما فروکتوز توسط کبد تجزیه می‌شود. برای بیماران دیابتی این موضوع مهم است و باید از میوه هایی بتا قند کمتر یا بدون قند استفاده کنند.

نام میوه های بدون قند

همیشه به بیماران دیابتی گفته می‌شود که از مصرف مواد غذایی دارای قند پرهیز کنند تا بتوانند قند خون خود را کنترل کنند.

اما این کار ساده ای نیست چرا که‌ همه مواد غذایی اعم از سبزیجات، غلات و میوها مقداری قند در ترکیبات خود دارند.

اما باید گفت بعضی از میوه ها بدون قند یا دارای قند بسیار کمی هستند که مبتلایان به دیابت می‌توانند بدون نگرانی از آن ها استفاده کنند. در ادامه با نام میوه های بدون قند آشنا می‌شوید.

  • پاپایا
  • گریپ فروت
  • لیمو
  • شاه توت
  • آلو
  • هلو
  • توت فرنگی
  • تمشک

میوه برای دیابتی ها

میوه برای دیابتی ها

انتخاب میوه برای دیابتی ها باید با دقت و بررسی کافی انجام شود به همین دلیل همیشه میوه را بعد از بررسی شاخص گلیسمی و دیگر مشخصات میوه انتخاب کنید.

میوه ها برای رفع گرسنگی و تامین مواد مغذی روزانه، گزینه مناسبی هستند اما دیابتی ها باید انواع کم قند یا بدون قند آن ها را استفاده کنند.

افراد دیابتی برای مصرف میوه باید نکاتی را در نظر داشته باشند.

برای کسی که دیابت دارد یکی از راه های تعیین سطح کربوهیدرات مواد غذایی، مقدار شاخص گلیسمی است. این شاخص نشان می‌دهد که مواد غذایی با چه سرعتی سطح قند خون را افزایش می‌دهند.

میوه برای دیابتی ها باید شاخص گلیسمی پایین تر داشته باشد تا موجب افزایش سریع قند خون نشود.

اکثر میوه ها به دلیل داشتن فیبر بالا و فروکتوز، شاخص گلیسمی پایینی  و تعداد کمی مثل آناناس و خربزه، شاخص گلیسمی متوسط دارند.

نکته دیگر در رابطه با مصرف میوه برای دیابتی ها، مقدار آن است. مقدار توصیه شده مصرف میوه برای بزرگسالان روزانه یک و نیم تا دو فنجان است که این مقدار برای افراد دیابتی باید با نظر پزشک مشخص شود.

کدام میوه ها قند کمتری دارند؟

کدام میوه ها قند کمتری دارند؟

توجه به اینکه کدام میوه ها قند کمتری دارند، در هنگام مدیریت و اندازه گیری مقدار قند مصرفی اهمیت زیادی دارد.

در حالی که بعضی از میوه ها حاوی قند های طبیعی هستند اما میوه هایی با قند کم تر هم وجود دارد که دیابتی ها می‌توانند آن ها را مصرف کنند.

توت فرنگی

توت فرنگی مثل دیگر توت ها، سرشار از فیبر است در حالی که قند بسیار کمی دارد. در ۸ عدد توت فرنگی متوسط، ۸ گرم قند وجود دارد.

هلو

هلو اگرچه میوه شیرینی به نظر می‌رسد اما مقدار قند کمی دارد.

توت سیاه

به طور کلی توت ها نسبت به بسیاری از میوه های دیگر، قند کمتری دارند اما انواع آن مثل توت سیاه سرشار از آنتی اکسیدان است.

لیمو و لیمو ترش

لیمو و لیموترش دارای قند بسیاری کمی هستند اما به عنوان میان وعده انتخاب نمی‌شوند، اما می‌توان از آن ها نوشیدنی تهیه یا به عنوان سس سالاد از آن استفاده کرد.

پرتقال

پرتقال که بهترین منبع ویتامین سی است، قند کمی هم دارد که در رژیم غذایی دیابتی ها می‌تواند قرار بگیرد.

بهتر است از خود میوه استفاده شود چرا که آب میوه پرتقال قند بیشتری دارد.

گریپ فروت

گریپ فروت قند کمی دارد و برای صبحانه می‌تواند انتخاب خوبی باشد.

آووکادو

می‌توان گفت آووکادو تقریبا بدون قند و یک منبع غنی از اسیدهای چرب مفید و فیبر است.

چه میوه هایی قند خون را بالا می‌برد؟

چه میوه هایی قند خون را بالا می‌برد؟

تا اینجا از میوه هایی که قند کمتری دارند یا بدون قند هستند صحبت کردیم اما میوه هایی هم هستند که قند بالایی دارند و می‌توانند باعث افزایش سطح قند خون شوند.

چه میوه هایی قند خون را بالا می‌برند؟ در ادامه لیستی از آن ها را می‌بینید.

موز سرشار از کربوهیدرات است و برای دیابتی ها به اندازه یک ظرف پر از بستنی می‌تواند مشکل ساز باشد.

انگور قند بسیار بالایی دارد و حتی چند حبه از آن می‌تواند سطح قند خون را بالا ببرد.

انبه هم یکی از میوه هایی ست که باعث افزایش قند خون می‌شود، این میوه قند و کربوهیدرات بالا و فیبر کم دارد.

آناناس خواص زیادی داشته و سرشار از مواد مغذی است اما به دلیل داشتن قند بالا برای افراد دیابتی مناسب نیست و نباید استفاده شود.

علاوه بر این میوه هایی که نام برده شد، انواع میوه خشک هم قند بالا دارند و اکثرا دارای قند اضافه شده هستند. به همین علت بهتر است افراد دیابتی میوه را به شکل خام مصرف کنند.

دسرهای میوه ای هم اغلب سرشار از قند اضافی و کربوهیدرات هستند و مصرف آن ها باید محدود شود.

آب میوه های طبیعی و ۱۰۰ درصد قند پایینی دارند اما انواع صنعتی آن ها سرشار از قند اضافی است که نباید مصرف شود.

میوه های کنسرو شده به دلیل شربت سرشار از قندی که دارند هم باعث افزایش قند خون می‌شوند، اگرچه نوع کم شیرین شده آن ها هم وجود دارد که باید به برچسب غذایی آن توجه کرد.

میوه های بدون قند در رژیم غذایی

میوه های بدون قند در رژیم غذایی

قراردادن میوه های بدون قند در رژیم غذایی افراد دیابتی علاوه بر خواص زیادی که دارد، در بهبود و کنترل قند خون هم موثر است.

از این میوه ها می‌توان در وعده های مختلف غذایی استفاده کرد؛ به عنوان مثال در وعده صبحانه ترکیب غلات کامل با یکی از میوه های توت فرنگی یا آووکادو، یک وعده مغذی کامل است.

همچنین نوشیدنی تهیه شده از یک لیوان آب و مقداری آب لیمو ترش برای صبحانه مناسب است.

در رژیم غذایی افراد دیابتی می‌توان از میوه ها در وعده ناهار یا شام هم استفاده کرد. سالاد تهیه شده از آووکادو و یا میوه های بدون قند دیگر، انتخاب خوبی است.

میوه ها برای میان وعده هم گزینه مناسبی هستند و جایگزین بسیار خوبی برای تنقلات فرآوری شده محسوب می‌شوند.

اسموتی ها هم اگر بدون افزودنی به ویژه شکر اضافی باشند، یک میان وعده مناسب در رژیم غذایی دیابت محسوب می‌شوند.

سخن پایانی

میوه ها خواص زیادی دارند و سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و دیگر ترکیبات مفید برای بدن هستند. این گونه تصور می‌شود که افراد مبتلا به دیابت باید مصرف میوه را محدود کنند اما بعضی از میوه ها نه تنها برای آن ها مضر نیست بلکه فوایدی نیز دارد.

آشنایی  با میوه های مفید برای دیابت و میوه هایی که قند خون را پایین می‌آورند، باعث می‌شود تا بتوانند آن ها را به درستی در رژیم غذایی خود استفاده کنند.

سوالات متداول

آیا همه میوه های بدون قند برای دیابتی ها بی خطر است؟

میوه های بدون قند اغلب برای بیماران دیابتی خطری ندارند اما مواردی مثل واکنش های فردی مثل حساسیت به میوه ها هم باید درنظر گرفته شود. همچنین بهتر است در مصرف میوه زیاده روی نشود.

موز نسبت به سایر میوه ها کربوهیدرات بسیار بیشتری دارد که می‌تواند در زمانی کوتاه باعث بالارفتن قند خون شود. اما روش هایی مثل ترکیب آن با پروتئین ها و مواد غذایی فیبر دار، باعث می‌شود از تاثیری که روی قند خون دارد کاسته شود.

انگور و هندوانه دو میوه ای هستند که میزان قند بسیار بالایی دارند و باعث افزایش سطح قند خون می‌شوند. هندوانه اگر چه محتوای آب زیادی دارد اما دارای قند بالایی نیز می‌باشد.

آبمیوه های بدون قند نسبت به دیگر آبمیوه ها مفید تر هستند اما باید به قند طبیعی آن توجه کرد و در مصرف آن ها اعتدال رعایت شود.

دیدگاهتان را بنویسید