صفحه اصلی > رژیم های غذایی : 7 ماده غذایی برای تنظیم و کاهش قند خون

7 ماده غذایی برای تنظیم و کاهش قند خون

فهرست مطالب

داشتن سبک زندگی سالمی که بتواند یک فرد دیابتی را در کنترل قند خون یاری کند، می تواند به بهبود وضعیت سلامتی و آرامش روانی خود شخص و خانواده اش کمک کند. در این راستا در کنار مصرف دارو ها، رژیم غذایی یکی از مهم ترین مواردی است که نقش موثری در تنظیم قند خون می تواند داشته باشد.
در این مقاله قصد داریم شما را با آن دسته از مواد غذایی آشنا کنیم که نه تنها برای بیماران دیابتی بلکه برای کسانی که به دنبال پیشگیری از دیابت هستند نیز می تواند مفید باشد.

تخم مرغ آبپز در قند خون

  1. تخم مرغ

اگر به دنبال یک ماده غذایی هستید که هم بتواند در تنظیم قند خون به شما کمک کند و هم منبع غنی از مواد مغذی باشد پیشنهاد ما به شما تخم مرغ است.

تخم مرغ یک ماده غذایی فوق العاده مغذی است و سرشار از پروتئین، مواد معدنی، ویتامین ها، چربی های سالم و آنتی اکسیدان هاست و خاصیت کنترل قند خون آن، در برخی مطالعات ثابت شده است.

به عنوان مثال پژوهشی که بر روی 42 نفر از افراد بزرگسال دچار اضافه وزن یا چاقی و پیش دیابت یا دیابت نوع 2 انجام شد، نشان داد گنجاندن یک عدد تخم مرغ بزرگ در رژیم غذایی باعث می شود که سطح قند خون ناشتا به میزان 4.4 درصد کاهش یابد و حساسیت به انسولین نیز رو به بهبود رود.

یا در مطالعه ای دیگر که بر روی حدود 7000 فرد کره ای به مدت 14 سال انجام شد، ثابت شد که مصرف مدوام 2 تا 3 عدد تخم مرغ در هفته باعث کاهش 40 درصدی خطر ابتلا به دیابت می شود. نکته قابل توجه در این مطالعه مرتبط بودن این کاهش با جنسیت بود،ش به طوری که تنها در مردان این نتجه مثبت به دست آمد.

بخوانید: 4 نکته رژیمی برای جلوگیری از افت قند خون

نقش کفیر در قند خون

  1. کفیر

کفیر چیست؟ کفیر (Kefir) نوعی نوشیدنی لبنی است که از تخمیر شیر با دانه های کفیر به دست می آید و از لحاظ غلظت شبیه دوغ غلیظ یا ماست رقیق شده است و به دلیل طعم و عطر خوش و خواص سلامتی آن مورد توجه است.

یکی از کاربرد های کفیر کنترل سطح قند خون در افراد دیابتی است. باکتری های موجود در این نوشیدنی خاص از قند تغذیه می نمایند و به همین دلیل می توانند قند های موجود در دستگاه گوارش را قبل از ورود به جریان خون مصرف کنند و در کاهش قند خون به افراد دیابتی کمک نمایند.

به طور مثال در یک پژوهش 60 نفر از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به مدت 8 هفته مورد مطالعه قرار گرفتند و در رژیم روزانه آن ها 600 میلی لیتر کفیری که غنی از پروبیوتیک بود قرار داده شد. نتایج به دست آمده نشان داد، این نوع کفیر نسبت به نوع بدون پروبیوتیک تاثیر بیشتری روی کاهش قند خون ناشتا و HbA1c (هموگلوبین گلیکاته که قند دراز مدت هم گفته می شود) دارد.

بخوانید : پروبیوتیک ها چگونه به شما در کاهش وزن کمک می کنند؟!

ماست در قند خون

  1. ماست

ماست هم یکی دیگر از لبنیات تخمیری است که مصرف آن  نیز باعث بهبود کنترل قند می شود.

پژوهشی که بر روی 32 فرد بزرگسال به مدت 4 هفته انجام شد، نشان داد که مصرف روزانه 150 گرم ماست به کاهش قند خون ناشتا و بهبود سطح انسولین کمک خواهد کرد.

غذاهای دریایی با قند خون

  1. غذا های دریایی

غذا های دریایی مانند ماهی و صدف، سرشار از پروتئین، ویتامین، آنتی اکسیدان ها، چربی های سالم و مواد معدنی است.بنابراین مصرف آن ها می تواند برای کاهش قند خون مفید باشد.

ارتباط پروتئین با کاهش قند خون:

مصرف پروتئین باعث کاهش روند هضم می شود و از افزایش قند خون پس از غذا جلوگیری می نماید. دومین تاثیری که بر کاهش قند خون دارد از طریق افزایش حس سیری است. پروتئین، باعث کاهش مصرف غذا می شود؛ یعنی جلوی پرخوری را می گیرد. بنابراین مصرف پروتئین یکی از راه های کاهش قند خون یا بهتر بگوییم یکی از روش های کنترل قند خون محسوب می شود.

از بین انواع ماهی، مصرف ماهی های چرب مانند ماهی ساردین و سالمون تاثیر بیشتری در تنظیم سطح قند خون دارند.

پژوهشی که بر روی 68 فرد بزرگسال مبتلا به چاقی یا اضافه وزن انجام شد، ارتباط مصرف ماهی با بهبود قند خون بعد از غذا را اینگونه تشریح کرد: مصرف 750 گرم ماهی چرب در هفته در مقایسه مصرف ماهی بدون چربی، تاثیر بیشتری بر بهبود میزان قند خون بعد از غذا داشت.

بخوانید : رژیم غذایی پر پروتئین و تاثیر آن بر کاهش وزن

نقش حبوبات در قند خون

  1. لوبیا و عدس

لوبیا و عدس حاوی مقدار فراوانی مواد مغذی از جمله منیزیم، پروتئین و فیبر هستند که در کاهش قند خون نقش دارند.

فیبر محلول و نشاسته مقاوم موجود در آن ها روند هضم غذا را کاهش می دهد. بنابراین لوبیا و عدس می توانند به کاهش قند خون پس از غذا کمک کند.

پژوهش انجام شده روی 12 زن نشان داد که اگر همراه غذا های برنجی، نخود یا لوبیای سیاه مصرف شود، قند خون بعد از غذا  کمتر از حالتی است که وعده غذایی بدون این حبوبات باشد.

مطالعات فراوانی نشان می دهد که مصرف لوبیا و عدس در بیماران دیابتی به تنطیم قند خون کمک می کند و در افراد غیر دیابتی باعث کاهش خطر ابتلا به دیابت می شود. پس به عنوان مواد غذایی که اثر ضد دیابتی دارند وجود آن ها را در رژیم غذایی خود جدی بگیرید.

رابطه جو دوسر با کاهش قند خون

  1. جو دوسر و سبوس آن

جو دو سر به دلیل شاخص گلیسمی پایین، فیبر محلول و ترکیبات مفید دیگری که دارد، برای بیماران دیابتی  مفید می سازد.

بررسی نتایج 16 مطالعه نشاندهنده این حقیقیت است که مصرف جو دو سر در وعده های غذایی تاثیر قابل توجهی درکاهش قند خون ناشتا و HbA1c دارد. از دلایل این امر وجود مقدار بالای فیبر محلول در این ماده غذایی می باشد.

مصرف سبوس جو دو سر هم در کاهش قند خون بسیار موثر است.

مخلص کلام; معرفی مواد غذایی برای کاهش قندخون

همه افراد به ویژه بیماران دیابتی همیشه باید دقت کافی را در انتخاب مواد غذایی که مناسب آن ها باشد و بتواند آن ها را در مدیریت سطح قند خون کمک نماید داشته باشند.
معرفی مواد غذایی که می تواند در کاهش قند خون موثر باشد به معنی این نیست که می توانند آن ها را هر چقدر که خواستند مصرف نمایند، بلکه راه درست مصرف متعادل این مواد غذایی در یک رژیم غذایی سالم به همراه داروهایی است که در درمان دیابت برای آن ها تجویز شده است. دارو و رژیم غذایی سالم مکمل کنترل وضعیت یک فرد دیابتی است.

منابع :

منبع 1 | منبع 2 | منبع 3

خدیجه حسنی

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید