صفحه اصلی > دیابت : دیابت ملیتوس چیست؟ +علائم، عوارض، درمان و انواع دیابت ملیتوس

دیابت ملیتوس چیست؟ +علائم، عوارض، درمان و انواع دیابت ملیتوس

دیابت ملیتوس

فهرست مطالب

امروزه افراد به دلایل مختلف از رژیم غذایی نامناسب گرفته تا نداشتن فعالیت بدنی، در سنین مختلف دچار برخی از بیماری هایی می شوند. از شایع ترین عارضه هایی که پیر و جوان را درگیر می کند، می توان به دیابت ملیتوس اشاره کرد. اما دیابت ملیتوس چیست، چه عوارض و علائمی را به همراه دارد؟ آیا این بیماری قابل درمان است؟ در این مطلب، به تمام سوالات شما درباره عارضه دیابت پاسخ خواهیم داد.

ديابت مليتوس چيست؟ 

دیابت ملیتوس به عارضه ای گفته می شود که به دلیل عدم تولید انسولین کافی در بدن بروز پیدا می کند. به علاوه، در افراد مبتلا به این عارضه بدن قادر به استفاده از انسولین نیست.

انواع دیابت ملیتوس 

دیابت ملیتوس دارای انواع مختلفی است که هر کدام با آزمایش خون تشخیص داده می شوند. از انواع دیابت می توان به دیابت نوع یک، نوع دو، دیابت بارداری و پیش دیابت اشاره کرد.

دیابت ملیتوس نوع 1

احتمال شروع دیابت نوع یک در هر سنی وجود دارد. اما به طور معمول، شروع این عارضه از دوره کودکی و نوجوانی اتفاق می افتد. از عواملی که باعث بروز دیابت نوع یک می شود، می توان به کمبود قند در سلول های خون اشاره کرد. در واقع، عدم دریافت گلوکز به وسیله سلول های بدن می تواند منجر به بروز این عارضه شود.

دیابت ملیتوس نوع 2

دیابت ملیتوس نوع 2

دیابت ملیتوس نوع دو از بیماری هایی است در سنین پیری بروز پیدا می کند. مبتلایان به دیابت نوع دو نمی توانند از گلوکز به میزان کافی برای تامین انرژی بدن استفاده کنند. اختلال در سوخت و ساز بدن نیز جزو عواملی است که باعث بروز دیابت نوع 2 می شود.

دیابت ملیتوس در بارداری

خانم ها در دوران حاملگی شاید دچار عارضه ای به نام دیابت ملیتوس شوند. این عارضه می تواند برای جنین و مادر، خطرات و مشکلاتی را به همراه داشته باشد. مادران باردار با داشتن این بیماری، علائمی مانند تکرر ادرار، تشنگی زیاد و خستگی بیش از حد را تجربه خواهند کرد. 

از دلایل ابتلا به عارضه دیابت بارداری می توان به داشتن سابقه خانوادگی دیابت نوع دو، اضافه وزن پیش از حاملگی و … اشاره کرد.

ابتلا به دیابت ملیتوس در دوران حاملگی، خطر ابتلا به مشکلاتی مانند پره اکلامپسی، فشار خون بالا و … را افزایش می دهد. به علاوه، احتمالاً نوزادان زنان مبتلا به دیابت بارداری در هنگام تولد دچار اضافه وزن غیرطبیعی نیز خواهند بود.

بنابراین، با انجام به موقع آزمایشات در دوران بارداری، تشخیص زودهنگام دیابت ملیتوس و پیشگیری از عوارض آن امکان پذیر خواهد بود. به طور معمول، پس از تولد نوزاد احتمال درمان بیماری ملیتوس بارداری وجود دارد.

علائم دیابت ملیتوس

علائم دیابت ملیتوس

علائم دیابت ملیتوس به میزان قند موجود در خون تان بستگی دارد. هر یک از افراد ممکن است که با توجه به شرایط خود، علائم خفیف تا شدید این نوع دیابت را تجربه کنند. در صورت داشتن هر یک از علائم بهتر است که جهت تشخیص قطعی به پزشک مراجعه کرده و آزمایش های لازم را انجام دهید. علائم دیابت ملیتوس شامل موارد زیر است:

  • احساس خستگی غیر معمول
  • تکرر ادرار
  • کاهش وزن بی دلیل
  • احساس ضعف
  • تغییر خلق
  • تحریک پذیری زیاد
  • عدم بهبود سریع زخم ها
  • تشنگی زیاد
  • تاری دید
  • ابتلای سریع به عفونت های باکتریایی
مطلب پیشنهادی:

عوارض دیابت ملیتوس

عوارض دیابت ملیتوس

دیابت ملیتوس در صورت عدم رعایت اقدامات مراقبتی با عوارض جانبی همراه خواهد بود. به همین خاطر، بیماران مبتلا به این عارضه باید جهت کنترل سطح قند خون خود به رژیم غذایی شان نیز توجه قابل توجهی داشته باشند. در این بخش، شما را با عوارض دیابت ملیتوس بیشتر آشنا خواهیم کرد.

  • بیماری های قلبی: احتمال ابتلا به عارضه های قبلی با داشتن بیماری دیابت افزایش پیدا می کند. در صورت داشتن دیابت، بیشتر در معرض حمله قلبی، سکته مغزی و سایر عوارض قرار می گیرید.
  • آسیب سلول های عصبی: مصرف قند بیش از حد به رگ های خونی که سلول های عصبی را تغذیه می کنند، آسیب وارد می کند. بنابراین، افراد مبتلا به دیابت ملیتوس، عوارضی مانند بی حسی و سوزش پاها و انگشتان پا را تجربه خواهند کرد.
  • مشکلات چشمی: دیابت ملیتوس می تواند به رگ های خونی چشم آسیب وارد کند. در نتیجه، عدم کنترل این نوع دیابت می تواند خطر کوری چشم را به دنبال داشته باشد.
  • مشکلات حافظه: ابتلا به عارضه دیابت می تواند احتمال مبتلا شدن به آلزایمر را افزایش دهد. بنابراین، اگر قصد پیشگیری از بروز آلزایمر در دوران پیری را دارید، سطح قند خون تان را کنترل کنید.

تشخیص دیابت ملیتوس

آیا می دانید راه تشخیص دیابت چیست؟ از راه های تشخیص بیماری ملیتوس می توان به انجام تست خون اشاره کرد. به منظور انجام تست FBS باید به مدت چند ساعت ناشتا بمانید. اگر سطح قند خون ناشتا بیشتر از 126 میلی گرم در دسی لیتر باشد، پزشک احتمال ابتلای بیمار به دیابت ملیتوس را در نظر می گیرد.

درمان دیابت ملیتوس 

درمان دیابت ملیتوس

دیابت ملیتوس از بیماری هایی محسوب می شود که درمان قطعی برای آن در نظر گرفته نشده است. اما برای پیشگیری از بروز علائم این بیماری بهتر است که سبک زندگی سالمی را دنبال کنید. در واقع، شما باید به تغذیه تان اهمیت داده و در طول روز فعالیت بدنی داشته باشید. 

از سایر روش های درمان عارضه دیابت می توان به تزریق انسولین و مصرف قرص متفورمین اشاره کرد. البته، روش درمانی طبق دستور پزشک براساس میزان قند خون و نوع دیابت بیمار تجویز خواهد شد.

دیابت ملیتوس در کودکان 

دیابت ملیتوس از بیماری هایی است که به علت اختلال در تولید انسولین در بدن رخ می دهد. امروزه، به دلیل عدم نداشتن فعالیت بدنی، مشکلات ژنتیکی و رژیم غذایی نامناسب بسیاری از کودکان دچار دیابت ملیتوس می شوند. به طور معمول، کودکان مبتلا به این عارضه علائمی مانند خستگی، تشنگی زیاد و تاری دید را تجربه می کنند.

تفاوت دیابت بی مزه و ملیتوس

تفاوت دیابت ملیتوس و دیابت بی مزه

دیابت بی مزه و ملیتوس تفاوت هایی با یکدیگر دارند. دیابت ملیتوس به این علت رخ می دهد که سطح قند خون در بدن نامتعادل شده است. اما دیابت بی مزه به علت مشکل در عملکرد کلیه ها بروز پیدا می کند

روش های پیشگیری از دیابت ملیتوس

امکان پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع یک وجود ندارد. اما سبک زندگی سالم می تواند از بروز سایر انواع دیابت جلوگیری کند. روش های پیشگیری از دیابت عبارتند از:

  • مصرف غذاهای سالم و حاوی چربی و کالری کمتر را در رژیم روزانه خود بگنجانید.
  • انجام فعالیت های بدنی و ورزش مانند 30 دقیقه پیاده روی در طول روز را فراموش نکنید.
  • به دنبال کاهش وزن اضافی تان باشید تا احتمال ابتلا به این عارضه را به حداقل برسانید.
مطلب پیشنهادی:

سخن آخر

عارضه دیابت، یکی از بیماری هایی محسوب می شود که امروزه گریبان گیر بسیاری از افراد شده است. اگر دچار علائم دیابت شده اید، هر چه زودتر برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید. البته، از آنجایی که دیابت درمان قطعی ندارد، باید راهکارهای مراقبتی دیگری را نیز در نظر بگیرید. 

شما باید  برنامه غذایی سالمی را دنبال کرده و غذاهای مفید با کالری کم از قبیل میوه ها، سبزیجات و غلات کامل را مصرف کنید. اگر درباره تنظیم رژیم غذایی مناسب برای دیابتی ها سوالی ذهن تان را درگیر کرده است، با پزشک تان و متخصص تغذیه در ارتباط باشید. 

متخصصین تغذیه، بهترین رژیم غذایی را با توجه به بیماری هایتان برای شما در نظر می گیرند. پس برای داشتن زندگی سالم تر، داشتن بهترین برنامه و رژیم غذایی را فراموش نکنید.

سوالات متداول

دیابت ملیتوس یعنی چه؟

دیابت ملیتوس به بیماری گفته می شود که در صورت به هم خوردن تنظیم قند خون در بدن رخ می دهد.

مهدیون

دیدگاهتان را بنویسید