صفحه اصلی > دسته‌بندی نشده : فواید و خواص عناب برای لاغری، کبد، فشارخون و دیابت

فواید و خواص عناب برای لاغری، کبد، فشارخون و دیابت

فواید و خواص عناب برای لاغری، کبد، فشارخون و دیابت

فهرست مطالب

عناب میوه ای شیرین است که می تواند به شکل خشک و تازه مصرف شود. عناب تازه، کم کالری و سرشار از آنتی اکسیدان است و انواعی از مواد مغذی را تامین می کند. خواص عناب از جمله وجود ویتامین های متعدد، پروتئین و فیبر بالا باعث شده این میوه از خوراکی های محبوب و مفید برای همه افراد باشد. در این مقاله به مواد مغذی عناب، خواص عناب برای لاغری و بیماری های دیابت و فشار خون بالا می پردازیم.

 

عناب چیست؟

میوه عناب، که به نام خرمای قرمز یا چینی هم شناخته می شود، میوه ای است که در جنوب آسیا می روید و در تمام دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل طعم شیرین و بافت جویدنی مثل بیشتر میوه ها، عناب به عنوان خوراکی یا بخشی از دسرها مصرف می شود. همچنین خواص بسیار عناب آن را جایگزین درمانی برای بی خوابی و استرس مزمن کرده است.

 

مواد مغذی عناب

مواد مغذی عناب

میوه عناب کالری کم و فیبر،ویتامین و مواد معدنی فراوان دارد. در حدود 100 گرم از عناب خام، یا سه عدد میوه، موادمغذی زیر وجود دارد:

  • کالری: 79
  • پروتئین: 1 گرم
  • چربی: 0 گرم
  • کربوهیدرات: 20 گرم
  • فیبر: 10 گرم
  • ویتامین C: 77% از مقدار ضروری روزانه
  • پتاسیم: 5% از مقدار ضروری روزانه

به دلیل وجود فیبر بالا و کالری کم، عناب خوراکی بسیار مقوی و سالمی است. مقداری از هر ویتامین و موادآلی در عناب وجود دارد اما بیشترین آنها ویتامین C، نوعی ویتامین مهم با آنتی اکسیدان و خواص ایمنی بالا است. همچنین عناب غنی از پتاسیم است که نقش مهمی در کنترل عضلات و تعادل دارد. علاوه بر این، عناب دارای کربوهیدرات به شکل قند طبیعی است که انرژی بدن را تامین می کند.

اگرچه، عناب خشک، که در غذا و به شکل میان وعده در بین مردم رواج دارد، کالری و شکر بیشتری از میوه تازه دارند. بنابراین اگر به دنبال خوراکی کم کالری هستید، میوه عناب را به صورت تازه مصرف کنید.

 

خواص عناب کدام اند؟

خواص عناب

میوه عناب مدت ها است به عنوان درمان برای بیماری هایی مثل بی خوابی و اضطراب مزمن استفاده می شود. آزمایش ها و تست های مختلف انجام شده نشان می دهد عناب می تواند فواید زیادی برای سلامت سیستم ایمنی، عصبی و گوارش داشته باشد. خواص درمانی و تقویتی فراوان عناب آن را به میوه ای محبوب و خوراکی پرفایده تبدیل می کند.

 

خواص عناب برای کبد

میوه عناب سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدان است. بیشترین آنتی اکسیدن های موجود در آن شامل پلی ساکارید ها، تریترپن و فلاونوئیدها هستند. عناب منبع غنی از ویتامین C است که به عنوان آنتی اکسیدان نیز عمل می کند. آنتی اکسیدان نوعی ترکیب است و به درمان آسیب ناشی از رادیکال اضافه کمک می کند.

آسیب ناشی از رادیکال آزاد به عنوان دلیل اصلی بسیاری از بیماری های مزمن مثل دیابت نوع دو، بیماری قلبی و برخی سرطان شناخته می شود. آنتی اکسیدان به خاطر خاصیت ضد رادیکال آزاد، فواید زیادی برای سلامتی دارد. برای مثال، آنتی اکسیدان فلاونوئید که در عناب وجود دارد، به کاهش استرس و التهاب ناشی از رادیکال آزاد در کبد کمک می کند.

 

فواید عناب برای بی خوابی

فواید عناب برای بی خوابی

عناب همواره به عنوان جایگزین دارویی برای بهبود کیفیت خواب و عملکر مغز استفاده می شود. تحقیقات انجام شده نشان می دهد علت این تاثیر وجود آنتی اکسیدان های متنوع است. همچنین میوه عناب به عنوان جایگزین دارو های شیمیایی برای کاهش استرس استفاده می شود.

در ادامه می توان به خاصیت عناب بر بهبود عملکرد مغز اشاره کرد. طبق نتایج تحقیقات، عناب به بهبود حافظه و حفاظت از سلول های مغزی در برابر ترکیبات آسیب زا به اعصاب کمک می کند. اگرچه دانه های عناب معمولا مورد استفاده نیستند، اما از فواید این دانه ها می توان به درمان زوال عقل ناشی از آلزایمر اشاره کرد.

 

عناب برای لاغری شکم

عناب برای لاغری شکم

عناب برای لاغری می تواند مفید و کمک کننده باشد. رژیم غذایی مناسب برای لاغری باید دارای خوراکی های کم کالری و مغذی باشد که علاوه بر تامین نیاز های بدن، قند و چربی پایین داشته باشد. یکی از بهترین میان وعده ها  برای رژیم لاغری می تواند عناب تازه باشد. عناب تازه دارای قند پایین و فیبر سرشار است و با کاهش گلوکز اضافی خون می تواند از اضافه وزن در ناحیه شکمی جلوگیری می کند. فیبر بالا همچنین به بهبود گوارش و بیماری های التهابی روده کمک می کند.

 

خواص عناب برای سرطان

تحقیقات نشان می دهد عناب تاثیر مثبتی در پیشگیری و درمان سرطان و بسیاری از بیماری های مزمن می گذارد. گروهی از محققان به بررسی تاثیر میوه عناب بر سلول های سرطانی (سرطان سینه و سرطان دهانه رحم) پرداختند.

نتایج نشان می دهند عناب می تواند به پیشگیری و درمان بیماری سرطان کمک کند. باید توجه داشت این آزمایش ها تنها به روی سلول های سرطانی مجزا انجام شده اند و نه مستقیما به روی مردم. با این وجود از خواص عناب می توان به بهبود سرطان اشاره کرد.

 

خواص عناب برای فشار خون بالا

میوه عناب دارای پتاسیم بالا است که به گشادگی عروق خونی (افزایش قطر رگ ها) و تنظیم فشار خون کمک می کند. اگر به فشار خون بالا مبتلا هستید، باید در رژیم غذایی خود غذاهای سرشار از پتاسیم  را قرار بدهید. پتاسیم می تواند به پایین آوردن فشار خون منجر شود و ریسک بیماری های قلبی و سکته را کاهش دهد. با وجود این خاصیت، مصرف بیش از حد پتاسیم ممکن است باعث افزایش پتاسیم شود. در سه عدد میوه عناب تازه، تنها 5% میزان ضروری روزانه پتاسیم تامین می شود.

 

مصرف عناب برای سلامت روده

مصرف حداقل 40 میلی گرم عناب به صورت روزانه می تواند به بهبود سلامت روده کمک کند. میوه عناب به طور کلی برای سلامت روده مفید است. همچنین عناب خاصیت فیتوشیمی مفید برای سلامت کل بدن دارد. در آزمایش های انجام شده دریافتند که عناب می تواند موجب پیشگیری از انواع زخم های روده شود و در ادامه تحقیقات سایر فواید آن برای سیستم گوارش مشخص می شوند.

 

عناب و تنظیم گردش خون

عناب و تنظیم گردش خون

گردش خون طبیعی به این معنی است که همه ارگان ها به مقدار کافی اکسیژن دریافت می کنند، انرژی مورد نیاز بدن تامین می شود و به طور کلی فرد احساس سر زندگی می کند. مصرف چند عناب در روز می تواند تاثیر مثبتی در گردش خون داشته باشد. وجود مواد آلی مثل آهن و فسفر در این میوه نقش مهمی در این فرایند دارد.

 

عناب خشک و دیابت

بیماران مبتلا به دیابت مجاز به مصرف عناب هستند. عناب دارای شاخص گلایسمی یا GI ( Glycemic Index ) پایین است که نشان می دهد این میوه قند پایینی دارد. همچنین فیبر بالای موجود در آن موجب می شود عناب خوراکی سالمی برای افراد مبتلا به دیابت باشد. سایر خواص عناب از جمله پروتئین بالا، باعث تامین انرژی و ایجاد احساس سیری طولانی مدت می شود. عناب خشک دارای قند بیشتری است و باید کنترل شده مصرف شود.

 

آیا عناب چاق کننده است؟

عناب دارای کالری کم و کاملا بدون چربی است. به علاوه دارای فیبر بالا و پروتئین است و غذاهای غنی از پروتئین و فیبر احساس سیری طولانی تری ایجاد می کنند و می تواند به کنترل یا کاهش وزن کمک کنند. این میوه باعث می شود سریع تر احساس سیری کنید در نتیجه از مصرف بیش از حد خوراکی های مضر به عنوان میان وعده جلوگیری می شود. به علاوه، آنتی اکسیدان های موجود در عناب به بهبود متابولیسم و سوخت و ساز بدن کمک می کنند که تاثیر زیادی در کاهش وزن دارد.

 

مضرات عناب برای سلامتی

مضرات عناب برای سلامتی

برای بیشتر مردم، عناب خواص زیادی برای سلامتی دارند و هیچ گونه تاثیر منفی به جا نمی گذارند. اگرچه در برخی مصارف دارویی خاص، عناب می تواند با تاثیرات آنها تداخل دارویی ایجاد کند. در صورت مصرف دارو های ضد افسردگی مثل ونلافاکسین و سایر دارو های اختلال اضطراب فراگیر ( مهار کننده بازجذب سروتونین یا SNRIs )، از عناب پرهیز کنید.

در ادامه نتایج برخی تحقیقات نشان می دهد عناب می تواند تاثیر داروهای بیماری صرع، مثل فنی توئین، فنوباربیتال و کاربامازپین را تقویت کند. در صورت دریافت هر یک از داروهای اشاره شده، بهتر است درباره تاثیر عناب بر سلامت خود با پزشک مشورت کنید.

 

نحوه مصرف عناب

می توانید عناب را به صورت خام، تازه یا خشک مصرف کنید. عناب تازه طعم شیرین و بافتی مثل سیب دارد و می توان آن را همراه چای صرف کرد. عناب جایگزین سالمی برای قند و شکر بوده و به افراد مبتلا به دیابت نوع دو و فشار خون بالا توصیه می شود. عناب همچنین به صورت خشک استفاده می شود و بسیار محبوب است. اگرچه عناب خشک به تنهایی هم قابل مصرف است، می توان آن را به سوپ و چای اضافه کرد.

عناب خشک می تواند به جای کشمش و خرما در انواع کیک، شیرینی و سایر دسر های خانگی قرار بگیرد. حبه عناب می تواند به صورت تفت داده یا خیسانده شده استفاده شود. به علاوه مربای عناب در صبحانه مورد استفاده قرار می گیرد.

 

بهترین زمان مصرف عناب

بهترین زمان مصرف عناب بستگی به هدف شما از استفاده از عناب درغذا و نوشیدنی ها دارد. زمان مصرف عناب تاثیر چندانی در اثرگذاری خواص آن نمی گذارد و می توان آن را در هر زمانی مصرف کرد. اگرچه برای دریافت نتیجه عناب برای خواب، بهتراست عناب دم شده یا چای همراه با عناب، قبل از خواب صرف شود.  همچنین عناب منبع غنی پتاسیم می باشد و پتاسیم بعد از غذا یا همراه آن بهتر جذب می شود.

 

عناب را چگونه دم کنیم؟

به تعداد دلخواه و بسته به تعداد موردنظر، عناب را آماده کنید و به آن زنجبیل اضافه کنید. در صورتی که تمایل داشتید می توانید تعدادی چوب دارچین تازه یا پودر دارچین به مخلوط اضافه کنید. می توان برای افزایش خواص و طعم دهندگی دمنوش، از میوه ها و میوه های خشک استفاده کرد. سیب و گلابی خشک از میوه های رایج در چای و دمنوش عناب هستند. سایر طعم دهنده ها مثل لیمو خشک یا تازه را اضافه کنید.

 

عناب خشک را چگونه بخوریم؟

عناب خشک را چگونه بخوریم؟

عناب خشک نسبت به عناب تازه شیرین تر است و مزه ای مشابه خرما دارد، بنابراین خوردن عناب خشک می تواند جایگزین خوراکی و میان وعده شود. طعم عناب خشک برای بیشتر افراد دلپذیر است و همه سنین، بچه ها و بزرگسالان می توانند از فواید این میوه بهره ببرند. عناب خشک با چای و دمنوش، در سالاد و انواع دسر خانگی استفاده می شود.

به علاوه، ترکیب عناب خشک با مغزها و آجیل می تواند میان وعده ای مغذی و سالم ایجاد کند.

 

سخن پایانی

میوه عناب که با نام خرمای چینی یا خرمای قرمز هم شناخته می شود، میوه ای کم کالری و سرشار از فیبر و سایر مواد مغذی است. به دلیل وجود آمتی اکسیدان های متنوع، خواص عناب برای سلامتی و تقویت سیستم ایمنی، عصبی و گوارش بسیارند.

در صورتی که داروی ونلافاکسین یا سایر داروهای ضدتشنج مصرف می کنید، استفاده از عناب توصیه نمی شود. با وجود اینکه عناب خشک و تازه هر دو بسیار مقوی هستند، عناب خشک دارای قند و کالری بالاتر هستند بنابراین عناب  تازه برای سلامتی بهتر است.

 

سوالات متداول

چای عناب چه خواصی دارد؟

چای عناب در درمان یبوست، بی خوابی و کاهش استرس تاثیر دارد. استفاده از عناب خشک یا تازه در چای می تواند علاوه بر تامین آنتی اکسیدان های ضروری موجب بهبود کیفیت خواب شود. در نتیجه صرف این نوشیدنی پیش از خواب توصیه می شود.

آیا مصرف عناب در بارداری مفید است؟

بله. زنان باردار مجاز به مصرف عناب هستند و فولیک اسید و آنتی اکسیدان های موجود در آن می تواند فواید زیادی داشته باشد. فولیک اسید یکی از انواع ویتامین B است که در بدن برای ساخت گلبول های قرمز و سفید به کار می رود. اگرچه نباید در مصرف آن زیاده روی کرد، چراکه ممکن است موجب بروز ناراحتی های گوارشی شود.

روزی چند عدد عناب بخوریم؟

می توانید 5 تا 7 عناب تازه در روز مصرف کنید. اما عناب تازه، به دلیل داشتن کربوهیدرات، قند و کالری بالاتر باید به تعداد کمتر مصرف شود.

آیا عناب برای دیابت مفید است؟

نتایج به دست آمده درباره تاثیر عناب بر دیابت یکسان نیستند. وجود مواد مغذی و فیبر بالا برای افراد مبتلا به دیابت مفید است، اما عناب به خصوص عناب خشک، به دلیل وجود قند باید به صورت محدود مصرف شود. استفاده کنترل شده از عناب اگر به جای شکر و سایر منابع قنددار صورت بگیرد ضرری ندارد.

منابع

منبع 1 | منبع 2 | منبع 3 | منبع 4

مجتبی اجاقلو

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید