کبد چرب گرید 3 شدیدترین سطح بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) است. بیماری کبد چرب غیرالکلی بر اساس عواملی از جمله میزان چربی تجمع پیدا کرده در کبد و میزان التهاب، در مراحل مختلفی از جمله گرید 1، 2 و 3 دسته بندی می شود. در بیماری کبد چرب گرید 3، درصد چربی در کبد به بیش از 66% می رسد.
در این مقاله با روش های درمان سریع کبد چرب گرید 3 آشنا می شوید.
درمان سریع کبد چرب گرید 3
در برخی موارد، عوارض بیماری کبد چرب گرید 3 شدت می یابند. التهاب شدید و زخم های مکرر می تواند باعث آسیب جبران ناپذیر به بافت کبد، و جایگزین شدن آن با اسکار شود. در این مواقع می توان از مصرف دارو، انجام جراحی چاقی یا پیوند کبد برای جلوگیری از آسیب مادام العمر استفاده کرد. در ادامه به ویژگی های هر یک این درمان ها می پردازیم.
مطلب پیشنهادی: درمان فوری کبد چرب
درمان سریع کبد چرب گرید 3 با دارو
برای درمان کبد چرب داروهای معینی وجود ندارند. به همین دلیل در درمان کبد چرب، تاکید بیشتری بر داشتن رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی بیشتر وجود دارد. البته از برخی از داروها و مکمل ها می توان برای بهبود علائم کبد چرب و جلوگیری از عوارض استفاده کرد. این داروها عبارتند از:
- تیازولیدین دیون ها (پیوگلیتازون): داروهای افزایش دهنده حساسیت به انسولین
- ویتامین E: کاهش آسیب وارد شده به سلول های کبدی
- مکمل های پروبیوتیک: کاهش قند خون و انسولین، کاهش چربی خون، بهبود میزان آنزیم ها
- مکمل امگا3: تاثیر در کاهش چربی در کبد با افزایش تجزیه چربی ها
- مکمل کورکومین: کاهش آنزیم های کبدی، کلسترول مضر و کلسترول کل، خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی
کبد چرب و جراحی چاقی
یکی از درمان های بیماری کبد چرب گرید 3، انجام جراحی چاقی است. تحقیقات نشان می دهد جراحی چاقی در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب و چاقی، ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عوارض خطرناک کبد چرب را کاهش می دهد.
در این تحقیقات دریافتند جراحی چاقی تا 88% ریسک ابتلا به بیماری سیروز، سرطان کبد و مرگ و میر مرتبط با بیماری کبدی را کاهش داده است.
پیوند کبد
پیوند کبد گزینه درمانی برای افراد مبتلا به سرطان کبد یا نارسایی کبد است. نارسایی کبدی می تواند به طور ناگهانی یا به مرور زمان اتفاق بیفتد. به نارسایی کبدی که در طی چند هفته اتفاق بیفتد، نارسایی حاد کبدی می گویند؛ در حالی که نارسایی مزمن ممکن است سال ها طول بکشد. رایج ترین علت نارسایی کبد سیروز و التهاب شدید کبد است.
در بیماری سیروز، بافت اسکار (زخم) جایگزین بافت طبیعی کبد می شود و عملکرد آن را به کلی مختل می کند. پیوند کبد به افراد مبتلا به بیماری کبد چرب که کبد هنوز سالم و دارای عملکرد طبیعی باشد، توصیه نمی شود.
مطلب پیشنهادی:
آیا واقعا خاکشیر دشمن کبد چرب است؟ | فواید خاکشیر برای کبد
اردیبهشت ۱۲, ۱۴۰۳درمان طبیعی کبد چرب گرید 3
تحقیقات ثابت کرده اند تغییر سبک زندگی، کاهش وزن و رژیم غذایی سالم، موثرترین روش های درمان بیماری کبد چرب محسوب می شوند. در ادامه با برخی از این روش ها آشنا می شوید.
کاهش وزن
دستورالعمل های سازمان مطالعه بیماریهای کبدی آمریکا (AASLD) در سال 2017 نشان می دهد کاهش وزن از مهم ترین راه های بهبود علائم کبد چرب است. در این دستورالعمل ها توصیه می شود افراد مبتلا به بیماری کبد چرب و چاقی، بین 3 الی 5% از وزن بدن، کاهش وزن داشته باشند.
همچنین متخصصان معتقدند از دست دادن 7 تا 10% وزن بدن باعث بهبود التهاب، فیبروز و بافت زخم کبد می شود.
رژیم مدیترانه ای
تحقیقاتی نشان می دهد رژیم مدیترانه ای به کاهش میزان چربی در کبد، حتی بدون کاهش وزن بدن، کمک می کند. رژیم مدیترانه ای نه تنها برای درمان کبد چرب گرید 3، بلکه برای سایر بیماری هایی که معمولا با بیماری کبد چرب همراه هستند، مفید است.
کاهش کلسترول، کاهش فشار خون و بهبود دیابت نوع دو، سایر خواص این رژیم به شمار می روند. رژیم مدیترانه ای روی مصرف سبزیجات و میوه ها، حبوبات، چربی های سالم و غلات کامل تاکید دارد.
میوه ها و سبزیجات
انواع میوه ها و سبزیجات مفید که در یک رژیم مدیترانه ای توصیه می شوند، عبارتند از: توت ها، سیب، پرتقال، موز، انجیر، بروکلی، فلفل ها، سیب زمینی شیرین، هویج، خیار، بادمجان، کدو، کلم و کاهو.
چربی های سالم
جایگزین کردن روغن های اشباع شده با روغن های سالم از جمله روغن زیتون خالص، به کاهش کلسترول مضر خون کمک می کند. برخی از منابع چربی سالم عبارتند از:
- مغزها
- زیتون
- ماهی و روغن ماهی
- دانه ها
- آووکادو
غلات کامل
زیاده روی در مصرف غلات فرآوری شده در دراز مدت منجر به اضافه وزن می شود. این غلات شاخص گلیسمی بالا دارند و در قند خون و میزان انسولین جهش های ناگهانی ایجاد می کنند. از آنجایی که بیشتر فیبر و مواد آلی این کربوهیدرات حذف شده اند، جایگزین کردن آنها با غلات کامل می تواند برای سلامت کل، کنترل وزن و تنظیم قند و کلسترول خون مفید باشد.
نان گندم کامل، برنج قهوه ای، جو دوسر، ماکارونی سبوس دار و کینوا از بهترین منابع غلات در یک رژیم مدیترانه ای به شمار می روند.
مرغ و ماهی
گوشت قرمز منبع غنی چربی اشباع شده است و افراد مبتلا به کبد چرب گرید 3 باید از آن پرهیز کنند. همچنین غذاهای نیمه آماده، آماده یا فرآوری شده از جمله فست فود، سوسیس و کالباس، که دارای گوشت قرمز هستند، منجر به پیشرفت بیماری کبد چرب می شوند.
یکی دیگر از فواید رژیم مدیترانه ای برای افراد مبتلا به کبد چرب، جایگزین کردن گوشت قرمز با ماهی، مرغ و بوقلمون است.
مصرف قهوه
با توجه به تحقیقات، قهوه فواید متعددی برای کبد دارد. مصرف قهوه تولید آنزیم هایی که از کبد در برابر التهاب محافظت می کنند، افزایش می دهد. همچنین مصرف مداوم قهوه به کاهش کلی آسیب کبدی کمک می کند.
قهوه سیاه یا بلک کافی بهترین نوع قهوه برای درمان علائم کبد چرب است و مصرف آن 2 الی 3 وعده در روز توصیه می شود. هیچ نوع شکر یا طعم دهنده افزودنی نباید در قهوه وجود داشته باشد.
افزایش تحرک و ورزش
کم تحرکی یکی از رایج ترین علل بیماری کبد چرب است. داشتن فعالیت فیزیکی برای افراد مبتلا به کبد چرب گرید 3 ضروری است. طبق توصیه متخصصان، حداقل 150 دقیقه فعالیت با شدت متوسط در هفته برای حفظ سلامت افراد ضروری است. این مقدار برابر 30 دقیقه در روز به مدت 5 روز در هفته است.
اختصاص دادن این زمان به ورزش استقامت، هوازی یا پیاده روی، برای درمان کبد چرب فواید زیادی دارد.
کاهش کلسترول
در بیماری کبد چرب گرید 3، تنظیم کلسترول برای بدن دشوار می شود. در نتیجه کلسترول افزایش پیدا کرده و موجب پیشرفت بیماری و افزایش ریسک ابتلا به بیماری قلبی می شود.
با مصرف منابع چربی های سالم و محدود کردن مصرف برخی از چربی ها، می توان کلسترول خون را کنترل کرد. چربی های مضر که باید از مصرف آنها پرهیز کنید عبارتند از:
- چربی های اشباع شده: چربی موجود در گوشت قرمز و محصولات لبنی پرچرب
- چربی های ترانس: چربی موجود در غذاهای فرآوری شده و سرخ شده
پرهیز از شکر
قندهای خوراکی از جمله فروکتوز و ساکارز برای بیماری کبد چرب مضراند. تحقیقات نشان می دهد مصرف این قندها به مرور زمان منجر به تجمع چربی در کبد می شود. خوراکی هایی از جمله کیک، دونات، شکلات، بستنی، نوشیدنی های دارای قند افزودنی، نوشیدنی های انرژی زا و محصولات لبنی دارای قند مثل ماست های طعم دار، دارای مقدار زیادی شکر افزودنی هستند.
در انتخاب محصولات غذایی، به برچسب مواد تشکیل دهنده دقت کنید و میزان قند مصرفی را به حداقل برسانید.
مکمل امگا3
پرهیز از چربی های مضر برای درمان کبد چرب گرید 3 ضروری است. اگرچه همه چربی ها مضر نیستند و می توانند برای کبد چرب مفید واقع شوند. اسیدهای چرب امگا3 نوعی از چربی تک سیرنشده هستند که در غذاهایی مثل ماهی و برخی از مغزها و دانه یافت می شوند.
این چربی ها خواص زیادی برای سلامت قلب دارند و اغلب به بیماران کبد چرب توصیه می شوند. تحقیقات نشان می دهد مصرف مکمل های امگا3 به کاهش چربی کبد و بهبود کلسترول خون کمک می کند.
درمان های گیاهی
تحقیقات نشان می دهند برخی از داروهای گیاهی می توانند برای درمان کبد چرب مفید باشند. برخی از ترکیباتی که تاثیر مثبتی در سلامت کبد می گذارند، عبارتند از:
- زردچوبه
- چای سبز
- زنجبیل
- سیر
مطلب پیشنهادی:
سخن پایانی
کبد چرب گرید3 وجود درصد بالای چربی در کبد را نشان می دهد و شدیدترین سطح بیماری کبد چرب غیرالکلی است. در بیماری کبد چرب و استاتوهپاتیت، میزان التهاب افزایش پیدا می کند و کبد را در معرض بیماری سیروز قرار می دهد.
عدم درمان کبد چرب گرید 3 می تواند فرد را در معرض ابتلا به سرطان کبد، نارسایی کبدی و بیماری های قلبی-عروقی قرار دهد. به همین دلیل اقدام به درمان سریع کبد چرب گرید 3 ضروری است.
سوالات متداول
کبد چرب گرید 3 خطرناک است؟
کبد چرب گرید 3 یکی از علل رایج بیماری سیروز و سرطان کبدی است. درمان نشدن کبد چرب گرید 3 عوارض جدی برای سلامتی دارد.
کبد چرب گرید 3 چه عوارضی دارد؟
کبد چرب گرید 3 می تواند منجر به نارسایی کبدی، سرطان کبد و بیماری های قلبی-عروقی شود. همچنین کبد چرب گرید 3 ریسک مرگ و میر ناشی از بیماری کبدی را افزایش می دهد.