صفحه اصلی > دیابت : توت فرنگی برای دیابت مفید است یا مضر؟

توت فرنگی برای دیابت مفید است یا مضر؟

توت فرنگی برای دیابت

فهرست مطالب

توت فرنگی دارای آنتی اکسیدان، ویتامین ها، مواد آلی و فیبر سرشار است. این میوه می تواند به عنوان یک میان وعده کم کالری در یک رژیم غذایی متعادل مورد استفاده قرار بگیرد. توت فرنگی برای دیابت و افراد مبتلا به دیابت مضر نیست؛ اگرچه توجه به مقدار مجاز مصرف روزانه و چگونگی تاثیر آن در قند خون، ضروری است.

ارزش غذایی توت فرنگی

ارزش غذایی توت فرنگی

توت فرنگی میوه ای کم کالری و مغذی است. در هر پیمانه توت فرنگی، به طور میانگین 46 کالری و 11 گرم کربوهیدرات وجود دارد.

مصرف میوه ها و میان وعده های کم کالری برای افراد مبتلا به دیابت که رژیم های غذایی لاغری دنبال می کنند، اهمیت زیادی دارد و برای کاهش وزن به بسیاری از افراد مبتلا به دیابت توصیه می شود چراکه می تواند در کاهش قند خون موثر باشد و از عوارض شدیدتر دیابت جلوگیری کند.

فیبر

توت فرنگی منبع غنی فیبر محسوب می شود. در یک پیمانه توت فرنگی حدود 3 گرم فیبر وجود دارد که برابر با 12 درصد ارزش روزانه مصرفی آن می شود. تامین فیبر کافی در رژیم غذایی، برای افراد مبتلا به دیابت فواید زیادی دارد. این کلان مغذی باعث کند شدن جذب قند در جریان خون می شود که از بالا رفتن ناگهانی قند خون جلوگیری می کند.

فیبر همچنین سیری طولانی مدت تری به همراه دارد که برای کنترل کالری مصرفی و کاهش وزن مفید است.

ویتامین ها و مواد معدنی

سایر مواد مغذی موجود در توت فرنگی عبارتند از منیزیم و ویتامین C. تحقیقات نشان می دهد منیزیم باعث بهبود مقاومت به انسولین می شود. بهبود مقاومت به انسولین، ریسک ابتلا به عوارض دیابت نوع دو را کاهش می دهد و به درمان دیابت کمک می کند. همچنین ویتامین C برای کنترل فشار خون بالا در افراد مبتلا به  دیابت مفید است.

شاخص گلیسمی توت فرنگی

شاخص گلیسمی توت فرنگی

مهم ترین عامل برای انتخاب میوه ها در یک رژیم غذایی مناسب برای دیابت، شاخص گلیسمی آنها است. شاخص گلیسمی، منابع کربوهیدرات را بر اساس سرعت تاثیر آنها در قند خون، رتبه بندی می کند. در صورتی که به دیابت مبتلا هستید، باید کربوهیدرات هایی را انتخاب کنید که شاخص گلیسمی پایین تری دارند.

توت فرنگی در این دسته از میوه ها قرار می گیرد چراکه باعث افزایش سریع قند خون نمی شود. به این ترتیب مصرف قند خون برای افراد مبتلا به دیابت مجاز است.

آیا توت فرنگی برای دیابت ضرر دارد؟

آیا توت فرنگی برای دیابت ضرر دارد؟

بسیاری از میوه ها از جمله توت فرنگی، دارای شاخص گلیسمی پایین هستند. شاخص گلیسمی (GI) میزان سرعت اثرگذاری هر ماده غذایی روی قند خون را می سنجد. اگرچه توت فرنگی شاخص گلیسمی پایین دارد، باید به مقدار مصرفی در هر وعده و همچنین وضعیت بیماری در هر فرد توجه داشت.

عواملی مثل رژیم غذایی کلی و واکنش قند خون نسبت به غذاها، در هر فرد متفاوت است. به طور کلی مصرف توت ها، از جمله توت فرنگی، برای افراد مبتلا به دیابت ضرری ندارد.

توت فرنگی و دیابت بارداری

توت فرنگی و دیابت بارداری

توت فرنگی برای زنان مبتلا به دیابت بارداری مجاز است. مصرف توت فرنگی می تواند مواد مغذی مورد نیاز بدن را بدون ایجاد جهش در قند خون، تامین کند. سایر توت ها از جمله بلوبری، شاه توت، تمشک سیاه و تمشک قرمز هم برای دیابت بارداری مفید هستند.

البته زیاده روی در مصرف توت فرنگی می تواند مضر باشد و خوردن بیش از یک پیمانه توت فرنگی در روز به افراد مبتلا به دیابت بارداری توصیه نمی شود.

فواید توت فرنگی برای دیابت

میوه ها علاوه بر داشتن قند طبیعی، ارزش غذایی بالایی دارند. قند موجود در این میوه ها مشابه خوراکی هایی مثل شیرینی و کیک نیست و تاثیر متفاوتی روی گلوکز خون می گذارد. توت فرنگی به دلیل داشتن مواد مغذی، میان وعده مفیدی برای دیابت محسوب می شود. در ادامه به برخی از فواید این میوه برای قند خون می پردازیم.

آنتی اکسیدان ها

توت فرنگی منبع سرشار ویتامین C و آنتی اکسیدان است. ویتامین C خواصی از جمله محافظت از سلول ها، بهبود زخم ها و سلامت پوست دارد. علاوه بر این توت فرنگی دارای نوعی آنتی اکسیدان به نام آنتوسیانین (anthocyanin) است. از فواید آنتوسیانین می توان به خواص ضد سرطانی، ضد التهابی و ضد میکروبی اشاره کرد.

مواد مغذی

طبق یافته های سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، 8 عدد توت فرنگی متوسط، دارای 170 میلی گرم پتاسیم است. پتاسیم به کنترل فشار خون بالا کمک می کند که یکی از رایج ترین بیماری ها در افراد مبتلا به دیابت محسوب می شود. یکی دیگر از مواد مغذی موجود در توت فرنگی، نوعی از ویتامین B به نام فولات است.

فولات در تقسیم سلولی، ساختن DNA و سایر موارد مرتبط با ژنتیک نقش دارد.

کنترل قند خون

نتایج تحقیقات نشان می دهد مصرف توت فرنگی به تنهایی یا در کنار سایر غذاها، می تواند باعث بهبود پروفایل قند خون افراد مبتلا به دیابت شود. همچنین به دلیل داشتن فیبر و شاخص گلیسمی پایین، این میوه منجر به جهش در قند خون نمی شود. فیبر موجود در توت فرنگی فواید دیگری از جمله بهبود عملکرد سیستم گوارش و سلامت قلب دارد.

یکی دیگر از فواید توت فرنگی برای دیابت، منیزیم است که در کاهش مقاومت به انسولین نقش دارد.

سلامت قلب

فواید توت فرنگی برای دیابت

بیماری های قلبی از رایج ترین عوارض دیابت به شمار می روند. تحقیقات نشان می دهد ماده ای به نام آنتوسیانین (anthocyanin) در توت فرنگی، فواید زیادی برای سلامت قلب دارد. از این خواص می توان به بهبود میزان کلسترول مفید (HDL)، کاهش فشار خون و افزایش عملکرد پلاکت های خون اشاره کرد.

توت فرنگی همچنین باعث کاهش استرس اکسیداتیو، کاهش التهاب و بهبود عملکرد سیستم قلبی-عروقی می شود.

جلوگیری از سرطان

سرطان به دلیل رشد غیرقابل کنترل سلول های غیرطبیعی به وجود می آید. استرس اکسیداتیو و التهاب از رایج ترین علل سرطان هستند که گاهی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو مشاهده می شوند. توت فرنگی دارای خواص ضدالتهابی است و می تواند در مقابله با استرس اکسیداتیو موثر باشد.

اثرات محافظتی توت فرنگی به دلیل وجود الاجیک اسید و الاژیتانین است که بازدارنده رشد سلول های سرطانی هستند.

عوارض توت فرنگی برای دیابت

به طور کلی توت فرنگی برای افراد مبتلا به دیابت ضرری ندارد. اگرچه مانند سایر توصیه های رژیم غذایی، رعایت تعادل از اهمیت بالایی برخوردار است. برای افرادی که بعد از وعده های غذایی یا خوراکی از انسولین استفاده می کنند، توت فرنگی باید به عنوان بخشی از کربوهیدرات مصرفی روزانه در نظر گرفته شود.

به همین ترتیب دوز انسولین با توجه به کربوهیدرات اضافه شده، تنظیم می شود.

طریقه مصرف توت فرنگی برای دیابت

طریقه مصرف توت فرنگی برای دیابت

توت فرنگی در بسیاری از خوراکی ها و میان وعده ها کاربرد دارد. می توان از این میوه در اسموتی یا در اوتمیل و فرنی استفاده کرد. همچنین توت فرنگی برای تهیه یک میان وعده سالم در کنار میوه ها انتخاب مناسبی است. در ادامه به برخی از نکاتی باید در مصرف توت فرنگی در نظر داشته باشید می پردازیم.

  • کنترل سهم در هر وعده

مصرف توت فرنگی  مانند سایر غذاها، باید به مقدار متناسب باشد. اندازه گیری هر سهم وعده میوه به جلوگیری از مصرف قند بیش از حد کمک می کند. توصیه می شود برای هر وعده روزانه، یک پیمانه توت فرنگی را در نظر بگیرید که معادل حدود 15 گرم کربوهیدرات است.

  • اضافه کردن توت فرنگی به منابع چربی سالم و پروتئین 

ترکیب توت فرنگی با منابع چربی های سالم و دارای پروتئین می تواند تاثیر کلی آنها روی قند خون را به تعادل برساند. برای مثال می توانید در کنار توت فرنگی از آجیل، ماست یونانی و اوتمیل یا جو دوسر استفاده کنید.

  • پرهیز از قند افزودنی

خوراکی های آماده دارای توت فرنگی مثل مربا، سیروپ ها و دسرها دارای مقدار زیادی قند افزودنی هستند که تاثیر نامطلوبی روی قند خون می گذارند. استفاده از توت فرنگی تازه یا یخ زده و بدون شکر افزودنی، برای افراد مبتلا به دیابت سالم ترین انتخاب است.

سخن پایانی

توت فرنگی می تواند به عنوان یک میان وعده مفید و بدون ضرر برای افراد مبتلا به دیابت، مورد استفاده قرار بگیرد. این میوه دارای انواع مواد مغذی و آنتی اکسیدان ها است که برای سلامت کل و کنترل قند خون مفید اند. توت فرنگی به دلیل داشتن شاخص گلیسمی پایین، تاثیر نسبتا ناچیزی روی قند خون می گذارد.

با این وجود تاثیر این میزان کربوهیدرات در وضعیت بیماری و قند خون هر شخص، باید به طور مجزا مورد بررسی قرار بگیرد.

سوالات متداول

قند توت فرنگی چقدر است؟

در هر 100 گرم توت فرنگی، معادل 4.9 گرم قند و مجموعا کمتر از 8 گرم کربوهیدرات وجود دارد.

توت فرنگی برای قند خون عوارضی ندارد و تغییر چشم گیری در آن ایجاد نمی کند. همچنین تحقیقات نشان می دهد توت فرنگی برای جلوگیری از عوارص دیابت مثل بیماری کلیوی و آسیب عصبی مفید است.

حیدری

دیدگاهتان را بنویسید