صفحه اصلی > رژیم های غذایی : بهبود حساسیت به انسولین با استفاده از 3 ادویه پرکاربرد

بهبود حساسیت به انسولین با استفاده از 3 ادویه پرکاربرد

فهرست مطالب

چکیده :

مقاومت به انسولین نوعی اختلال است که باعث تاثیر کمتر هورمون انسولین در بدن می شود. این اختلال لوازلمعده را وادار می کند تا برای جذب و ذخیره گلوکز انسولین بیشتری ترشح نماید. هنوز علت مقاومت به انسولین به طور دقیق شناسایی نشده است ولی برای کاهش آن و پاسخ موثرتر بدن نسبت به انسولین راهکارهایی معرفی می شوند که تا حد زیادی کمک کننده هستند.
ادویه ها یکی از گزینه های مناسب در این زمینه هستند. آن ها قبل از ورود به دنیای آشپزی به دلیل خواص دارویی مورد توجه بوده اند. دانشمندان در چند دهه گذشته شروع به مطالعه خواص سلامتی ادویه ها نموده اند و نتایج امیدوارکننده بسیاری در مورد مزایای سلامتی ادویه ها به دست آمده است. در این مقاله با 3 ادویه پرکاربرد آشنا می شویم که ضمن افزایش حساسیت به انسولین می توانند تاثیرات مثبتی در افراد دیابتی داشته باشند.

  1. زنجبیل

زنجبیل و کاهش مقاومت به انسولین

زنجبیل جایگاه خاصی در آشپزی مردمان آسیا دارد و در اروپا نیز بیشتر در تهیه شیرینی از آن استفاده می شود.

استفاده از زنجبیل یکی از راه های کاهش مقاومت به انسولین است. نتیجه مطالعه انجام شده توسط محققان ایرانی دانشگاه علوم پزشکی یزد نشان می دهد مصرف مکمل زنجبیل باعث کاهش مقاومت به انسولین تا 10.5 درصد می شود. آن ها به بیماران مبتلا به دیابت توصیه می کنند برای بهره مندی از این خاصیت زنجبیل بهتر است روزانه 3 گرم مکمل زنجبیل را به مدت حداقل 8 هفته مصرف نمایند.

این گیاه حاوی چند ماده فعال زیستی است که برای ارتقا و حفظ سلامت شما بسیار مفید می باشد. مطالعات نشان می دهد جینجرول ماده ای است که با افزایش دسترسی گیرنده های قند در سلول های ماهیچه ای باعث افزایش جذب قند خون می شود و این ادویه محبوب را به ماده ای برای افزایش حساسیت به انسولین تبدیل می نماید.

علاوه بر این مصرف زنجبیل می تواند برای افراد دیابتی مزایای زیر را به همراه داشته باشد:

  • حفظ سطح قند خون
  • بهبود تحمل گلوکز
  • افزایش ترشح انسولین
  • کاهش پروفایل لیپیدی
  • کاهش استرس اکسیداتیو
  • افزایش سطح هموگلوبین
  • بهبود عملکرد کبد
  • بهبود عملرد کلیه ها
  • کاهش التهاب
  • محافظت در برابر آب مروارید

با وجود این که زنجبیل در بهبود حساسیت به انسولین موثر است اما مصرف زیاد آن می تواند باعث کاهش بسیار زیاد سطح قند خون شود و علائمی مانند سرگیجه، غش و ضعف بدنی داشته باشد. بنابراین لازم است برای مصرف مکمل آن ابتدا با پزشک معالج در ارتباط باشید.

  1. زردچوبه

زردچوبه برای بهبود حساسیت به انسولین

کمتر کسی پیدا می شود که زردچوبه را نشناسد. این ادویه با آسیاب کردن ریشه های گیاه به دست می آید و ادعا می شود که دارای طیف وسیعی از مزایای سلامتی است.

زردچوبه دارای ماده ای به نام کورکومین است که خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی به آن می دهد و احتمالاً با کاهش اسیدهای چرب آزاد و گلوکز خون باعث بهبود حساسیت به انسولین می شود.

علاوه بر این مصرف زردچوبه می تواند برای افراد دیابتی مزایای زیر را به همراه داشته باشد:

  • تنظیم متابولیسم لیپید
  • کاهش فشار خون
  • کاهش استرس اکسیداتیو
  • کاهش التهاب
  • تنظیم آنزیم های کبدی
  • مدیریت نفروپاتی دیابتی
  • کاهش عوارض بیماری عروقی
  • کاهش اختلال نعوظ

اگرچه مصرف زردچوبه می تواند با فواید سلامتی فراوانی همراه باشد اما مصرف دوزهای بالای کورکومین یا همان ماده فعال زرچوبه (بیش از 4 گرم در روز) می تواند عوارض جانبی مانند اسهال، حالت تهوع و سوء هاضمه داشته باشد.

مصرف زیاد و مکرر زردچوبه می تواند منجر به مشکلات کبدی شود. در صورتی که به بیماری کیسه صفرا مبتلا هستید مصرف آن شرایط بیماری را وخیم تر می نماید و باید از مصرف آن اجتباب نمایید.

اگر قصد دارید از زردچوبه به عنوان یکی از راه های کاهش مقاومت به انسولین سود ببرید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید تا با توجه به شرایط پزشکی و سطح سلامت شما تصمیم درست اتخاذ شود. (یکی از مهمترین نکات در مورد مصرف زردچوبه تداخل کورکومین موجود در آن با داروهای مصرفی است)

  1. دارچین

دارچین و افزایش حساسیت به انسولین

دارچین از ادویه های رایج و خوش طعم در سراسر دنیاست. این ادویه محبوب سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی است. استفاده از دارچین در افرادی که دچار مقاومت به انسولین هستند از جمله افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می تواند با تقلید اثرات انسولین و افزایش انتقال قند خون موجب افزایش حساسیت به انسولین و کاهش قند خون شود. مطالعه ای که بر روی 7 مرد انجام شد نشان داد آن ها بلافاصله پس از مصرف دارچین، بهبود حساسیت به انسولین را تجربه کردند و این تاثیر حداقل 12 ساعت ادامه داشت.

در مطالعه ای دیگر، 8 مردی که مکمل دارچین مصرف می کردند پس از گذشت 2 هفته علائم افزایش حساسیت به انسولین را نشان دادند.

علاوه بر این مصرف دارچین می تواند برای افراد دیابتی مزایای زیر را به همراه داشته باشد:

  • کاهش قند خون بعد از غذا
  • کاهش قند خون ناشتا
  • کاهش خطر بیماری های قلبی
  • کاهش فشار خون
  • کاهش خطر ابتلا به آلزایمر

البته بیشتر مطالعات انجام شده در ارتباط با تاثیر مصرف دارچین بر دیابت در شرایط آزمایشگاهی و بر روی نمونه های حیوانی انجام گرفته است و برای تعمیم این نتایج در انسان نیاز به مطالعات انسانی بیشتری احساس می شود. همچنین افراد دیابتی که برای مدیریت دیابت از انسولین یا دارو استفاده می کنند، در صورتی که برای کاهش عوارض دیابت و بهبود حساسیت به انسولین بخواهند از دارچین استفاده نمایند، باید با پزشک خود در این زمینه مشورت داشته باشند. زیرا دارچین می تواند باعث ایجاد هیپوگلیسمی یا یا افت شدید قند خون شود. مشورت با پزشک برای گنجاندن دارچین در رژیم غذایی روزانه در زنان باردار، کودکان و افرادی که سابقه پزشکی دارند، بیشتر احساس می شود.

نتیجه گیری :

در این مقاله به معرفی 3 ادویه پرکاربرد در آشپزی ایرانی پرداختیم که می توانند در کاهش مقاومت به انسولین موثر باشند. نکته مهم در استفاده از تمام آن ها ابتدا مشورت با پزشک و سپس مصرف دوز مناسب آن هاست.

منابع :

منبع 1 | منبع 2 | منبع 3 | منبع 4 | منبع 5

خدیجه حسنی

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید