صفحه اصلی > دسته‌بندی نشده : کبد چرب چیست؟ علائم ،تشخیص ،انواع ،عوارض ،پیشگیری و درمان

کبد چرب چیست؟ علائم ،تشخیص ،انواع ،عوارض ،پیشگیری و درمان

علائم ،تشخیص ،انواع ،عوارض ،پیشگیری، درمان و رژیم غذایی کبد چرب

فهرست مطالب

بیماری کبد چرب به دلیل ذخیره بیش از حد چربی در کبد ایجاد می شود. این چربی ذخیره شده در صورت پیشرفت بیماری می تواند آسیب زا باشد. شدیدترین حالت بیماری کبد چرب با التهاب کبدی و ایجاد زخم همراه است.

در موارد حادتر، این زخم ها باعث نارسایی کبد می شوند. با اعمال تغییر بر رژیم غذایی و سبک زندگی روزمره می توان تاثیر این بیماری را کاهش داد و آن را درمان کرد. در این مقاله به بررسی علل، نشانه ها، عوارض و درمان بیماری کبد چرب می پردازیم.

کبد چرب چیست؟

کبد چرب چیست؟

کبد دومین ارگان بزرگ در بدن است. این اندام در سوخت و ساز مواد مغذی حاصل از غذا و نوشیدنی ها نقش زیادی دارد و از ورود مواد مضر به درون جریان خون جلوگیری می کند.

بیماری کبد چرب وضعیتی در کبد است که چربی زیادی در سلول های آن انباشته شده است. این میزان چربی می تواند از 5 درصد تا 66 درصد متفاوت باشد و با پیشرفت بیماری آسیب ها و عوارض ناشی از آن تشدید می شوند.

دلیل بروز بیماری کبد چرب در افراد مختلف متفاوت است و می تواند به علت تغذیه، چاقی یا ژنتیک اتفاق بیفتد. درمان کبد چرب معمولا با تغییر عادت های غذایی ناسالم و افزایش فعالیت فیزیکی همراه است.

مراحل بیماری کبد چرب

بیماری کبد چرب در چند مرحله پیشرفت می کند. این فرایند می تواند با توجه به درمان و پیشگیری های مربوطه، در افراد مختلف، با سرعت متفاوتی رخ بدهد.

  1. کبد چرب ساده: ذخیره بیش از حد چربی در کبد باعث به وجود آمدن بیماری شده است. در مرحله کبد چرب گرید 1، آسیب های جدی برای سلامتی وجود ندارد. به شرط کنترل بیماری، این وضعیت خطرناک نیست.
  2. استئاتوهپاتیت: استئاتوهپاتیت یا کبد چرب غیر الکلی، نوع دیگری از بیماری کبد است که علاوه بر وجود چربی انباشته شده، در کبد التهاب هم وجود دارد.
  3. فیبروز: التهاب دائم در کبد در این مرحله باعث ایجاد زخم می شود. اگرچه، کبد هنوز هم کارکرد عادی خود را حفظ می کند.
  4. سیروز: زخم های بافت کبد گسترش پیدا کرده است و باعث ایجاد خلل در کارکرد کبد می شود. این مرحله، شدیدترین سطح بیماری کبد چرب و درمان ناپذیر است.

کبد چرب چند گرید است؟

کبد چرب چند گرید است؟

کبد چرب گرید 1

کبد چرب گرید 1، یا همان استئاتوهپاتیت خوش خیم، وضعیتی از بیماری کبد چرب است که در آن مقدار کمی در چربی ذخیره شده است. اگر چه معمولا بدون نشانه است، در برخی موارد نشانه های اولیه بیماری کبد چرب را بروز می دهد. از این نشانه ها می توان به احساس خستگی، درد ناحیه شکمی و افزایش قند خون اشاره کرد. کبد چرب گرید 1 خطرناک نیست و می توان با تغییر سبک زندگی و کنترل وزن از پیشرفت آن جلوگیری کرد.

کبد چرب گرید 2

در کبد چرب گرید 2 ، مقدار چربی افزایش یافته و به حدود 10 الی 25 درصد از کبد می رسد. خیلی از افراد در این مرحله از بیماری هم متوجه نشانه های واضح نمی شوند. اما گاهی بیماری با تجمع آب در شکم یا درد های شکمی همراه است. در صورت انجام آزمایش خون، در این مرحله چربی خون افزایش یافته است. ملاحظه  تغییر در رنگ چشم و پوست در این مرحله رایج نیست، اما  ممکن است وجود داشته باشند. به طور کلی درمان کبد چرب گرید 2 همچنان با کنترل تغذیه و میزان کلسترول امکان پذیر است.

کبد چرب گرید 3

کبد چرب گرید 3 شدیدترین حالت بیماری کبد چرب است و وجود چربی ذخیره شده زیادی در کبد را نشان می دهد. در این مرحله بیماری کبد چرب با التهاب همراه است و در هر دو نوع کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکی رخ می دهد.عواملی که خطر کبد چرب گرید 3 را افزایش می دهند عبارتند از: دیابت نوع دو، چاقی و سندروم متابولیک. کبد چرب گرید 3  می تواند عوارض جدی زیادی از جمله زخم های کبدی و نارسایی کبد داشته باشد.

بیماری کبد چرب چند نوع است؟

بیماری کبد چرب چند نوع است؟

به طور کلی دو نوع بیماری کبد چرب وجود دارد. کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی. کبد چرب همچنین می تواند در دوران بارداری به وجود بیاید، اما این حالت کمیاب است.

بیماری کبد چرب غیر الکلی

بیماری کبد چرب غیر الکلی که با نام (NAFLD) شناخته می شود، به وضعیتی اشاره دارد که ذخیره بیش از حد چربی در کبد به علت مصرف الکل نیست. اگر با نشانه های بیماری کبد چرب مواجه هستید و سابقه مصرف مشروبات الکلی ندارید، به احتمال زیاد به بیماری کبد غیرالکی مبتلا هستید. این بیماری در اولین مراحل پیدایش بیماری به آن کبد چرب معمولی یا کبد چرب گرید 1 گفته می شود.

استئاتوهپاتیت غیر الکلی هم نوعی از بیماری کبد چرب غیر الکلی شناخته می شود. همانطور که اشاره شد، در این مرحله از تکامل بیماری، التهاب کبد بروز می کند. در شرایط زیر، این بیماری تشخیص داده می شود.

  • چربی انباشته شده در کبد
  • التهاب کبد
  • نداشتن سابقه مصرف الکل

بیماری استئاتوهپاتیت در صورت درمان شدن به فیبروز و زخم های کبدی منجر می شود. در شدیدترین حالت، بیماری در این فرایند به سیروز و نارسایی حاد کبدی دچار می شود.

بیماری کبد چرب الکلی

مصرف بیش از حد الکل به کبد آسیب جدی وارد می کند. بیماری کبد چرب الکلی اولین مرحله در این نوع از بیماری کبد چرب است. در صورت مشاهده نشدن التهاب و زخم، این وضعیت کبد چرب الکلی ساده نامیده می شود.

استئاتوهپاتیت الکلی نوعی از بیماری کبد چرب الکلی است. مشابه همین حالت در نوع قبلی، این بیماری با التهاب کبد همراه است و به آن هپاتیت الکی گفته می شود. افراد دارای بیماری کبد چرب الکی شامل این ویژگی ها هستند:

  • ذخیره بیش از حد چربی در کبد
  • التهاب کبد
  • سابقه یا عادت مصرف الکل

کبد چرب حاد در بارداری

کبد چرب حاد در بارداری یا (AFLP) حالتی از بیماری کبد چرب است که در دوران بارداری رخ می دهد. این وضعیت، از عوارض نادر اما جدی بارداری است. اگرچه دلیل ایجاد این بیماری ناشناخته است، ژنتیک می تواند عامل مهمی برای آن باشد.

تکامل کبد چرب حاد در بارداری معمولا در سه ماهه سوم بارداری شکل می گیرد و در صورت درمان نشدن می تواند آسیب جدی به مادر و فرزند وارد کند. اگر مادر با بیماری کبد چرب حاد شناسایی شود، پزشک سعی می کند به دنیا آمدن فرزند را تا جای ممکن جلو بیندازد. در این صورت نوزاد و مادر باید در روز ها و گاهی ماه ها بعد تحت نظر و مراقبت ویژه باشند.

بیماری کبد چرب حاد در بارداری تنها مختص به این دوران است. در بیشتر موارد، کبد چرب پس از به دنیا آمدن فرزند به طور طبیعی از بین می رود.

 

علل بیماری کبد چرب چیست؟

دلایل بسیاری می تواند موجب انباشته شدن چربی در کبد شوند. این دلایل با توجه به نوع بیماری و عوامل متلف مثل سبک زندگی می توانند متفاوت باشند. مصرف بیش از حد الکل می تواند باعث بروز بیماری کبد چرب الکی شود.

الکل می تواند برخی از فرایند های سوخت ساز در کبد را دچار تغییرات کند. نتیجه این فرایند ها با ترکیب چربی های اسیدی، به ایجاد چربی منجر می شود که در کبد تصفیه نشده و در آن جمع می شود.

در افرادی که الکل مصرف نمی کنند و به بیماری کبد چرب غیر الکلی مبتلا هستند، دلایل کبد چرب متفاوت است. در واقع این علل همیشه مشخص نیستند. در این حالت ممکن است بدن فرد مبتلا چربی بیش از حد تولید کند، یا کبد قادر به سوخت و ساز چربی دریافتی نیست.

عوامل زیر می تواند نقش چشم گیری در بروز بیماری کبد چرب غیر الکلی داشته باشند.

  • چاقی
  • دیابت نوع دو
  • مقاومت در برابر انسولین
  • سطح بالای چربی از جمله تری گلیسیرید در خون
  • سندروم متابولیک

سایر علل کبد چرب عبارتند از:

  • بارداری
  • عوارض جانبی برخی از دارو های مصرفی
  • انواع عفونت ها، مثل هپاتیت سی
  • شرایط ژنتیکی نادر

 

علائم بیماری کبد چرب چیست؟

علائم بیماری کبد چرب چیست؟

هر دو نوع کبد چرب شامل کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی به یک شکل بروز می کنند. اما در بیشتر موارد، کبد هیچ نشانه واضحی نشان نمی دهد. برای بیشتر افراد دارای کبد چرب، بیماری با خستگی و درد در ناحیه راست و بالای شکم همراه است.

بعضی بیماران علائم پیچیده تر و جدی تری تجربه می کنند. شدت علائم بیماری کبد چرب، به گرید بیماری و مقدار التهاب آن بستگی دارد. یکی از خطرات کبد چرب، زخم کبدی است که به عنوان فیبروز هم شناخته می شود.

اگر بیماری کنترل نشده و پیشرفت کند، به شدیدترین حالت یعنی سیروز تبدیل می شود. سیروز وضعیتی خطرناک با احتمال وقوع ازکار افتادگی کبد است.

آسیب ناشی از سیروز دائمی است و نمی تواند جبران شود. به همین دلیل جلوگیری از پیشرفت بیماری از ابتدا بسیار حائز اهمیت است.

نشانه های بیماری سیروز عبارتند از:

  • درد شکمی
  • از دست دادن اشتها
  • کاهش وزن
  • خستگی و بی حالی
  • خارش پوست
  • پوست و چشم های زرد
  • ایجاد زخم یا خونریزی به راحتی
  • حالت تهوع
  • جمع شدن مایعات در شکم
  • ورم پاها
  • التهاب رگ ها زیر پوست
  • احساس سردرگمی و عدم تمرکز

برای کمک به جلوگیری از پیشرفت بیماری کبد چرب ضروری است از توصیه های یک متخصص کمک بگیرید و برنامه تجویز شده را دنبال کنید.

 

کبد چرب چگونه تشخیص داده می شود؟

کبد چرب چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص کبد چرب نیازمند بررسی سوابق سلامتی توسط پزشک، انجام معاینه های فیزیکی و انجام آزمایش خون است. ممکن است با تجویز پرشک معالج، آزمایش های دیگری هم نیاز باشند. در صورت نشان دادن علائم بیماری کبد چرب، پزشک معالج از شما درباره این موضوعات سوال می کند.

-سابقه سلامت خانوادگی، شامل وجود بیماری کبد چرب در خانواده

-عادت های روزمره و سبک زندگی

-شرایط سلامتی خاص

-دارو های مصرفی

-تغییرات سلامتی مشاهده شده

توصیف دقیق علائم بیماری به متخصص مربوطه بسیار ضروری است. در صورت تجربه نشانه های کبد چرب مثل خستگی یا ضعف آنها را با پزشک معالج در میان بگذارید.

معاینه فیزیکی

برای بررسی التهاب کبد، معاینه فیزیکی صورت می گیرد. در بیشتر موارد ابتلا به بیماری فیبروز، التهاب کبد با معاینه شکم قابل ملاحظه خواهد بود. اگرچه، ممکن است کبد بدون تغییر اندازه ملتهب شده باشد. اما سایر آزمایش ها عکس برداری ها می توانند وجود این التهاب را هم تایید کنند.

آزمایش خون

در بسیاری از موارد، کبد چرب بعد از انجام آزمایش خون تشخیص داده می شود. از آنجایی که تغییرات شدید و غیرعادی انزیم ها در آزمایش خون قابل اندازه گیری است، بیشتر افراد به طور اتفاقی و بدون اطلاع قبلی از آن مطلع می شوند. برای مثال، ممکن است پزشک برای تشخیص کبد چرب ازمایش خون (ALT) یا (AST) را تجویز کند که هر دو برای بررسی میزان آنزیم های کبد هستند.

اگر علائم و نشانه های بیماری کبد چرب از قبل مشاهده شده باشند پزشک بررسی آن را در آزمایش خون معمولی تجویز می کند. پس حتما قبل از انجام آزمایش خون، پزشک خود را درباره نشانه های کبد چرب مطلع کنید.

افزایش انزیم های کبد نشانه وجود التهاب کبدی است. بیماری کبد چرب یکی از دلایل وجود این التهاب است و علاوه بر آن، علل دیگری هم وجود دارند. در صورت مشاهده این نتایج در آزمایش خون، پزشک تست های دیگری برای یافتن دلیل التهاب توصیه می کند.

تصویربرداری

با توجه به دستور پزشک، انواع تصویربرداری زیر برای تشخیص بیماری کبد چرب انجام می شود.

  • سونوگرافی
  • ام آر آی
  • سی تی

تست ام آر آی با استفاده از موج های ارتعاش میزان گرفتگی کبد را می سنجد و با سایر تست های ام آر آی تفاوت دارد. همچنین در این نوع از تصویربرداری زخم های کبدی هم قابل تشخیص هستند. می توان گفت تست ام آر آی بیشتر در مراحل شدیدتر بیماری کبد چرب توصیه می شوند.

تست بافت کبد

آزمایش بافت کبد بهترین راه برای تعیین میزان پیشرفت بیماری و شدت آن است. در هنگام این تست، پزشک متخصص سوزنی را وارد کبد می کند و تکه ای از بافت را برای معاینه خارج می کند. برای کم کردن احساس درد در بیمار از داروی بیهوشی یا بی حسی استفاده می شود. نتیجه این آزمایش تعیین می کند آیا در بیماری کبد آثار زخم کبدی هم دیده می شود یا نه.

کبد چرب چگونه درمان می شود؟

کبد چرب چگونه درمان می شود؟

دارویی برای درمان کبد چرب وجود ندارد. کنترل بیماری شامل مدیریت سبک زندگی سالم و دنبال کردن برنامه غذایی جدید برای بهبود بیماری است. به خصوص در صورت ابتلا به سندروم متابولیک، شامل بیماری هایی مثل قند خون، فشار خون و کلسسترول بالا، توصیه می شود :

  • تغذیه سالمی را دنبال کنید و از شکر پرهیز کنید
  • سعی کنید با کاهش وزن چربی کبد را کاهش بدهید
  • قند خون خود را کنترل کنید
  • به طور مداروم ورزش کنید
  • در صورت ابتلا به کلسترول بالا آن را درمان کنید
  • از مصرف دارو هایی که عوارض جانبی مضر در کبد دارند خودداری کنید
  • از مصرف الکل و استعمال سیگار خودداری کنید

ریشه بیماری کبد چرب در هر دو نوع اصلی آن مشخص هستند. در بیماری کبد چرب الکلی، معمولا کبد چرب با ترک الکل به حالت اولیه خود بر می گردد. در بیماری کبد چرب غیر الکلی، عوامل مختلفی تاثیر دارند که هر کدام نه فقط بر کبد چرب، بلکه سلامت جسمی فرد تاثیر گذارند. در ادامه به برخی از  درمان های بیماری کبد چرب می پردازیم.

بخوانید: برای درمان کبد چرب چی خوبه؟ راههای پاکسازی کبد با تغذیه

بهترین درمان کبد چرب

تغییر سبک زندگی اولین و مهم ترین درمان بیماری کبد چرب است. با تغییر عادت های غذایی، فعالیت فیزیکی و سایر عادت های ناسالم خود می توانید از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید. به افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی توصیه می شود روزانه حداقل 30 دقیقه فعالیت ورزش داشته باشید. با دنبال کردن رژیم غذایی سالم، از دریافت چربی های اشباع شده بیشتر خودداری کنید.

یک رژیم غذایی سالم شامل پرهیز از چربی های اشباع شده و ترانس، کالری های اضافی و شکر می باشد. مواد مغذی مثل فیبرها و اسید های چرب دارای امگا 3 جایگزین سالمی برای این مواد غذایی هستند. معمولا پزشک به بیشتر افراد دارای کبد چرب، به خصوص در گرید 3 و فیبروز، کاهش وزن را توصیه می کند. چراکه چاقی یکی از دلایل عمده ابتلا به کبد چرب به شمار می رود.

تحقیقات نشان می دهد مصرف ویتامین E اضافه می تواند سطح آنزیم های کبدی را تنظیم کند، التهاب را کاهش دهد و از ذخیره بیشتر چربی در بیماری کبد چرب جلوگیری کند. اگرچه باید در نظر داشت که مصرف بیش از حد این ویتامین می تواند مضر باشد. در این مقاله با رژیم غذایی برای درمان کبد چرب آشنا می شوید.

 

تغذیه و رژیم غذایی کبد چرب

مواد غذایی زیر می تواند گزینه های خوبی برای گنجاندن در رژیم غذایی کبد چرب باشند:

بلغور جو

غذاهای سرشار از فیبر به کارکرد سالم تر کبد کمک می کنند. بهترین صبحانه برای کبد چرب بلغور جو یا اوت میل است که به کاهش وزن هم کمک می کند. ترکیبات دارای جو دو سر مثل نان جو انتخاب مناسبی برای بهبود بیماری کبد چرب به شمار می روند. کاهش وزن نقش مهمی جلوگیری و درمان بیماری کبد چرب دارد.

بروکلی

اگر قصد دارید کبد خود را سالم نگهدارید سبزیجات زیادی در رژیم غذایی خود قرار بدهید. بروکلی یکی از بهترین سبزیجات برای کبد چرب است. این سبزی به کنترل بیماری کبد چرب غیر الکلی کمک می کند. مصرف بروکلی خام به افراد مبتلا به کبد چرب بیشتر توصیه می شود چرا که دارای فیبر بیشتری است. می توانید بروکلی را با سرکه، بادام و سیر صرف کنید که همه مواد مغذی مفید برای درمان کبد چرب هستند.

قهوه

اگر پیش از این عادت نوشیدن قهوه را دارید این عادت خود را حفظ کنید. در واقع، قهوه بدون شکر و هر گونه افزودنی شیرین کننده، از مفید ترین نوشیدنی ها برای درمان کبد چرب است. طبق تحقیقات، نوشیدن دو الی سه لیوان قهوه در روز می تواند کبد را در مقابل آسیب های ناشی از کبد چرب و تغذیه ناسالم محافظت کند. مصرف قهوه همچنین خطر ابتلا به سرطان کبد را کاهش می دهد.

مصرف آب بیشتر

از آنجایی که چاقی دلیل عمده به وجود آمدن بیماری کبد چرب است، هر گونه رژیم غذایی که به لاغری کمک می کند در درمان آن تاثیر مثبت دارد. بسیاری از نوشیدنی های مصرفی در زندگی روزمره دارای مقدار زیادی قند هستند. حتی آبمیوه ها و فراورده های شیر، به دلیل قند موجود در آنها برای کبد چرب بسیار مضررند. بیشتر افراد در طول روز آب کافی نمی نوشند و به همین دلیل کالری دریافتی خود را با مصرف نوشیدنی های مضر افزایش می دهند.

بادام

مغز ها به خصوص بادام، منبع غنی ویتامین E هستند. ویتامین E کبد را از بیماری کبد چرب محافظت، و به درمان آن کمک می کند. علاوه بر این، بادام فواید زیادی برای سلامت قلب دارد. بادام و سایر مغزها میان وعده سالمی هستند و می توان از آن در انواع سالاد هم استفاده کرد.

اسفناج

سبزیجات برگ دار دارای آنتی اکسیدان قوی به نام گلوتاتیون هستند که به کارکرد صحیح کبد کمک می کند. اسفناج یکی از منابع سرشار این ماده مغذی است و آماده کردن آن در وعده های غذایی می تواند در درمان کبد چرب بدون استفاده از دارو مفید باشد. برای تفت دادن اسفناج از روغن زیتون استفاده کنید که جایگزین خوبی برای روغن های اشباع شده است.

بلوبری

بلوبری دارای ماده ای به نام پلی فنل دارد که برای پیشگیری از بیماری کبد چرب مفید است. مصرف مواد دارای پلی فنل در بیماری کبد چرب غیر الکلی که معمولا با کلسترول بالا و اصافه وزن همراه است تاثیر مثبت می گذارد. آلو، زیتون و شکلات تلخ هم منابع سرشار از پلی فنل هستند و مصرف آنها در رژیم غذایی کبد چرب کمک کننده است.

ادویه های گیاهی

مصرف برخی اویه ها نه تنها برای درمان کبد چرب بلکه در حفظ سلامت قلب تاثیر زیادی می گذارد. در وعده های غذایی خود از پودر های آویشن و رزماری استفاده کنید که دارای مقدار زیادی از پلی فنل هستند. ادویه ها همچنین کمک می کنند مصرف نمک در غذا را به حداقل برسانید. نمک از عوامل موثر در سندروم متابولیک است و با تشدید فشار خون تاثیر منفی در بیماری کبد چرب می گذارد. دارچین، پودر کاری و زیره برای کنترل کبد چرب مفید هستند.

 

پرهیزهای غذایی در رژیم غذایی کبد چرب

پرهیزهای غذایی در رژیم غذایی کبد چرب

شیرینی و کیک

از آنجایی که شکر از مهم ترین عوامل پیشرفت بیماری کبد چرب است باید مصرف شکر و قند های ساده را به حداقل برسانید. متخصصان توصیه می هر گونه خوراکی پخته شده با حرارت مستقیم، مثل انواع شیرینی، کوکی و کیک، باید از رژیم غذایی کبد چرب حفظ شوند. اولین دلیل این است که این مواد دارای مقدار زیادی شکر هستند و منجر به افزایش وزن می شوند. دیگر این که این خوراکی ها به دلیل داشتن چربی باعث تشدید تری گلیسیرید خون، و در نتیجه پیشرفت بیماری کبد چرب می شوند. علاوه بر آن، ماده غذایی پایه آن آرد است. آرد سفید به دلیل سختی هضم باعث افزایش چربی در کبد می شود.

نوشیدنی های قند دار

مصرف مقدار کمی از نوشیدنی های قنددار در مواقع خاص مشکلی ایجاد نمی کند اما مصرف دائمی و بیش از حد آن می توند به کبد آسیب بزند. این مواد به دلیل قند بالا عوارض خطرناکی با بیماری کبد چرب غیر الکلی به همراه دارند. علاوه بر این، زیاده روی در مصرف نوشابه یکی از عوامل چاقی است و چاقی باعث انباشته شدن چربی بیشتر در کبد می شود. نوشابه  ها ترکیبی از شکر و کربوهیدرات تصفیه شده دارند، که برای کبد مصر هستند.

انواع نان

برای درمان بیماری کبد چرب باید از مصرف نان، بیسکوییت و ماکارونی که با آرد سفید تهیه شده اند خودداری کنید. این مواد غذایی فیبر، مینرال و ویتامین ندارند و پس از مصرف به مواد قندی تبدیل می شوند. هضم و سوخت و ساز آرد سفید سخت است و در نهایت به شکل چربی در کبد ذخیره می شود. فراورده های آرد سفید یکی از علل ابتلا به بیماری کبد چرب هستند. در عوض با مصرف جایگزین های سالم تر می توانید از پیشرفت بیماری کبد چرب جلوگیری کنید. این مواد عبارتند از: نان های سبوس دار، اسپاگتی های سبوس دار، برنج قهوه ای، بلغور گندم.

فست فود

مصرف سیب زمینی سرخ کرده، انواع ساندویچ، پیتزا و سایر فست فود برای سایر کبد چرب ممنوع هستند. این غذاها روغن اشباع شده و ترانس زیادی دارند و هضم آنها سخت است. در واقع سوخت و ساز آنها برای کبد عوارض ایجاد می کند. مصرف چربی اشباع شده باعث افزایش التهاب کبد می شود و در نهایت احتمال ابتلا به سیروز را افزایش می دهد. درمان کبد چرب نیازمند کنترل میزان کلسترول است. فست فود با افزایش کلسترول مضر در خون، باعث ایجاد خطر ابتلا به بیماری قبلی و تشدید کبد چرب می شود.

غذاهای سرشار از نمک

برای درمان بیماری کبد باید مقدار نمک دریافتی خود را به حداقل برسانید. زیاده روی در مصرف نمک باعث نگهداشت آب در بدن می شود. غذاهای فراوری شده و آماده سرشار از نمک و مواد نگهداری کننده هستند و باید از مصرف این غذاها دوری کنید. خوراکی هایی مثل بیسکوییت، چیپس و پفک سرشار از نمک و چربی های اشباع شده هستند. پنیر فراوری شده برای بیماری کبد مضر است زیرا میزان چربی و نمک زیادی دارد. زیاده روی در مصرف نمک به چاقی و بیماری های کبدی منجر می شود.

گوشت قرمز

اگرچه گوشت قرمز سرشار از پروتئین است، اما هضم آن برای کبد کار طاقت فرسایی به همراه می آورد. سوخت و ساز پروتئین برای کبد آسان نیست و می تواند موجب بروز انواع بیماری های کبدی شود.همچنین، انباشته شدن چربی بیش از حد در کبد علاوه بر ایجاد بیماری کبدی، به کلیه آسیب می زند و تاثیر منفی روی مغز دارد. سفیده تخم مرغ برای کبد مفید است، اما مصرف بیش از حد آن باعث ایجاد مشکلات تجزیه در کبد می شود و زرده تخم مرغ منبع کلسترول مضر است.

این ها غذاهایی هستند که برای کارکرد کلیه و بیماری کبد چرب مضر هستند. مصرف هر چیزی به مقدار محدود مشکلی ایجاد نمی کند، اما با گذشتن از حد، سلامت کبد در خطر جدی آسیب های بیماری کبد چرب قرار می گیرد. مصرف مقدار زیادی از منابع سرشار از فروکتوز، مثل مویز و میوه های خشک، می تواند به التهاب کبد چرب منجر شود. این التهاب به این دلیل است که قند موجود درمیوه یا همان فروکتوز، با ورود به جریان خون به مرور به چربی شکمی تبدیل می شود.

اما این اتفاق فقط در صورتی می افتد که در مقدار مصرف زیاده روی شود. موز برای کبد چرب ضرری ندارد و مصرف بیش از دو موز در روز، به دلیل فروکتوز بالا باعث بروز نتایج منفی می شود.

بخوانید: معرفی ادویه ها و میوه های مضر برای کبد چرب + ویتامینهای مفید

عوارض کبد چرب چیست؟

عوارض کبد چرب چیست؟

سیروز، مرحله ای که کبد به دلیل التهاب شروع به زخم شدن می کند، شدیدترین حالت بیماری کبد چرب است و عوارض زیادی به همراه دارد.

  1. آسیت: جمع شدن مایعات در شکم.
  2. انسفالوپاتی کبدی: وضعیتی است که بیماری کبد چرب شدید روی کارکرد مغز تاثیر می گذارد. از نشانه های آن می توان به سردرگمی و ناتوانی در صحبت کردن اشاره کرد.
  3. واریس مری: رگ های مری ورم می کنند. این رگ ممکن است پاره شود.
  4. سرطان کبد.
  5. نارسایی حاد کبدی.

 

سخن پایانی

بیماری کبد چرب به وضعیتی گفته می شود که چربی زیادی در کبد ذخیره شده است. اگر این بیماری به دلیل مصرف بالا الکل ایجاد شود به آن بیماری کبد چرب الکلی می گویند. در صورت نداشتن سابقه مصرف الکل، بیماری کبد چرب غیر الکلی نام دارد. بیشتر افراد مبتلا علائم واضحی مشاهده نمی کنند و تنها زمانی متوجه وجود بیماری می شوند که در شدیدترین وضعیت خود باشد. اما در مراحل اولیه، خستگی و درد در ناحیه شکمی می توانند از علائم بیماری کبد چرب باشند.

درمان اصلی برای بیماری کبد چرب اصلاح عادت های ناسالم است. در صورت کنترل شدن بیماری در مراحل اولیه، امکان پاکسازی کبد وجود دارد اما در مراحل شدیدتر با آسیب های ناشی از التهاب، درمان بیماری به صورت کامل معمولا امکان ناپذیر است. بسته به تشخیص پزشک معالج و میزان آسیب وارد شده به کبد، درمان مربوطه توصیه می شود. این درمان در برخی موارد شامل پیوند کبد است.

سوالات متداول

کبد چرب را چگونه درمان کنیم؟

برای کاهش چربی در کبد چرب باید وزن متعادلی داشته باشید. برای این منظور باید سطح کلسترول خون را کاهش دهید و در صورت ابتلا به دیابت نوع دو، آن را کنترل کنید. با انتخاب و دنبال کردن یک رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن می توانید به کاهش وزن مورد نیاز برای درمان کبد چرب دست پیدا کنید.

کبد چرب را چگونه پاکسازی کنیم؟

بسیاری از نوشیدنی ها به پاکسازی کبد چرب کمک می کنند. میوه های اسیدی مثل پرتقال، لیمو وانگور می تواند به بهبود کارکرد کبد کمک کند. همچنین توانایی تصفیه آن را هم تقویت می کند. مصرف این میوه ها یا  آبمیوه های طبیعی آنها با تنظیم میزان آنزیم ها می تواند آلاینده ها را از بین ببرد.

ایا استرس کبد را چرب می کند؟

استرس به طور مستقیم باعث ایجاد کبد چرب نمی شود. اما ازعوامل موثر در ابتلا به بیماری به شمار می رود و تاثیر غیرمستقیم مهمی دارد. بسیاری از عادت های ناسالم در سبک زندگی و رژیم غذایی به دلیل استرس ایجاد می شود. در برخی موارد، استرس ارتباط مستقیمی با پیشرفت بیماری کبد چرب غیر الکلی دارد.

فرق کبد چرب با چربی خون  چیست؟

در بیماری چربی خون بالا، میزان چربی مضرر در خون افزایش پیدا کرده و میزن چربی مفید کاهش پیدا می کند. در این حالت کلسترول خون افزایش یافته است. در صورتی که در بیماری کبد چرب، چربی به خاطر اختلال در کارکرد کبد در سوخت و ساز، چربی در بین سلول های کبد انباشته شده است. اگرچه، این دو بیماری به هم مرتبط اند و افزایش کلسترول خون می تواند از علائم بیماری کبد چرب باشد.

روش درمان کبد چرب در خانه چیست؟

بهترین روش طبیعی برای درمان و پاکسازی کبد در خانه عبارتند از:
-نوشیدن آب فراوان
-دریافت خواب کافی
-پرهیز از مصرف غذاهای فرآوری شده و شکر
-مصرف غذاهای دارای پروبیوتیک
-مصرف غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان
-افزایش تحرک و انجام فعالیت های ورزشی
-کاهش مقدار نمک مصرفی

منابع:

منبع 1 | منبع 2 | منبع 3 | منبع 4 | منبع 5 | منبع 6 | منبع 7 | منبع 8

مجتبی اجاقلو

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید