عناب میوه ای شیرین است که به دو شکل تازه و خشک خورده می شود. می توان علاوه بر غذا و سالاد، از عناب در درست کردن میان وعده های سالم استفاده کرد. از خواص عناب برای سلامتی می توان به کالری کم، فیبر بالا و انواع آنتی اکسیدان اشاره کرد. عناب برای همه افراد مفید است و به خصوص خواص زیادی برای افراد دیابتی دارد. در این مقاله با شاخص گلیسمی عناب، خواص عناب برای دیابت و مضرات عناب برای دیابت آشنا می شوید.
ارزش غذایی و مواد مغذی عناب
اگرچه میوه عناب مثل خرما به نظر می رسد، بیشتر طعمی شبیه به سیب دارد و مانند میوه ها خواص فراوانی دارد. در حدود 85 گرم از میوه عناب، که شامل سه عدد می شود، مقدار 79 کالری و 20 گرم کربوهیدرات وجود دارد. این وعده همچنین مقدار زیادی از مصرف ضروری روزانه ویتامین C را تامین می کند. دریافت ویتامین C باعث بهبود سیستم ایمنی بدن می شود و آنتی اکسیدان های ضد پیری دارد. ویتامین های B و مواد آلی، مثل آهن و فسفر هم در عناب وجود دارند.
حدود 100 گرم عناب خام، یا 3 عدد عناب، دارای مواد مغذی زیر است:
- کالری: 79
- پروتئین: 1 گرم
- کربوهیدرات: 20 گرم
- فیبر: 10 گرم
- ویتامین C: 77% میزان ضروری روزانه
- پتاسیم: 5% میزان ضروری روزانه
عناب به دلیل داشتن فیبر بالا و کالری کم، خوراکی سالم و مغذی به شمار می رود. این میوه دارای مقادیری از ویتامین ها و مواد معدنی است اما به خصوص دارای ویتامین C سرشار می باشد. این ویتامین دارای آنتی اکسیدانی مفید برای سلامت سیستم ایمنی است. همین طور پتاسیم بالا از سایر خواص عناب برای سلامتی است. پتاسیم به کنترل عضله و تعادل الکترولیت کمک می کند. به علاوه، عناب دارای کربوهیدرات به شکل قند طبیعی است و انرژی بدن را تامین می کند.
برخلاف میوه عناب تازه، عناب خشک دارای مقدار زیادی قند و کالری است. در فرایند خشک شدن، قند موجود در میوه متمرکز می شود. در نتیجه احتمال افزایش قند در این هنگام وجود دارد. عناب خشک به خاطر داشتن قند و کربوهیدرات بالا، برای افراد دیابتی مضر است. اما خوردن عناب تازه می تواند برای افراد دیابتی فواید زیادی داشته باشد.
شاخص گلیسمی عناب
شاخص گلیسمی عناب تقریبا 20 است که در دسته بندی شاخص گلیسمی پایین قرار می گیرد. عناب تازه به دلیل داشتن شاخص گلیسمی پایین، یکی از بهترین میوه ها برای بیماران دیابتی به شمار می رود. خواص عناب در کنترل میزان قند خون می تواند عامل پیشگیری کننده از بیماری دیابت و عوارض مربوط به آن باشد. با این وجود خوردن عناب باید به تعداد 5 تا 7 عدد در روز محدود شود تا تغییر سریعی در قند خون ایجاد نکند.
بخوانید: مهمترین علائم دیابت | دیابت نوع 1، نوع 2، بارداری و پیش دیابت
آیا عناب برای دیابت مفید است؟
اگر مبتلا به دیابت هستید، شاید این سوال برای تان به وجود بیاید که آیا میوه عناب برای دیابت مضر است؟ باید گفت عناب خواص زیادی برای افراد مبتلا به دیابت دارد.
عناب به دلیل وجود فیبر بالا، انتخاب مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت است. طبق نظر متخصصان، عناب نسبت به بسیاری از میوه های دیگر، فیبر بیشتری دارد. برای مثال در مقایسه با یک عدد موز، که 3 گرم فیبر دارد، هر وعده عناب دارای 10 گرم فیبر است. هضم و سوخت و ساز فیبر زمان بیشتری طول می کشد، برای همین تاثیر لحظه ای کمتری بر قند خون می گذارد. همچنین نسبت به سایر منابع کربوهیدرات احساس سیری بیشتری ایجاد می کند و برای کارکرد سیستم گوارش مفید است.
عناب در دو نوع خشک و تازه مصرف می شود. شاید در محل زندگی خود به عناب خشک دسترسی بیشتری داشته باشید، یا به دلیل علاقه شخصی آن را ترجیح بدهید. اما توجه داشته باشید که عناب خشک معمولا قند بیشتری دارد. این میزان قند به معنی آن است که باید در مصرف عناب خشک محتاطانه عمل کنید. یک وعده از عناب خشک، که دارای 15 گرم کربوهیدرات است، معادل دو عدد می باشد. علاوه بر قند، یکی دیگر از عواملی که افراد دیابتی باید در انتخاب های غذایی در نظر بگیرند، کربوهیدرات است. در نتیجه عناب خشک باید در حداقل مصرف شود و خوردن عناب تازه برای دیابت خواص زیادی دارد.
اگر به دیابت مبتلا هستید و قصد دارید عناب را در میان وعده های مختلف به کار بگیرید، توصیه می شود:
- عناب خشک را به مخلوط آجیل اضافه کنید.
- به بلغور جو دوسر عناب خشک اضافه کنید.
- عناب تازه را به سالاد یا ماست اضافه کنید.
خواص عناب برای دیابتی ها
شاخص گلیسمی پایین
میوه عناب دارای شاخص گلیسمی پایین است و برای افراد دیابتی خواص زیادی دارد. جذب آهسته میوه در جریان خون از هرگونه افزایش ناگهانی میزان قند خون جلوگیری می کند. این ویژگی به افراد مبتلا به دیابت کمک می کند قند خون خود را منظم و تحت کنترل نگه دارند. در نتیجه عناب تازه یکی از بهترین میوه ها برای قرار دادن در رژیم غذایی برای دیابت است. عناب می تواند بدون ایجاد تغییر در قند خون، ارزش غذایی زیادی به این رژیم اضافه کند.
فیبر بالا
عناب دارای فیبر سرشار است و می تواند باعث کند شدن گلوکز در جریان خون شود. در نتیجه این تاثیر، عناب به کنترل قند خون کمک می کند. فیبر بالا فواید زیاد دیگری برای سلامتی دارد که می تواند از بیماری های مزمن جلوگیری کند. این خواص فیبر بالا عبارتند از سلامت کبد، کنترل وزن، پایین آوردن کلسترول و بهبود متابولیسم.
آنتی اکسیدان ها
عناب دارای انواع آنتی اکسیدان ها است. آنتی اکسیدان در مقابله با اوکسیداتیو استرس و التهاب تاثیر می گذارد، که از عوارض رایج دیابت به شمار می روند. دریافت آنتی اکسیدان کافی در رژیم غذایی برای درمان تاثیرات مضر بیماری ضروری است.
سرشار از مواد مغذی
عناب منبع مقوی بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی شامل ویتامین C، پتاسیم و آهن است. این مواد مغذی در سلامت کلی و بهبود وضعیت جسمانی افراد دیابتی موثرند. برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب بیماری دیابت، باید تامین همه ریزمغذی های مورد نیاز بدن را در نظر گرفت. عناب علاوه بر خاصیت هایی مثل شاخص گلیسمی پایین، می تواند انواع مواد مغذی را تامین کند.
کالری پایین
یکی دیگر از فواید عناب برای دیابتی ها، کالری پایین است. در صورتی که قصد کاهش وزن دارید، از این میوه کم کالری غافل نشوید. عناب برای بیماران دیابتی که قصد لاغری دارند میان وعده ای مفید به شمار می رود.
مضرات عناب
مضرات عناب برای دیابت چیست؟ عناب به طور کلی میوه ای مفید و دارای خواص بسیار برای همه افراد است. وجود آنتی اکسیدان ها، مواد معدنی و کالری کم این میوه را به خوراکی سالم تبدیل کرده اند. اما مصرف عناب به برخی از افراد توصیه نمی شود. در صورتی که داروی ونلافاکسین (داروی ضد افسردگی) یا دارو های ضد صرع مصرف می کنید، از عناب پرهیز کنید. همچنین عناب خشک دارای قند و کربوهیدرات بالا است و می تواند باعث افزایش ناگهانی قند خون در افراد دیابتی شود.
کدام میوه ها برای دیابت مفید اند؟
درست مانند عناب، میوه ها به طور کلی منابع غنی ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان هستند. اما اگر به دیابت مبتلا هستید، باید در خوردن برخی از این میوه ها محدودیت هایی در نظر بگیرید. بهترین انتخاب ها برای شما شامل میوه های تازه، یخ زده یا کمپوت شده بدون شکر افزودنی است. در صورتی که کمپوت میوه را انتخاب کردید، به برچسب ارزش غذایی روی محصول توجه کنید. در بیشتر این محصولات مقدار زیادی شکر افزوده وجود دارد. علاوه بر آن، بسیاری از آب میوه ها دارای شکر فراوان هستند و آب میوه طبیعی جایگزین بهتری برای آن است.
تعداد میوه و مقدار کربوهیدرات موجود در آن را هم تحت نظر داشته باشید؛ به خصوص در مورد میوه خشک و آب میوه. یک تکه میوه کامل یا نصف پیمانه میوه کمپوت شده، دارای بیش از 15 گرم کربوهیدرات است. اگر قصد دارید عناب را در رژیم غذایی خود قرار دهید، در نظر داشته باشید این 15 گرم کربوهیدرات در مقدار بسیار کمی از عناب وجود دارد. به علاوه، آب میوه میزانی از فیبر خود را از دست داده و خواص میوه کامل را ندارد.
بخوانید :خرمالو و دیابت | ارزش غذایی، شاخص گلیسمی و خواص خرمالو
میوه های بدون قند و چربی برای دیابت
شاید برخی از میوه ها به تنهایی تاثیر زیادی در افزایش ناگهانی قند خون بگذارند. اما ترکیب کردن میوه ها با سایر مواد مغذی می تواند از این تاثیر بکاهد و نتیجه مثبتی داشته باشد.ترکیب کردن میوه با منابع چربی و پروتئین، به کنترل میزان قند خون کمک می کند.
برای مثال خوردن یک موز با کره بادام زمینی، نسبت به موز بدون آن، تاثیر کمتری روی میزان قند خون میگذارد.به علاوه، اضافه کردن پروتئین در کنار میوه منجر به سیری طولانی مدت می شود. مثال دیگری از ترکیب کردن میوه ها، اضافه کردن میوه به ماست طعم دار است. انواع کره آجیل می تواند علاوه بر افزودن چربی مفید به میان وعده، پروتئین ضروری بدن را هم تامین کند.
سخن پایانی
عناب از مفید ترین میوه ها برای افراد دیابتی به شمار می رود . این میوه دارای شاخص گلیسمی پایین و فیبر بالا است. خواص عناب برای دیابت شامل کند کردن جذب قند و در نتیجه تنظیم قند خون می شود. همچنین عناب با وجود انواع مواد مغذی و مواد آلی، برای سلامت کلی افراد بسیار مفید است.
از آنجایی که عناب میوه ای کم کالری است، می تواند در رژیم غذایی لاغری برای افراد دیابتی مورد استفاده قرار بگیرد. با این وجود ضروری است که در مصرف عناب تعادل را در نظر گرفت؛ چراکه زیاده روی در خوردن عناب می تواند باعث افزایش قند خون شود. در کل عناب میوه ای مقوی و سالم برای افراد مبتلا به دیابت است.
سوالات متداول
روزی چند عدد عناب بخوریم؟
از خوردن بیش از 1 یا 2 عدد عناب در روز پرهیز کنید. خوردن تعداد زیادی عناب می تواند در میزان قند خون تغییر ایجاد کند، پس بر تعداد مصرف آن نظارت داشته باشید و در صورت نیاز آن را کاهش دهید. نظارت بر رژیم غذایی می تواند به شما در داشتن سطح قند خون طبیعی و جلوگیری از ابتلا به هرگونه عوارض کمک کند.
میوه های مضر برای دیابت کدام اند؟
همه میوه های تازه و یخ زده برای دیابت مفید هستند، اما باید کربوهیدرات موجود در آنها را در نظر گرفت. میوه هایی که قند بالایی دارند عبارتند از کمپوت و میوه خشک، آب میوه صنعتی، هندوانه، آناناس و طالبی. به طور کلی هر چه غذایی بیشتر فراوری شده باشد، شاخص گلیسمی آن بالا تر است. چراکه فراوری شدن آنها باعث جذب راحت تر شکر می شود و خون به سرعت این قند را جذب می کند. بهترین برنامه غذایی دارای انواعی از میوه های تازه و طبیعی است.
میوه های بدون قند برای افراد دیابتی کدام اند؟
میوه هایی که شاخص گلیسمی پایین تری دارند برای دیابت مناسب هستند و باعث افزایش ناگهانی قند خون نمی شوند. این میوه ها شامل سیب، پرتقال، کیوی، هلو، انگور و گیلاس می شوند. میوه خشک و آب میوه باعث تغییرات لحظه ای و شدید قند خون می شوند و بهتر است از جایگزین تازه و طبیعی آنها استفاده کرد.
منابع: